Geografija nesvarbu: geri restoranai klientų nestokoja ir miesteliuose

Publikuota: 2018-04-01
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Provincijoje valgymo ne namie kultūra tik formuojasi, todėl tenykščiams verslininkams pasistengti, kad lankytojai ne tik užeitų pavalgyti, bet ir sugrįžtų vėl, reikia kur kas labiau negu didmiesčių kavinių ar restoranų savininkams.

Maitinimo versle mados ypač jaučiamos: kažkada daugelis suskubo kurti picerijų, paskui prasidėjo kepyklėlių mada, vėliau užėjo kebabų vajus, restoranai atrado mėsainius, pradėjo dygti vegetarams ir veganams skirtos kavinės ar užkandinės.

Neretai smulkieji verslininkai net neslepia, jog idėją kurti vienokią ar kitokią maitinimo įstaigą paprasčiausiai nusižiūrėjo: kažkur nuėjo, pamatė, patiko ir pabandė patys daryti taip pat ar bent panašiai.

Viską kuria patys

Praktika rodo, kad toks verslas ilgai neišgyvena – pritrūksta žinių, išmanymo, fantazijos, užsispyrimo, o galiausiai – lėšų. Nes lankytojai jaučia, kur kavinės ar restorano idėja yra sukurta paties savininko, išnešiota, įgyvendinta su meile, o kur padaryta bet kaip.

Ten, kur jaučiamas verslo įkūrėjo braižas, lankytojų įprastai netrūksta. Ir net nedideliame miestelyje, kur valgymo ne namie kultūra dažniausiai dar tik formuojasi, tokios įstaigos netrunka prigyti ir tampa lankytina vieta, kurią vietiniai mielai rekomenduoja svečiams. Nes patys ten yra lankęsi ne kartą ir visuomet išeidavo nenusivylę.

Pavyzdžiui, Laura Viduolytė-Pupelienė, UAB „Vilauna“ direktorė, nėra baigusi nei vadybos, nei viešojo maitinimo mokslų, tačiau jos Rokiškyje įkurta kavinė „Pupelė“ yra puikus pavyzdys, kaip įkurti vietą, kurią norisi dar kartą aplankyti. 

Nuotrauka::1

 „Visi galvoja, kad tokiam verslui pradėti reikia daug lėšų. Galiu patvirtinti, kad tikrai nereikia. Mes kavinę įrengėme savo jėgomis, pavyzdžiui, vyras iš ąžuolo pats pagamino barą, o baldus parsigabenau iš Norvegijos – ten gyvena mano sesuo. Važiavau, ieškojau naudotų baldų. Ir štai dabar jie stovi jau pas mus“, – VŽ yra pasakojusi p. Viduolytė-Pupelienė.

Ji sako, kad ne tik kavinę įrengusi taip, kad pačiai patiktų, bet ir personalą moko vadovautis esmine taisykle – lankytojus aptarnauti taip, kaip norėtų patys būti aptarnaujami. Toks požiūris pasiteisina: iš ne vieno svečio ji jau girdėjusi, kad šis čia jaučiasi kaip namie, nori pabūti ilgiau.

Pratino prie kitokio skonio

Rūta Cimakauskienė, komplekso „Gojus“ direktorė, kartu su šeima Lazdijuose restoraną ir viešbutį irgi kūrė taip, kad patiems čia būtų gera.

Nuotrauka::2

Sužinojusi apie Lazdijų centre parduodamą pastatą, kuriame anksčiau buvo bankas, šeima ilgai nedvejojo ir jį nusipirko.

„Kai darėme viską, daug negalvojome, kas geriausiai atsipirktų. Stengėmės kurti tokią vietą, kuri būtų patraukli, kur susirinkti pirmiausia galėtų mūsų artimieji ir verslo partneriai“, – sako verslininkė.

„Gojus“ veikia tik antri metai, tačiau jau pats save išsilaiko, nes daugelis lankytojų, sykį čia užsukę, tampa nuolatiniais svečiais. Tiesa, tai pavyko ne iš karto – Lazdijų gyventojams buvo nelengva pasiūlyti ką nors nauja.

„Žmonės galbūt tiesiog nepratę prie to. Pastebėjome, kad nemažai jų jaučiasi nejaukiai, sutrinka pamatę, tarkime, ant stalo sudėtus įrankius. O apie tai, kad kepsnys neprivalo skendėti padaže, irgi retas pamano. Tikrai reikėjo pavargti, kol prisijaukinome vietinius“, – VŽ yra sakiusi verslininkės dukra Greta Labalaukienė-Cimakauskaitė, padedanti mamai vadovauti kompleksui.

Susitikimo vieta

Jau dveji metai Plungėje veikia kavinė-baras „Gandi Bar and Grill“. Laurynas Žeimys, UAB „Skonio fabrikas“ įkūrėjas, kurį laiką gyveno Anglije, ten ne tik dirbo restoranuose ir baruose, bet ir studijavo verslą. Kadangi darbas jam pasirodė įdomus, kad įgautų kertinių žinių, baigė ir virėjų kursus. Grįžęs į Lietuvą, jis ėmėsi savo verslo.

„Atvažiuodavau į Plungę pas močiutę, ir vakarais pasigesdavau normalios jaukios vietos, kur galėčiau su draugais pavakaroti. Tai paskatino mane ieškotis patalpų savai kavinei. Radau jas Plungės priemiestyje – neišgąsdino. Nes iš patirties užsienyje žinojau, kad jeigu pasiūlysi ką nors išskirtinio, žmonės ateis, nesvarbu, kur būtum“, – sako pašnekovas.

