Geografija nesvarbu: geri restoranai klientų nestokoja ir miesteliuose

Publikuota: 2018-04-01
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Provincijoje valgymo ne namie kultūra tik formuojasi, todėl tenykščiams verslininkams pasistengti, kad lankytojai ne tik užeitų pavalgyti, bet ir sugrįžtų vėl, reikia kur kas labiau negu didmiesčių kavinių ar restoranų savininkams.

Maitinimo versle mados ypač jaučiamos: kažkada daugelis suskubo kurti picerijų, paskui prasidėjo kepyklėlių mada, vėliau užėjo kebabų vajus, restoranai atrado mėsainius, pradėjo dygti vegetarams ir veganams skirtos kavinės ar užkandinės.

Neretai smulkieji verslininkai net neslepia, jog idėją kurti vienokią ar kitokią maitinimo įstaigą paprasčiausiai nusižiūrėjo: kažkur nuėjo, pamatė, patiko ir pabandė patys daryti taip pat ar bent panašiai.

Viską kuria patys

Praktika rodo, kad toks verslas ilgai neišgyvena – pritrūksta žinių, išmanymo, fantazijos, užsispyrimo, o galiausiai – lėšų. Nes lankytojai jaučia, kur kavinės ar restorano idėja yra sukurta paties savininko, išnešiota, įgyvendinta su meile, o kur padaryta bet kaip.

Ten, kur jaučiamas verslo įkūrėjo braižas, lankytojų įprastai netrūksta. Ir net nedideliame miestelyje, kur valgymo ne namie kultūra dažniausiai dar tik formuojasi, tokios įstaigos netrunka prigyti ir tampa lankytina vieta, kurią vietiniai mielai rekomenduoja svečiams. Nes patys ten yra lankęsi ne kartą ir visuomet išeidavo nenusivylę.

Pavyzdžiui, Laura Viduolytė-Pupelienė, UAB „Vilauna“ direktorė, nėra baigusi nei vadybos, nei viešojo maitinimo mokslų, tačiau jos Rokiškyje įkurta kavinė „Pupelė“ yra puikus pavyzdys, kaip įkurti vietą, kurią norisi dar kartą aplankyti. 

Nuotrauka::1

 „Visi galvoja, kad tokiam verslui pradėti reikia daug lėšų. Galiu patvirtinti, kad tikrai nereikia. Mes kavinę įrengėme savo jėgomis, pavyzdžiui, vyras iš ąžuolo pats pagamino barą, o baldus parsigabenau iš Norvegijos – ten gyvena mano sesuo. Važiavau, ieškojau naudotų baldų. Ir štai dabar jie stovi jau pas mus“, – VŽ yra pasakojusi p. Viduolytė-Pupelienė.

Ji sako, kad ne tik kavinę įrengusi taip, kad pačiai patiktų, bet ir personalą moko vadovautis esmine taisykle – lankytojus aptarnauti taip, kaip norėtų patys būti aptarnaujami. Toks požiūris pasiteisina: iš ne vieno svečio ji jau girdėjusi, kad šis čia jaučiasi kaip namie, nori pabūti ilgiau.

Pratino prie kitokio skonio

Rūta Cimakauskienė, komplekso „Gojus“ direktorė, kartu su šeima Lazdijuose restoraną ir viešbutį irgi kūrė taip, kad patiems čia būtų gera.

Nuotrauka::2

Sužinojusi apie Lazdijų centre parduodamą pastatą, kuriame anksčiau buvo bankas, šeima ilgai nedvejojo ir jį nusipirko.

„Kai darėme viską, daug negalvojome, kas geriausiai atsipirktų. Stengėmės kurti tokią vietą, kuri būtų patraukli, kur susirinkti pirmiausia galėtų mūsų artimieji ir verslo partneriai“, – sako verslininkė.

„Gojus“ veikia tik antri metai, tačiau jau pats save išsilaiko, nes daugelis lankytojų, sykį čia užsukę, tampa nuolatiniais svečiais. Tiesa, tai pavyko ne iš karto – Lazdijų gyventojams buvo nelengva pasiūlyti ką nors nauja.

„Žmonės galbūt tiesiog nepratę prie to. Pastebėjome, kad nemažai jų jaučiasi nejaukiai, sutrinka pamatę, tarkime, ant stalo sudėtus įrankius. O apie tai, kad kepsnys neprivalo skendėti padaže, irgi retas pamano. Tikrai reikėjo pavargti, kol prisijaukinome vietinius“, – VŽ yra sakiusi verslininkės dukra Greta Labalaukienė-Cimakauskaitė, padedanti mamai vadovauti kompleksui.

Susitikimo vieta

Jau dveji metai Plungėje veikia kavinė-baras „Gandi Bar and Grill“. Laurynas Žeimys, UAB „Skonio fabrikas“ įkūrėjas, kurį laiką gyveno Anglije, ten ne tik dirbo restoranuose ir baruose, bet ir studijavo verslą. Kadangi darbas jam pasirodė įdomus, kad įgautų kertinių žinių, baigė ir virėjų kursus. Grįžęs į Lietuvą, jis ėmėsi savo verslo.

„Atvažiuodavau į Plungę pas močiutę, ir vakarais pasigesdavau normalios jaukios vietos, kur galėčiau su draugais pavakaroti. Tai paskatino mane ieškotis patalpų savai kavinei. Radau jas Plungės priemiestyje – neišgąsdino. Nes iš patirties užsienyje žinojau, kad jeigu pasiūlysi ką nors išskirtinio, žmonės ateis, nesvarbu, kur būtum“, – sako pašnekovas.

Nuotrauka3::left

Kavinę-barą „Gandi Bar and Grill“ jis įkūrė užpernai balandį. Ir anksčiau čia buvo maitinimo įstaiga, tad didelių investicijų nereikėjo – p. Žeimys sako, kad patalpoms pagal savo skonį įrengti užteko įstatinio kapitalo.

 „Ne tik siūlome provincijai nebūdingų patiekalų, pavyzdžiui, lęšių ir įvairių trintų sriubų, grilyje keptų kepsnių, bet ir neįpareigojamą aplinką bendrauti. Todėl čia renkasi tiek jaunimas, tiek vyresni – ir visi atranda bendrą kalbą. Taip pat vyksta proto mūšiai, sportinio pokerio turnyrai, nes norime, kad žmonės ne tik skaniai pavalgytų, bet ir smagiai praleistų laisvalaikį“, – aiškina Plungės verslininkas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Skelbiamas legendinės kavinės „Rotonda“ nuomos konkursas 2

Vilniaus Gedimino kalno papėdėje kadaise veikusios kavinės-ledainės „Rotonda“ patalpos išnuomojamos viešojo...

DKV plečia aptarnavimo tinklą Italijoje ir Šveicarijoje

Bendrovė „DKV Euro Service“ išplėtė savo aptarnavimo tinklą Italijoje ir Šveicarijoje. Tinklą, kuriame galima...

Po tyrimų Marijampolėje vėl galima gerti vandenį 2

Po Marijampolėje atliktų vandens tyrimų nustatyta, kad jis saugus vartoti, penktadienį paskelbė vietinė...

Ukmergės autoservisas: kuo mažiau gyventojų, tuo daugiau paslaugų reikia siūlyti Premium

Daugiausia uždirba tie autoservisai, kurie turi didesnį nuolatinių klientų būrį. Vis dėlto konkurencija...

Transportas
2018.07.20
„Starbucks“ ir „McDonald‘s“ skelbia konkursą ir žada solidų atlygį – dalyvauti gali kiekvienas

Du gigantai – „Starbucks“ ir McDonald‘s, suvienijo jėgas kovai su plastiko atliekomis – iki 2021 m.

Pramonė
2018.07.19
Dėl užteršto vandens atsistatydino „Sūduvos vandenų“ direktorius 1

Po antro incidento dėl užteršto geriamojo vandens Marijampolėje iš pareigų traukiasi bendrovės „Sūduvos...

„Eugestos“ ir „Forto“ restoranų valdytoja pernai uždirbo 3,4 mln. Eur pelno

Didmeninės prekybos bendrovę „Eugesta“ bei restoranų grupę „Fortas“ valdanti verslininko Kęstučio Stabingio...

„Ecoservice“ įgijo „Marijampolės švaros“ kontrolę

Atliekų tvarkymo bendrovė „Ecoservice“ įsigijo 66,31% komunalinių paslaugų, antrinių žaliavų bei aplinkos...

„Workland“ planuoja tolesnę plėtrą Vilniuje, investuos 1,5 mln. Eur

Estijos biurų nuomos paslaugų bendrovė „Workland Group“ šį rudenį atidarys jau antrą savo centrą Vilniuje, o...

Statyba ir NT
2018.07.18
TOP 1000: pirmuoju smuiku grojo prekyba ir pramonė Premium 4

„Verslo žinių“ kasmet sudaromo didžiausio Lietuvos bendrovių TOP 1000 viršūnėje – didmeninės ir mažmeninės...

Pramonė
2018.07.18
„Nordea“ padalinį senamiestyje keičia bendradarbystės erdvė, restoranas ir parduotuvė 1

Vilniaus senamiestyje, Didžiosios ir Savičiaus gatvių sankirtoje, kuriasi bendradarbystės erdvė „Workland“,...

Statyba ir NT
2018.07.17
Kauniečiai dėl krematoriumo neapsisprendė 3

Savaitę trukusi apklausa dėl galimybės Kauno miesto teritorijoje statyti krematoriumą apčiuopiamų rezultatų...

Laisvalaikis
2018.07.16
Eurokomisija liepė „Airbnb“ teikti vartotojams tikrąsias kainas 6

Apgyvendinimo paslaugų įsigijimo tarpininkavimo paslaugas teikianti interneto platforma „Airbnb“ privalo...

Verslo aplinka
2018.07.16
Atnaujinta Vilniaus „Akropolio“ Ledo arena

Vilniaus „Akropolyje“ atnaujinta 1.200 kv.m. dydžio Ledo arena. Užliejus naują ledą, permontavus bortus ir...

Ant prekystalio – dvi pelningai veikiančios Tauragės įmonės 8

Savivaldybei priklausančių UAB „Dunokai“ (56,14%) ir Tauragės butų ūkio (100%) akcijos, kurių bendra pradinė...

Rinkos
2018.07.16
„Novaturas“ birželį pardavimus didino 26%

Birželį kelionių organizatoriaus pardavimai siekė  21,7 mln. Eur ir buvo 26% didesni nei 2017 m. birželio...

Rinkos
2018.07.16
Paštomatų pavyzdį pritaiko drabužių valymo versle 1

UAB „Valykla.lt“ plečia drabužių valymo spintų verslo centruose tinklą. Šiuo metu veikia 6, tariamasi dėl...

Futbolo įtaka: daugiau uždirbo lažybų punktai, prekybininkai ir kavinės 2

Sekmadienį pasibaigiantis pasaulio futbolo čempionatas į šalies lažybų punktus pritraukė rekordinį skaičių...

Dainų šventės organizatoriai rengia pretenziją maitinimo tiekėjams 1

Dainų šventės organizatoriai dėl nekokybiško maitinimo Dainų šventės metu rengia tiekėjams pretenziją.

Jaunasis Metų CEO Artūras Salda: kaip sukurti „sanatoriją 2.0“ Premium 14

Druskininkų ir Birštono „Eglės“ sanatorijų vadovas Artūras Salda „Verslo žinių“ ir „Luminor“ banko...

Verslo klasė
2018.07.14

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau