Atidaryta nauja moderni „Rivonos“ skerdykla: dėmesys kokybei ir efektyvumui

Pasak Dainiaus Dundulio, UAB „Norfos mažmena“ valdybos pirmininko ir UAB „Rivona“ generalinio direktoriaus, naujosios skerdyklos našumas siekia apie 150 kiaulių per valandą ir tai yra kone tris kartus daugiau nei galėjo leisti senosios skerdyklos pajėgumai. Tarp kitų privalumų – ir geresnė mėsos kokybė, dar didesnis šviežumo užtikrinimas, geresnės sąlygos darbuotojams.
Nuo skerdimo, iki vežimo
Permainos jaučiamos visame procese – nuo skerdimo pradžios, iki mėsos išvežimo į prekybos vietas. Pavyzdžiui, vien tai, kad naujojoje skerdykloje pasirenkamas apsvaiginimo būdas dujomis, lemia, kad kiaulės patiria mažiau streso, o tai veikia ir pačios mėsos kokybę: mažėja jos rūgštingumas.
Svilinimas ir valymas vykdomas itin aukštoje temperatūroje, tad skerdiena odos pusėje išlieka gerokai švaresnė, o ir tikimybė, kad mėsoje išliks paviršinė salmonelė, praktiškai neegzistuoja. Be to, kokybiškesnis valymas leidžia geriau išskirstyti ir po skerdienos liekančius subproduktus bei juos patiekti pirkėjams, o ne švaistyti išmetant kaip atliekas.
Naujausių technologijų dėka, mėsos atvėsinimo laikas sutrumpėjo 2-3 kartus, todėl šviežia kiauliena ir parduotuves pasiekia dar greičiau.
„Norint, kad skerdiena pasiektų reikiamą temperatūrą ir galėtų keliauti į prekybos tinklo parduotuves, anksčiau mums prireikdavo mažiausiai paros. Dabar mėsa iš skerdyklos keliauja į šokinius šaldytuvus, vėliau – į įprastus. Dėl šio proceso, į parduotuves skerdiena gali būti vežama jau po 8-12 valandų", – patikslina D. Dundulis.
Pasak jo, mėsa į šaldytuvus keliauja automatizuotomis linijomis, kuriose darbuotojai patikrina jos kokybę. Taip pat automatizuotai skerdiena pakraunama ir į transportą, kuriuo kas rytą yra operatyviai išvežama į visas „Norfos“ parduotuves Lietuvoje.
Geresnės sąlygos dirbti
„Įranga, su kuria dirbome senojoje skerdykloje, buvo daugiau nei 20 metų senumo, tad dabar, įdiegus pačius moderniausius sprendimus, pokytis tikrai bus jaučiamas. Jį labai pajus ir patys darbuotojai, nes dirbti su modernia ir kokybiška įranga yra lengviau, patogiau“, – pastebi D. Dundulis.
Nors skerdienos kiekiai, pagal pajėgumus, gali kone patrigubėti, daugiau darbuotojų skerdyklai nereikės, o darbuotojų darbo laikas tapo net patogesnis. Jei anksčiau tekdavo dirbti slenkančiu grafiku po 10 valandų, dabar skerdyklos darbo laikas yra nuo 8 val. iki 17 val., o, dažnu atveju, visas reikiamas mėsos kiekis sutvarkomas darbo dienai nė nepasibaigus.
„Dabar turime tiek darbuotojų, kiek reikia, jų darbo valandos sutrumpėjo. Pagal dabartinius kiekius, dienos darbus galime užbaigti per 6-7 valandas, neskubant – per 8 val. Tai labai svarbu darbo kokybei, darbuotojų patogumui“, – sako „Norfos mažmena“ valdybos pirmininkas ir priduria, kad dalį darbo vietų dar planuojama robotizuoti, kad procesas vyktų vis sklandžiau ir efektyviau.
Mato ir jautienos paklausą
Nauja skerdykla iškilo visai šalia senosios skerdyklos, kurioje buvo ruošiama tiek kiaulienos, tiek ir jautienos mėsa. Senąjį pastatą dabar jau numatyta atnaujinti ir paskirti specializuotai jautienos skerdienos gamybai. Šios mėsos pasiūlą „Norfa“ planuoja padidinti.
Nors šiuo metu jautienos paklausa dar sunkiai sulyginama su kiaulienos poreikiu, pasak D. Dundulio, įvairovė ir paklausa keičiasi, o „Norfa“ ir pati vartotojams nori pasiūlyti įvairesnės kokybiškos šviežios mėsos ir jos gaminių už prieinamą kainą. Pavyzdžiui, šiemet į „Norfos“ asortimentą gausiau įvesta brandinta jautiena vis dar yra nišinis produktas, tačiau jos paklausa auga ir miestuose, ir rajono parduotuvėse.