„Compass“: dešimtmečio kelionė viename butelyje

Publikuota: 2016-12-29
„Švyturio Compass“ alus – aludarių rankų darbo, aistros aludarystei ir bendradarbiavimo su Švedijos „Mackmyra“ viskio meistrais rezultatas.
„Švyturio Compass“ alus – aludarių rankų darbo, aistros aludarystei ir bendradarbiavimo su Švedijos „Mackmyra“ viskio meistrais rezultatas.

„Tai ne tik alus, tai ilga kelionė, turinti savo istoriją“, – naują „Švyturio“ Tradicinės kolekcijos narį „Compass“ pristato „Švyturio“ vyriausioji aludarė Džuljeta Armonienė. Klampus, karamelės, džiovintų vyšnių, deginto salyklo ir ąžuolo aromatų turtingas „Imperial Stout“ tipo alus – pirmasis alus, ąžuolinėse viskio statinėse brandintas visus metus. Jo skonį įvertino ir tose pačiose statinėse savo viskį anksčiau subrandinę „Mackmyros“ viskio distilerijos meistrai.

„Švyturio“ Compass“ alus gimė iš aistros aludarystei ir glaudaus Klaipėdos aludarių bendradarbiavimo su didžiausia Švedijos viskio distilerija „Mackmyra“. Uostamiesčio aludarių išvirtą stautą subrandinusios statinės atplaukė tiesiai iš švediško viskio distilerijos rūsių. Jų ąžuolas sugėrė ilgos, Amerikos baltųjų ąžuolų giraitėje prasidėjusios kelionės ir dviejų skirtingų statinėse brandintų viskių – amerikietiško Tenesio ir švediško „Mackmyra“ – skonius ir istorijas.

„Pokyčiai įvyko, kai alus įsiskverbė į statinės ąžuolą ir iš jo perėmė medžio, viskio, dūmo aromatus. Jie puikiai susišaukė su stauto skonių visuma, kurioje dominuoja deginto salyklo kartumas, šokoladinio salyklo atskleistas šiltas skonis ir aromatas, fone truputį džiovintos slyvos ir egzotinių vaisių aromatų. Labai turtingas skonis ir paties alaus tekstūra tarsi limpa prie taurės“, – „Compass“ skonių ir aromatų įvairovę pristato Dž. Armonienė.

Ilgiausiai „Švyturio“ istorijoje brandintas alus

„Compass“ alaus kelionė prasidėjo kur kas anksčiau nei į statines buvo supilstytas „Švyturio“ aludarių išvirtas ir subrandintas stautas. Šią kelionę „Švyturio“ aludariai pradėjo prieš trejus metus, kai pirmieji Lietuvoje išbandė kitokį alaus gaminimo būdą – alaus brandinimą viskio statinėse. Škotišką viskį „Bunnahabhain“ brandinusiose statinėse po trijų mėnesių gimė pirmasis šalyje statinių alus „20 statinių“.

„Compass“ alus – kelionės tęsinys, kuris, pasak „Švyturio“ vyriausiosios aludarės, buvo lydimas naujų iššūkių.

„Koks bus rezultatas po metų laiko iššovus statines, nežinojome, bet tikėjome, kad padarysime puikiausią stautą. Alų nuolat stebėjome ir kas mėnesį jį degustavome, ragaudami, kaip, bėgant laikui, statinių ąžuolas keičia jo skonį. „Švyturio“ istorijoje dar nebuvo taip ilgai brandinto alaus“, – alaus brandinimą prisimena Dž. Armonienė.

Alus su trupučiu Švedijos skonio

Didžiausias iššūkis, su kuriuo susidūrė „Švyturys“, kurdamas „Compass“ alų, buvo rasti tinkamas ir kokybiškas statines. Tokias rasti ne visada pavyksta, teko įsigyti ir statinių, į kurias vėliau alaus net nepylė. Kelius tęsti įdomesnio ir kitokio alaus kūrimą uostamiesčio aludariams atvėrė bendradarbiavimas su pirmąją ir didžiausia Švedijos viskio distilerija „Macmyra“.

Iš „Mackmyros“ viskio distilerijos atplaukusios statinės savo gyvavimo istoriją pradėjo prieš dešimtmetį Tenesio valstijoje JAV, kai stori baltojo ąžuolo šulai susijungė, kad subrandintų Tenesio viskį. Iš amerikietiško viskio statinės sugėrė vanilės, riešutų, imbiero ir medaus natas. Tuomet jos per Atlantą atplaukė į nedidelį Švedijos miestelį Mackmyra, kuriame savo svajonę įkūnijo būrelis švedų draugų.

Švedų svajonė sukurti tikrą švedišką viskį Skandinavijai dovanojo pirmąją viskio distileriją „Mackmyra“. Distilerija skaičiuoja vos antrą savo gyvavimo dešimtmetį, tačiau tapo kelrodžiu dabar vienai po kitos šioje Skandinavijos šalyje atsirandančiai viskio distilerijai. Pasak viskio eksperto Gintauto Dindos, „Mackmyra“ įkvėpė gyvybę visai skandinavijos viskio kultūrai.

„Mackmyra“ yra labai skandinaviška viskio distilerija, kuri be galo didžiuojasi savo švediška kilme. Jie išsiskiria savo drąsiais eksperimentais tiek su pačiomis statinėmis, tiek su viskio brandinimu, skoniais ir aromatais. Sakyčiau, tas naujų potyrių ieškojimas ir eksperimentavimas „Švyturį“ labai artimai sieja su „Mackmyra“. Tiek vieni, tiek kiti praturtina savo gėrimų kultūrą įdomiomis gėrimų rūšimis ir charakteriais“, – sako G. Dinda.

Viskio ekspertas pabrėžia, kad švediškas viskis išsiskiria savo unikalia gamyba bei lengvumu, elegancija ir vaisių natomis.

„Kitaip nei likusio pasaulio viskininkai, švedai salyklą rūko ne durpių dūmuose, o kadagio šakelėmis. Jie vieninteliai pasaulyje, prieš brandindami viskį, statinėse palaiko charakteringą švedišką gėrimą, pavyzdžiui, vyšnių, bruknių ar trešnių vyną, arba užpila kavos pupeles viskiu, taip statinės šulus prisotindami kavos aromato“, – švediško viskio gamybos ypatumus vardija ekspertas.

Viskis – alaus širdis

Kodėl aludariai alaus brandinimui renkasi viskio statines? Viskio ekspertas G. Dinda sako, kad šiuos du gėrimus sieja kur kas daugiau nei grūdai, iš kurių jie abu gaminami.

„Skonių, aromatų ir stilių įvairovė – dar vienas aludarius ir viskininkus siejantis bruožas. Tiek vieni, tiek kiti linkę eksperimentuoti, kurti netikėtus ir įdomius skonius. Pažiūrėkite, kiek daug yra ir alaus, ir viskio rūšių ir porūšių. Natūralu, kad alaus ir viskio sąjunga per statinių ąžuolą sukuria puikią dermę“, – sako G. Dinda.

Viskio skonį ir kokybę didžiąja dalimi formuoja statinės mediena ir kokybė. Tinkamiausia – Amerikietiško baltojo ąžuolo mediena, kurioje gausu vanilino ir laktozės, darančių savitą įtaką brandinamo viskio, vėliau – kitų gėrimų skoniui ir aromatui.

„Švyturys“ „Imperial Stout“ alų brandino aštuoniasdešimtyje baltojo ąžuolo viskio statinių. Po 12 mėnesių buvo iššautos 40 statinių, dar tiek pat statinių su alumi pradėjo skaičiuoti antrus metus. Alaus brandinimas viskio statinėse „Švyturiui“ tampa tradicija ir būdas parodyti, koks įdomus gali būti alus ir kad jis niekuo nenusileidžia kitiems gėrimams. Neretai net gali atsiskleisti dar didesne skonių ir aromatų įvairove. Tad kelionė tęsiasi.

FOTOGALERIJA Web_„Compass“: alus, gimęs iš aistros ir bendros kelionės (12 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Nyderlandų bendrovė Vilniuje kurs dirbtinio intelekto sprendimus

Nyderlandų IT bendrovė „Convious“, kurianti el. prekybos sprendimus, paskelbė atidaranti mokslinių tyrimų ir...

Ekonomistai: mokesčių reforma viduriniosios klasės nesustiprins Premium 8

Šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė savaitgalį patvirtino Seimo praėjusią savaitę priimtą mokesčių reformą.

Vokietijoje bręsta politinė krizė: atsistatydinti grasina vidaus reikalų ministras

Horstas Seehoferis, Vokietijos vidaus reikalų ministras, pareiškė norįs atsistatydinti dėl Angelos Merkel,...

VPT: Lietuvos savivaldybės permoka už perkamus ar išsinuomojamus automobilius 2

2015-2017 m. Lietuvos savivaldybės 56% automobilių pirko viešajame pirkime dalyvaujant tik vienam tiekėjui.

Transportas
11:21
Sukūrė būstus reikliems vietai ir kokybei Rėmėjo turinys

Nors šiandien naujos statybos gyvenamųjų namų pasiūla sostinėje yra ganėtinai didelė, vis tik jaučiamas...

Baigta Žemės ūkio ministerijos reforma

Žemės ūkio ministerijoje pirmadienį baigiasi šiek tiek daugiau nei šešis mėnesius trukusi reforma. Jos metu...

Vyriausybė žada neleisti Darbo kodekso fragmentuotų plėšymų Premium

Prieš metus įsigaliojęs naujasis Darbo kodeksas (DK) prisidėjo ne tik prie lankstesnių, bet ir...

Hiperinfliacijos indeksas Venesueloje pasiekė milijono ribą 4

Puodelis kavos Venesuelos sostinėje Karakase jau kainuoja milijoną bolivarų.

Verslo aplinka
2018.07.01
Briuselis perima šnipų sostinės vardą iš Vienos

Belgijos sostinė Briuselis jau yra didesnis šnipų lizdas už Austrijos sostinę Vieną, kuri garsėjo aktyviu...

Verslo aplinka
2018.07.01
Lietuva sieks, kad šriftas „Palemonas“ būtų „Microsoft“ programose 5

Lietuva sieks, kad originalus lietuviškas kompiuterinis šriftas „Palemonas“ būtų įtrauktas į programinės...

Verslo aplinka
2018.07.01
Iš skolininko atlyginimo bus galima išieškoti mažesnę dalį 10

Seimas šeštadienį priėmė Civilinio proceso kodekso pataisas, pagal kurias reikšmingai sumažinta iš skolininkų...

Verslo aplinka
2018.06.30
Seimas nuleido kartelę referendumui dėl dvigubos pilietybės 1

Seimas nuleido kartelę referendumui dėl dvigubą pilietybę leidžiančių Konstitucijos pataisų.

Verslo aplinka
2018.06.30
Patvirtinti BDAR reikalavimus įdiegiantys Lietuvos įstatymai

Nors jau prieš daugiau kaip mėnesį visoje Europos Sąjungoje įsigaliojo naujus reikalavimus duomenų apsaugos...

Verslo aplinka
2018.06.30
Valdančiųjų mėginimas pašalinti VRK narį nepavyko

Vilius Semeška, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Vyriausioje rinkimų komisijoje...

Verslo aplinka
2018.06.30
Skardžiaus apkaltos nebus: parlamentas pritarė komisijos išvadoms 6

Seimo nariai šeštadienį pritarė laikinosios komisijos išvadoms, kuriose sakoma, kad parlamentarui Artūrui...

Verslo aplinka
2018.06.30
Ligoninių tinklo pertvarka tik vargais negalais patvirtinta Seime

Nors opozicija boikotavo Vyriausybės pasiūlymų dėl valstybinių ligoninių tinklo optimizavimo priėmimą Seime,...

Verslo aplinka
2018.06.30
Kol valdžia reformuoja mokesčius, kapitalas balsuoja kojomis 10

Kol valdžia gražbyliavo apie būsimą mokesčių reformą, kuri Lietuvą turi paversti patraukliausia šalimi...

Verslo aplinka
2018.06.30
Prezidentė pasirašė mokesčių reformos įstatymus 4

Kaip ir žadėjo, prezidentė Dalia Grybauskaitė neatidėliojo Seimo priimtųjų mokesčių reformos įstatymų...

Verslo aplinka
2018.06.30
Vaistai atsiras ir parduotuvėse bei degalinėse 15

Kai kurie nereceptiniai vaistai nedidelėmis pakuotėmis nuo kitų metų galės atsirasti Lietuvos maisto prekių...

Verslo aplinka
2018.06.30
Įteisinta šeimos kortelė, suteiksianti nuolaidų daugiavaikėms šeimoms 3

Seimas šeštadienį įteisino Šeimos korteles - daugiavaikės šeimos su jomis turės teisę naudotis tam tikromis...

Verslo aplinka
2018.06.30

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau