2013-05-14 00:01

Kavinė – ne vien bendruomenei

Kurdamas žaliavalgių kavinę-parduotuvę viename iš Klaipėdos prekybos centrų, Paulius Naujokas siekė pakliūti ne tik į besidominčių žaliavalgyste klientų akiratį, bet jų būrį plėsti siūlydamas paprastam vartotojui priimtiną meniu ir prekių asortimentą.
Algimanto Kalvaičio nuotr.
Paulius Naujokas, MB „Grin Grin“ vadovas: „Jei žmogus atėjo ir nerado kokio nors produkto, užsirašome jo kontaktus ir klientui reikalingo produkto ieškojimas tampa mano ieškojimu.“ „Žmonės labai mėgsta save grupuoti į rases, klases, bet iš esmės net ir žmonėms, valgantiems mėsą, žaliavalgystė nėra tabu. Kavinės patiekalų receptūra tinka bet kam. Kiti mano, kad tai kažkas paslaptingo, mistiško, todėl darome degustacijas, kad paragautų“, – kaip bando pritraukti klientūrą, vardija Paulius Naujokas, kavinės-krautuvės „Grin Grin“ savininkas. Žaliavalgiams subalansuota, bet ir į platesnį segmentą taikanti kavinė gyvuoja vos mėnesį, tačiau p. Naujokas tikina, kad jau susiformavo nuolatinių klientų ratelis.
Pusiau spontaniškai
Tai jau trečiasis p. Naujoko verslas, gimęs nuėjus nemažą kelią asmenybės ir kūno tobulinimo link.
Prieš tai p. Naujokas buvo įkūręs ne pelno siekiančias organizacijas, susijusias su asmenybės tobulinimu, viešojo kalbėjimo įgūdžių lavinimu. Pomėgiai ir veikla organizacijose p. Naujoką atvedė ir prie sveiko maitinimosi. Žiemą klaipėdiškis prekybos centre suorganizavo sveikų dovanų mugę. Kalėdiniam laikotarpiui pasibaigus, patalpos, kur vyko mugė, liko tuščios, tad prekybos centro vadovas p. Naujokui pasiūlė atverti sveiko maisto krautuvėlę. Juolab kad čia neliko anksčiau veikusios „Biosala“ parduotuvės. Nors p. Naujoko galvoje jau kurį laiką kirbėjo mintis įkurti panašų verslą, prekybos centro pasiūlymas buvo netikėtas ir paskatino imtis žingsnių – įkurti mažąją bendriją ir pradėti kavinės-parduotuvės verslą. „Vien krautuvės atidaryti neapsimokėjo, nes labai maži antkainiai. O sujungus barą ir krautuvę, kur atėjęs atsigerti gali kai ką ir nusipirkti, o nusipirkęs – atsigerti ar užkąsti, gali rasti po vienu stogu. Tai naujas modelis, gimęs iš dalies spontaniškai“, – kaip išgrynino idėja, pasakoja p. Naujokas. Klaipėdoje jau anksčiau veikė į sveikos gyvensenos propaguotojus orientuotas sulčių baras-kepyklėlė „Sula“, aprašytas ir „Mano verslo“ puslapiuose, tačiau, pasak p. Naujoko, jo verslo modelis kitoks. „Kavinė orientuota į veganus ir žaliavalgius, bandelių neturime, gaminame džiovintą duoną, siūlome žaliavalgiškų sumuštinių „grinburgerių“, sriubų, salotų, sulčių ir saldumynų. Pusę veiklos sudaro kavinė, kitą pusę – parduotuvė
“, – išskirtinumą akcentuoja pašnekovas. 4 mėnesius prieš atidarymą jis su bendraminčiais ne kartą namuose eksperimentavo įvairiais receptais, gamino žaliavalgiškus patiekalus, kuriuos galėtų pamėgti ir kiti vartotojai.
52795
130817
52791