Nuotrauka3::left

Kavinę-barą „Gandi Bar and Grill“ jis įkūrė užpernai balandį. Ir anksčiau čia buvo maitinimo įstaiga, tad didelių investicijų nereikėjo – p. Žeimys sako, kad patalpoms pagal savo skonį įrengti užteko įstatinio kapitalo.

 „Ne tik siūlome provincijai nebūdingų patiekalų, pavyzdžiui, lęšių ir įvairių trintų sriubų, grilyje keptų kepsnių, bet ir neįpareigojamą aplinką bendrauti. Todėl čia renkasi tiek jaunimas, tiek vyresni – ir visi atranda bendrą kalbą. Taip pat vyksta proto mūšiai, sportinio pokerio turnyrai, nes norime, kad žmonės ne tik skaniai pavalgytų, bet ir smagiai praleistų laisvalaikį“, – aiškina Plungės verslininkas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Gamintojai ministerijai perdavė vieningą taikos sutartį dėl „Metrail“

VšĮ „Žaliasis taškas“ bei VšĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija“ skelbia suderinusios ir Aplinkos ministerijai...

Dešraininės įkūrėjas: kai norėjome įtikti visiems, vos nežlugome Premium

Jei norite turėti aiškią verslo liniją, kad ir kokia kiltų pagunda klientams pasiūlyti kuo įvairesnį...

Įvardijo geriausias 2018 m. Lietuvos advokatų kontoras Premium 5

Dviejų autoritetingų tarptautinių teisės žinynų sudarytuose 2018 m. Lietuvos advokatų kontorų reitinguose...

„Clarion“ operatorius kreipėsi į Šimašių: sunku suvokti susidariusią situaciją Premium 24

Antras pagal dydį viešbučių operatorius Šiaurės šalyse, planuojantis atidaryti viešbutį „Clarion“ Vilniuje,...

Statyba ir NT
2018.04.24
„Royal SPA Residence“ dilema: užimtumas toks, kad dar augti darosi sunku Premium 2

Gausesniu būriu į Birštoną plūstelėję turistai smagiai kilstelėjo ir nuošalioje kurorto vietoje įsikūrusio...

Poliklinika ir dvi ligoninės pacientei turės sumokėti dėl aplaidaus gydymo 3

Kelios sostinės gydymo įstaigos turės sumokėti pacientei už tai, kad laiku nediagnozavo ligos ir aplaidžiai...

VMI pasiūlė pasitaisyti 194 maitinimo įstaigoms 1

Šiemet viešojo maitinimo paslaugas teikiantis sektorius bus viena iš prioritetinių sričių, kuriai, siekiant...

Finansai
2018.04.23
„Civinity“ paskyrė naują vadovą

Pastatų administravimo įmonių grupė „Civinity“ naujuoju vadovu paskyrė Rimvydą Ramanauską bei atnaujino...

Vadyba
2018.04.23
Naujoji prabanga: kai reikia nedaug, bet gerai 2

Jei sklendžiate prabangių daiktų pasaulyje, tikriausiai pastebėjote kelerius pastaruosius metus vis...

Laisvalaikis
2018.04.22
Socialinį tinklą perkėlė į kitokią kavinę: renkasi superherojai

Vilniuje veikianti „Geek Cafe“ – erdvė, skirta fantastinių žaidimų mėgėjams, kaip ir buvo tikėtasi, pritraukė...

Ortopedijos paslaugų tiekėjams - gera metų pradžia

Kauno AB „Ortopedijos technika“ plečia mažmeninės prekybos tinklą. Po dviejų iš eilės stabilių metų pradžių...

BDAR: kokius namų darbus turi atlikti viešbučiai 2

Nuo 2018 m. gegužės 25 d. Lietuvoje ir kitose ES valstybėse įsigaliosiantis Europos Parlamento ir Tarybos...

Ką daryti, kad gautas užsakymas – tiesiog per didelis

Gusto namai su pirkėjais iš Suomijos dėl eksporto derėjosi dvejus metus, tačiau kai sutartis buvo pasirašyta,...

Galimybė susigrąžinti dalį GPM už paslaugas vertinama skirtingai 1

Mokesčių reformą parengusios Vyriausybės siūlymas leisti gyventojams susigrąžinti dalį pajamų mokesčio (GPM)...

„Grotthuss“ viešbutis plečiasi dvigubai 2

Sostinės senamiestyje, Ligoninės g., įsikūręs „boutique“ tipo viešbutis kelių plėtros etapų metu kambarių...

Statyba ir NT
2018.04.21
Įvardijo labiausiai nuo turizmo priklausomas valstybes

Pasaulio turizmo organizacija įvertino, kurių pasaulio šalių ekonomika yra labiausiai priklausoma nuo turizmo.

Ministerija: dėl „Metrail“ nesusitaria patys gamintojai, galutinio sutarties projekto nėra 1

Gamintojų viltis šiandien sulaukti Aplinkos ministerijos patvirtinimo, kad taikos sutartis dėl „Metrail“ bus...

Į Lietuvą ateina naujas viešbučių ženklas Premium

Lietuvos viešbučių rinką papildys naujas prekės ženklas – „Clarion“. Tai bus antrasis Skandinavijos tinklo...

Statyba ir NT
2018.04.20
Pirmieji „Vytautas Mineral SPA“ metai: nuo plano atsilikta labai nedaug Premium

Birštono naujokas – sveikatingumo ir poilsio kompleksas „Vytautas Mineral SPA“ – 2017 m. pasiekė 60% metinį...

Atidarytas pirmasis Lietuvoje „Marriott“ viešbutis 15

Vilniuje, buvusio Žalgirio stadiono teritorijoje, atidarytas 199 kambarių viešbutis „Courtyard by Marriott...

Statyba ir NT
2018.04.19

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau