RUBRIKOS NAUJAUSI
RĖMIMAS
2025-11-21 05:30
2025-11-17 05:45
2025-11-15 12:02
Komentuoti ir vertinti gali tik prisijungę skaitytojai
VISI KOMENTARAI
Durniukais žmones laike zena kumpi pigiai eme dejo i picas, žmones ne durni kitos sažiningos picerijos laikosi o ju klp až 49 wolte
sena *
Ponas Kokose, rusiškas žodis "až" lietuviškai yra "netgi". Kam taip akivaizdžiai išsiduodate ?
Netgi žodis silpnai skamba, palyginkit tautinis nacionalinis teatras
Jau šiek tiek juokinga darosi kai kiekvienos maitinimo įstaigos bankrotas yra nacionalinė tragedija. Per 10 mėnesių bankrutavo 74 maitinimo ir apgyvendinimo įstaigos, per 2024 metus bankrutavo daugiau kaip 240 statybinių įmonių ir apie tai niekas nekalba ir nesako, kad kalta valdžia, per didelis PVM ar MMA. Visiems aišku jei statybininkas stato nekokybiškai ir dar už brangiai jam nelemta išlikti rinkoje ir jis bankrutuoja. Tas pats ir su maitinimo įstaigomis - jei investuoja daugiau į interjerą ir lėkštes, o ne į kokybę taip ir gaunasi. Maitina nekokybiškai, dėl didelių investicijų į aplinką reikia prašyti brangiai, o žmonės nenori mokėti 30 eurų už guminio aštunkojo vieną koją tai natūralu jog tokia įmonė turi neišsilaikyti rinkoje. Tik maitinimo įstaigų požiūriu jie viską daro tobulai ir dėl bankrotų kalta valdžia, PVM, MMA ir kas tik nori, bet ne pačios įmonės. Yra pilna pavyzdžių kaip gerai sekasi maitinimo įstaigoms kai savo paslaugas teikia kokybiškai, tačiau jie tyliai dirba ir uždirba ir apie juos niekas nieko nerašo. Šiuo konkrečiu atveju - iš vienos picerijos nori uždirbti dviese ir franšizės gavėjas ir davėjas, gal ir natūralu, jog neįmanoma išsilaikyti konkurencinėje rinkoje, kai kitose picerijose tą uždarbį pasiima vienas. Dėl PVM lengvatos maitinimo įstaigų vietoje padėkočiau valdžiai, kad kelis metus leido gerokai užsidirbti dėl sumažinto PVM, bet nereikalauti nuolat taikyti sumažintą PVM, tai absurdiška. O ir gavo ne tik paskolas, bet ir negražinamų išmokų. Į restoranus žmonės neina iš paskutiniųjų pinigų, tai pasak maitinimo įstaigų valstybė turėtų duotis lengvatas ne sunkiausiai gyvanentiems, bet labiau pasituritiems arba tiksliau įstaigų sąvininkams, nes kainos sumažinus PVM restoranuose nesumažėtų. Jei jau norime duoti PVM lengvatas tai jas reikia duoti būtiniausiems maisto produktams, tas kas reikalinga mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms.
Na statybų sektoriuje reikėtų pasiimti dar ir istoriją, tai spėju pasimatytų, kad bankrotai - normali praktika, kai nori išvengti pvz. broko taisymo. Būtiniausiems produktams PVM sumažinimas, sumažins kainas? :) Tik toms pozicijoms, kur iš ties konkurencija yra aštri, ir šiaip niekada nematote nuolaidų. Jei būna nuolaidos - reiškia nieko nesumažins, nes kaina nustatoma ne pagal kaštus. O čili šeryklų bankrotas, jau senai turėjo įvykti. Didesnio nesusipratimo maitinimo įstaigai ir būt negali. Gelbėjo matyt tik tiek, kad vietose, kur didelis žmonių srautas buvo. Tikrai dėl skanaus maisto, geros atmosferos ar gero aptarnavimo niekas ten nėjo. Tikrai nėjo ir dėl pigaus maisto.
Na daug kur Europoj maistui įskaitant restoranuose taikomas sumažintas PVM tarifas. Matyt ne veltui.
Dasivare iki skolu baisuliniu EU nebe pavyzdzys
Kodėl taip manote, kad vakaruose visi elgiasi racionaliai ir protingai?
24 iš 27 šalių EU taiko sumažintą VAT tarifą, bet mes visus pergudravome, nes matyt protingiausi.
Ne taip deja veikia verslas maitinimo sektoriuje. Ir nemanau, kad ten iš gero gyvenimo su poršais laksto restoranų valdytojai
Nei pergudravome, nei ką, nepasidavėme nesąmonei. Ūkininkams irgi visose šalyse taikomos lengvatos, ir visada grindžiama, kad taip mažinamos maisto kainos, kas yra totali nesąmonė, nes eksportas neribojamas, tad parduoda už ne mažesnę kainą, nei gali gauti trečiosiose šalyse, ir mažinimo įtaka - minimali. Jei uždėti 100% eksporto tarifą, tada vat mažintų kainas, dabar subsidijos ir lengvatos tik didina ūkininkų pelnus. Kurie nuolat vargšai, bet iš geresnių metų derliaus, būna ir 30% žemę išsiplečia.
Danijoje išvis nėra jokio sumažinto PVM tarifo - viskam galioja vienodas 25% PVM. Tai ar, pagal jūsiškį "dauguma protingesnė" principą, danai yra kvailiausi ES?
Negaliu pakomentuoti dėl sunkmečio restoranams, bet "Čili Pizza" sunkmetis susijęs ir su tuo kad esat nekonkurencingi. Prastokos kokybės maistas, aptarnavimas ir atmosfera už didelę kainą. Atsiliepimai irgi indikuoja kad net geriausiu atveju esat "meh". Keletas pavyzdžių dėl atsiliepimų: Panevėžys https://maps.app.goo.gl/8fxFoywJR3oCTtYQ7 Ryga https://maps.app.goo.gl/muKGkvtzopSyKcPc8 Vilnius https://maps.app.goo.gl/a7crYFUXgLdRrgoD7 Labai ne kokie atsiliepimai
Jau atsiranda burgeriu uz 2.20e burgerKinge çarlio pavyzdziu eina
Kepto bato pado valgymo laikai eina į pabaigą
Skambino bite turiu...Kodėl taip dažnai rašai komentarus kurie atrodo ne į temą? Šitas apie Bite, tai galėjo būti nors ir apie cepelinų receptą.
Tema busimas bankrotas
Nuo kada prastas maistas ir negebėjimas konkuruoti laisvoje rinkoje yra politinė problema? Vieni užsidaro, kiti atsidaro - circle of life. O užsidarius Čili turbūt mažiausiai liūdesio bus.
Atsidaro daugiau negu užsidaro, nauji žaidejai ateina prie 1000mma
ciliakui reikejo dar pries niolika metu uzsidaryti ir nuo balto lapo kurti nauja maitinimo koncepta. toks dabar gyvas 2000uju verslo muziejus atrodo :)
:)
Išversiu valgyklų savininkų verksmus į paprastų žmonių kalbą: pardavinėju pakistaniečio pašildytą maximoje pirktą šaldytą Kyjivo kotletą, bet jo nieks neperka, tai norėčiau, kad mokesčių mokėtojai susimestų ir man sumokėtų už mano nuostabią paslaugą :) :) :) Galvojau, kad ubagavimas krikščioniškoje kultūroje yra gėdingas, bet pasirodo - visiškai normali praktika, ne tik "apačių" Lietuvoje, bet ir "verslininkų" tarpe...
Pakiui reik surinkt 1000e men
Net negalvojau, kad tokiose vietose valgai
siais laikais, jei i kabaka nera eiliu, jam bus liudna. Reiskia, arba per brangu, arba labai zemas lygis. Kur kaina atitinka kokybe, tai eiles stovi.
Jau pradejo mažint kainas buvo užbrangine nesvietiškai matyt susitare bet žmones taupo, ne du.rni pinigas sunkiai uždirbamas
London grill'iuje eilės stovi, skanu, kaina adekvati
nuo kada šerykla nebegali restoranu vadintis?
https://xmeet.club - aplankykite...Beveik visos valstybės turi sumažintą PVM restoranams. Va vien didesnės: Austrija 10 procentų vietoje 20 procentų Belgija 12 procentų vietoje 21 procentų Kroatija 13 procentų vietoje 25 procentų Kipras 9 procentų vietoje 19 procentų Čekija 12 procentų vietoje 21 procentų Suomija 14 procentų vietoje 25.5 procentų Prancūzija 10 procentų vietoje 20 procentų Graikija 13 procentų vietoje 24 procentų Vengrija 5 procentų vietoje 27 procentų Airija 13.5 procentų vietoje 23 procentų Italija 10 procentų vietoje 22 procentų Liuksemburgas 3 procentų vietoje 17 procentų Nyderlandai 9 procentų vietoje 21 procentų Lenkija 8 procentų vietoje 23 procentų Portugalija 13 procentų vietoje 23 procentų Rumunija 9 procentų vietoje 19 procentų Slovėnija 9.5 procentų vietoje 22 procentų Ispanija 10 procentų vietoje 21 procentų Švedija 12 procentų vietoje 25 procentų
Prasiskoline ne autoritetai
Ačiū už informaciją. Kodėl mums tai svarbu?
Kartais naudinga pasilyginti su kitais. Angliškai vadinasi benchmarking
Taip, bet važiuoti į kitą šalį pavalgyt... Ką aš žinau. Geriau šiek tiek brangiau, bet arčiau namų.
Kuo restoranai ir maitinimo įstaigos tokios naudingos visuomenei, kad jas reikia dotuoti?
Pasilyginom ir randam, kad restoranų mokesčiais skiriamės nuo kai kurių kitų šalių. Kas tada? Bėgam kopijuoti juos, kad tik neišsiskirtume? Angliškai vadinasi „inferiority complex“.
Pagrindinė problema yra tai, kad vyriausybė nesureikšmina šios verslo sferos. Ji yra priklausoma ne tik nuo mokesčių, bet ir vartotojų piniginių. Jeigu mes keliame kaštus maitinimo įstaigoms, tai greitai bus kaip skandinavijoje- restoranus eina tik švenčių proga, o kaip sumuštiniai tašėse, piknikai ir panašiai. O ši sfera labai gerai įdarbina mažiau kvalifikuotus ir kuria darbo vietas. Žinoma, dabar ten išgyvenimo laikai, o požiūris toks, kad ten visi gyvena gerai ir niekas nerūpi.
Čia pas patį kompleksas? Taip, analizuojam, jei matom kad sekasi geriau nei mums, kopijuojam
O kodėl turėtų rūpėti? Kodėl reikia subsidijuoti sektorių, kuris nekuria didesnės pridėtinės vertės, nesprendžia socialinių problemų? Nekvalifikuotų darbuotojų jau irgi trūkumas. Ir taip, einame link skandinaviško modelio, kur paslaugos taps didele prabanga. Ką ir kartoju, kai kas nors pradeda skalambyti apie trečiųjų šalių imigracijos uždraudimą. Žinai kur dar išgyvenimo laikai? Visas tekstilės/siuvyklų sektorius. Kodėl jiems niekas lengvatų nesiūlo? Šis sektorius tai pagrinde iš eksporto gyveno, ženkliai daugiau naudos sukurdavo, nei šeryklos, valgyklos ir restoranai. Dabar jau skaityk nebėra jo. Pusė jau užsidarė, likusi pusė, neturi tiek skolų, dar sugeba išgyventi ir ieško, kam galėtų dalimis išsiparduoti, nes kaip verslą parduoti vilčių nebeturi, nors prieš ~2-3 metus niekam sektoriuje net neatrodė, kad bus taip, jog niekam nereikės jų verslo. Tiek nereikės, kad net vilčių parduoti neturėsi. Tiek nereikės, kad pramoninę siuvimo mašiną pardavinėsi pigiau, nei buitinę. Niekas nei padengė nuostolius, kaip kad iš bankų pelną atėmė, nes "nieko nepadarė, o daug uždirbo", taip ir čia, nieko nepadarė siuvyklos kad prie tokios situacijos atvesti, bet siuvyklos turi srėbti pasekmes. Niekas ir mokestinių lengvatų net nepasiūlė, kaip kad keliems kitiems sektoriams, kurių pridėtinė vertė dvejotina, ir daugiausia yra tingėjimo ir tuštybės reikalas.
Na ir kokias išvadas tas "benchmarking" perša, kai lyginatės su labiausiai praskolintomis ES valstybėmis Graikija (skola 153% BVP) ir Italija (138% BVP) ?
tie kas buvo užsienyje ir turi su kuo palyginti, supranta, kad LT restoranų lygis yra super žemas, o kainos neadekvačios. Lietuvoje norint rasti normalią maitinimo įstaigą reikia gerai paieškoti ir aš kalbu bendrai apie kavines, restoranus, valgyklas ir t.t
Nu buvau Talinne michelin yra lygis
Priklauso nuo užsienio ir nuo LT restorano.
Lietuvoje lengviau rasti, visose kainų kategorijose, kur gerai pavalgyti. Nu gerai, labai labai aukšto lygio yra vos keletas vietų.
Tie kas neturi supratimo apie maisto kokybę ir jie žiūri tik į kainą, tada taip, lengva rasti, o tie kas supranta apie kokybę, žino, kad rasti gerą vietą yra sunku, nes daugumos restoranų/kavinių produktų tiekėjai yra tie patys.
Papasakokit daugiau, nes atrodo, kad išmanot ir apie LT, ir apie užsienio restoranus. Norėčiau pasimokyti, nes gyvenu užsienyje, gal pravers.
Sunku papasakoti tai ką galima įvertinti tik pačiam vietoje, nuvažiuokite į pietų europą (Italija, Graikija, Ispanija), aplankykit bent kokį 10 skirtingų restoranų ir tada suprasite apie ką aš šneku :) Beje dideli miestai nereiškia, kad geri restoranai, bent jau man geriausi restoranai buvo mažesniuose miestuose/miesteliuose. Kitas dalykas, tai kad labai geras vietas rasite tik su vietinių pagalba, bet įvertinti bendrą situaciją to nereikia.
Na gal kai pažįsti pora regiono lygiu vien geriausių šefų, gal lengviau rasti, nesiginčysiu, bet tų vietų tikrai yra, ką rodo neseni Michelin įvertinimai. Italijoje kur nuvažiuoti? :) Pvz. toje pačioje Romoje, nuėjau į 10 skirtingų vietų, kurias rekomendavo vietiniai, ir ką? Nu už čili geriau, bet čili nebuvęs turbūt dešimtmetį, jei ne du. Ir jei buvau, tai nebent dėl to, kad nieko kito aplink nebuvo ir kažką suvalgyti reikėjo, kitu atveju ten nepasirašyčiau. Bet Vilniuje rekomenduočiau kiekvienam patiekalui geresnį restoraną. Šiauriau Romos su maistu panašiai arba dar blogiau. Aišku, jei nuvažiuosi pvz. į Neapolį, tai ten tikrai, kiekviename restorane geresnis maistas nei Romoje, ir atsitiktinai užėjus į bet kurį, gausi geresnį maistą nei vidutiniame restorane Vilniuje, bet nepastebi tendencijos, kad PIETŲ šalyse maistas geresnis, ten kur šilčiau, ir kur maisto tiekimo grandinės trumpesnės?
Bankrotas, tai normali procedūra. Ateis į tą vietą kiti, labiau pasiruošę.
Panevėžy PC Molas čiliakas nuolat tuščias, o Can Cane net darbo dienom staliukai būna visi užimti. Tai kas atsitiktų padarius PVM lengvatą? Turbūt Can Canas tiesiog išpirktų Čili Picos patalpas, nes žmonės nebetilptų. Įdomu kas tada būtų kaltas.
Pakankamai naujų daugiabučių namų statytojų rinkoje parduoda nekokybiškai pastatytus ir įrengtus butus. Tačiau dėl didžiulės paklausos (ypač Vilniuje) jie nebankrutuoja... tad rinkos ekonomika neveikia, būtinas valstybės įsikišimas. Visuomeninio maitinimo paslaugas mokesčių ir poreikių požiūriu reikėtų atskirti: - paprastoms valgykloms - pvz. esančioms mokyklose, ligoninėse - reikėtų taikyti 9 proc. PVM. Kasdieniniai pietūs - tai žmogaus pirmo būtinumo poreikių užtikrinimas; - o štai tituluojantiems save "restoranais" turėtų būti įprastas 21 proc. PVM. Pirma, tikrų restoranų Lietuvoje tikrai labai maža, o antra - tai ne pirmo būtinumo paslauga. Pirmo būtinumo maisto prekėms - pvz. pienui, duonai, mėsai - turėtų būti taikomas lengvatinis 9 proc. PVM. O štai perdirbtiems maisto produktams - pvz. tortams, įvairiems pusfabrikačiams - turėtų būti taikomas įprastas PVM tarifas. Tingi maistą gamintis namie, arba daug dirbi (ir, aišku, uždirbi) ir neturi laiko - atitinkamai mokėk daugiau.