Mano verslas
Mano verslas
Mano verslas
Mano verslas
Mano verslas
2025-02-04 11:03

V. Čičelis uždaro barą: kaltinti PVM visada galima, bet priežastys – kitos

Vidmantas Čičelis, sostinės barų „Local pub“ ir „Belike taproom“ įkūrėjas, pastarąjį – „Belike taproom“ nusprendė uždaryti nuo balandžio: per beveik dvejus metus reikiamo mastelio baras taip ir nepasiekė.

„Iki balandžio dar dirbsime, nes turime nuomos sutartį, taip pat, kol atsisveikinsime su darbuotojais, – sako V. Čičelis. – Gegužės pabaigoje šiam barui būtų dveji metai, bet jis nepasiekė to, ką turėjo pasiekti. Tikslias priežastis nuspėti ir viską paaiškinti sunku, bet vienas pagrindinių ir galutinių taškų – praėjusių metų pabaigoje apyvartos pradėjo mažėti, o ne didėti kaip įprastai. Lapkritis ir gruodis būna geriausi mėnesiai.“

Pašnekovas pasakoja nesupratęs, iš kur mažėjimas, bet ir kitame bare – „Local pub“ Trakų g. gruodį, kuris visada buvo geriausias metų mėnuo, buvo matyti mažesnė apyvarta.

„Nesvarbu, kad gruodį trumpiausiai dirbame, nes nedirbame per šventes, jis vis tiek būdavo geriausias mėnuo, bet 2024-ųjų gruodis buvo toli gražu iki to. Tad lapkritis ir gruodis buvo paskutiniai lašai, kai apėmė neviltis ir ryžomės šiam žingsniui, nes kito kelio nelabai matome“, – VŽ sako V. Čičelis.

Jis pažymi, kad praėjusiais metais barų pajamos apskritai smarkiai krito. Ir nors šio verslo savininkai neturi atsakymo, kodėl taip nutiko, kodėl lankytojų sumažėjo ir ką reikėtų daryti, kad jų nesumažėtų, aišku, kad dažnai aptariami veiksniai nėra pagrindiniai.

„Kaltinti PVM ar dar ką nors visada galima, bet priežastis turbūt yra kita – ne PVM ir ne akcizas. Taip, akcizas irgi duoda savo, pabrangina, bet tikrai nėra pagrindinis dalykas, vieta, kur viskas sugriūna“, – sako jis.

Vidmantas Čičelis. UAB „Bariukas“ vadovas. Baras „Local Pub“. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vidmantas Čičelis, barų „Local pub“ ir „Belike taproom“ įkūrėjas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

„Belike taproom“ nebus pirmasis baras, kurį jis uždaro, tačiau pirmas, kur tokį sprendimą priima ir įgyvendina pats.

„Vieną barą pardaviau, nes buvo COVID-19 ir teko parduoti, tai kaip ir neuždariau. O kito – J. Jasinskio g. „Local pub“ – pastatą uždarė, tai irgi ne mano valia. Šis baras – pirmas, kurį pačiam nuo A iki Z tenka uždaryti“, – vardija pašnekovas.  

Pirmąjį barą – „Local pub“ J. Jasinskio gatvėje – diplomuotas alaus someljė ir buvęs IT specialistas V. Čičelis su bendraminčiais atidarė 2017 m. Nors kritikuotas dėl netinkamos barui parinktos vietos, jis buvo sėkmingas – atsirado norinčių įsigyti franšizę, bet 2019 m. V. Čičelis atidarė antrą „Local pub“ Žirmūnuose, kurį 2020-aisiais dėl COVID-19 pandemijos pardavė.

J. Jasinskio g. veikęs „Local pub“ buvo priverstas užsidaryti 2023 m. Tiksliau – išsikraustyti. UAB „Bariukas“ valdomas „Local pub“ nuo 2023 m. įsikūręs Trakų g.

„Belike taproom“ valdo UAB „Bariukas du“, kurio pajamos 2023 m., kai pradėjo dirbti nuo gegužės, sudarė 100.000 Eur. 2024 m. apyvarta – 256.000 Eur.

V. Čičelis skaičiuoja, kad įrengti „Belike taproom“ buvo pigiau, nes gavo ankstesnių nuomininkų palikimo, be to, yra kita virtuvė, kuri ruošia maistą „Belike taproom“.

„Čia ir pliusas, ir minusas: įrengimas buvo pigesnis, sąnaudos irgi mažesnės, nes nereikia išlaikyti virėjos, bet kartu viską turi derinti su partneriais: virtuvę, kainas, meniu. Tokį eksperimentą darėme pirmą kartą, tai gerai, kad pataikėme sutikti labai sąžiningus partnerius“, – pasakoja jis.

Jis skaičiuoja, kad baras pareikalavo 60.000 Eur investicijų, tada – dveji nuostolingi metai. Todėl bendra praradimų suma, skaičiuojama, sudarys apie 120.000 Eur.

Žmonės prisiriša prie sienų

Viena priežasčių, kodėl „Belike taproom“ nepavyko įsivažiuoti, – vieta. Baras prie pat Gedimino pr., tačiau yra matomas tik iš nedidelės Dainavos g., todėl atsitiktinio srauto praktiškai nebūdavo.

„Belike taproom“ atidarymas prieš beveik dvejus metus buvo susijęs su prie pat veikusio pirmojo „Local pub“ uždarymu.

V. Čičelis pasakoja, kad išsikraustant į Trakų g. planuota, jog dalis klientų iš J. Jasinskio g. pereis į senamiestį, tačiau kai gavo pasiūlymą atidaryti barą per kelis žingsnius, Dainavos g., pasiryžo, nes planavo, kad dalis vietinių, eidavusių į „Local pub“ J. Jasinskio g., galės rinktis toje pat vietoje, tik kitame pastate. Taigi, dviem barais išlaikys klientus, ėjusius į „Local pub“.

„Bet taip nėra – žmonės labai prisiriša prie sienų, ir kai tik sienos pasikeičia, nesvarbu pavadinimas, nesvarbu meniu, nesvarbu niekas – daug žmonių atkrenta. Dalis mūsų klientų perėjo į Trakų g., bet ne tiek, kiek tikėjomės. „Belike taproom“ irgi iš pradžių buvo bumas. Matyt, žmonės nežinodami vis dar atvažiuodavo į J. Jasinskio g.  – uždaryta, o mes šalia sudėję rodykles į „Belike taproom“, jie ateidavo, bet po truputį vis mažyn ir mažyn“, – pasakoja jis.

Pastebėjus tokią tendenciją bandyta klientų prisikviesti renginiais, aktyvesne reklama, bet, kaip sako V. Čičelis, rakto, kad situacija keistųsi ir gerėtų, rasti taip ir nepavyko.

Smulkiame versle, pašnekovo vertinimu, beveik dvejų metų patikrinti, ar vieta veikia ir įsivažiuos, pakankama. Nelyginant su tinklinėmis vietomis, kurias patikrinti galima per porą mėnesių.

„Sakyčiau, dveji metai yra laikas, per kurį įsitikini 100%, bus ar nebus. Ar kažkas vyksta, ar ne, matyti jau po metų, bet tada dar esi emociškai prisirišęs, sunku priimti sprendimą, – vertina jis. – Galbūt galėjome sprendimą priimti anksčiau – rugsėjį ar spalį, bet tikėjomės geriausių mėnesių – lapkričio ir gruodžio, todėl sakėme, kad duodame laiko ir dar pažiūrėsime.“

VŽ rašė, kad 2024 m. lapkritį restoranų, barų – viso sektoriaus – apyvarta Lietuvoje buvo mažiausia per 33 mėnesius – nuo 2022 m. kovo.

[infogram id="458add38-3962-48eb-85df-8e9fe9239d4b" prefix="b8Y" format="interactive" title="Maitinimo įstaigų apyvartos pokyčiai 2022-2024 11"]

2024-ieji barams, kaip ir visam restoranų, maitinimo verslui, buvo sudėtingi ir V. Čičelis svarsto, kad šie metai bus ne ką lengvesni.

„Pernai tikrai nemažai vietų užsidarė, ir manau, kad šiemet jų vėl nemažai užsidarys. Su daug kolegų svarstėme apie priežastis, kodėl barams taip, ir man asmeniškai atrodo, jeigu reikėtų pasakyti pagrindinę didžiausią priežastį, – visos „Bolt“ pavežėjų paslaugos. Ne tik maisto pristatymas, kai niekur nereikia išeiti ir gali gauti jo į namus, bet ir pagrindinė – pavėžėjimo, taksi paslauga.“

Pašnekovas paaiškina, jog iki COVID-19 pandemijos sostinė nuo kitų miestų skyrėsi, kad gyventojai pramogauti į barus eidavo tiesiai po darbo. Dabar – atvyksta iš namų, todėl verslas netenka kelių valandų pajamų, o klientai turi progą pagalvoti, ar tikrai išleisti tiek pinigų kelionei.

„Iki pandemijos 17 val. mieste būdavo pilna žmonių, 18 val. viskas jau lūždavo. Dabar žmonės susirenka tik tarp 19–20 val. Tai irgi didelis minusas barams, nes kelias valandas negauni pajamų, – paaiškina jis. – Plius žmogus važiuoja iš namų, jam reikia taksi – mažiausiai 10–15 Eur. Reikia sumokėti 25 Eur vien tam, kad atsirastum bare, tada žmogus pradeda galvoti: „Ar tikrai aš to noriu?“

Jis patvirtina, kad įtakos turi išaugusios sąnaudos, bet didžiausias iššūkis – mažiau žmonių.

„Žmonės eina į koncertus, užpildo mažai žinomų atlikėjų arenas, tai reiškia, kad pinigų turi ir leidžia juos pramogoms, bet barai nuėjo į tolesnį planą. Ir taip ne tik Lietuvoje – panašiai Lenkijoje, Anglijoje, kur turiu partnerių“, – sako jis.

2017 m. pirmąjį barą Vilniuje atidaręs alaus someljė V. Čičelis, paklaustas apie naujus projektus, sako, kad sumanymų būtų, bet artimiausias planas – tvarkingai atsisveikinti su „Belike taproom“ ir atsikvėpti.

„Kol kas noras tvarkingai uždaryti, viską iškraustyti, tada sužiūrėti finansus, padengti, kiek yra minuso prisikaupę, su visais atsiskaityti, o tada – žiūrėsime, – sako jis. – Galvoje idėjų visada daug, bet klausimas dėl vietos, dėl laiko, galų gale reikia turėti ir pinigų. Bet palauksime rudens, o tada – matysime.“

52795
130817
52791