2025-04-12 17:41

Kaip išvirti tobulą kiaušinį

VŽ nuotr.
VŽ nuotr.
Kas atsirado pirmiau – višta ar kiaušinis? Šis klausimas nuo senų laikų neduoda ramybės filosofams ir kitiems pernelyg daug laisvo laiko turintiems žmonėms. O štai kulinarų tai visiškai nejaudina: jie gali lengvai paruošti ir patiekti ant stalo tiek vieną, tiek kitą, ir visai nesvarbu, ką pirma.

Juolab kad paprasčiausias kiaušinis įgudusiose rankose gali pavirsti tokiu kiekiu patiekalų, kad jiems suskaičiuoti ir abiejų rankų bei kojų pirštų neužteks.

Alessandro Filippini, 25 metus vadovavęs garsiojo Niujorko restorano „Delmonico“ virtuvei, XIX amžiaus pabaigoje išleido knygą „Patiekalai. Kaip pirkti maistą, kaip jį gaminti ir kaip pateikti“. Joje gausu sudarytų valgiaraščių iš ištaigingų receptų (pvz., meniu ramiai ketvirtadienio popietei: stirniena su Colbert`o padažu, veršiena a la Pompadour, ant iešmo keptos antys ir saldūs suflė desertui, plius įvairūs garnyrai ir užkandžiai tarp patiekalų), tačiau mano akį ši knyga patraukė tuo, kad ten aprašytas šimtas skirtingų būdų paruošti patiekalus iš kiaušinių. Taip, šimtas. Žinoma, kai ką galima ir sutraukti, nes juk omletas su virtais žaliaisiais žirneliais ir omletas su šparagų viršūnėlėmis technologiškai gaminamas taip pat, bet, net ir tai atlikus, paruošimo būdų kiekis lieka įspūdingas. O dabar, kai Velykos ant nosies, kodėl gi neapžvelgus keleto triukų su kiaušiniais?

Tiesiog virti kiaušiniai

Pradėkime nuo paprasčiausio būdo, kurį visi moka, na, arba bent jau mano, kad moka. Virti kiaušiniai. Kas gali būti paprasčiau, tiesa? Nėra čia daug apie ką šnekėti, ar ne? Tačiau kodėl taip dažnai pusryčiams ant stalo juos turime įskilusius ir išbėgusius arba tokius, kurių baltymas guminis, o perpjovus aplink trynį matyti žalsvas žiedas? Keletas patarimų galbūt padės viso to išvengti.

Nevirkite kiaušinių stipriai kunkuliuojančiame vandenyje. Negana to, kad jie nuolat judinami daužosi į dugną ir įskyla, bet ir jų baltymas pasidaro kietas, nemalonios tekstūros.

Virkite vandenyje, kuris vos kunkuliuoja. To visiškai užteks, ir kiaušiniai išvirs tolygiau.

Į verdantį vandenį juos geriau atsargiai įleisti šaukštu, kad neįskiltų.

Kiek laiko virti? Nuo momento, kai vanduo vėl užverda, vidutinio dydžio kiaušinis išvirs „minkštai“ po 3–4 minučių, „vidutiniškai“ – po 5–7, o „kietai“ – po 10–12 minučių . Jeigu virsite ilgiau, geležis ir siera, kurių natūraliai yra visuose kiaušiniuose, ims reaguoti tarpusavyje ir susidarys geležies sulfido. Tai yra būtent tas žalsvas nemaloniai kvepiantis žiedas aplink trynį, kurio susidarymo reikėtų vengti. Dėl tos pačios priežasties išvirusius kiaušinius reikia greitai atvėsinti.

Velykoms, ko gero, gaminsite daug įdarytų kiaušinių. Tam reikės daug kiaušinių, virtų kietai. Užvirinkite puodą vandens, atsargiai sudėkite kiaušinius, vėl užvirinkite, puodą uždenkite dangčiu ir nuimkite nuo ugnies. Po 20 minučių kiaušiniai bus išvirę idealiai.

Su marškinėliais

Pereikime prie sudėtingesnių metodų. Daug kas yra bandęs išvirti kiaušinius „su marškinėliais“, t. y. be lukšto. Yra aprašyta daugybė metodų, kaip tai padaryti: įsukti vandenį puode ir virti tame sūkuryje, atsargiai užlankstyti pabėgusį baltymą ant trynio mentele ir taip toliau. Ir vis viena labai dažnai gauname ne kiaušinį „su marškinėliais“, o draiskalų krūvą ar kiaušinienę, atskiestą vandeniu. Kodėl nepavyko?

Iš pradžių šiek tiek apie pačius kiaušinius: kuo kiaušinis šviežesnis, kuo mažiau laiko praėjo nuo tada, kai jį padėjo višta, tuo jo baltymas yra tirštesnis ir labiau prigludęs prie trynio. Taigi, jeigu norite mažiau vargti virdami kiaušinius tokiu būdu, rinkitės juos kuo šviežesnius. Tiesiai iš po vištos būtų idealu. Antroji taisyklė: pora šaukštų acto, įpiltų į vandenį, padeda baltymo koaguliacijos procesui, druskos savybės panašios. Trečioji taisyklė: pasirinkite pakankamai gilų puodą, vandens jame turėtų būti bent jau 13–15 centimetrų. Taigi: pasūdom, parūgštinam, užvirinam, sumažinam ugnį, kad vos burbuliuotų.

Kol neįgudę, įmuškite kiaušinį į atskirą indelį, ir atsargiai įleiskite jį į vandenį, prie pat paviršiaus. Jeigu viską atlikote teisingai, kiaušinis ims leistis į dugną ir grimzdamas pasidengs plona koaguliavusio baltymo plėvele. Jos turi užtekti, kad kiaušinis nebeišsileistų. Neilgai trukus kiaušinis vėl iškils į paviršių. Po 3–4 minučių vandenyje jis bus paruoštas. Išgriebkite jį kiaurasamčiu ir greitai atvėsinkite, kad ir šaltame vandenyje, o visokius prikibusius baltymo draiskalus apipjaustykite peiliuku. Viskas, tiek to vargo. Beje, tokiu būdu viename puode galima virti kelis kiaušinius iš karto, nors labai perkrauti nereikėtų.

Tinkamai išviręs kiaušinis turi būti labai minkštas ir švelnus, baltymas išviręs ir baltas, o viduje trynys kiek sutirštėjęs, bet vis dar skystas. Kur tokius naudoti? Na, kad ir taip: paskrudinkite išilgai perpjautą bandelę orkaitėje, uždėkite pakepinto kumpio gabalėlį, ant viršaus – kiaušinį, ir viską užpilkite šiltu olandišku padažu. Arba uždėkite ant skrebučio riekutės, užteptos pertrinta šprotų ir sviesto mase; patiekite su kapotais ir pakepintais grybais; patiekite užpiltus špinatų mase, pertrinta ir patroškinta su česnakais. Variantų begalės.

Straipsnis publikuotas žurnale „Verslo klasė“ 2019 m. balandį.

52795
130817
52791