Virtuvės šefas V. Samavičius: kai rezultatas – nulis, entuziazmas galiausiai baigiasi
Vytautas Samavičius yra pirmasis iš tituluotų virtuvės meistrų, atsidariusių nuosavą restoranėlį: 2008 m., jau spėjęs pelnyti medalių tarptautiniuose kulinarijos konkursuose, jis tapo geriausiu jaunuoju Lietuvos virėju, o 2009-aisiais Klaipėdoje atidarė „Le Cle“, kaip pats vadino, – kūrybingos virtuvės bistro, stebinusį tradicinių patiekalų interpretacijomis. Šiuo metu Samavičių šeimos portfelyje – per 16-a metų atidaryti penki restoranai: „Monai“ Klaipėdoje, „Momo Grill“ Klaipėdoje, Kaune, Vilniuje ir bistro Vilniuje „Augustin“. Per tuos metus V. Samavičiui teko ne kartą pasivažinėti amerikietiškais kalneliais – buvo ir pasaulinė finansų krizė, ir koronaviruso pandemija, ir gresianti recesija, bet, kaip jis pats yra sakęs, – „gero laiko restoranui atidaryti nėra“.
Padėjo, bet neišgelbėjo
Sprendžiant iš viešosios erdvės, gali kilti mintis, kad restoranų ir apskritai maitinimo verslas atsidūrė ties išgyvenimo slenksčiu. Tačiau keli VŽ kalbinti restoranų savininkai (sykiu ir virtuvės šefai), pradėję dirbti po 2024 m. sausio 1 d., kai buvo panaikinta PVM mokesčio maitinimo įstaigoms lengvata, sako, kad mažesni mokesčiai verslui – visada į naudą, bet jie nėra dirbę kitomis sąlygomis nei dabartinės ir tragedijos nemato. Todėl V. Samavičiaus pirmiausia ir klausiu, kaip jam, žvelgiant iš 16-os metų perspektyvos, atrodo dabartinė restoranų verslo panorama.
Žinios, vertos jūsų laiko
- Esminių naujienų santrauka kasdien
- Podkastai - patogu keliaujant, sportuojant ar tiesiog norint išnaudoti laiką produktyviau
- Manopinigai.lt - praktiški patarimai apie investavimą, realūs dienoraščiai