Kai verslininkai nusimeta švarkus

Asta Grabinskė, „Aviva Lietuvos“ generalinė direktorė, valdybos pirmininkė
Kur pietaujate su verslo partneriais?
Dažniausiai – „Rib room“ restorane, jis veikia „Holiday Inn“ viešbutyje Vilniuje. Nepraleidžiame progos apsilankyti „Radisson Blue“ viešbučio restorane „Riverside“. Manyčiau, kad šiuo metu būtent viešbučių restoranuose galima tikėtis aukščiausios klasės aptarnavimo ir kokybiškiausio maisto. Nors smagu, kad Lietuvoje randasi vis daugiau restoranų, kurių savininkai – profesionalūs virtuvės šefai.
Kasdieniai dienos pietūs?Jei planuose nėra dalykinių pietų, valgau darbe priešais kompiuterį. Pasigriebiu ko nors lengvo parduotuvėje, užsisakau maisto į biurą iš restorano „Burė No 1“ arba atsinešu iš namų. Dieną tenka sutvarkyti tiek reikalų, kad kur nors išeiti yra prabanga.
Restoranas svarbiai progai?Jei švenčiu reikšmingą įvykį, renkuosi senamiesčio restoranus – „Lauro lapą“, „Sonetus“, „Imperial“. Man reikia viso komplekto: gero maisto, malonaus aptarnavimo, jaukaus interjero. Atkreipiu dėmesį į mažiausias detales, pavyzdžiui, kaip į tave kreipiasi personalas, kaip serviruojamas stalas.
Koks jūsų mėgstamiausias patiekalas?Aš neabejinga rytietiškiems skoniams ir kvapams, tad su šeima mielai lankomės japonų, indų, kinų restoranuose. Dievinu daržovių troškinius, juos gaminu ir namie.
Pastaruosius dvejus metus beveik nevalgau mėsos, jūrų gėrybių, vengiu riebių sūrių. O išties labai nemėgstu kalendrų, tad prieš užsakydama maistą pasiteirauju, ar šios prieskoninės žolės nėra patiekale.
Valgote greitąjį maistą?Gruzdinto, permirkusio aliejumi, smarkiai sulieto majonezu maisto nevalgau. Bet mėgstu kokybišką picą. Mėgstamiausia – su brokoliais, cukinija, pomidorais, šiek tiek sūrio ir picos prieskonių. Manau, kad geros picos paslaptis yra tinkamai paruoštas padas.
Kaip ilsitės?Kiekvieną dieną skiriu laiko poilsiui arba sportui. Po darbo einu į sporto klubą, pasirinktinai į pilateso, jogos ar zumbos treniruotę. Jei jaučiu, kad nenoriu sportuoti, renkuosi masažą ar kitas procedūras kūnui. Galiausiai, jei nieko nesuplanuoju mieste, lepinuosi namie: infraraudonųjų spindulių pirtyje ar karštoje vonioje.
Lankotės kultūriniuose renginiuose?Kartu su šeima lankomės Nacionalinėje filharmonijoje, Operos ir baleto teatre. Pastarąjį kartą ten klausėmės Londono simfoninio orkestro koncerto. Retsykiais nueiname į kino teatrą, aš dievinu dramos žanrą. Naujausias matytas filmas – „Bridžitos Džouns kūdikis“. Dar šiemet atradau „Netflix“.
Dalį Vilniaus senamiesčio, nes įprastai ekskursijoms nelieka laiko, juk dauguma verslo partnerių atvyksta trumpam. Jei laikas nespaudžia, nuvežu į Trakus, Nidą. Pastebėjau, kad svečiai žavisi mūsų poilsio, SPA centrais, mūsų partneriai iš Londono vis paklausia apie juos. Džiugu, kad užsieniečiai atranda Lietuvą.
Gudjonas Gudmundssonas, Islandijos „Einstok“ alaus daryklos vykdomasis direktorius.
Apibūdinkite islandų virtuvę.Ko gero, kiekvienas islandas ir islandė puikiai moka rūkyti mėsą ir virti žuvienę, tai du dalykai, kurie geriausiai apibūdina mūsų virtuvę. Visa kita pasiskolinome iš kitų šalių, ypač daug turime amerikietiškų patiekalų.
Aš, kaip tikras islandas, negaliu gyventi be žuvies ir ėrienos. Kiekvieną laisvesnį savaitgalį namie kepu ėrienos kepsnį. Genialu yra tai, kas paprasta, todėl neprisigalvoju įmantrių receptų. Puikiai pavyksta, jei mėsą „paskandinu“ raudonojo vyno, pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus, smulkintų česnakų, raudonėlių, bazilikų marinate. Iškepusią gardinu šviežiai maltais pipirais ir jūros druska.
Ką patariate pamatyti atvykusiems į jūsų šalį?Kalbant apie gamtą, svečiams rekomenduoju apeiti vadinamąjį Auksinį ratą. Tai kelių valandų žygis, jo metu pamatai Gudlfoso krioklį, aktyvų Strokkuro geizerį ir Tingvedliro slėnį.
VERSLO TRIBŪNA
Gastronominių potyrių mėgėjams siūlau apsilankyti „Kopar“, „Dill“, „Fish company“ restoranuose. Atsigerti gero alaus ir užkrimsti – baruose „Bravo“ ar „Micro bar“. Vietiniai, ko gero, sutiktų, kad tai geriausios aludės Reikjavike.
Apskritai 2–3 dienas galima skirti valgymui ir gėrimui sostinėje, nes ji gyva, čia turistai verčiau šnekučiuojasi prie bokalo alaus, nei susigrūdę stoviniuoja naktiniame klube.
Baruose pažinsite mūsų kultūrą ir sutiksite daug nuostabių žmonių iš įvairiausių pasaulio kampelių.
Kas yra Islandijos išskirtinumas?Mano šalyje per savaitę galima pamatyti tiek vaivorykščių, kiek kitur žmonės pamato per visą savo gyvenimą. Taip yra dėl itin nepastovių orų: lyja, šviečia saulė, vėl lyja, vėl šviečia saulė. Pas mus juokaujama: jei prabudus oras nedžiugina, luktelk minutę, ir jis pasikeis.