Verslininkai dairosi naujų savininkų žinomam sostinės restoranui

Kaip VŽ nurodo Gražina Šablo, UAB „Ukrainietiškų patiekalų“, vadovė, sprendimas parduoti verslą atėjo natūraliai – po tiek metų jau norisi atsitraukti nuo šeimos verslo, perduoti jį į naujas rankas ir eiti ilsėtis.
„Juk negalėtume dirbti iki 100-to metų, – VŽ sako verslininkė. – Laikas restoranams nėra labai geras, bet mūsų apyvarta vis tiek arti 800.000 Eur, patalpos – nuosavos, nereikia galvoti apie nuomą, tad problemų kaip ir nėra. Tačiau tiesiog ateina laikas, kai jau reikia baigti dirbti.“
Prieš beveik penkiolika metų įkurta UAB „Ukrainietiški patiekalai“ veikia peliningai. Šiemet bendrovė pateko ir į „Gazelė 2024“ – sparčiausiai augusių Lietuvos įmonių sąrašą. 2021–2023 m. jos pajamos augo 26% – nuo 617.000 Eur iki 779.000 Eur praėjusiais metais.
„Ukrainietiški patiekalai“ valdo „Borsch“ restoraną Vilniuje, Algirdo g., klientams maistas pristatomas ir per užsakymų platformas „Bolt Food“ ir „Wolt“.
G. Šablo pasakoja, kad šeimos restorane jo įkūrėjai įprato dirbti ir nuolat būti patys, todėl, pavyzdžiui, perduoti valdymą samdomam vadovui – nebūtų išeitis. O kita karta, „Borsh“ įkūrėjų vaikai, yra pasirinkę kitas sritis.
Taigi, ji svarsto, gal atsirastų verslininkas, kuriam būtų įdomu dirbti maitinimo versle, tokiu atveju ir laikas parduoti tokį verslą – tinkamas.
„Suprantame, kad dabar – ne pats tas laikas pardavinėti, bet tiems, kas nori pirkti ir vystyti verslą, – labai geras laikas, nes yra šansas ateiti ir dirbti. Restorano vardas žinomas jau daug metų, viskas veikia, turime nemažai klientų ir net užsakymų į priekį – visa tai ir būtų perduota naujiesiems savininkams“, – sako pašnekovė.
Keliolikos metų istorija
Daugiau darbo patiems įkūrėjams prisidėjo ir dėl verslo pertvarkos, kai buvo ruoštasi 21% pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifo sugrąžinimui nuo šių metų.
„Kad toliau dirbtume pelningai sumažinome darbuotojų administracijoje, taip pat atsisakėme kelių tiekėjų paslaugų, – nurodo ji. – Todėl dabar daugiau darbo prisidėjo patiems. Žinoma, tai lėmė ir mūsų norą iš anksto ieškoti pirkėjų, nes mes jau pensininkai ir norime pailsėti.“
„Ukrainietiškų patiekalų“ vadovė sutinka, kad iššūkiai, apie kuriuos kalba restoranų verslo atstovai, kuriuos sustiprino 21% PVM tarifo grąžinimas, jaučiasi: nors pajamos auga, reikšmingai didėja sąnaudos.
„Bet mes kainų nelabai kėlėme, nes suprantame, kad žmogus neateis valgyti dienos pietų už 15 Eur, kai jie ir taip jau kainuoja 8–9 Eur. Nors agurkų kilogramas kainuoja 10 Eur, – palygina ji. – Kai įvertini žmogaus darbą, mokesčius už elektros energiją, dujas, kitas paslaugas, – viskas pabrango.“
UAB „Ukrainietiški patiekalai“ įkurta 2010 m. sausį, o restorano „Borsch“ idėja, kaip nurodoma restorano interneto svetainėje – gimė dar 2009-aisiais.
Įkūrėjams norėjosi sukurti tokį restoraną, „kuriame būtų gardus maistas, aplinka neįpareigotų, o kaina atitiktų prekę ir aptarnavimas būtų toks, už kurį šiais laikais visur kitur mokama labai brangiai.“
VŽ rašė, kad ukrainiečių virtuvės patiekalų restoranas 2022-aisiais, Rusijai užpuolus Ukrainą, buvo vienas iš verslų, kurie sulaukė išaugusių srautų klientų, siekiančių palaikyti Ukrainą.
„Klientų srautas tikrai suaktyvėjo – daug žmonių ateina valgyti, domisi. Mano vyras ukrainietis, nors tikrai ne visi tai žino ir mes nelabai tuo reklamuojamės. Ukrainoje turime daug draugų ir giminių, – VŽ anksčiau yra pasakojusi G. Šablo. – Žmonės ateina pavalgyti, žino, kad tai – ukrainietiškas restoranas. Jie taip ir sako: norime jus palaikyti. O maisto užsakymo platformose to augimo nesijaučia, visi susirenka pasėdėti, pabendrauti gyvai. Netoli mūsų gyvena nemažai baltarusių, daug ir jų sulaukiame.“
260 kv. m ploto patalpos
Verslininkė svarsto, kad perspektyvus tiek Vilniuje jau seniai žinomas restoranas, tiek miesto vieta, kur jis įsikūręs – Algirdo g., Naujamiestis – sparčiai plečiasi.
Kaip nurodoma skelbime, parduodamos pilnai įrengtos maitinimo paskirties patalpos, su visu jose esančiu turtu ir sėkmingai veikiančiu verslu, reikalingais leidimais veiklai. Pastatas yra rekonstruotas, restorano patalpos išsidėsčiusios per du aukštus.
260 kv. m patalpose įrengtos trys restorano salės, jame yra 105 vietos svečiams, šiltuoju metų laiku veikia ir laiko terasa.
Žinios, vertos jūsų laiko
- Esminių naujienų santrauka kasdien
- Podkastai - patogu keliaujant, sportuojant ar tiesiog norint išnaudoti laiką produktyviau
- Manopinigai.lt - praktiški patarimai apie investavimą, realūs dienoraščiai