2020-03-29 09:55

Duonos kepyklos darbuotojui diagnozavus koronavirusą, pasigesta mokamų testų

Klavsas Berzinsas, UAB „Fazer Lietuva“ generalinis direktorius. Vytauto Gaižausko (VŽ) nuotr.
Klavsas Berzinsas, UAB „Fazer Lietuva“ generalinis direktorius. Vytauto Gaižausko (VŽ) nuotr.
Šeštadienį Kauno „Fazer Lietuva“ duonos kepykloje vienam iš darbuotojų buvo diagnozuotas koronavirusas. Visi kepyklos gaminiai yra saugūs – rizikos užsikrėsti COVID-19 nuo pakuotės ar gaminio – nėra, patvirtina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba. Verslininkai nesupranta, kodėl jie negali darbuotojų patikrinti už tam tikrą mokestį.

Įmonės pranešime teigiama, kad visi darbuotojai, turėję kontaktą su užsikrėtusiuoju, identifikuoti ir šiuo metu yra saviizoliacijoje namuose. Po visų patalpų ir įrenginių paviršių dezinfekcijos šiandien darbą pradeda kita darbuotojų pamaina, tad duonos tiekimas vartotojams nesutriks.

Įmonės duomenimis, darbuotojas virusu užsikrėtė nuo artimos aplinkos žmogaus, kuris yra identifikuotas ir Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui žinomas.

„Labai apgailestaujame, kad koronavirusas buvo diagnozuotas mūsų darbuotojui. Nuolat su juo palaikome ryšį  ir, mūsų žiniomis, jis jaučiasi gerai, todėl gydysis namuose. Didžiausias mūsų rūpestis ir dėmesys šiuo metu nukreiptas į darbuotojus. Koronavirusu užsikrėtęs žmogus kontaktavo su 19 kolegų – jis dirbo tik viename iš gamybos cechų. Sudarėme tikslų jų sąrašą ir jie šiuo metu saugiai saviizoliuoti namuose. Kol jie bus saviizoliacijoje, perskirstysime savo žmogiškųjų išteklių resursus, kad duonos gamybos procesai nesutriktų“, – teigia Klavsas Berzinsas, „Fazer Bakery Baltic“ vadovas.

„Fazer Lietuva“ vadovas pabrėžia, kad situacijai, jog kepykloje gali užsikrėsti darbuotojas, pradėta ruoštis iš anksto, todėl įmonė turėjo labai aiškų savo darbų organizavimo ir veiksmų planą. Dar kovo mėnesio pradžioje buvo imtasi papildomų prevencijos priemonių higienai ir darbuotojų saugumui užtikrinti, kurios buvo nuolat papildomos:

Atsižvelgus į atsakingų institucijų paskelbtas rekomendacijas, užsakytos papildomos darbo saugos priemonės (daugkartinio naudojimo kaukės). Jos jau yra gautos ir pradėtos dalinti visiems darbuotojams. Kaukes privaloma dėvėti visiems gamyboje dirbantiems darbuotojams, pagal pateiktą naudojimo instrukciją. Kiekvienas darbuotojas yra atidžiai stebimas ir pajutus bet kokius negalavimus, jam nedelsiant matuojama kūno temperatūra. Esant bent menkiausiems peršalimo ligos simptomams, darbuotojas yra atleidžiamas nuo darbo funkcijų vykdymo.

Kaip elgtis šioje situacijoje, buvo konsultuojamasi ir su atsakingomis institucijomis.

„Galime patvirtinti, kad įmonė kreipėsi į Nacionalinį visuomenės sveikatos centrą ir elgėsi pagal visas rekomendacijas – šio atvejo epidemiologinė diagnostika buvo atliekama glaudžiai bendradarbiaujant su įmonės administracija. Buvo imtasi darbuotojų, turėjusių santykį su sergančiu darbuotoju, izoliavimo ir kitų profilaktinių priemonių, įskaitant kruopščią patalpų dezinfekciją“, – patvirtina Orina Ivanauskienė, Visuomenės sveikatos centro vedėja.

Dėl susiklosčiusios sudėtingos situacijos Lietuvoje kovojant su virusu, maisto pramonės įmonės susiduria su iššūkiais. Vienas iš jų – atliekamų tyrimų pasiekiamumas ir operatyvumas.

„Latvijoje, kurioje taip pat turime kepyklą, yra sudaryta galimybė už tam tikrą mokestį pasitikrinti kiekvienam, todėl mes tikrinsime visus darbuotojus be išimties, jeigu matysime bent menkiausią grėsmę. Tuo metu Lietuvoje tyrimo pasiekiamumas yra itin komplikuotas, dėl ko kyla labai daug klausimų ir rizikų. Tai didelė

spraga, kurią reikėtų nedelsiant taisyti, kitaip gali atsirasti nesklandumų dėl nenutrūkstamo maisto produktų tiekimo Lietuvos žmonėms“, – atkreipia dėmesį kepyklos vadovas.

Šiuo metu „Fazer Lietuva“ kepykloje Kaune iš viso dirba 265 darbuotojai.

52795
130817
52791