„Compass“: dešimtmečio kelionė viename butelyje

Reklama publikuota: 2016-12-29
„Švyturio Compass“ alus – aludarių rankų darbo, aistros aludarystei ir bendradarbiavimo su Švedijos „Mackmyra“ viskio meistrais rezultatas.
svg svg
„Švyturio Compass“ alus – aludarių rankų darbo, aistros aludarystei ir bendradarbiavimo su Švedijos „Mackmyra“ viskio meistrais rezultatas.

„Tai ne tik alus, tai ilga kelionė, turinti savo istoriją“, – naują „Švyturio“ Tradicinės kolekcijos narį „Compass“ pristato „Švyturio“ vyriausioji aludarė Džuljeta Armonienė. Klampus, karamelės, džiovintų vyšnių, deginto salyklo ir ąžuolo aromatų turtingas „Imperial Stout“ tipo alus – pirmasis alus, ąžuolinėse viskio statinėse brandintas visus metus. Jo skonį įvertino ir tose pačiose statinėse savo viskį anksčiau subrandinę „Mackmyros“ viskio distilerijos meistrai.

„Švyturio“ Compass“ alus gimė iš aistros aludarystei ir glaudaus Klaipėdos aludarių bendradarbiavimo su didžiausia Švedijos viskio distilerija „Mackmyra“. Uostamiesčio aludarių išvirtą stautą subrandinusios statinės atplaukė tiesiai iš švediško viskio distilerijos rūsių. Jų ąžuolas sugėrė ilgos, Amerikos baltųjų ąžuolų giraitėje prasidėjusios kelionės ir dviejų skirtingų statinėse brandintų viskių – amerikietiško Tenesio ir švediško „Mackmyra“ – skonius ir istorijas.

„Pokyčiai įvyko, kai alus įsiskverbė į statinės ąžuolą ir iš jo perėmė medžio, viskio, dūmo aromatus. Jie puikiai susišaukė su stauto skonių visuma, kurioje dominuoja deginto salyklo kartumas, šokoladinio salyklo atskleistas šiltas skonis ir aromatas, fone truputį džiovintos slyvos ir egzotinių vaisių aromatų. Labai turtingas skonis ir paties alaus tekstūra tarsi limpa prie taurės“, – „Compass“ skonių ir aromatų įvairovę pristato Dž. Armonienė.

Ilgiausiai „Švyturio“ istorijoje brandintas alus

„Compass“ alaus kelionė prasidėjo kur kas anksčiau nei į statines buvo supilstytas „Švyturio“ aludarių išvirtas ir subrandintas stautas. Šią kelionę „Švyturio“ aludariai pradėjo prieš trejus metus, kai pirmieji Lietuvoje išbandė kitokį alaus gaminimo būdą – alaus brandinimą viskio statinėse. Škotišką viskį „Bunnahabhain“ brandinusiose statinėse po trijų mėnesių gimė pirmasis šalyje statinių alus „20 statinių“.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

„Compass“ alus – kelionės tęsinys, kuris, pasak „Švyturio“ vyriausiosios aludarės, buvo lydimas naujų iššūkių.

„Koks bus rezultatas po metų laiko iššovus statines, nežinojome, bet tikėjome, kad padarysime puikiausią stautą. Alų nuolat stebėjome ir kas mėnesį jį degustavome, ragaudami, kaip, bėgant laikui, statinių ąžuolas keičia jo skonį. „Švyturio“ istorijoje dar nebuvo taip ilgai brandinto alaus“, – alaus brandinimą prisimena Dž. Armonienė.

Alus su trupučiu Švedijos skonio

Didžiausias iššūkis, su kuriuo susidūrė „Švyturys“, kurdamas „Compass“ alų, buvo rasti tinkamas ir kokybiškas statines. Tokias rasti ne visada pavyksta, teko įsigyti ir statinių, į kurias vėliau alaus net nepylė. Kelius tęsti įdomesnio ir kitokio alaus kūrimą uostamiesčio aludariams atvėrė bendradarbiavimas su pirmąją ir didžiausia Švedijos viskio distilerija „Macmyra“.

Iš „Mackmyros“ viskio distilerijos atplaukusios statinės savo gyvavimo istoriją pradėjo prieš dešimtmetį Tenesio valstijoje JAV, kai stori baltojo ąžuolo šulai susijungė, kad subrandintų Tenesio viskį. Iš amerikietiško viskio statinės sugėrė vanilės, riešutų, imbiero ir medaus natas. Tuomet jos per Atlantą atplaukė į nedidelį Švedijos miestelį Mackmyra, kuriame savo svajonę įkūnijo būrelis švedų draugų.

Švedų svajonė sukurti tikrą švedišką viskį Skandinavijai dovanojo pirmąją viskio distileriją „Mackmyra“. Distilerija skaičiuoja vos antrą savo gyvavimo dešimtmetį, tačiau tapo kelrodžiu dabar vienai po kitos šioje Skandinavijos šalyje atsirandančiai viskio distilerijai. Pasak viskio eksperto Gintauto Dindos, „Mackmyra“ įkvėpė gyvybę visai skandinavijos viskio kultūrai.

„Mackmyra“ yra labai skandinaviška viskio distilerija, kuri be galo didžiuojasi savo švediška kilme. Jie išsiskiria savo drąsiais eksperimentais tiek su pačiomis statinėmis, tiek su viskio brandinimu, skoniais ir aromatais. Sakyčiau, tas naujų potyrių ieškojimas ir eksperimentavimas „Švyturį“ labai artimai sieja su „Mackmyra“. Tiek vieni, tiek kiti praturtina savo gėrimų kultūrą įdomiomis gėrimų rūšimis ir charakteriais“, – sako G. Dinda.

Viskio ekspertas pabrėžia, kad švediškas viskis išsiskiria savo unikalia gamyba bei lengvumu, elegancija ir vaisių natomis.

„Kitaip nei likusio pasaulio viskininkai, švedai salyklą rūko ne durpių dūmuose, o kadagio šakelėmis. Jie vieninteliai pasaulyje, prieš brandindami viskį, statinėse palaiko charakteringą švedišką gėrimą, pavyzdžiui, vyšnių, bruknių ar trešnių vyną, arba užpila kavos pupeles viskiu, taip statinės šulus prisotindami kavos aromato“, – švediško viskio gamybos ypatumus vardija ekspertas.

Viskis – alaus širdis

Kodėl aludariai alaus brandinimui renkasi viskio statines? Viskio ekspertas G. Dinda sako, kad šiuos du gėrimus sieja kur kas daugiau nei grūdai, iš kurių jie abu gaminami.

„Skonių, aromatų ir stilių įvairovė – dar vienas aludarius ir viskininkus siejantis bruožas. Tiek vieni, tiek kiti linkę eksperimentuoti, kurti netikėtus ir įdomius skonius. Pažiūrėkite, kiek daug yra ir alaus, ir viskio rūšių ir porūšių. Natūralu, kad alaus ir viskio sąjunga per statinių ąžuolą sukuria puikią dermę“, – sako G. Dinda.

Viskio skonį ir kokybę didžiąja dalimi formuoja statinės mediena ir kokybė. Tinkamiausia – Amerikietiško baltojo ąžuolo mediena, kurioje gausu vanilino ir laktozės, darančių savitą įtaką brandinamo viskio, vėliau – kitų gėrimų skoniui ir aromatui.

„Švyturys“ „Imperial Stout“ alų brandino aštuoniasdešimtyje baltojo ąžuolo viskio statinių. Po 12 mėnesių buvo iššautos 40 statinių, dar tiek pat statinių su alumi pradėjo skaičiuoti antrus metus. Alaus brandinimas viskio statinėse „Švyturiui“ tampa tradicija ir būdas parodyti, koks įdomus gali būti alus ir kad jis niekuo nenusileidžia kitiems gėrimams. Neretai net gali atsiskleisti dar didesne skonių ir aromatų įvairove. Tad kelionė tęsiasi.

FOTOGALERIJA Web_„Compass“: alus, gimęs iš aistros ir bendros kelionės (12 nuotr.)

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Tema „Verslo aplinka“
Bučoje aptikta masinė kapavietė su 57 palaikais

Kyjivo priemiestyje Bučoje, kurio kontrolę neseniai susigrąžino ukrainiečių pajėgos, aptikta masinė kapavietė...

Liuksemburge ES švietimo ir sporto ministrai aptars paramos Ukrainai klausimus

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė balandžio 4-5 d. Liuksemburge dalyvaus ES Tarybos...

Rusijos derybininkas: per anksti rengti aukščiausiojo lygio susitikimą dėl Ukrainos

Rusijos vyriausiasis derybininkas taikos derybose su Ukraina sekmadienį pareiškė, kad dar per anksti rengti...

Pakistane paleistas parlamentas, premjeras išvengė bandymo pašalinti jį iš posto

Pakistano ministrui pirmininkui Imranui Khanui sekmadienį išvengus mėginimo pašalinti jį iš posto, šalyje per...

M. Krahe. Kaip Vakarai sudarė sąlygas karui Ukrainoje

Priešingai Rusijos prezidento V. Putino tvirtinimams ir politologų, tokių kaip Johnas Mearsheimeras,...

Nuomonės
13:55
Ch. Michelis: po Rusijos pajėgų žiaurumo prie Kyjivo – daugiau ES sankcijų 1

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis sekmadienį pasmerkė Rusijos pajėgų prie Ukrainos...

Vakarų sankcijų padariniai ryškėja ir Kinijoje: apsunkino eksportą į Rusiją Premium

Dėl Rusijos valiutos nuvertėjimo Kinijos eksportas į Rusiją sulėtėjo. Vakarų šalių Maskvai taikomos sankcijos...

Vengrai balsuoja visuotiniuose rinkimuose, kuriuose V. Orbanas siekia ketvirtos kadencijos 1

Vengrai sekmadienį balsuoja visuotiniuose rinkimuose, kuriuose dabartiniam šalies premjerui nacionalistui...

Šalies vadovai reiškia užuojautą dėl režisieriaus M. Kvedaravičiaus žūties

Lietuvos prezidentas, Ministrė pirmoninkė pareiškė nuoširdžią užuojautą dėl Ukrainoje žuvusio lietuvių...

Varšuva kaltina Paryžių ir Berlyną esant „šališkais Maskvos naudai“

Lenkijos vicepremjeras sekmadienį paskelbtame interviu apkaltino Prancūziją ir Vokietiją esant pernelyg...

Ekspertai nesitiki, kad ES artimiausiu metu patvirtins Lenkijos ekonomikos gaivinimo planą

Lenkijos ekonomikos gaivinimo planas artimiausiu metu Europos Sąjungos (ES) patvirtintas nebus, įsitikinę...

Šeštadienį – 1.766 nauji COVID-19 atvejai

Praėjusią parą nustatyti 1.766 nauji COVID-19 atvejai, aštuoni žmonės mirė, rodo sekmadienį paskelbti...

Serbai balsuoja karo Ukrainoje temdomuose rinkimuose

Serbijoje sekmadienį vyksta rinkimai, kuriuose pergalė pranašaujama populistiniam prezidentui Aleksandrui...

Lietuvoje registruota 39.300 karo pabėgėlių iš Ukrainos

Lietuvoje registruoti 39.347 karo pabėgėliai iš Ukrainos, 16.600 iš jų – nepilnamečiai, rodo sekmadienį...

Baltijos šalys nutraukė rusiškų dujų importą

Latvijos gamtinių dujų saugyklos operatorės vadovas teigia, kad Baltijos šalys nebeimportuoja rusiškų...

Ukrainoje žuvo lietuvių režisierius M. Kvedaravičius 2

Ukrainoje, Rusijos apsiaustame Mariupolyje, žuvo 45 m. režisierius Mantas Kvedaravičius, sekmadienį pranešė...

E. Macronas įspėja nebūti užtikrintiems, kad jis laimės prezidento rinkimus

Emmanuelis Macronas, antros kadencijos siekiantis Prancūzijos prezidentas, įspėjo, kad gali pralaimėti...

Verslo aplinka
2022.04.02
Kurie Rusijos oligarchai išvengė Vakarų sankcijų ir kodėl Premium

Sankcijos dėl karo Ukrainoje yra pritaikytos tik daliai turtingiausių Rusijos žmonių. Nors vieša paslaptis,...

Finansai
2022.04.02
Lenkijos premjeras: jei Ukraina neapgins savo laisvės, Europa bus pažeminta

Jei Ukraina neapgins savo laisvės, suvereniteto, prie normalaus gyvenimo nebus grįžta, nes Europa pasirodys...

Verslo aplinka
2022.04.02
Rusijos ambasada Prahoje taip pat atsidūrė Ukrainos herojų gatvėje 2

Gatvė Čekijos sostinėje, kur įsikūrusi Rusijos ambasada, buvo pervadinta į Ukrainos herojų gatvę.

Verslo aplinka
2022.04.02

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku