Rusų pamėgtas dešras siūlys skandinavams

Alfredas Rimidis, UAB „Samsonas“ prezidentas, pernelyg nesisieloja dėl prarastos Rusijos rinkos, nors pernai ten realizuota produkcijos už 4,41 mln. Lt. Šiuo metu bendrovės specialistai ieško kontaktų šalyse, kurios, kaip sako įmonės vadovas, galėtų kompensuoti Rusijos rinkos praradimą.
„Iš karto rasti alternatyvą nėra paprasta, reikia peržiūrėti, kam kokie gaminiai reikalingi. Tas produktas, kuris tinkamas ir paruoštas Rusijai, kitur gali būti per brangus arba jį reikia kitaip paruošti. Tačiau panašios šalto rūkymo dešros paklausios Skandinavijos šalyse, Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje“, – vardija p. Rimidis.
Kontaktų, pasak jo, ieškoma įvairiais būdais: konsultuojamasi su potencialiais pirkėjais, tiekėjais.
„Šiais laikais viskas žymiai paprasčiau nei prieš 15 metų. Tačiau reikia važiuoti, kalbėti, vežti pavyzdžius, tyrinėti sąlygas. Reikia įdėti daug darbo“, – sako p. Rimidis.
„Samsonas“, į Rusijos rinką žengęs 2011 m. pabaigoje, ten greit išsikovojo pozicijas. 2013 m., palyginti su 2012 m., eksporto apimtis išaugo dukart. Tačiau Rusijos rinka buvo papildoma, pajamos iš jos nesudarė ženklios dalies, todėl, pasak p. Rimidžio, ir praradimas nebuvo labai skausmingas.
Rusija vis dar vilioja
Įmonės vadovas džiaugiasi, kad augant eksporto daliai į Rusiją „Samsonas“ nespėjo investuoti į pajėgumų didinimą. Esą dabar, neišsprendus produkcijos realizavimo klausimo, neapkrauti pajėgumai keltų didelį galvos skausmą.
„Į Rusijos rinką bandytume grįžti, jeigu būtų galimybių. Žinoma, visada vertinome riziką, bet už tą riziką ir kaina kitokia. Pelno marža Vakaruose mažesnė negu Rusijoje“, – pagrindinę priežastį, viliojančią į Rytus, nurodo p. Rimidis.
Šiuo metu didžioji dalis mėsos gaminių parduodama Lietuvoje, dalis gabenama į Latviją, Estiją, Didžiąją Britaniją, Airiją. 2013 m. termiškai apdorotų mėsos gaminių – virtų dešrų ir dešrelių, parūkytų dešrų, karšto rūkymo mėsos gaminių – pardavimai užsienyje per metus padidėjo 80%.
„Dedame daug pastangų dirbami su klientais. Lojalius stengiamės išsaugoti bet kokia kaina, visuomet jiems skiriama daugiau dėmesio“, – sako p. Rimidis.
Skerdykla dirba lanksčiai
Mėsos perdirbimo versle, anot jo, svarbu gebėti dirbti lanksčiai. Pavyzdžiui, praėjusių metų pabaigoje, sumažėjus kiaulienos vartojimui vietos rinkoje ir pritrūkus žaliavos, skerdyklos veikla perorientuota į vadinamąjį didesnį grąžintiną skerdimą.
„Skerdykla gali dirbti įvairiai – priimti užsakymą, jį įvykdyti ir gauti pajamas už paslaugas. Kitas kelias – pirkti žaliavą, t.y. gyvus galvijus, kiaules, patiems skersti ir parduodi. Kartais geriau gauti grynas pajamas negu įšaldyti didelius pinigus ir prisiimti riziką Viskas priklauso nuo rinkos ir konkurencijos“, – dėsto pašnekovas.
Dalį pajamų skerdykla gauna iš užsakovo, kuriam per mėnesį paskerdžiama 100-150 arklių. Šios paslaugos pirkėjai didžiąją dalį mėsos eksportuoja į Italiją.
Žaliavos klausimą, anot jo, bendrovės specialistai sprendžia kiekvieną dieną, nes poreikiai nuolat keičiasi. Įvertinamos kainos skirtingų šalių aukcionuose ir, pasirinkus tinkamiausią pasiūlymą, sprendžiama, iš ko pirkti žaliavą.
„Mūsų ūkininkai nepriaugina tiek nei jaučių, nei kiaulių, kad pakaktų visai Lietuvai. Atsigabename ir gyvų gyvulių, ir skerdienos. Perkame Danijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Estijoje“, – vardija p. Rimidis.
Nuostolį keitė pelnas
2013 m. „Samsonas“ gavo 99,8 mln. Lt pardavimo pajamų, 12% mažiau negu 2012 m. Pernai bendrovė uždirbo 97.306 Lt grynojo pelno, tuo metu užpernai „Samsonas“ patyrė 1,5 mln. Lt nuostolio.
Sėkmingesnę veiklą p. Rimidis sieja su išnuomotomis parduotuvėmis prekybos tinklui „Fresh market“. Tačiau veiklos rezultatui įtakos turi, anot verslininko, ir globalūs dalykai.
„Dirbame tą patį darbą, tiesiog viskas taip susidėliojo. Įvardyti konkrečias priežastis sudėtinga, nes tam reikalinga detalesnė analizė“, – sako p. Rimidis.
Šiemet planuojama gauti daugiau nei 100 mln. Lt pardavimo pajamų, didžiąją dalį apyvartos sudarys pajamos iš mėsos perdirbimo. „Samsonas“ dar perdirba daržoves, užsiima mažmenine ir didmenine prekyba, teikia muitinės paslaugas.
Bendrovėje dirba 533 žmonės, dalis jų – Šakių rajone, kur perdirbama mėsa, kiti – Kauno rajone.