Įmonės pelną augina ir užkandžiai darbuotojams

Publikuota: 2018-12-05
Rytis Gureckas, UAB „UHB Food“, valdančios el. parduotuvę „www.riesutaijums.lt“, vadovas, sako, kad ir Lietuvoje vis daugiau bendrovių darbuotojams siūlo nemokamus užkandžius. Bendrovės nuotr.
Rytis Gureckas, UAB „UHB Food“, valdančios el. parduotuvę „www.riesutaijums.lt“, vadovas, sako, kad ir Lietuvoje vis daugiau bendrovių darbuotojams siūlo nemokamus užkandžius. Bendrovės nuotr.

Vis dažniau darbuotojus bendrovės vilioja ne vien konkurencingu atlygiu, bet ir papildomomis naudomis – vieni darbdaviai suteikia daugiau atostogų, kiti – galimybę dirbi iš namų, treti pasirūpina skiepais. Silicio slėnio technologijų kompanijos išpopuliarino dar vieną metodiką, padedančią išlaikyti talentingus darbuotojus – tokios korporacijos kaip „Facebook“, „Twitter“ „Dropbox“, „LinkedIn“ ar „Google“ siūlo nemokamus pietus arba užkandžius.

Kompanijos „Glassdoor“ atliktos apklausos duomenimis, jaunesnius darbuotojus darbdavio teikiamos papildomos naudos likti įmonėje gundo kur kas labiau už didesnį atlyginimą. Tokiam teiginiui pritaria 89% 18-34 m. amžiaus ir 84% 35-44 m. amžiaus apklausoje dalyvavusių specialistų.

Populiaru ir Lietuvoje

Rytis Gureckas, UAB „UHB Food“, kuriai priklauso riešutus, džiovintus vaisius, bei įvairias kitas bakalėjos prekes internetu siūlanti el. parduotuvė „www.riesutaijums.lt“, vadovas, pasakoja, kad pastaraisiais metais tokia tendencija matoma ir Lietuvoje.

„Didžioji dalis mūsų pirkėjų – individualūs asmenys, kurie pirmą kartą apsilanko elektroninėje parduotuvėje, pamėgina užsisakyti mūsų siūlomos produkcijos ir tampa nuolatiniais klientais. Tačiau pastaruoju metu pastebime, kad vis dažniau pirkėjais tampa įmonės. Nieko nestebina, kad bankai ar kitos tiesiogiai su klientais dirbančios bendrovės šventiškai supakuotų užkandžių jiems dovanoja Kalėdų proga. Tačiau ryškėja tendencija, kad vis daugiau įmonių mūsų produkcijos įsigyja vidiniam vartojimui, t. y. riešutais, džiovintais vaisiais, valgomosiomis sėklomis nemokamai vaišina savo darbuotojus“, – pasakoja R. Gureckas.

Sparčiai plečiasi

UAB „UHB Food“ direktorius, pasakoja, kad dar neseniai daug ką baugino mintis maisto produktus užsakyti internetu, tačiau „Riešutai Jums“ tinklalapiui sekasi dėl vienos paprastos priežasties: daugumą produktų jie atsiveža patys, todėl gali pasiūlyti kokybiškesnę produkciją už labiau prieinamą kainą.

„Nors tinklalapis veikia tik pusantrų metų, vartotojai jau parodė mums pasitikėjimą, todėl šiuo metu šalia dabartinių patalpų Širvintų rajone statome 1.000 kv. m. sandėlį, kuriame fasuosime ir atrinksime produkciją“, – planus atskleidžia įmonės vadovas.

Taip pat planuojama dvigubinti asortimentą, siūlyti dar daugiau bakalėjos prekių.  

„Riešutai Jums“ kūrėme įkvėpti idėjos, kad tai bus elektroninė parduotuvė, kurios patys visuomet ieškojome. Mums svarbu plati pasiūla, nepriekaištinga kokybė bei patrauklios kainos, o jas galime siūlyti todėl, kad didelę  dalį parduodamos produkcijos importuojame patys. Suprantama, kai potencialūs pirkėjai užsuka apsidairyti, juos pirmiausia suvilioja kaina. Pavyzdžiui, migdolų riešutų, kurie didžiuosiuose prekybos tinkuose kainuoja 18-19 Eur/kg, mes galima pasiūlyti už 12 Eur/kg. O po pirmojo užsakymo antras ir trečias užsakymai būna dėl to, kad kokybė mums svarbi tiek pat, kiek kaina“, – dėsto R. Gureckas,

Geriau už pinigus

„Riešutai Jums“ el. parduotuvė www.riekstijums.lv taip pat jau veikia ir Latvijoje, o sausio mėnesį startuos Estijoje. Pasak, R. Gurecko, įmonė tikisi, kaimyninių šalių rinkose taip pat sulaukti panašaus pirkėjų pasiskirstymo: planuojama, kad didžioji dalis vartotojų bus namų ūkiai, tačiau augs ir įmonių, užsakančių užkandžius savo darbuotojams, skaičius.

Tą patvirtina tarptautiniai tyrimai. Pavyzdžiui, tinklalapyje „Talent Culture“ apie žmogiškuosius išteklius rašanti specialistė Meghan M. Biro, teigia, kad darbuotojų moralę geriausiai kelia tokia darbdavio siūloma pridėtinė vertė, kuri, visų pirma, mažina stresą.

„Nemokamų užkandžių naudą suvokia ne visi darbdaviai, pavyzdžiui, JAV juos darbuotojams siūlo tik 22% bendrovių. Maisto produktus į namus pristatanti kompanija „Peapod“ yra atlikusi apklausą, kurioje teigiama, kad tuomet, kai darbo vietoje siūloma nemokamų užkandžių, darbuotojų laimės faktorius ūgteli net vienuolika procentų – nuo 56% iki 67%. Didžiosios šių dienų korporacijos tą supranta ir, visų pirma, siūlo daug sveikų užkandžių, – rašo p Biro. – Dažniausiai darbuotojai praalksta apie 15.00 val. Paklauskite savęs, kas geriau: kad jie nužingsniuos iki virtuvėlės, ir, laukdami, kol užvirs kava, sugrauš saujelę riešutų ar, kad trumpam išbėgs ieškoti „degalų skrandžiui“ į parduotuvę. Taip sutrumpėja ir pertraukėlių laikas: penkiolika minučių nevirsta trisdešimčia“.

Skatina kūrybiškumą

Sklinda kalbos, kad „Google“ biuruose taikoma nerašyta taisyklė: artimiausia vieta, kur galima gauti maisto, nuo darbuotojo negali būti nutolusi daugiau kaip 45 m.

Vis dėlto, gali kilti klausimas, kas iš to pačiai bendrovei? BBC į šį klausimą yra atsakęs Danas Cobley, buvęs „Google“ vadovas Jungtinei Karalystei ir Airijai. Pasak jo, bendrovės kavinės ir valgyklos specialiai veikia taip, kad jose nuolat susidarytų tam tikro ilgio eilės.

„Laukdami eilėje darbuotojai pabendrauja su kitais laukiančiaisiais. Taip užsimezga glaudesnės pažintys ir nereikšmingi pokalbiai laukiant maisto gali virsti kūrybiškomis diskusijomis“, – pasakojo p Cobley.

Užkandžių baro idėja

Toms įmonėms, kurios norėtų palepinti darbuotojus nemokamais užkandžiais, bet nežino, nuo ko pradėti, R. Gureckas siūlo paprastą variantą.

„Galima įrengti užkandžių barą, panašų į salotų barus parduotuvėse, kur darbuotojai galėtų susikurti savo užkandžių rinkinį iš siūlomų džiovintų vaisių, riešutų, sėklų, visaverčių dribsnių“, – siūlo pašnekovas.

FOTOGALERIJA Įmonės pelną augina ir užkandžiai darbuotojams (13 nuotr.)

Gauk nemokamą VERSLO VALDYMO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Verslo lyderių apdovanojimai: išrinktas „Metų CEO“ 1

„Verslo žinios“ kartu su „UniCredit Leasing“ devintą kartą išrinko Metų CEO – lyderį, sukūrusį daugiausia...

Vadyba
2019.10.23
Dažnai keičiantys darbą nebepatenka į juoduosius sąrašus

Kai talentingi darbuotojai graibstomi kaip karštos bandelės, o specialistai atvirai deklaruoja savo...

Vadyba
2019.10.22
4 didžiausios CEO klaidos 1

Richardas Bransonas yra sakęs, kad versle gali būti tikras tik dėl vieno: klysta visi, įskaitant tave patį.

Vadyba
2019.10.21
Kaip prognozuoti, kokių talentų trūksta komandai, ir kur jų ieškoti Premium

Darbdavys už darbuotoją neužsimanys tobulėti ir neįgis naujų kompetencijų, tačiau jis gali sukurti atmosferą,...

Vadyba
2019.10.21
VDU šuolis dar vienuose tarptautiniuose reitinguose Verslo tribūna

Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) ir toliau kyla tarptautiniuose reitinguose. Šį kartą universitetas...

Vadyba
2019.10.21
VMI: bendrovė įmokas į III pakopos fondus gali mokėti ir iš algų fondo Premium 1

Įmonė gali dalį planuojamo darbo užmokesčio skirti įmokoms į III pakopos pensijų fondus darbuotojų naudai,...

Finansai
2019.10.21
 Metų CEO TOP 5: lyderystės receptai

„Verslo žinios“ kartu su „UniCredit Leasing“ devintą kartą renka Metų CEO – lyderį, sukūrusį daugiausia...

Vadyba
2019.10.20
„Alibaba“ įkūrėjas atsitraukimui nuo verslo ruošėsi dešimtmetį 2

Jackas Ma, Kinijos elektroninės prekybos gigantės „Alibaba“ įkūrėjas, rugsėjį pasitraukė iš vadovo posto. Jis...

Vadyba
2019.10.19
Kad įkurtų savo verslą, imasi sunkiausių darbų

Prastas tas kareivis, kuris nenori tapti generolu. Arba darbuotojas, nežadantis kilti karjeros laiptais.

Gazelė
2019.10.19
Darbuotojai robotais pasitiki labiau, negu vadovais Premium 1

2020-ųjų prognozės sako, kad vienas svarbiausių iššūkių darbuotojams bus gebėjimas dirbti kartu su dirbtiniu...

Vadyba
2019.10.18
Metų CEO rinkimai. 60 sekundžių su „Lidl Lietuvos“ vadovu 3

„Verslo žinios“ kartu su „UniCredit Leasing“ devintą kartą renka Metų CEO – lyderį, sukūrusį daugiausia...

Vadyba
2019.10.18
Lyderio klaidos kaina: verslas gali žlugti, o vadovo alga – ūgtelėti Premium

Vadovo klaida gali nugramzdinti įmonę, bet stipraus lyderio karjerą sugriauna retai. Verslo istorija rodo,...

Vadyba
2019.10.18
Vilniaus meras turi naują atstovę spaudai 2

Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus atstove spaudai tapo Ieva Dirmaitė, buvusi vidaus reikalų ministro...

Vadyba
2019.10.18
„Verslo žinių“ skaitytojai renka Metų CEO: finalinė dvikova

„Verslo žinių“ skaitytojai toliau balsuodami renka savo metų CEO. Paskutiniame rinkimų etape varžosi 2...

Vadyba
2019.10.18
Apdovanotos Panevėžio regiono „Gazelės“

Ketvirtadienį Panevėžyje vykstančioje „Gazelės“ konferencijoje paaiškėjo, kokios įmonės sparčiausiai augo...

Gazelė
2019.10.17
Metų CEO rinkimai. 60 sekundžių su „Fredos“ vadovu

„Verslo žinios“ kartu su „UniCredit Leasing“ devintą kartą renka Metų CEO – lyderį, sukūrusį daugiausia...

Vadyba
2019.10.17
Duomenų analitika: nuo ko pradėti ir kaip sau padėti personalo sprendimuose

Pasaulis fragmentiškėja, todėl tenka segmentuoti informaciją ir sprendimus vis mažesnėms auditorijoms, kad...

Vadyba
2019.10.17
Metų CEO rinkimai. 60 sekundžių su „Girteka Logistics“ vadovu 8

„Verslo žinios“ kartu su „UniCredit Leasing“ devintą kartą renka Metų CEO – lyderį, sukūrusį daugiausia...

Vadyba
2019.10.16
TILS tyrimas: verslo antikorupcinis imunitetas stiprėja Premium 1

Trečią kartą „Transparency International“ Lietuvos skyriaus atliktas didžiausių šalies įmonių skaidrumo...

Vadyba
2019.10.16
Kaip keičiasi statistinis įmonės vadovo portretas Lietuvoje Premium

Nors akcentuojama, kad geras bosas nebūtinai yra geras lyderis, kasmet spalio 16-ąją vis dar švenčiama ne...

Vadyba
2019.10.16

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau