Dujos visai pramonei
Kazimiero Šliužo nuotr.
Dainius Jurevičius, UAB AGA rinkodaros ir pardavimų direktorius: "Maisto produktus pakuojant apsauginėje atmosferoje, dėl ilgesnio produkcijos galiojimo laiko mažiau lėšų išleidžiama transportavimui, mažiau produktų grąžinama iš prekybos centrų".
Dujų "Biogon" pardavimai
2004 m., Lt
Sausis 3.050
Vasaris 2.300
Kovas 3.700
Balandis 3.100
Gegužė 3.850
Birželis 4.850
Liepa 5.050
Rugpjūtis 5.350
Rugsėjis 4,700
Šaltinis: UAB AGA Lietuvos maisto pramonėje viena iš itin sparčiai populiarėjančių technologijų – pakavimas apsauginėje atmosferoje "Mapax". Anot šią technologiją teikiančios pramoninių ir medicininių dujų gamintojos UAB AGA rinkodaros ir pardavimų direktoriaus Dainiaus Jurevičiaus, iš 2004 m. maisto pramonės įmonėms parduotų dujų balionuose 20,3% sudaro dujos, skirtos pakuoti apsauginėje aplinkoje. 2004-aisiais iki spalio vien "Mapax" naudojamų dujų "Biogon" buvo parduota daugiau kaip už 35, 741 tūkst. Lt.
"Augimą rodo ir naujai pradėjusių pirkti "Biogon" dujas pirkėjų skaičius. 2004-ųjų sausį savo produktus apsauginėje atmosferoje pradėjo pakuoti 42 Lietuvos maisto pramonės įmonės, ir nuo metų pradžios jau sudarėme 117 sutarčių tiekti "Biogon" dujų",– sako p. Jurevičius.
Daugiau sąnaudų – mažiau išlaidų
AGA rinkodaros ir pardavimų direktorius mano, jog "Mapax" technologijos paplitimą lėmė arši konkurencija maisto pramonėje. Pasak jo, šiuolaikiniai vartotojai tapo itin reiklūs: dauguma renkasi tik kokybiškus, sveikatai nekenksmingus, patraukliai atrodančius produktus. Todėl pieno, mėsos, žuvies, konditerijos, duonos produktų gamintojai, daržovių ir vaisių augintojai, didmenininkai ir maitinimo įstaigos, norėdamos išlaikyti klientus, investuoja ne tik į gamybos linijas, bet ir į kokybišką maisto pakuotę.
"Šios technologijos naudojimas šiek tiek padidina gamybos sąnaudas, tačiau ją įdiegusios bendrovės sutaupo. Mat pakuojant apsauginėje atmosferoje, dėl ilgesnio produkcijos galiojimo laiko mažiau lėšų išleidžiama transportavimui, mažiau produktų grąžinama iš prekybos centrų. Beje, ši technologija kai kurių maisto produktų vartojimo terminą pailgina triskart",– sako p. Jurevičius.
Dar viena itin plačiai maisto pramonėje taikoma dujų naudojimo technologija yra maisto aušinimas ir šaldymas. Naudojant šią technologiją, maistas yra labai greitai užšaldomas skystu azotu arba angliarūgšte, kurie tiesiogiai užpurškiami ant produktų.
"Šaldoma greitai ir efektyviai, o užšaldytų produktų kokybė yra labai aukšta",– teigia AGA rinkodarininkas.
Deguonis – vandeniui valyti
Ir Lietuvoje, ir pasaulyje griežtėja ne tik maisto, bet ir geriamojo vandens kokybės standartai. Yra tikrinama jo spalva, skonis, kvapas, mikrobiologinis švarumas, taip pat minkštumas ir rūgštingumas. Dujininkų siūloma deguonies ir ozono naudojimo technologija suteikia galimybes vartotojams tiekti švarų ir kokybišką geriamąjį vandenį.
"Deguonis ir ozonas naudojami apdorojant ir ruošiant vandenį vartotojui. Tai gerokai sumažina chloro junginių naudojimą vandens kokybei pasiekti",– sako p. Jurevičius. Vadinasi, ir sveikatai žalingų cheminių medžiagų vartojama mažiau.
Anot rinkodaros ir pardavimų vadovo, deguonies naudojimo technologijos gali išspręsti nuotekų valymo problemą. Pastaruoju metu nuotekų valymas tampa vis labiau centralizuotas, nes uždaromos mažesnės vandens valymo stotys. Tokiu atveju nuotekų vandenys vamzdynais teka ilgesnius atstumus. Per ilgesnį laiką mikroorganizmai sunaudoja nuotekose esantį deguonį, prasideda cheminės reakcijos, kurių metu susidaro toksiško vandenilio sulfido. Šis darinys gali lengvai patekti į orą nuotekų perpumpavimo stotyse ar valymo įrenginiuose. Netgi nedidelė vandenilio sulfido koncentracija skleidžia nemalonų kvapą, o didesnis jo kiekis ore žmogui labai nuodingas.
"Vandenilio sulfido šalinimas – brangus ir sunkus procesas. Naudojant mūsų technologijas, galima efektyviau išspręsti šią problemą ir kartu išvengti nemalonaus dujų kvapo",– teigia AGA rinkodaros ir pardavimų direktorius.
Gryno deguonies tiekimas biologiniams nuotekų valymo įrenginiams padeda padidinti valymo įrenginių našumą, efektyviau naudoti energiją, sumažina nuosėdų kiekį. Ši technologija lanksčiai prisitaiko prie kintančios darbo apimties – kai į valymo stotį patenka daugiau nuotekų, tai deguonies rezervuarai išskiria daugiau deguonies; kai nuotekų yra mažiau, atitinkamai sunaudojama ir mažiau deguonies. Tai ypač svarbu tokiose Lietuvos vietose, kur nuotekų kiekis netolygus.
Dainius Jurevičius, UAB AGA rinkodaros ir pardavimų direktorius: "Maisto produktus pakuojant apsauginėje atmosferoje, dėl ilgesnio produkcijos galiojimo laiko mažiau lėšų išleidžiama transportavimui, mažiau produktų grąžinama iš prekybos centrų".
Dujų "Biogon" pardavimai
2004 m., Lt
Sausis 3.050
Vasaris 2.300
Kovas 3.700
Balandis 3.100
Gegužė 3.850
Birželis 4.850
Liepa 5.050
Rugpjūtis 5.350
Rugsėjis 4,700
Šaltinis: UAB AGA Lietuvos maisto pramonėje viena iš itin sparčiai populiarėjančių technologijų – pakavimas apsauginėje atmosferoje "Mapax". Anot šią technologiją teikiančios pramoninių ir medicininių dujų gamintojos UAB AGA rinkodaros ir pardavimų direktoriaus Dainiaus Jurevičiaus, iš 2004 m. maisto pramonės įmonėms parduotų dujų balionuose 20,3% sudaro dujos, skirtos pakuoti apsauginėje aplinkoje. 2004-aisiais iki spalio vien "Mapax" naudojamų dujų "Biogon" buvo parduota daugiau kaip už 35, 741 tūkst. Lt.
"Augimą rodo ir naujai pradėjusių pirkti "Biogon" dujas pirkėjų skaičius. 2004-ųjų sausį savo produktus apsauginėje atmosferoje pradėjo pakuoti 42 Lietuvos maisto pramonės įmonės, ir nuo metų pradžios jau sudarėme 117 sutarčių tiekti "Biogon" dujų",– sako p. Jurevičius.
Daugiau sąnaudų – mažiau išlaidų
AGA rinkodaros ir pardavimų direktorius mano, jog "Mapax" technologijos paplitimą lėmė arši konkurencija maisto pramonėje. Pasak jo, šiuolaikiniai vartotojai tapo itin reiklūs: dauguma renkasi tik kokybiškus, sveikatai nekenksmingus, patraukliai atrodančius produktus. Todėl pieno, mėsos, žuvies, konditerijos, duonos produktų gamintojai, daržovių ir vaisių augintojai, didmenininkai ir maitinimo įstaigos, norėdamos išlaikyti klientus, investuoja ne tik į gamybos linijas, bet ir į kokybišką maisto pakuotę.
"Šios technologijos naudojimas šiek tiek padidina gamybos sąnaudas, tačiau ją įdiegusios bendrovės sutaupo. Mat pakuojant apsauginėje atmosferoje, dėl ilgesnio produkcijos galiojimo laiko mažiau lėšų išleidžiama transportavimui, mažiau produktų grąžinama iš prekybos centrų. Beje, ši technologija kai kurių maisto produktų vartojimo terminą pailgina triskart",– sako p. Jurevičius.
Dar viena itin plačiai maisto pramonėje taikoma dujų naudojimo technologija yra maisto aušinimas ir šaldymas. Naudojant šią technologiją, maistas yra labai greitai užšaldomas skystu azotu arba angliarūgšte, kurie tiesiogiai užpurškiami ant produktų.
"Šaldoma greitai ir efektyviai, o užšaldytų produktų kokybė yra labai aukšta",– teigia AGA rinkodarininkas.
Deguonis – vandeniui valyti
Ir Lietuvoje, ir pasaulyje griežtėja ne tik maisto, bet ir geriamojo vandens kokybės standartai. Yra tikrinama jo spalva, skonis, kvapas, mikrobiologinis švarumas, taip pat minkštumas ir rūgštingumas. Dujininkų siūloma deguonies ir ozono naudojimo technologija suteikia galimybes vartotojams tiekti švarų ir kokybišką geriamąjį vandenį.
"Deguonis ir ozonas naudojami apdorojant ir ruošiant vandenį vartotojui. Tai gerokai sumažina chloro junginių naudojimą vandens kokybei pasiekti",– sako p. Jurevičius. Vadinasi, ir sveikatai žalingų cheminių medžiagų vartojama mažiau.
Anot rinkodaros ir pardavimų vadovo, deguonies naudojimo technologijos gali išspręsti nuotekų valymo problemą. Pastaruoju metu nuotekų valymas tampa vis labiau centralizuotas, nes uždaromos mažesnės vandens valymo stotys. Tokiu atveju nuotekų vandenys vamzdynais teka ilgesnius atstumus. Per ilgesnį laiką mikroorganizmai sunaudoja nuotekose esantį deguonį, prasideda cheminės reakcijos, kurių metu susidaro toksiško vandenilio sulfido. Šis darinys gali lengvai patekti į orą nuotekų perpumpavimo stotyse ar valymo įrenginiuose. Netgi nedidelė vandenilio sulfido koncentracija skleidžia nemalonų kvapą, o didesnis jo kiekis ore žmogui labai nuodingas.
"Vandenilio sulfido šalinimas – brangus ir sunkus procesas. Naudojant mūsų technologijas, galima efektyviau išspręsti šią problemą ir kartu išvengti nemalonaus dujų kvapo",– teigia AGA rinkodaros ir pardavimų direktorius.
Gryno deguonies tiekimas biologiniams nuotekų valymo įrenginiams padeda padidinti valymo įrenginių našumą, efektyviau naudoti energiją, sumažina nuosėdų kiekį. Ši technologija lanksčiai prisitaiko prie kintančios darbo apimties – kai į valymo stotį patenka daugiau nuotekų, tai deguonies rezervuarai išskiria daugiau deguonies; kai nuotekų yra mažiau, atitinkamai sunaudojama ir mažiau deguonies. Tai ypač svarbu tokiose Lietuvos vietose, kur nuotekų kiekis netolygus.
Žinios, vertos jūsų laiko
- Esminių naujienų santrauka kasdien
- Podkastai - patogu keliaujant, sportuojant ar tiesiog norint išnaudoti laiką produktyviau
- Manopinigai.lt - praktiški patarimai apie investavimą, realūs dienoraščiai