2014-08-08 00:01

Natūrali kosmetika – už ir prieš

**
Kodėl turėtume vartoti medžiagas, kurios neturi nieko bendra su grožiu.

„Skeptikai tikina, kad natūrali kosmetika nėra efektyvi, o aš manau, kad natūrali kosmetika yra saugesnė už įprastą“, – sako Lena Sokolovska, natūralią rankų darbo kosmetiką gaminančios įmonės „Uoga Uoga“ įkūrėja ir bendraturtė. Juditos Grigelytės nuotr.

„Ne viską, ką valgome, turime tepti ant veido, ir ne viską, ką tepame ant veido, turime valgyti“, – įsitikinusi Marina Kresnickaja, grožio salono „Lela“ Vilniuje steigėja ir bendraturtė. Vladimiro Ivanovo nuotr. Prieš keletą metų kilusi ekologiškumo banga neaplenkė ir kosmetikos pramonės, taigi parduotuvių lentynose apstu įvairiausių kūno, veido, plaukų priežiūros priemonių su užrašais „natūralus“, „be konservantų“, „ekologiškas“ ir pan. Tiesa, ekologiško maisto populiarumo natūralioji kosmetika dar nepasiekė, nors jos šalininkai primena: palengva įprantame skaityti maisto produktų etiketes, rūpintis buities apyvokos reikmenų ar statybinių medžiagų saugumu, tačiau vis dar negalime suvokti, kad kosmetika taip pat veikia žmogaus organizmą. „Oda – mūsų didžiausias organas, per ją viskas patenka į kraują. Tapo įprasta valgyti ekologišką maistą ar dėvėti drabužius iš ekologiškų medžiagų, bet nesirūpiname, kaip ir kokį kremą tepamės ant veido. Tai turėtų būti natūrali priemonė, nes kremo sudedamosios dalys patenka į mūsų kraują“, – sako Jurgita Sėjūnaitė, natūralios rankų darbo kosmetikos produktų „Ambrozija“ kūrėja ir gamintoja. VŽ "Savaitgalio" kalbinta kosmetologė ir odos specialistės ditirambų natūraliai kosmetikai negieda.
Žingsnis atgal
Natūralia kosmetika vadinamos kosmetinės priemonės, kurioms gaminti naudojamos natūralios sudedamosios dalys. Šiose nerasite sintetinių kvapų ar dažų, vengiama agresyvių konservantų. Tiesa, tokioje kosmetikoje galima aptikti ir sintetinių emulsiklių ar konservantų, tačiau tai – tik sertifikuotos, ekologiškai kosmetikai leidžiamos sudedamosios, jos padeda produktą ilgiau išlaikyti šviežią, neleidžia jame daugintis bakterijoms. „Šie ingredientai būtini. Pavyzdžiui, jeigu kreme yra daug vandens, jis leis susidaryti puikiai terpei mikrobams plisti, todėl konservantas būtinas. Natūralios kosmetikos konservantai kuo įmanoma saugesni, todėl produktas ne taip ilgai išlieka šviežias“, – aiškina Lena Sokolovska, natūralią rankų darbo kosmetiką gaminančios įmonės „Uoga Uoga“ įkūrėja ir bendraturtė.
Prie greito gyvenimo tempo ir naujovių įpratę vartotojai įsitikinę, kad natūralios kosmetikos gamintojai žengia žingsnį atgal: esą, užuot naudojęsi pažangiais chemijos, biochemijos laimėjimais, natūralistai renkasi primityvias žaliavas, tokias kaip alyvuogių ar kokosų aliejus. „Šios medžiagos žinomos nuo senų laikų, jos veikia, – natūralias sudedamąsias stoja ginti p. Sokolovska. – Pagaliau, kodėl turėtume vartoti medžiagas, kurios neturi nieko bendra su grožiu? Kad produktas galiotų 10 metų, skaniai kvepėtų ir būtų pūrus, cheminėje kosmetikoje naudojami ingredientai. Mūsų kremas kartais gali būti riebesnis, bet jame nėra tiek daug emulsiklių. Skeptikai tikina, kad natūrali kosmetika nėra efektyvi, o aš manau, kad natūrali kosmetika yra saugesnė už įprastą, dėl to mažai kam kyla abejonių.“
„Ambrozijos“ kūrėjos p. Sėjūnaitės manymu, skeptikų kalbos apie natūralios kosmetikos neefektyvumą – iš piršto laužtos. Anot jos, chemijos pramonės atstovai paprasčiausiai meluoja, teigdami, kad laboratorijose sukuriama odai be galo reikalingų elementų, kurių nerasime natūralioje kosmetikoje: „Viską galima pakeisti natūraliom priemonėm. Natūralus maistas puikiausiai atstos sintetinius vitaminus, kosmetikoje – lygiai taip pat. Be to, nereikia nuvertinti natūralios kosmetikos iki aliejaus ir vandens“.
52795
130817
52791