2025-03-25 05:45

Virtuvės šefas V. Samavičius: kai rezultatas – nulis, entuziazmas galiausiai baigiasi

Vytautas Samavičius, virtuvės šefas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vytautas Samavičius, virtuvės šefas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Sukamės tarsi užburtame rate – džiaugiamės, kad nesame „minuse“, kad dirbam „ant nulio“ ir išlaikome komandos branduolį. Bet kai galutinis rezultatas – nulis, kai pelno nėra, tas entuziazmas kažkada baigiasi“, – sako tituluotas virtuvės šefas Vytautas Samavičius, penkių restoranų, veikiančių Klaipėdoje, Kaune ir Vilniuje, bendraturtis.

Vytautas Samavičius yra pirmasis iš tituluotų virtuvės meistrų, atsidariusių nuosavą restoranėlį: 2008 m., jau spėjęs pelnyti medalių tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, jis tapo geriausiu jaunuoju Lietuvos virėju, o 2009-aisiais Klaipėdoje atidarė „Le Cle“, kaip pats vadino, – kūrybingos virtuvės bistro, stebinusį tradicinių patiekalų interpretacijomis. Šiuo metu Samavičių šeimos portfelyje – per 16-a metų atidaryti penki restoranai: „Monai“ Klaipėdoje, „Momo Grill“ Klaipėdoje, Kaune, Vilniuje ir bistro Vilniuje „Augustin“. Per tuos metus V. Samavičiui teko ne kartą pasivažinėti amerikietiškais kalneliais – buvo ir pasaulinė finansų krizė, ir koronaviruso pandemija, ir gresianti recesija, bet, kaip jis pats yra sakęs, – „gero laiko restoranui atidaryti nėra“. 

Padėjo, bet neišgelbėjo

Sprendžiant iš viešosios erdvės, gali kilti mintis, kad restoranų ir apskritai maitinimo verslas atsidūrė ties išgyvenimo slenksčiu. Tačiau keli VŽ kalbinti restoranų savininkai (sykiu ir virtuvės šefai), pradėję dirbti po 2024 m. sausio 1 d., kai buvo panaikinta PVM mokesčio maitinimo įstaigoms lengvata, sako, kad mažesni mokesčiai verslui – visada į naudą, bet jie nėra dirbę kitomis sąlygomis nei dabartinės ir tragedijos nemato. Todėl V. Samavičiaus pirmiausia ir klausiu, kaip jam, žvelgiant iš 16-os metų perspektyvos, atrodo dabartinė restoranų verslo panorama.

52795
130817
52791