Kaune sukurta inovatyvi maisto pakuotė

Maistas išsinešti – tai neatsiejama kasdienybės dalis. Nepaisant tokios paslaugos patogumo, dažnam vartotojui tenka susidurti su nemalonumais: netyčia prateka maisto turinys, patiekalas būna atšalęs, kartais pakuotė netinka pagal maisto dydį. Kauno technologijos universiteto (KTU) Maisto instituto mokslininkai kartu su Kauno gyventojais, pakavimo ekspertais iš bendrovės „Spaudos departamentas“ ir restoranu „Daugirdas“ bendromis jėgomis sukūrė maisto išsinešti pakuotę, neturinčią nė gramo plastiko.
Aelita Zabulionė, KTU Maisto instituto jaunesnioji mokslo darbuotoja, pasakoja, kad Europos maisto technologijų ir inovacijų instituto (EIT FOOD) iniciatyva surengtos laboratorijų sesijos metu kauniečiai bandė išsiaiškinti, kokius trūkumus turi dabar naudojamos maisto pakuotės. Gimė idėja – bendrakūrybos būdubendrai sukurti sprendinius tiems trūkumams pašalinti, rašoma KTU pranešime.
Aiškinosi vakarieniaudami
Projekto pradžia – trijų patiekalų vakarienė, kurioje dalyvavo 16 asmenų grupė: dalyviai buvo nuo 22 iki 60 metų. Vakarienės metu kauniečiai vertino įprastas maisto išsinešti pakuotes ir dalinosi savo įžvalgomis.
Panaudotos pakuotės atspindėjo tipinius trūkumus – nebuvo galima pakuotės pritaikyti specialiam patiekalo dydžiui, patiekalo dalys nepakankamai gerai atskirtos viena nuo kitos, neaišku, kaip toliau elgtis su pakuote – perplauti, perdirbti ar tiesiog išmesti su buitinėmis atliekomis.
Dalyviai vakarienės metu pabrėžė, kad net po pačių paprasčiausių pietų biure lieka pakuočių kalnas, kuris, tarnavęs vos valandą, irs sąvartynuose šimtus metų. Todėl didžiausias dėmesys buvo skiriamas tvarių medžiagų paieškoms.
Pasirinko kartoną
Dažniausiai pasitaikęs dalyvių nusiskundimas – netinkama patiekalo temperatūra. Todėl buvo kuriama pakuotė, kurioje maistas būtų lengvai pašildomas namuose, neperdedant maisto iš pakuotės į savo indus. Pasirodo, tam gali pasitarnauti kartonas.
Pasak pakuotes maketavusio ir gaminusio „Spaudos departamento“ atstovo, kartonas yra vienas iš tvariausių pasirinkimų. Jį galima perdirbti iki 6 kartų, specialiu apdirbimo būdu galima sukomponuoti tokią kartono pakuotę, kuri atilaikytų net šildymą orkaitėje.
Projekto metu sukurtos trijų dydžių dėžutės. Siekiant kuo geriau išsaugoti estetišką vaizdą, sukurta ir speciali įmautė – ji transportuojant prilaiko dėžutes vietose, neleisdama joms vartytis ir laisvai judėti, kaip tai galėtų atsitikti paprastame maišelyje. Taip pat įmautė sveria mažiau nei įprastas popierinis maišelis.
Vartotojų prašymu, ant pakuočių išspausdinti aiškūs nurodymai, kaip jos turi būti perdirbamos bei kiek laiko ir kokioje temperatūroje gali būti šildomos, rašoma pranešime.
„Taip pat numatyti specialūs sutvirtinimai, kurie neleidžia dangteliui įsigaubti ir sugadinti patiekalo vaizdo – juk valgome ir akimis“, – pabrėžia KTU mokslininkė A. Zabulionė.