2025-06-01 18:02

Iš Parmos – apie geriausias picas pasaulyje

„Campionato Mondiale della Pizza“ nuotr.
„Campionato Mondiale della Pizza“ nuotr.
Šviežios, tik ką iškeptos kviečių duonos kvapas, riebus, tirpstantis sūris ir švelnus, sūrokas Parmos kumpis – tai nuostabus derinys ir tik pradžia, nes mano darbas kaip „Pizza World Cup“ teisėjo dar net neprasidėjo. Kol kas sėdžiu kavinėje didžiuliame Parmos parodų centre kartu su keliais picų kepėjais, kurie po kelių valandų varžysis „Campionato Mondiale della Pizza“ čempionate.

Dauguma jų yra italai, bet keletas demonstruoja tautybę, apsigobę savo šalies vėliavomis, pavyzdžiui, Salvadoro ir Šveicarijos, amerikiečiai taip pat nėra itin kuklūs. Visi atrodo susijaudinę, dauguma raminasi stipria kava, keletas, kaip ir aš, mėgaujasi šviežiai iškeptu panini, itališku sumuštiniu, su vietiniu Parmos kumpiu, kuris, ko gero, ir yra priežastis, kodėl šis konkursas jau daug metų rengiamas būtent čia – juk kumpis yra populiarus picos ingredientas. 

Picos menas sklinda plačiai 

Šis čempionatas prasidėjo kaip nedidelis konkursas, kurį 1992 m. surengė keletas entuziastų, bet palengva išaugo iki didžiulio renginio – šiemet jame dalyvavo per 700 kepėjų iš 55 šalių ir daugiau nei 6.000 žiūrovų. Kaip ir dauguma dalyvių, teisėjų komisiją sudarė italai, o aš buvau vienintelis skandinavas, per tris intensyvias dienas vertinęs daugybę picų įvairiose kategorijose. 

52795
130817
52791