Utenos aludarių mantra: kokybė ir lankstumas

JUDITOS GRIGELYTĖS NUOTR.
Marius Šveistrys, Utenos alaus daryklos vadovas: „Lietuvos rinka traukiasi, tačiau mūsų gamybos apimtis didėja, nes gaminame kitoms „Carlsberg“ grupės įmonėms. Šiemet bus pagaminta apie 150 mln. l įvairių gėrimų.“
Dalia Jočytė, Utenos alaus daryklos gamybos vadovė: „Lietuvos alaus mėgėjų skonis keičiasi. Nuo gaivaus, lengvo alaus grįžtama prie įdomesnio, kartesnio, intensyvesnio.“
Pažvelgus pro specialius liukus matyti, kaip alus atrodo prieš filtraciją ir po. Per parą perfiltruojama apie 5.200 hektolitrų šio gėrimo.
Sandėlis: čia telpa tiek produkcijos, kad užtektų dvi savaites patenkinti visos Lietuvos poreikius.
Prieš porą metų įmonė įsidiegė modernią aukštuminio sandėliavimo sistemą, tai leido atsisakyti vieno iš sandėlių nuomos.
„Utenos alaus“ portfelyje 280 pavadinimų gėrimų: alus, gira, alkoholiniai kokteiliai, sidras, stalo vandenys, vaisvandeniai. 80% produkcijos sudaro alus.
Apie „Utenos alų“:
*„Utenos alus“ – moderniausia Baltijos šalyse alaus darykla, į kurią per pastarąjį dešimtmetį investuota daugiau kaip 400 mln. Lt.
*Pernai darykla pagamino 99,225 mln. l alaus. Šiemet bus pagaminta 115,149 mln. l.
*Įmonės gėrimų eksportas 2013 m. išaugo 48%, iki 35,56 mln. l.
*Lietuviškų prekės ženklų eksportas pernai siekė 5,6 mln. l, trys pagrindinės eksporto rinkos: Rusija, Didžioji Britanija, Airija.
*Su tarptautiniais ženklais pernai pagaminta iš viso 30 mln. l produkcijos. (TOP 3 tarptautiniai prekių ženklai: „Tuborg Skoll“, „Tuborg“, „Carlsberg“. Trys didžiausios rinkos: Prancūzija, Norvegija, Danija).
*Vidutinis atlyginimas Utenos darykloje yra 3.844 Lt (neatskaičius mokesčių). Gamybos ir logistikos darbininkų – 3.554 Lt (neatskaičius mokesčių). Kasmet darbininkų atlyginimai kyla mažiausiai 1% pagal ilgalaikį susitarimą su profesinėmis sąjungomis.
*UAB „Švyturys-Utenos alus“ apyvarta pernai siekė 469,98 mln. Lt.
Alaus gamybos etapai
1. Salyklo paruošimas, pašalinamos dulkės ir stambios priemaišos.
2. Salyklo malimas. Salyklas malamas dviem valcais ir iš karto maišomas su alui daryti skirtu tyru vandeniu. Gautas mišinys vadinamas mentalu.
3. Mentalo užmaišymas. Mentalas užmaišymo katile pereina keletą apdirbimo stadijų, kiekvienai iš jų parinkta speciali temperatūra ir laikas. Užmaišymo tikslas – kad salykle esantis krakmolas virstų fermentuojamais cukrais.
4. Misos filtracija. Iš užmaišymo katilo mentalas keliauja į filtravimo katilą, kuriame misa, skystoji mentalo dalis, atskiriama nuo salyklojų.
5. Misos virimas. Misa verdama pertekliniam vandeniui išgarinti ir misai sterilizuoti. Iš virimo metu į misą sudėtų apynių išlaisvinamos karčiosios apynių skoninės medžiagos ir aromatiniai apynių komponentai.
6. Hidrocikloninė talpykla. Išvirta misa perduodama į hidrocikloninę talpyklą. Joje išgautu sūkurio efektu visos koaguliavusios medžiagos ir kitos netirpios dalelės nusodinamos į taisyklingą kūgį. Po to šaldytuve misa atšaldoma iki rauginimo temperatūros. Atšaldyta misa aeruojama (sumaišoma su deguonimi, tam kad mielės, „prisivalgiusios“ deguonies, imtų daugintis ir gaminti alkoholį ir angliarūgštę).
7. Alaus fermentacija. Aeruota misa perduodama į cilindrines konusines talpyklas (CKT), kuriose misa rauginama ir alus brandinamas. Rauginimo metu fermentuojami cukrūs, esantys misoje, dėl mielių virsta į etilo alkoholį ir anglies dioksidą. Alaus brandinimo metu atsiranda tiršta ir tvirta alaus puta ir išryškėja skirtingų rūšių alui būdingas aromatas.
8. Filtracija. Subrandinto alaus stabilumui pagerinti filtracijos metu pašalinamos baltymų, alaus mielių, apynių ir kitos drumstumą sukeliančios dalelės. Alus filtruojamas naudojant filtracijos medžiagą – susmulkintas jūrų kriaukleles (kizelgūrą).
9. Išpilstymas. Alus pasterizuojamas sroviniu pasterizatoriumi ir išpilstomas į butelius bei statines. O alus skardinėse pirmiau yra išpilstomas ir tik tuomet pasterizuojamas tuneliniame pasterizatoriuje.
ŠALTINIS: „UTENOS ALUS“ Utenos Pramonės gatvėje, kur įsikūrusi Utenos alaus darykla, išsirikiavęs visas būrys dar nuo sovietmečio žinomų pramonės įmonių: „Utenos mėsa“, „Utenos pienas“ ir kt. Daryklos teritorija akį patraukia preciziškai sutvarkyta aplinka, gėlynais, naujais moderniais pastatais.
„Alų sudaro 4 pagrindiniai ingredientai, o penktas – svarbiausias – žmonės“, – pokalbį pradeda Marius Šveistrys, Utenos alaus daryklos vadovas. Anot jo, pirmos svarbos rodikliai, kuriais čia rūpinamasi, yra darbuotojų sauga ir sveikata. Iš jų esą galima spręsti, kokia aplinka sudaroma darbuotojams, o nuo jos priklauso ir kiti du rodikliai – kokybė ir efektyvumas.
Logistikos ir gamybos padaliniuose nuolat triūsia 180 darbuotojų, sezono metu jų padaugėja iki 1,5–2 karto. Vasarą dirbama kiaurą parą 7 dienas per savaitę.
Apie Jonines ir „Žigulinį“
Pirmiausia traukiame į daryklos muziejų, kur svečiai supažindinami su 20 a. 8-ą dešimtmetį menančios „Utenos“ alaus daryklos istorija. Čia galima pamatyti šmaikščias „Utenos alaus“ reklamas, prisiminti garsiąją „Utenos alaus“ iniciatyvą „Laisvė Joninėms“. Būtent ji buvo viena priežasčių, kodėl birželio 24-oji Lietuvoje tapo nedarbo diena.
Lentynoje surikiuoti visų kada nors čia gamintų produktų pavyzdžiai: nuo pirmojo alaus – 1977 m. pradėto virti legendinio „Žigulinio“ – iki šių dienų asortimento. Šalia įvairių rūšių „Utenos“ alaus, alaus kokteilių „Radler“, stovi ir pulkelis butelaičių su garsiais užsieniniais ženklais: „Carlsberg“, „Tuborg“.
Neatsitiktinai – minėtų ženklų savininkas – tarptautinis alaus banginis „Carlsberg“. Jis valdo didžiausią šalyje alaus bendrovę UAB „Švyturys-Utenos alus“ (ŠUA), kurio vienas iš gamybos padalinių ir yra Utenos alaus darykla. 2/3 visos ŠUA produkcijos pagaminama čia, Utenoje.
Marius Šveistrys, Utenos alaus daryklos vadovas: „Lietuvos rinka traukiasi, tačiau mūsų gamybos apimtis didėja, nes gaminame kitoms „Carlsberg“ grupės įmonėms. Šiemet bus pagaminta apie 150 mln. l įvairių gėrimų.“
Dalia Jočytė, Utenos alaus daryklos gamybos vadovė: „Lietuvos alaus mėgėjų skonis keičiasi. Nuo gaivaus, lengvo alaus grįžtama prie įdomesnio, kartesnio, intensyvesnio.“
Pažvelgus pro specialius liukus matyti, kaip alus atrodo prieš filtraciją ir po. Per parą perfiltruojama apie 5.200 hektolitrų šio gėrimo.
Sandėlis: čia telpa tiek produkcijos, kad užtektų dvi savaites patenkinti visos Lietuvos poreikius.
Prieš porą metų įmonė įsidiegė modernią aukštuminio sandėliavimo sistemą, tai leido atsisakyti vieno iš sandėlių nuomos.
„Utenos alaus“ portfelyje 280 pavadinimų gėrimų: alus, gira, alkoholiniai kokteiliai, sidras, stalo vandenys, vaisvandeniai. 80% produkcijos sudaro alus.
Apie „Utenos alų“:
*„Utenos alus“ – moderniausia Baltijos šalyse alaus darykla, į kurią per pastarąjį dešimtmetį investuota daugiau kaip 400 mln. Lt.
*Pernai darykla pagamino 99,225 mln. l alaus. Šiemet bus pagaminta 115,149 mln. l.
*Įmonės gėrimų eksportas 2013 m. išaugo 48%, iki 35,56 mln. l.
*Lietuviškų prekės ženklų eksportas pernai siekė 5,6 mln. l, trys pagrindinės eksporto rinkos: Rusija, Didžioji Britanija, Airija.
*Su tarptautiniais ženklais pernai pagaminta iš viso 30 mln. l produkcijos. (TOP 3 tarptautiniai prekių ženklai: „Tuborg Skoll“, „Tuborg“, „Carlsberg“. Trys didžiausios rinkos: Prancūzija, Norvegija, Danija).
*Vidutinis atlyginimas Utenos darykloje yra 3.844 Lt (neatskaičius mokesčių). Gamybos ir logistikos darbininkų – 3.554 Lt (neatskaičius mokesčių). Kasmet darbininkų atlyginimai kyla mažiausiai 1% pagal ilgalaikį susitarimą su profesinėmis sąjungomis.
*UAB „Švyturys-Utenos alus“ apyvarta pernai siekė 469,98 mln. Lt.
Alaus gamybos etapai
1. Salyklo paruošimas, pašalinamos dulkės ir stambios priemaišos.
2. Salyklo malimas. Salyklas malamas dviem valcais ir iš karto maišomas su alui daryti skirtu tyru vandeniu. Gautas mišinys vadinamas mentalu.
3. Mentalo užmaišymas. Mentalas užmaišymo katile pereina keletą apdirbimo stadijų, kiekvienai iš jų parinkta speciali temperatūra ir laikas. Užmaišymo tikslas – kad salykle esantis krakmolas virstų fermentuojamais cukrais.
4. Misos filtracija. Iš užmaišymo katilo mentalas keliauja į filtravimo katilą, kuriame misa, skystoji mentalo dalis, atskiriama nuo salyklojų.
5. Misos virimas. Misa verdama pertekliniam vandeniui išgarinti ir misai sterilizuoti. Iš virimo metu į misą sudėtų apynių išlaisvinamos karčiosios apynių skoninės medžiagos ir aromatiniai apynių komponentai.
6. Hidrocikloninė talpykla. Išvirta misa perduodama į hidrocikloninę talpyklą. Joje išgautu sūkurio efektu visos koaguliavusios medžiagos ir kitos netirpios dalelės nusodinamos į taisyklingą kūgį. Po to šaldytuve misa atšaldoma iki rauginimo temperatūros. Atšaldyta misa aeruojama (sumaišoma su deguonimi, tam kad mielės, „prisivalgiusios“ deguonies, imtų daugintis ir gaminti alkoholį ir angliarūgštę).
7. Alaus fermentacija. Aeruota misa perduodama į cilindrines konusines talpyklas (CKT), kuriose misa rauginama ir alus brandinamas. Rauginimo metu fermentuojami cukrūs, esantys misoje, dėl mielių virsta į etilo alkoholį ir anglies dioksidą. Alaus brandinimo metu atsiranda tiršta ir tvirta alaus puta ir išryškėja skirtingų rūšių alui būdingas aromatas.
8. Filtracija. Subrandinto alaus stabilumui pagerinti filtracijos metu pašalinamos baltymų, alaus mielių, apynių ir kitos drumstumą sukeliančios dalelės. Alus filtruojamas naudojant filtracijos medžiagą – susmulkintas jūrų kriaukleles (kizelgūrą).
9. Išpilstymas. Alus pasterizuojamas sroviniu pasterizatoriumi ir išpilstomas į butelius bei statines. O alus skardinėse pirmiau yra išpilstomas ir tik tuomet pasterizuojamas tuneliniame pasterizatoriuje.
ŠALTINIS: „UTENOS ALUS“ Utenos Pramonės gatvėje, kur įsikūrusi Utenos alaus darykla, išsirikiavęs visas būrys dar nuo sovietmečio žinomų pramonės įmonių: „Utenos mėsa“, „Utenos pienas“ ir kt. Daryklos teritorija akį patraukia preciziškai sutvarkyta aplinka, gėlynais, naujais moderniais pastatais.
„Alų sudaro 4 pagrindiniai ingredientai, o penktas – svarbiausias – žmonės“, – pokalbį pradeda Marius Šveistrys, Utenos alaus daryklos vadovas. Anot jo, pirmos svarbos rodikliai, kuriais čia rūpinamasi, yra darbuotojų sauga ir sveikata. Iš jų esą galima spręsti, kokia aplinka sudaroma darbuotojams, o nuo jos priklauso ir kiti du rodikliai – kokybė ir efektyvumas.
Logistikos ir gamybos padaliniuose nuolat triūsia 180 darbuotojų, sezono metu jų padaugėja iki 1,5–2 karto. Vasarą dirbama kiaurą parą 7 dienas per savaitę.
Apie Jonines ir „Žigulinį“
Pirmiausia traukiame į daryklos muziejų, kur svečiai supažindinami su 20 a. 8-ą dešimtmetį menančios „Utenos“ alaus daryklos istorija. Čia galima pamatyti šmaikščias „Utenos alaus“ reklamas, prisiminti garsiąją „Utenos alaus“ iniciatyvą „Laisvė Joninėms“. Būtent ji buvo viena priežasčių, kodėl birželio 24-oji Lietuvoje tapo nedarbo diena.
Lentynoje surikiuoti visų kada nors čia gamintų produktų pavyzdžiai: nuo pirmojo alaus – 1977 m. pradėto virti legendinio „Žigulinio“ – iki šių dienų asortimento. Šalia įvairių rūšių „Utenos“ alaus, alaus kokteilių „Radler“, stovi ir pulkelis butelaičių su garsiais užsieniniais ženklais: „Carlsberg“, „Tuborg“.
Neatsitiktinai – minėtų ženklų savininkas – tarptautinis alaus banginis „Carlsberg“. Jis valdo didžiausią šalyje alaus bendrovę UAB „Švyturys-Utenos alus“ (ŠUA), kurio vienas iš gamybos padalinių ir yra Utenos alaus darykla. 2/3 visos ŠUA produkcijos pagaminama čia, Utenoje.
Tik iki rugsėjo 30 d.
fiziniams asmenims nuo 18 Eur/mėn.
- Esminių naujienų santrauka kasdien
- Podkastai - patogu keliaujant, sportuojant ar tiesiog norint išnaudoti laiką produktyviau
- Manopinigai.lt - praktiški patarimai apie investavimą, realūs dienoraščiai