2025-11-25 09:03

„FoodDrinkEurope“ vadovas: nenorime, kad Europą ir Lietuvą užkariautų „maisto „Temu“

Dirkas Jacobsas, Europos maisto gamintojus vienijančios asociacijos „FoodDrinkEurope“ vadovas, sako, kad maisto pramonė yra didžiausias gamybos sektorius žemyne pagal apyvartą, užimtumą ir pridėtinę vertę. Tačiau šiandien maisto pramonei kyla daug skirtingų konkurencingumą mažinančių problemų – rinkos žaidėjai ir politikai bando rasti būdų, kaip sektorių paskatinti ir sukurti geresnį reguliavimą, neaukojant maisto kokybės ir saugumo. Ką reiškia tas „geresnis reguliavimas“, kodėl daugėja „šrinkfliacijos“ pavyzdžių ir ką mano apie laboratorinę mėsą bei vabzdžių baltymus, D. Jacobsas papasakojo interviu „Verslo žinioms“.

Maisto gamybos sektorius Europoje, kuriame dirba daugiau nei 300.000 įmonių, šiuo metu susiduria su keliais rimtais iššūkiais, sako D. Jacobsas. Nuo COVID-19 pandemijos pradžios smarkiai padidėjo pakavimo, energijos, darbo jėgos sąnaudos, todėl gamyba tampa vis brangesnė. Įtakos turi ir klimato kaita, tiesiogiai nulemianti žaliavų kiekį ir kokybę. Nauji Donaldo Trumpo tarifai neigiamai paveikė tam tikrus Europos sektorius, pavyzdžiui, vyno ir kitų alkoholinių gėrimų, o karas Ukrainoje paveikė saulėgrąžų aliejų naudojančias įmones, nes apie 80% šios žaliavos atkeliauja iš Rusijos arba Ukrainos.

Vilniuje viešėjęs D. Jacobsas buvo pagrindinis pranešėjas asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ organizuotoje konferencijoje apie maisto švaistymą. Iš visų ES valstybių „FoodDrinkEurope“ nėra tik Lietuvos ir Latvijos organizacijų.

52795
130817
52791