2014-05-07 00:01

Dėl gajaus mito apie margariną klysta net „Vikipedija“

Į Vilniaus margarino gamyklą atgena smalsumas ieškant atsakymo į klausimus, kaip sumaišyti, regis, du nesumaišomus dalykus – vandenį su aliejumi, ir kaip priversti šį mišinį sukietėti.
Gamybos sistema uždara – produktą galima pamatyti vos kelias sekundes, kai jis fasuojamas į indelius. JUDITOS GRIGELYTĖS NUOTR.


Gamybos procesą valdo centrinis pultas.

Per metus įmonėje pagaminama 8.600 t margarino, kurio du trečdaliai keliauja į eksportą

Kepimui skirtas margarinas pritaikytas įvairioms tešloms: mielinei, sluoksniuotai, sviestinei ir pan.

Emulsija –pirminis, nekristalizuotas margarinas.

Populiariausias margarino ženklas Lietuvoje – „Vilnius“


Komentarai
Darijus Taraila, UAB Vilniaus margarino gamyklos generalinis direktorius:
„Ketiname investuoti, kad galėtume išplėsti savo galimybes ir pasiūlyti eksporto rinkoms margarino apskrituose indeliuose, nes jiems stačiakampiai atrodo keistai.“

Dainius Bulota, gamybos vadovas:
„Mitas, kad margarino gamybai naudojamas dirbtinai sukietintas aliejus, – mes naudojame gryną niekaip neapdorotą aliejų.“

Bendrovės pardavimo pajamos,
mln. Lt
2011 m. 25
2012 m. 33
2013 m. 30
ŠALTINIS: UAB VILNIAUS MARGARINO GAMYKLA Margarinas, pasak gamintojų, nesudėtingas produktas – 99% jo sudaro vanduo ir aliejus, o 1% tokie priedai kaip druska, citrinos rūgštis, emulsiklis, pieno riebalai, skaidulos ir pan.
Prieš dešimtmetį margarinas buvo populiaresnis už sviestą, nes jis neturi cholesterolio. Dabar sviestas pateikiamas kaip sveikesnis produktas, palyginti su margarinu. Tačiau, kad ir kuo baigtųsi ne vienus metus besitęsiantis ginčas, kaip pašmaikštavo vienas interneto komentatorius, abu produktus sieja bendras dėsnis: sumuštinis, kad ir kuo apteptum duoną, vis tiek ant žemės krinta aptepta puse.
Darijus Taraila, Vilniaus margarino gamyklos generalinis direktorius, sako, kad per pastaruosius penkerius metus sviesto vartojimas Lietuvoje augo, tačiau margarino poreikis, ypač pramonėje, lieka gana aukštas. O kas toliau – prognozuoti sunku. Juolab kad kai kurių mitybos specialistų rekomendacijos ar net „Vikipedijos“ informacija vis dar remiasi mitu, jog margarinas gaminamas pagal seną technologiją, kai aliejus buvo hidrinamas ir taip dirbtinai sukietinamas. Remiantis šia technologija, aliejus kaitinamas iki labai aukštos temperatūros, kol tampa kietas, tačiau taip jame atsiranda žmogaus sveikatai kenksmingų medžiagų. Ar dar kur nors ši technologija pasitelkiama, neaišku, tačiau Vilniuje hidrintas aliejus margarino gamybai nenaudojamas.
„Kad šį mitą paneigtume, reikėtų užsiimti vartotojų švietimu. Tačiau šviečiamajai veiklai mūsų mažai gamyklai, kurioje dirba vos dvi dešimtys žmonių, trūksta pinigų“, – apgailestauja p. Taraila, jis, beje, vadovauja ir kitai koncernui „Orkla“ priklausančiai gamyklai – pagardus gaminančiai „Suslavičius-Felix“.
Šiemet 15 metų švenčiančiai Vilniaus margarino gamyklai, anot p. Tarailos, išsilaikyti aštrioje konkurencinėje aplinkoje padeda tai, kad Europos mastu nedidukas Vilniaus fabrikas yra labai našus ir lankstus. Per pastaruosius dešimt metų Europoje daug margarino fabrikų buvo uždaryta.
Iš Baltijos šalių tik Lietuva turi margarino įmonių, viena jų – Vilniaus margarino gamykla, priklausanti koncernui „Orkla“, kita – UAB „Klaipėdos margarinas“, priklausanti Nyderlandų kompanijai „Zeelandia“ ir gaminanti daugiausia kepti bei konditerijai skirtus produktus.
52795
130817
52791