Maitinimo sektoriaus lyderiai: rekordinis pelnas, rinkos nuotaikos ir prognozės

Publikuota: 2017-07-31
Maitinimo sektoriaus rezultatą pernai gerino smagiai augę turistų srautai ir rekordiškai didelės vietos gyventojų vartojimo išlaidos.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Maitinimo sektoriaus rezultatą pernai gerino smagiai augę turistų srautai ir rekordiškai didelės vietos gyventojų vartojimo išlaidos. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Maitinimo sektorius pernai fiksavo gausų pajamų prieaugį ir uždirbo rekordinį pelną. Sektoriaus rodikliai gerės ir 2017-aisiais, prognozuoja analitikai. Šiemet dar sparčiau kylančios maisto ir gėrimų kainos gali atvėsinti dalies gyventojų norą lankytis restoranuose, tačiau finansines maitintojų kreives 2017 m. kels algų ir turistų srautų augimas.

Išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, pernai Lietuvos maitinimo ir gėrimų tiekimo sektoriaus pajamos didėjo 10%, iki 515,8 mln. Eur. Ikimokestinis pelnas šoktelėjo net 87,9%, iki 46,2 mln. Eur.

Tęsinys po grafiku

infogram.com::maitinimo_imoniu_pajamos_2016_m

Bendros sektoriaus pajamos augo, tačiau atskiroms jame veikiančioms įmonėms sekėsi nevienodai.

„Verslo žinios“ tęsia sektorių lyderių rinkimų projektą – šįkart rinksime maitinimo sektoriaus lyderį. Rinkimuose dalyvauja maitinimo sektoriaus bendrovės, iki 2017 m. gegužės 31 d. pateikusios finansines ataskaitas Registrų centrui.

Pirmajame rinkimų etape buvo atrinktos įmonės, remiantis tokiais finansiniais kriterijais:

• pardavimo pajamos 2016 m.;

• pardavimo pajamų pokytis 2016 m., palyginti su 2015 m.;

• ikimokestinis pelnas 2016 m.;

• ikimokestinio pelno pokytis 2016 m., palyginti su 2015 m.;

• pelningumas 2016 m.

Tai reiškia, kad į sąrašą pateko po 5 įmones, maitinimo sektoriuje pirmaujančias pagal kiekvieną išvardytą kriterijų. Be to, atrinktos tik pelningai 2016 m. dirbusios bendrovės.

Balsuojama dviem etapais: iki rugpjūčio 7 d. bus išrinktos trys įmonės finalininkės, o iš jų iki rugpjūčio 14 d. išrinksime sektoriaus lyderę.

Balsuoti galite čia

Sotus 2016-ųjų meniu

„Maitinimo sektorius 2016 m. generavo rekordines pajamas ir gavo rekordinį pelną“, – 2016 m. rodiklius komentuoja Rokas Grajauskas, „Danske Bank“ vyriausiasis Baltijos šalių ekonomistas.

Jis mini dvi priežastis, lėmusias tokį rezultatą – tai rekordiniai turistų srautai ir labai didelės vietos gyventojų vartojimo išlaidos.

„Savo ruožtu vartojimą labiausiai skatina augantys atlyginimai. Pernai vidutinis atlyginimas į rankas Lietuvoje augo 8,3%, stipriai padidėjo ir užimtumas. Visa tai reiškia, kad žmonės uždirba daugiau, jų perkamoji galia didėja, taigi jie daugiau išleidžia ir ne pirmo būtinumo prekėms, ir paslaugoms, tokioms kaip lankymasis kavinėse, restoranuose ir panašiai“, – dėsto analitikas.

nuotrauka::1 left

Kita vertus, augantys atlyginimai, ypač stipriai, – nuo 310 iki 380 Eur, – kelta minimalioji alga pūtė ir maitinimo sektoriaus sąnaudas.

„Tai neišvengiamai atsispindėjo ir kainose, kurių augimas maitinimo sektoriuje praėjusiais metais viršijo 6%“, – dėsto analitikas.

Statistikos duomenimis, maitinimo paslaugų kainos pernai kilo 6,6%, – net sparčiau nei 2015 m., kai augimas siekė 5,8%.

Tęsinys po grafiku

infogram.com::maitinimo_kainu_pokyciai

Rinkos dalyviai mini tris pagrindinius 2016 m. pajamų augimo variklius.

„Didėjo vartojimas. Didėjo lankytojų skaičius ir koregavosi kainos – į didėjimo pusę“, – vardija Kęstutis Markevičius, UAB Restoranų grupė „Fortas“ rinkodaros vadovas.

Be to, dalis maitintojų atidarė naujų maitinimo taškų, tai irgi kilstelėjo pajamas.

Ko laukti 2017 m.?

Prognozuojama, kad šie metai restoranų ir kavinių verslui irgi bus geri.

2017 m. I ketv., palyginti su 2016 m. I ketv., maitinimo sektoriaus pardavimo pajamos padidėjo 25,6% , iki 138,8 mln. Eur, o ikimokestinis pelnas – net 85%.

Nemažą dalį pajamų augimo šiemet, kaip ir pernai, sugeneruos kylančios kainos.

Ponas Grajauskas mano, kad maitinimo paslaugų kainų kilimą praėjusiais metais dar šiek tiek pristabdė tai, kad maisto produktų kainos augo labai nežymiai.

Tačiau šiemet maisto, ypač pieno produktų, kainos jau kyla gerokai sparčiau.

„Atlyginimų augimas šiemet taip pat muša pokrizinius rekordus. Todėl 2017 m. ir maitinimo paslaugų kainos turėtų didėti sparčiau nei praėjusiais metais“, – kalba analitikas.

Pasak jo, sprendžiant iš pirmųjų šių metų mėnesių duomenų, 2017 m. realu tikėtis kainas didėsiant 7–8%.

Nors toks kainų augimas gali atšaldyti dalies gyventojų norą lankytis restoranuose, bendras atlyginimų didėjimas turėtų būti dar spartesnis, o tai reiškia, kad vidutiniškai maitinimo paslaugų įperkamumas išlaikys teigiamą augimo tendenciją.

„Ir toliau augant Lietuvoje turistų srautams, maitinimo sektorius turėtų demonstruoti vis geresnius rezultatus. Todėl ir šiemet šiam sektoriui prognozuojame tiek pajamų, tiek ir pelno augimą“, – kalba p. Grajauskas.

Rinkos nuotaikos

VŽ kalbinti maitintojai irgi mano, kad 2017 m. rezultatas pranoks pernykštį.

Štai rinkos banginė UAB „Amber Food“, suskaičiavusi I pusmečio rezultatus, dvigubai – iki 9% – padidino 2017 m. pajamų augimo prognozę.

„2017-ieji nudžiugino smarkiai augančiu turistų srautu, – šiemet jis iš dalies padeda pasiekti geresnių rezultatų. Jei anksčiau Vilniaus kavinės vasarą ištuštėdavo, tai šiemet to nėra, o Pilies gatvės kavinėse kai kuriomis dienomis lietuviai sudaro vos 20% svečių – visi kiti užsieniečiai. Be to, ir Lietuvos gyventojų lūkesčiai geresni, žmonės daugiau eina į restoranus“, – kalba Gediminas Balnis, „Amber Food“ direktorius.

Tiesa, turistų sulaukia anaiptol ne visi šalies regionai, daugiausia tik sostinė, o kai kurių kitų miestų senamiesčiuose žmonių, taigi ir potencialių klientų, bauginamai mažai.

Šalia turizmo augimo, dar vienas šių metų akcentas – smarkiai šoktelėjusios alkoholio kainos.

Ponas Markevičius skaičiuoja, kad nuo kovo pakilus alkoholio akcizams, restoranų grupei „Fortas“ gėrimus tiekiančios bendrovės alkoholio kainas padidino 20–25%. Pavyzdžiui, kai kurie vynai brango net iki 50%. Be to, brangsta kai kurie produktai, daržovės.

„Pagrindinė sektoriaus tendencija šiemet išlieka panaši kaip pernai: žaliavos brangsta, tenka didinti algas darbuotojams, tai savo ruožtu spaudžia maitintojus kelti patiekalų bei gėrimų kainas savo klientams“, – aiškina p. Markevičius.

„Didėjant atlyginimams bei žaliavų ir paslaugų kainoms, kainos restoranuose neišvengiamai kils“, – antrina ir Gintaras Rutkauskas, UAB „Delano“ vykdomasis direktorius.

Ponas Balnis teigia, kad neskaičiuojant alkoholio brangimo, visų kitų patiekalų kainos „Amber Food“ restoranuose šiemet didėjo iki 7 %.

„Tačiau žaliavos brango netgi daugiau, nei mes kainas kėlėme“, – sako jis.

Iššūkių netrūks

Vieni didžiausių iššūkių maitinimo sektoriui, kaip ir pernai, išlieka darbuotojų stoka (šiemet aštresnė) ir darbo užmokesčio augimas.

Taip pat ūpą restoranų ir kavinių valdytojams gadina emigracija bei mažėjantis šalies gyventojų skaičius, – ši tendencija neigiamai veikia visus be išimties Lietuvos verslus.

„Dar viena problema – šešėlis, gaubiantis dalį šio sektoriaus ir sudarantis nelygias konkuravimo salygas, taip pat ir pritraukiant darbuotojų“, – mini Donatas Vaitasius, UAB „Čili pica“ direktorius.

Jo teigimu, didžioji dalis šio sektoriaus verslo subjektų tiesiog nemoka mokesčių už darbuotoją, o atlyginimą jam įteikia grynais į rankas iš juodai uždirbtų ir neapskaitomų pajamų.

Todėl sveikintinos yra valdžios institucijų iniciatyvos viešinti atlyginimų informaciją, sako pašnekovas. Jis ragina kovai su šešėliu kreipti dar daugiau pastangų.

„Be to, būtina mažinti darbo jėgos apmokestinimą. Jis per didelis ir sukuria sąlygas rastis šešėliui. Iš dalies ar visiškai neskaidriai veikiančių įmonių veiklą reiktų stabdyti neribotam laikui, iki bus susitvarkyta su šešėliu, nes dabar tokios įmonės, pričiuptos tiesiog susimoka paskirtas baudas iš neskaidrios veiklos sukauptų pajamų bei pelnų ir toliau sėkmingai vykdo veiklą“, – dėsto „Čili“ vadovas.

Apie tendencijas

Paklausti, kurią kryptimi vystosi Lietuvos maitinimo sektorius, rinkos dalyviai mini ne vieną tendenciją.

„Keičiasi vartotojų įpročiai: daugiau vartojama sveiko maisto, aktualesnės tampa meniu naujienos, didesnis dėmesys skiriamas greitam aptarnavimui, – ypač pietų metu“, – pasakoja p. Rutkauskas.

Be to populiarėja maisto išsinešti paslauga.

Dar viena tendencija – restoranai vis labiau specializuojasi, koncentruojasi tik į tam tikrą produktą ar paslaugą, siaurina valgiaraščius. Vis daugiau pastangų skiriama išskirtinumui, emocijoms kurti.

O svarbiausia – Lietuvoje plinta valgymo ne namie kultūra, tvirtina VŽ pašnekovai.

Trys didžiausieji

Kaip minėta, į VŽ sudarytą lyderių sąrašą pateko ne visos maitintojos, o tik tos, kurios laiku pateikė ataskaitas Registrų centrui, tad kai kurių stambių šios rinkos žuvų sąraše nėra.

Didžiausius pardavimus iš VŽ sudaryto sektoriaus lyderių sąrašo bendrovių pernai fiksavo daugiau nei pusšimtį maitinimo įstaigų valdanti „Amber Food“. Jos pardavimo pajamos buvo 26,41 mln. Eur , 0,6% mažesnės nei 2015 m.

Tiesa, „Amber Food“ direktorius aiškina, kad sumažėjimas techninis, nes 2016 m. pabaigoje „Amber Food“ valdyti Azijos virtuvės restoranai „Manami“ išskirti į kitą bendrovę – taip pat „Amber Food“ grupei priklausančią UAB „Neragauta Azija“. Pastaroji įmonė pernai gavo 0,367 mln. Eur pajamų.

Pasak Balnio, konsoliduota visos „Amber Food“ grupės, kurią sudaro „Amber Food“ ir „Neragauta Azija“ apyvarta 2016 m. sudarė apie 27 mln. Eur ir, palyginti su 2015 m., padidėjo 3 %.

„Pajamas augino nuosekli tinklo plėtra“, – sako Balnis. 2016-aisiais sostinėje „Amber Food“ atidarė į užsieniečius orientuotą lietuvių virtuvės restoraną „Pilies Katpėdėlė“, uostamiestyje – restoraną-laivą „Das boot“, duris atvėrė ir dar trys nauji restoranai „Manami“.

Antra pagal pajamas – picerijas „Can Can“ ir kavines „Caif Cafe“ valdanti UAB „Delano“. Ji pajamas pernai augino 10,9%, iki 19,9 mln. Eur.

Pasak Gintaro Rutkausko, „Delano“ vykdomojo direktorius, pajamų kreives aukštyn kėlė plėtra, senųjų „Can Can pizza“ picerijų rekonstravimas ir bendras šalies ūkio augimas.

2016 m. atidarytos 9 naujos „Caif Cafe“ kavinės (3 uždarytos), atidarytas vienas „Can Can pizza“ restoranas, o vienas „Can Can pizza“ restoranas uždarytas. Iš viso įmonė valdo 45 maitinimo įstaigas.

Trečia pagal pajamas – UAB „Čili pica“. Tiesa, jos pajamos pernai sumenko 5,7%, iki 15,645 mln. Eur. Įmonė nurodo, kad pajamas neigiamai paveikė vykdyta dalies picerijų rekonstrukcija.

Didžiausią ikimokestinį pelną – 1,326 mln. Eur – 2016 m. fiksavo „Amber Food“.

Augimo čempionai

Dabar apie tuos, kurie demonstravo sparčiausią augimą. Labiausiai pardavimus iš VŽ sudaryto sąrašo įmonių pernai padidino UAB „Ameritek“ – 109%.

Inga Bagdonaitė, „Ameritek“ vadovė, sako, kad pajamas augo dėl plėtros.

„Kai yra vienas vaikas, o po to gimsta kitas, jų tampa dvigubai daugiau. Mes atidarėme naujų taškų – vieną užpernai, kitą pernai, todėl didėjo ir pajamos“, – kalbėjo ji.

Įmonė valdo 4 maitinimo įstaigas, dalis jų įsikūrusios Vilniaus oro uoste.

Ikimokestinį pelną pernai labiausiai padidino „Delano“– apie 2.000%. Tiesa, toks spurtas gautas lyginant su 2015 m., kurie įmonei buvo nuostolingi.

O pelningiausiai pernai dirbo Amatininkų užeigą sostinėje valdanti UAB „Vilko apetitas“. Jos pelningumas siekė beveik 30%.

Kviečiame susipažinti su bendrovių finansiniais rezultatais ir išrinkti, jūsų nuomone, geriausią maitinimo sektoriaus įmonę specialiame balsuoti skirtame puslapyje „SEKTORIAUS LYDERIAI“.

Balsavimas vyksta dviem etapais: iki rugpjūčio 7 d. bus išrinktos trys įmonės finalininkės, o iš jų iki rugpjūčio 14 d. išrinksime sektoriaus lyderę.

Balsuokite čia

infogram.com::sektoriu_lyderiai_maitinimo_imones

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Vilnius sulaukė milijonojo turisto, iš viso šiemet tikimasi 1,2 mln. svečių 2

Ketvirtadienį Vilniuje buvo iškilmingai sutiktas šių metų milijonasis turistas. Jo sulaukta dviejomis...

„Wizz Air“ rezultatas Lietuvoje: 15% augimas ir penkiamilijoninis keleivis

Žemų sąnaudų oro linijų bendrovė „Wizz Air“ skelbia per vienuolika mėnesių į Lietuvą ir iš jos iš viso...

Transportas
2017.12.14
Kompromisas dėl GPAIS: valdžia prabilo pereinamąjį laikotarpį Premium 2

25.000 Lietuvos įmonių su didėjančiu nerimu laukia sausio 1 d., kai Lietuvoje startuos Vieninga gaminių,...

Verslui nesiskolino, nes kompiuterį ir automobilį turėjo Premium

Mažame mieste gali siūlyti paslaugas, kurių didmiesčiai perpildyti, o jei kuo daugiau jų sutelksi vienose...

Vilniuje – naujas pašto klientų aptarnavimo centras už 100.000 Eur 2

AB Lietuvos paštas tęsia gausiausiai klientų lankomų paštų modernizavimą. Trečiadienį sostinės Jeruzalės...

Kauno LEZ – naujas investuotojas Premium

Kauno UAB „Chemsys“, didmena prekiaujanti technologiniais produktais, skirtais vandens kokybei gerinti, Kauno...

„Kempinski“ savininkas imasi viešbučio projekto prie IKEA 7

Vilniuje, šalia oro uosto bei IKEA parduotuvės, planuojamame „VNO verslo ir prekybos parke“ iškils ir verslo...

Statyba ir NT
2017.12.13
Vėl laidoja dar negimusį kelionių garantinį fondą Premium 1

Planai nuo kiekvienos parduotos kelionės rinkti 1% į specialų kelionių garantinį fondą vėl keliauja į stalčių...

Veiklą Lietuvoje pradėjo farmacijos milžinės logistikos įmonė

Pasaulinės farmacijos kompanijai „Amerisource Bergen“ priklausanti logistikos grupė „World Courier“ pradėjo...

Transportas
2017.12.12
„Outokumpu“ paslaugų centrą Vilniuje plečia 57% 8

2016-ųjų viduryje paslaugų centrą Vilniuje atvėrusi nerūdijančio plieno milžinė „Outokumpu“ pasiekė...

Pramonė
2017.12.12
Gavo leidimą statyti „DoubleTree by Hilton“ viešbutį, darbus pradės pavasarį 11

„Vičiūnų grupė“ praneša gavusi statybos leidimą Vilniuje statyti „DoubleTree by Hilton“ viešbutį. Darbus...

Statyba ir NT
2017.12.12
Grįžtantys rusų turistai kelia ūpą viešbučiams ir kurortams Premium 4

Po poros metų nuosmukio šiemet Lietuvoje vėl ėmė gausėti turistų iš Rusijos. Vilniaus viešbučiai per šias...

Kainos viešbučiuose ir restoranuose kilo 7,2%

Viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų kainos, skaičiuojant pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI),...

Infliacija pagal SVKI lapkritį stabtelėjo

Šių metų lapkričio metinė infliacija pagal SVKI stabtelėjo augusi – išlaikė tokį patį lygį kaip ir spalį.

Birštone – tarptautinis viešbučių gigantas 4

Birštono kurorto viešbutis „Royal SPA Residence“ tampa tarptautinio tinklo „AccorHotels“ dalimi.

Rinkodara
2017.12.11
Advokatų kontoros naujovė – ekspertai, kurie nėra teisininkai Premium 2

Teisinė praktika „CEE Attorneys“, vienijanti advokatų kontoras aštuoniose šalyse, Lietuvoje įvedė naują...

Per šventes šalies kurortai laukia svečių antplūdžio 1

Pastaraisiais metais vis labiau prigyjanti tradicija Naujuosius sutikti šalies kurortuose nesikeičia ir...

Kodėl viename mieste prie naktinio klubo tįsta eilės, o kitame jį teko uždaryti 9

Jei prie klubo kurį laiką rikiuojasi lankytojų eilės, dar nėra jokių garantijų, kad taip bus ir ateityje.

Teigiamas šalutinis „Brexit“ efektas Londone  1

„Brexit“ turbulencijų nulemtas svaro kritimas sukėlė ir malonų šalutinį poveikį. Europos Sąjungos (ES)...

Verygos atsakymai į interpeliaciją: medikų algos kils, naujovės į vaistines atnešė daugiau tvarkos 11

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, atsakydamas į interpeliacijos klausimus, pabrėžė, kad medikų...

Verslo žinių pasiūlymai

„Verslo žinių“ akademija

„Verslo žinių“ akademija

Išsamūs praktiniai mokymai ne didesnėse nei 14 dalyvių grupėse

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau