Maitinimo sektorius jaučia PVM lengvatos naudą, bet patiekalų kainas žada didinti

Seimas nuo liepos leido kavinių, barų, restoranų ir kitoms maitinimo įstaigų paslaugoms, taip pat ir išsinešamam maistui, bet ne alkoholiui, taikyti 9% (vietoj 21%) tarifą. Įteisindami lengvatą Seimo nariai tvirtino, kad ji skirta paremti nuo koronavioruso krizės nukentėjusį maitinimo verslą, todėl veiktų kaip subsidija.
„Dabar daug geriau laikosi prabangesni restoranai – ten vietas rezervuojasi, kainos nemažos, ir tie, kurie dirba išsinešimui. Blogiausiai yra tiems, kurie įsikūrę prekybos centruose, o jų labai daug“, – BNS sako Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentė.
Regionuose dirbantis smulkusis verslas lengvatą vertina skirtingai – vieniems ji yra naudinga, nes leido nemažinti darbuotojų skaičiaus, tačiau kiti sako, kad jos naudą kol kas jaučia tik buhalteriškai.
Gediminas Balnis, daugiau nei pusšimtį restoranų ir picerijų valdančios bendrovės „Amber Food“ vadovas, BNS tvirtina, kad dėl lengvatos jaučiama „apčiuopiama nauda“ tik sušvelnina, bet neišsprendžia problemos.
Pasak G. Balnio, ji leido per liepą ir rugpjūtį sukaupti tam tikrą finansinį rezervą, nes klientų buvo daugiau, veikė lauko prekyba, buvo mažiau užsikrėtusiųjų, tačiau dabar pinigai smarkiai tirpsta, nes į maitinimo įstaigas dėl galimybių paso reikalavimo, išaugusių naujų ligos atvejų skaičiaus bei nuotolinio darbo ateina mažiau žmonių.
„Spalio mėnesį dėl PVM lengvatos turime ne 30% apyvartos kritimą, o 20%. Su tokiais skaičiais jau ir taip dirbti pradedame nuostolingai, bet tie nuostoliai yra perpus mažesni, nei būtų, jeigu būtų nesumažintas PVM. Kaštus dabar turime didesnius negu 2019 m., algos taip pat didesnės negu buvo prieš dvejus metus“, – aiškina G. Balnis.
Jis pabrėžia, kad žiemą bus sunku išgyventi, daugelis maitinimo įstaigų dirbs nuostolingai.
„Nuo Naujų bus vienas didžiausių MMA padidinimų, auga elektros, dujų kainos, brangsta žaliavos. Automatiškai turėtume mažiausiai 10%, didinti kainas, kad kompensuotume tai, kas brangs nuo sausio“, – sako G. Balnis.
Kainos išaugo
Laurynas Mažuolis, specializuoto restoranų gido meniu.lt direktorius, teigia, kad po lengvatinio PVM įsigaliojimo lankytojams kainų maitinimo įstaigos nemažino, o didino.
„Galutiniam vartotojui kainos nesumažėjo. Tai yra faktas. Kainos net padidėjo ir ganėtinai ženkliai visame maitinimo sektoriuje, nėra nė vienos įstaigos, kuri būtų sumažinusi kainas, mes to nepastebėjome“, – sako L. Mažuolis.
Jis pabrėžia nemanantis, kad maitinimo sektorius turėtų finansinių problemų.
„Sektorius gyvena, mano nuomone, pakankamai neblogai, o didžiausia problema yra darbuotojų trūkumas, o ne lankytojų“, – teigia meniu.lt vadovas.
L. Mažuolis prognozuoja, kad kainos dar didės, kai po metų PVM grįš į 21% lygį.
Leido išlaikyti darbuotojus
Raimondas Kūlokas, Anykščiuose veikiančios kavinės-picerijos „Juna“, turinčios 12 darbuotojų, savininkas, tikina, kad dėl PVM lengvatos sutaupytos lėšos leidžia išgyventi dabar, kai beveik nebėra klientų, tačiau, pasak jo, jeigu situacija nesikeis, po poros mėnesių PVM lengvatos nauda „bus ištaškyta“.
„Tai tikrai ne mažytis palengvinimas, tik neaišku, ar jo užteks. Kaip gali būti mažytis, jeigu padeda išsaugoti kolektyvą? Ir dar kai tokios nedidelės apyvartos, nes nėra turistų, šalta. Kitaip būtume atsisakę nuo vieno iki dviejų žmonių“, – sako R. Kūlokas.
Jis neslepia, kad mintys apie darbuotojų mažinimą vis tik bręsta.
„Iki užsidarymo gal ne, nors neaišku, koks bus gruodis, bet apie žmonių mažinimą yra minčių“, – teigia R. Kūlokas, pridurdamas, kad patiekalų kainų didinti negali, nes tai atbaidytų paskutinius klientus.
Norėtų kompensacijos
Regina Lapienė, Kretingos rajone veikiančio maitinimo ir apgyvendinimo komplekso, kuriame dirba 12 žmonių, „Delfai“ vadovė, BNS sako, kad kol kas PVM sumažinimą pajautė tik buhalteriškai, o ne realiai.
„Man būtų buvę žymiai geriau, jei būtų palikę 21%, bet davę kompensaciją, tam tikrą procentą nuo mano sumokėto GPM. Kaip buvo pavasarį – įmetė į sąskaitą 5.000 Eur ir žinau, kad juos turiu“, – BNS teigia ji.
„PVM sumažinimas man galbūt bus aktualus po Naujųjų, kai pradėsiu mokėti, nes dabar nemoku – turiu daug (valstybės – BNS) grąžintino PVM. Per karantiną atsinaujinau, buvo prekių daug. Todėl tos dalies dėl sumažinto PVM maitinimo paslaugoms ir nesijaučia, yra jis tik buhalteriškai“, – priduria R. Lapienė.
Anksčiau, pasak jos, per mėnesį bendrovė sumokėdavo 2.500-3.000 Eur PVM.
Mažesnis PVM tarifas maitinimo sektoriui galioja iki 2022 m. pabaigos.