Virtuvės šefo Jamie Oliverio restoranai praranda populiarumą

Publikuota: 2018-02-20
Jamie Oliveris. Walterscheid/Agency People Image („Sipa“ / „Scanpix“) nuotr.
Jamie Oliveris. Walterscheid/Agency People Image („Sipa“ / „Scanpix“) nuotr.

Virš Jungtinės Karalystės (JK) virtuvės šefo Jamie Oliverio valdomos verslo imperijos susikaupė debesys. Metų pradžioje JK duris užvėrė 12 iš 37 tinklo „Jamie‘s Italian“ restoranų.

Pono Oliverio turtas vertinamas apie 150 mln. GBP. Kapitalą jis susikrovė vesdamas televizijos laidas, leisdamas kulinarines knygas bei vystydamas maitinimo įstaigų verslą.

Pirmuosius valgytojus „Jamie‘s Italian“ tinklo restoranas Oksfordo gatvėje, Londone, pakvietė 2008 m. Tuomet prie restorano nusidriekdavo eilės svečių, norinčių paragauti tradicinių itališkų patiekalų, pagamintų Jamie Oliverio stiliumi. Klientai vertino ir gerą maistą, ir draugiškas kainas, ir dosnias porcijas, rašo „The Guardian“. Valgytojų tikrai netrūko, nes ilgainiui tinklas išsiplėtė iki 40 restoranų.

 Startas tinkamu laiku

Taigi kas nutiko, kad toks mėgstamas restoranas prarado populiarumą? Pirmieji nerimo ženklai pasirodė pernai, kai tinklas uždarė 6 restoranus, o kaip pagrindines priežastis nurodė didėjančią konkurenciją, augančias kainas, kurios iš dalies yra „Brexit“ rezultatas. Paskelbus 2016 m. finansinius duomenis, paaiškėjo, kad tinklas patyrė 9,9 mln. GBP nuostolių prieš mokesčius, lyginat su 2015 m., kai buvo skaičiuojamas 2,4 mln. GBP pelnas. Toks smarkus finansinis nuosmukis aiškinamas tuo, kad tinklas patyrė nuostolių uždarydamas kelis maitinimo filialus bei sustabdytais planais, nutrauktomis nuomos sutartimis King‘s Cross rajone Londone, kur buvo planuota atidaryti didžiulį restoraną, aludę bei kompanijos biurą.

Ekspertai atkreipia dėmesį, kad restoranų tinklo patiriami sunkumai – maitinimo rinkos atspindys. Tinklas startavo ir suklestėjo vos pasibaigus finansinei krizei, kuomet sunkumus pamiršę žmonės namų virtuvės patiekalus iškeitė į vakarienes mieste. Kuomet žmonės pradėjo aktyviau valgyti ne namuose, viena po kitos duris vėrė vis naujos maitinimo įstaigos -padidėjo konkurencija. Galiausiai ėmė kilti patalpų nuomos kainos, vėliau ir patiekalų kainos restoranuose.

Peteris Martinas, maisto ir gėrimų konsultacijų bendrovės „CGA“ viceprezidentas pabrėžia, kad restoranams reikia nuolat keistis ir taikytis prie kintančių valgytojų pageidavimų. „Kai klientas gali rinktis iš tokios gausos, valgytojų dėmesį restoranas gali patraukti tik nuolat atsinaujindamas. Kai atsidarė pirmasis „Jamie‘s Italian“ restoranas, prie durų driekėsi žmonių eilės, nes įstaiga buvo nauja ir visi norėjo paragauti čia tiekiamo maisto. Tačiau maitinimo sektorius išsiplėtė, pasiūla padidėjo, o ir panašia maniera maistą tiekiančių restoranų padaugėjo“, - sako p. Martinas.

Asmeninis prekių ženklas

Virtuvės šefo valdomoje verslo imperijoje tai nėra pirmieji rimti nuostoliai. 2015 m. uždarytas parduotuvių tinklas „Recipease“, prekiavęs įvairiais virtuvės rakandais. 2017 m. duris užvėrė ir paskutinis iš keturių veikusių britiškos tematikos restoranų „Union Jack‘s“. Galiausiai po dešimties metų veiklos sustabdyta ir kulinarinio žurnalo leidyba.

Paolo Aversa, Londono „Cass Business School“ profesorius sako, kad p. Oliverio verslas yra paremtas asmeniniu „Jamie Oliverio“ prekių ženklu. Beje, dažna bendrovė irgi visiškai neatsisako mažiau pelningų veiklų ir jas vysto labiau dėl įvaizdžio. Aišku, jei veikla bus labai nuostolinga, ji gali nugramzdinti ir viską verslą. 

„Kai plėtoji verslą, kuriame pratini žmones valgyti sveikesnį maistą bei gerinti maitinimosi įgūdžius, natūralu, kad privalai turėti vietą, kurioje idėjas pritaikai praktikoje. Manau, kad „Jamie‘s Italian“ vis dar stiprina verslo įvaizdį, žmonės lankosi restoranuose. Klausimas vis dar lieka atviras: ar visa tai verta patiriamų finansinių nuostolių“, - kalba p. Aversa.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO VALDYMO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Išgyventas bankrotas nuo leidybos verslo neatgrasė Premium

Bankrutavusios vienos didžiausių šalies leidyklų „Versus Aureus“ buvęs vadovas Arturas Mickevičius vėl imasi...

Vadyba
2018.08.17
Iššūkiai naujam vadovui: kokių klaidų nedaryti Premium

Karjeros šuolis, kai specialistas skiriamas vadovu, neabejotinai džiugina ir sufleruoja, kad akcininkai...

Vadyba
2018.08.16
„Starbucks“ plečia verslą – tieks „kombučia“ parduotuvėms

JAV kavinių tinklas „Starbucks“ žengia koja kojon su mada ir imasi gaminti „kombučia“ – fermentuotą arbatą su...

Vadyba
2018.08.15
Miestai, kuriuose geriausia gyventi

Paskelbtame geriausiųjų gyventi miestų reitinge pirmą kartą Europos didmiestis pateko į sąrašo viršų.

Vadyba
2018.08.15
Nekonkuravimo susitarimai verslui vis dar neaiškūs Rėmėjo turinys 6

Praėjus metams nuo naujojo Darbo kodekso įsigaliojimo, verslas jaučia tam tikrus pokyčius, tačiau planuotas...

Vadyba
2018.08.14
Įmonės pavadinimas: internetu – tik lietuviškas, pas notarą – koks tik nori Premium 14

Apie 40% naujai registruojamų įmonių pavadinimų neįveikia Valstybinės lietuvių kalbos komisijos filtro. Vis...

Vadyba
2018.08.13
Vienas žingsnis – tik kelio pradžia 2

Vidaus reikalų ministerija (VRM) imasi struktūrinės vidaus pertvarkos, žada atsisakyti perteklinių funkcijų –...

Vadyba
2018.08.13
Lietuvos jaunimas vangiai įsilieja į šalies darbo rinką, aktyviai emigruoja 34

Jaunimas sudaro penktadalį šalies gyventojų. Statistika rodo, kad jauni žmonės vangiai įsilieja į šalies...

Vadyba
2018.08.12
Į profesinį tobulėjimą lietuviai žiūri pro pirštus 2

Jei verslas vis aktyviau investuoja į darbuotojų mokymą bei kompetencijų ugdymą, tai pavieniai žmonės į savęs...

Vadyba
2018.08.11
Skelbs naują konkursą Kultūros paveldo departamento vadovo vietai 2

Kultūros miniserija pranešė, jog atšauktas konkursas Kultūros paveldo departamento (KPD) direktoriaus...

Laisvalaikis
2018.08.10
„Maxima grupės“ personalo vadovė: 5 žmogiškųjų išteklių strategijos mitai Premium 14

Saulė Balčiūnienė, šį pavasarį perėmusi UAB „Maxima grupė“ personalo vadovo pareigas, teigia, kad per...

Vadyba
2018.08.10
Ko vertėtų paklausti darbuotojo, kuris nusprendė palikti įmonę 16

Didesnę ar mažesnę darbuotojų kaitą patiria kiekviena bendrovė. Vis dėlto net ir atsisveikindama su komandos...

Vadyba
2018.08.09
Trumpesnė darbo savaitė tinka ne visiems Premium 10

Įprasta biuro aplinka ir darbas keturiasdešimt valandų per savaitę šiandienos darbuotojams nėra patrauklūs.

Vadyba
2018.08.08
Nedarbas Lietuvoje birželį buvo mažesnis nei ES vidurkis  7

Nedarbo lygis Lietuvoje birželį buvo mažesnis nei Europos Sąjungos (ES) vidurkis, skelbia Eurostatas.

Vadyba
2018.08.08
Šventinę prekybą „Selfridge‘s“ pradėjo per karščius – iki Kalėdų likus 145 dienoms 4

Nors europiečiai mėgaujasi karšta vasara ir atostogomis, tačiau verslas jau galvoja apie svarbiausią prekybos...

Vadyba
2018.08.07
Darbuotojai bijo, kad juos pakeis robotai 11

Darbuotojai vis atviriau kalba, kad baiminasi likti be darbo bei pajamų, kuomet darbo rinka taps dar labiau...

Vadyba
2018.08.06
Darbo kodeksui metai: 8 svarbiausi darbdavių klausimai (I dalis) Rėmėjo turinys

Praėjus metams nuo naujojo Darbo kodekso įsigaliojimo verslas jaučia tam tikrus pokyčius, tačiau planuotas...

Vadyba
2018.08.06
Buhalterio profesionalo vardas teismų ir konfliktų gniaužtuose Premium 4

Dėl buhalterio profesionalo vardo verda naujos kovos – keli Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos...

Finansai
2018.08.06
Išbandymas plėtra: kaip nepaslysti 2

Kuo įmonė sparčiau auga, kuo įvairesnių veiklų imasi, tuo atsiranda didesnė rizika visko nesužiūrėti,...

Vadyba
2018.08.05
Ką pamirštame kalbėdami apie technologijų proveržį? 7

Diskusijos apie technologijų proveržį, įvairių sričių veiklos skaitmenizavimą pastaruoju metu dominuoja tiek...

Technologijos
2018.08.05

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau