2014-05-21 00:01

Bandeles kepa biudžetinėms įstaigoms

Nepavykus prasibrauti į didžiuosius prekybos tinklus ar savo produkcijos realizuoti vietinėse parduotuvėse, Kretingoje įsikūrusi kepykla „Žemaitijos lokys“ pasirinko kitą kelią. Bandeles, sausainius ir duoną kepykla tiekia mokykloms, ligoninėms, darželiams ir kitoms biudžetinėms įstaigoms.
Rima Kupreščenkienė, kepyklos „Žemaitijos lokys“ vadovė: „Svarbiausia verslo sėkmės sąlyga – sunkus ir atsakingas darbas bei maksimalizmas.“
ALGIMANTO KALVAIČIO NUOTRAUKA

UAB „Žemaitijos lokys“ apyvarta, mln. Lt
2011 m. 3,3
2012 m. 4,6
2013 m. 5,4
ŠALTINIS: BENDROVĖS DUOMENYS

10.000–20.000
Tiek vienetų bandelių kepykloje iškepama per dieną. Per mėnesį „Žemaitijos lokys“ iškepa 10–15 t įvairių rūšių bandelių, apie 29 t – duonos ir batono, apie 5 t – sausainių, riestainių, meduolių ir kitų gaminių. Rima Kupreščenkienė, kepyklos „Žemaitijos lokys“ direktorė, atvirai sako, kad dalyvauti konkursuose dėl kepinių tiekimo biudžetinėms įstaigoms nėra paprasta.
„Dažniau pralaimime negu laimime. Pagrindinis kriterijus dažniausiai būna kaina, todėl tikrai ne visada galime pasiūlyti žemiausią. Jei konkurse dalyvauja „Klaipėdos duona“, iškart žinome, kad tikrai nelaimėsime. Esame maži ir negalime pasiūlyti geresnės kainos nei didieji gamintojai, nes neapsimokėtų dirbti“, – kalba p. Kupreščenkienė.
Pašnekovė tikina, kad svarbiausias vienuoliktus metus veikiančio cecho uždavinys yra klientams tiekti šviežią ir, svarbiausia, sveiką bei kokybišką produkciją. Todėl itin daug dėmesio skiriama žaliavų tiekėjų pasirinkimui. „Turime specialistų, kurie atidžiai analizuoja žaliavų sudėtį. Tik įvertinę jų kokybę, renkamės tiekėjus“, – pasakoja kepyklos vadovė. Daugiausia žaliavų kepykla perka iš UAB „Širmulis“, „Minordija“, „Dasita“, AB „Kauno grūdai“ ir kitų.
Investicijos pasiteisino
Šiuo metu įmonėje dirba apie 50 žmonių, didžioji dauguma moterų. O štai kepyklos automobilių parke visi vairuotojai vyrai. „Žemaitijos lokys“ turi 16 krovininių mikroautobusų, jais produkcija kasdien išvežiojama po visą Lietuvą. Per dieną keturiose kepyklos krosnyse iškepama nuo 10.000 iki 20.000 bandelių ir apie 1.000 kepalų batono ir duonos. Pastaraisiais metais gamybos apimtį padidinti leido 450.000 Lt investicijos į cechą, dabar didelė dalis darbo yra automatizuota. „Pernai įsigijome naują fasavimo aparatą, duonos pjaustyklę, kočiojimo aparatą. Įdiegėme naują užsakymų programą“, – investicijas vardija p. Kupreščenkienė. Artimiausiuose planuose – įsirengti kelis šimtus tūkstančių litų kainuojančią bandelių gamybos liniją. Taip pat svarstoma apie savą konditerijos cechą. „Didžiausias stabdys planams įgyvendinti – darbuotojai. Itin trūksta patyrusių maisto technologų. Apskritai, personalo paieška sunkiai sekasi. Dažnai būna, kad randi žmogų, jį apmokai, o tada konkurentai ima šokti viliotinį. Dirbame skaidriai, atlyginimai pas mus oficialūs. Ne paslaptis, kad Kretingoje daug mažų kepyklėlių, kurios dirba pogrindyje ir siūlo didesnę algą, bet neoficialią
“, – pasakoja pašnekovė.
Imsis naujos veiklos „Žemaitijos lokys“ užsiima ir prekyba įvairiomis bakalėjos prekėmis. Jau šiais metais įmonė planuoja įsigyti savo sandėlius ir tada plėsti šią veiklos sritį.
„Patys vežiojame savo kepinius, tad greta jų ketiname pasiūlyti platesnį kitų prekių asortimentą“, – sako kepyklos vadovė. Dar vieną veiklos sritį kepyklai pasufleravo ir neseniai įsigalioję nauji šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo reikalavimai. „Anksčiau kepykloje likusias atliekas tiesiog atiduodavome ūkininkams, dabar to nebegalime daryti. Susidariusias šalutinių gyvūninių produktų atliekas perduodame utilizuoti šia veikla užsiimančiam Rietavo utilizacijos centrui. Mėnesinis šios paslaugos mokestis siekia nuo 50 iki 80 Lt. O už vieną kilogramą atiduodamų utilizuoti atliekų reikia mokėti 2,5 Lt be PVM. Per mėnesį kepykloje sukaupiame iki 20 kg atliekų. Ateityje planuojame patys imtis gyvūninių produktų tvarkymo veiklos. Norime tvarkyti ne tik savo atliekas, bet šią paslaugą siūlyti ir kitoms įmonėms“, – apie planus kalba p. Kupreščenkienė.
52795
130817
52791