Vyno ir desertų čempionate triumfavo svarainiai

14-asis Vyno ir desertų derinių čempionatas „Wine + Dessert – DVARO Grand Prix“ spalio 28 d. vyko Vilniuje, „Dūmų“ fabriko erdvėje, šiemet jame dalyvavo 18 komandų: „Taurakalnis ir Vyno klubas“, „Harmony Park“, „Nineteen18“, „Kauno kolegija + Šušvės midus“, „Demo“, „Justa Pasta“, „Cloud Kitchen ir Ilzenbergo dvaras“, „Somm“, „Friends Bucket“, Kauno technologijų centro komanda „Aš toks kaip ir tu“, „Pacai“, „Red Brick“, gastrobaras „Esė“, VMS, „Arivee“, „Elven“, „Amandus“, „Saint Malo“ ir „Dine“.
Pernykščiai čempionai, Palangoje veikiančio restorano-svečių namų „Vila komoda“ komanda, šių metų varžybose nedalyvavo, tačiau atidžiau sekantieji šį unikalų, vieną smagiausių gastronomijos konkursų Lietuvoje, lengvai pastebės, jog bent pusė komandų jame dalyvauja kasmet.
Nugalėtojai
Pirmąją vietą, „Auksinę šakutę“ ir pagrindinį „Dvaro“ įsteigtą prizą laimėjo Vilniaus vyno baro „Somm“ komanda. Algimantas Kviklys, vyno baro „Somm“ restorano šefas, pristatydamas desertą atviravo, kad jis „turėtų ne stovėti ant scenos ar dirbti virtuvėje, o sėdėti savo senelio kabinete ir rašyti mokslinius straipsnius apie svarainius“.

Neišsipildžiusius lūkesčius perimti šeimos vyrų puoselėjamą sodininkystės tradiciją virtuvės šefas kompensavo sukūręs desertą, kurio viena sudedamųjų buvo jo tėčio išvestos svarainių veislės ‘Darius‘, paplitusios po pasaulį, vaisiai.

Šaltalankių ir svarainių ledų desertą su karamelizuoto baltojo šokolado kremu Algimantui padėjo sukurti kolegė Ingrida Komisarovaitė. Prie deserto Ignatijus Semionovas, Lietuvos someljė čempionas, priderino „Knipster“ vyninės saldųjį vyną iš Vokietijos. „Somm“ laimėjo ir lengviausio deserto apdovanojimą.
„Somm“ čempionais tapo metai iš metų kantriai dalyvaudama ir nuosekliai kopdama aukštyn – pernai vyno baro komanda užėmė trečią vietą.
Šių metų antroji vieta – „Sidabrinė šakutė“, atiteko Kauno restorano „Arrivée“ komandai, „Bronzinę šakutę“ laimėjo Ukmergės rajone veikiantis restoranas „Red Brick“.

Antrąją vietą laimėjusi „Arrivée“ komanda surengė teatralizuotą pasirodymą pagal Antoine de Saint-Exupéry romaną „Mažasis princas“. Šiame restorane dirbantis Evaldas Juška, vienas talentingiausių Lietuvos konditerių, ir someljė Edgaras Kazokaitis iš „MV Group“ sukūrė trijų dalių deserto ir „Graham‘s“ porto derinį.

Trečioji vieta ir atiteko restoranui „Red Brick“, veikiančiam Ukmergės rajone.

Šiemet „Michelin“ žvaigždute už tvarumą įvertinto restorano šefas iš Islandijos Arnoras Ingi Bjarkasonas desertui sukurti panaudojo karamelizuotą kavos ir grybų kremą, cukruotus burokėlius, morkas, citrinines verbenas.

Desertas buvo priderintas prie „Sattlerhof“ vyninės vyno iš Austrijos.
Beje, „Michelin“ gido žvaigždžių šviesa yra nušvietusi ne tik „Reed Brick“ – restoranus „Somm“ ir „Arrivée“ gido ekspertai yra įtraukę į rekomenduojamų aplankyti sąrašą.
Specialieji apdovanojimai
Šio ypatingo, bene įdomiausio Lietuvoje vykstančio gastronominio čempionato esmė – deserto ir vyno derinys. Šiemet pirmą kartą į specialiųjų apdovanojimų kategoriją buvo įtrauktas desertas, geriausiai derantis su kava.

Prie renginio prisijungę „Rocket Bean“ kavos ekspertai priminė, kad geras espreso kavos puodelis yra paskutinė bet kurios vakarienės gaida, o geriausiu desertu prie kavos buvo paskelbtas „Michelin“ žvaigždute įvertinto vilniškio „Demo“ restorano desertas su juodinto pieno ryžių pudingu, lazdyno riešutų praline, baltuoju pelėsiu, ikrais, vyšniomis, svarainiais bei kitomis sudedamosiomis.

Stilingiausio deserto apdovanojimą pelnė restorano „Nineteen18“, taip pat įvertinto „Michelin“ žvaigždute, komanda, pateikusi minimalistinio dizaino desertą su deginto sviesto sausainiu, naminiais keptais obuoliais, kalvadosu, mėlynėmis, morengu ir žiemiškais prieskoniais.

Lietuviškiausiu išrinktas restorano „Pacai“ desertas – dekonstruotas šimtalapis su aguonomis, pienu, grietinėle, mielėmis.

Publikos simpatijų prizas atiteko Vilniaus restorano „Dine“, šiemet mininčio 10-ies metų veiklos sukaktį, komandai.
„Pacai“ ir „Dine“ taip pat įtraukti į „Michelin“ gido rekomenduojamų aplankyti restoranų sąrašą. Dabar tą padaryti radosi dar viena proga – įvertinimas Vyno ir desertų čempionate. Tačiau tai nereiškia, kad apsilankymo verti tik paminėtųjų komandų sukurti deriniai.
Pasak Arūno Starkaus, Vyno ir desertų derinių čempionato sumanytojo, suskaičiavus balus, pirmąsias 8 vietas užėmę deriniai išsirikiavo labai arti vienas kito, juos skyrė vienas ar keli balai. Likusioji dalyvių dalis irgi pateikė aukštesnio nei vidutinis lygio desertus.
Daugiausiai balų surinkusios aštuonios komandos išsirikiavo taip: „Somm“, „Arrivée“, „Red Brick“, „Dine“, „Pacai“, „Amandus“, „Demo“, „Nineteen18“.

A. Starkaus vertinimu, kiekviena čempionate dalyvaujanti komanda rizikuoja pralaimėti. Kita vertus, net tituluočiausi šefai ir someljė čia semiasi patirties, pamato naujų idėjų, o tai nėra taip paprasta dirbant vien savo virtuvėje.
„Techniškai tai labai motyvuojantis renginys, be to, čempionate dalyvauja visa komanda – šefas, someljė, pagalbininkai, ir tai yra geriausias būdas ją formuoti“, – sako A. Starkus.
Tendencijos
Šiame čempionate pirmiausia įdomu stebėti, kaip kasmet, tarsi vėjui papūtus, kinta desertų mados. Šiemet jame išryškėjusi tendencija – nemažai tamsių, žemiškų, prieskoniškų, daržoviškų natų ir sudėtingo skonio desertų, kuriuose derėjo sūrumas, saldumas, kartumas, umamis. Be to, desertai išsiskyrė sudėtingumu – kaip sudedamosios dalys naudotas juodintas pienas, mielės, trumai, baravykai, ikrai, pelėsinis sūris, burokėliai, morkos, deginti baklažanai ir paprikos, jaučio kraujas ir kiti.
Kalbant apie formas, šiemet dominavo pusrutuliai, uždengti ažūriniu „stogeliu“.
Įdomu, kad ilgus metus deriniuose dominavęs šokoladas šiemet užėmė antraplanio atlikėjo vietą.
„Tai yra gerai. Vadinasi, mes atviriau mąstome, nesame sustabarėję, ir tie neįprasti deriniai anaiptol nebuvo atgrasūs“, – sako Arūnas Starkus. Galimos naujos tendencijos pradžia jis vadina ir restorano „Arrivée“ surengtą „desertų teatrą“.

Krenta į akis, kad deriniuose su desertais pastaraisiais metais atsiranda gėrimų, kurie nėra vynas, pavyzdžiui, midus su agurkais, bei visiškai naujų, per 14-a čempionato metų dar nepristatytų vynų.
Auga ir populiarėja
Šiemet „Dūmų fabriko“ erdvėje vykęs čempionatas pritraukė per 200 žiūrovų ir 3.000 tiesioginės transliacijos stebėtojų internete. Anot A. Starkaus, tai yra vienintelis renginys, „sugeneruojantis“ geriausių restoranų, kuriuose galima paragauti nuostabių desertų, sąrašą.
„Tokių sąrašų pasaulyje daugiau nėra, net „Michelin“ gidas nesudaro tokio sąrašo“, – VŽ sakė A. Starkus.

Vertinimo komisiją sudarė Aivaras Hansonas, leidinio „Falstaff“ Šiaurės Europos šalių redaktorius iš Estijos, Paulius Jurkevičius, gastronomijos publicistas, knygų autorius, Italijos „Associated Foreign Press“ narys, tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ kūrėja ir knygų autorė Renata Ničajienė, „Vyno žurnalo“ autorius Linas Vaitulevičius, gastronomas ir keliautojas Vytaras Radzevičius, „Verslo žinių“ „Laisvalaikio“ rubrikos redaktorė Beatričė Laurinavičienė, restoranų konsultantė ir vyno bei vandens someljė Urtė Mikelevičiūtė-Dervynas, „Lapės vestuvių“ įkūrėja Laura Vagonė, „Another Bite“ įkūrėja Eglė Tranaitė-Mascarenhas ir komisijos pirmininkas Arūnas Starkus, „Vyno klubo“ įkūrėjas, „Vyno žurnalo“ vyriausiasis redaktorius, Lietuvos someljė mokyklos dėstytojas.
Planuojama, kad kitąmet Vyno ir desertų derinių čempionatas bus organizuojamas ir Latvijoje bei Estijoje.