Plėtros kryptį nurodo patys klientai

Todėl ieškoma alternatyvų. Viena iš jų – būti ten, kur yra daug darbuotojų: verslo centruose ar šalia pramonės įmonių. Per pietų pertrauką dauguma jų dairosi kur pavalgyti, todėl maitinimo įstaigai klientų srautas garantuotas.
Paskui klientą
Kai kurie verslininkai netgi patraukia paskui valgytojų būrį, jei šių darbuotojų įmonė persikelia į kitą vietą. Taip pasielgė sostinės įmonė „Pietausim.lt“, viena pirmųjų atidariusi maitinimo įstaigą, kurioje tiekiami tik dienos pietūs.
„Pas mus dažnai pietaudavo įmonės „Adform“ darbuotojai. Kai bendrovė išsikraustė iš J. Jasinskio gatvėje esančio biuro, iš karto pajutome klientų sumažėjimą. Žinojome, kad jie kraustosi į biurą Sporto gatvėje. Be to, įmonė turi valgyklą naujame biure, todėl dalyvavome konkurse, nes norėjome jiems tiekti maistą. Konkurso nelaimėjome, tačiau išsinuomojome patalpas gretimame pastate ir atidarėme maitinimo įstaigą“, – yra pasakojęs Saulius Šaltenis, įmonės bendraturtis.
Šalia įmonių
Kad darbuotojai gali būti puikūs klientai, suprato ir Marina Clarke, UAB „Baltijos maitinimo paslaugos“, valdančios kavinę „Enter Cafe“, direktorė. Ji prieš porą metų atvėrė duris Klaipėdos laisvojoje ekonominėje zonoje (LEZ).
„Vien Klaipėdos verslo parke logistikos, prekybines ar biuro patalpas nuomoja apie 30 įmonių, dar kelios dešimtys veikia LEZ teritorijoje, tačiau vos kelios jų turi savo valgyklas. Keli tūkstančiai LEZ įmonėse dirbančių žmonių iki šiol pietus nešdavosi į darbą arba važiuodavo pietauti į miestą, o tai nelabai patogu“, – vos atidariusi kavinę pasakojo p. Clarke.
Patirtimi, kaip sekasi dirbti gamybinėse patalpose įkurtoje valgykloje-bistro, pasakoja Žaneta Venskavičienė. „Sotų vilką Kaunas“, antrus metus veikiantį autobusų stotyje, pastebėjo gelžbetonio UAB „Peikko Lietuva“ vadovai.
„Prieš tai įmonės darbuotojai neturėdavo kur pavalgyti, nešdavosi maistą iš namų, valgydavo persirengimo kambariuose. Dabar padėtis kardinaliai pasikeitė – „Peikko“ ne tik investavo į valgyklos patalpų įrengimą, bet dar kompensuoja ir dalį darbuotojų pietų kainos“, – nurodo pašnekovė.
Toks skirtingų verslo bendradarbiavimas naudingas abiem pusėms: pramonininkai padidina darbuotojų lojalumą, o maitintojai užsitikrina stabilų lankytojų srautą.