„Compass“: dešimtmečio kelionė viename butelyje

Publikuota: 2016-12-29
„Švyturio Compass“ alus – aludarių rankų darbo, aistros aludarystei ir bendradarbiavimo su Švedijos „Mackmyra“ viskio meistrais rezultatas.
„Švyturio Compass“ alus – aludarių rankų darbo, aistros aludarystei ir bendradarbiavimo su Švedijos „Mackmyra“ viskio meistrais rezultatas.

„Tai ne tik alus, tai ilga kelionė, turinti savo istoriją“, – naują „Švyturio“ Tradicinės kolekcijos narį „Compass“ pristato „Švyturio“ vyriausioji aludarė Džuljeta Armonienė. Klampus, karamelės, džiovintų vyšnių, deginto salyklo ir ąžuolo aromatų turtingas „Imperial Stout“ tipo alus – pirmasis alus, ąžuolinėse viskio statinėse brandintas visus metus. Jo skonį įvertino ir tose pačiose statinėse savo viskį anksčiau subrandinę „Mackmyros“ viskio distilerijos meistrai.

„Švyturio“ Compass“ alus gimė iš aistros aludarystei ir glaudaus Klaipėdos aludarių bendradarbiavimo su didžiausia Švedijos viskio distilerija „Mackmyra“. Uostamiesčio aludarių išvirtą stautą subrandinusios statinės atplaukė tiesiai iš švediško viskio distilerijos rūsių. Jų ąžuolas sugėrė ilgos, Amerikos baltųjų ąžuolų giraitėje prasidėjusios kelionės ir dviejų skirtingų statinėse brandintų viskių – amerikietiško Tenesio ir švediško „Mackmyra“ – skonius ir istorijas.

„Pokyčiai įvyko, kai alus įsiskverbė į statinės ąžuolą ir iš jo perėmė medžio, viskio, dūmo aromatus. Jie puikiai susišaukė su stauto skonių visuma, kurioje dominuoja deginto salyklo kartumas, šokoladinio salyklo atskleistas šiltas skonis ir aromatas, fone truputį džiovintos slyvos ir egzotinių vaisių aromatų. Labai turtingas skonis ir paties alaus tekstūra tarsi limpa prie taurės“, – „Compass“ skonių ir aromatų įvairovę pristato Dž. Armonienė.

Ilgiausiai „Švyturio“ istorijoje brandintas alus

„Compass“ alaus kelionė prasidėjo kur kas anksčiau nei į statines buvo supilstytas „Švyturio“ aludarių išvirtas ir subrandintas stautas. Šią kelionę „Švyturio“ aludariai pradėjo prieš trejus metus, kai pirmieji Lietuvoje išbandė kitokį alaus gaminimo būdą – alaus brandinimą viskio statinėse. Škotišką viskį „Bunnahabhain“ brandinusiose statinėse po trijų mėnesių gimė pirmasis šalyje statinių alus „20 statinių“.

„Compass“ alus – kelionės tęsinys, kuris, pasak „Švyturio“ vyriausiosios aludarės, buvo lydimas naujų iššūkių.

„Koks bus rezultatas po metų laiko iššovus statines, nežinojome, bet tikėjome, kad padarysime puikiausią stautą. Alų nuolat stebėjome ir kas mėnesį jį degustavome, ragaudami, kaip, bėgant laikui, statinių ąžuolas keičia jo skonį. „Švyturio“ istorijoje dar nebuvo taip ilgai brandinto alaus“, – alaus brandinimą prisimena Dž. Armonienė.

Alus su trupučiu Švedijos skonio

Didžiausias iššūkis, su kuriuo susidūrė „Švyturys“, kurdamas „Compass“ alų, buvo rasti tinkamas ir kokybiškas statines. Tokias rasti ne visada pavyksta, teko įsigyti ir statinių, į kurias vėliau alaus net nepylė. Kelius tęsti įdomesnio ir kitokio alaus kūrimą uostamiesčio aludariams atvėrė bendradarbiavimas su pirmąją ir didžiausia Švedijos viskio distilerija „Macmyra“.

Iš „Mackmyros“ viskio distilerijos atplaukusios statinės savo gyvavimo istoriją pradėjo prieš dešimtmetį Tenesio valstijoje JAV, kai stori baltojo ąžuolo šulai susijungė, kad subrandintų Tenesio viskį. Iš amerikietiško viskio statinės sugėrė vanilės, riešutų, imbiero ir medaus natas. Tuomet jos per Atlantą atplaukė į nedidelį Švedijos miestelį Mackmyra, kuriame savo svajonę įkūnijo būrelis švedų draugų.

Švedų svajonė sukurti tikrą švedišką viskį Skandinavijai dovanojo pirmąją viskio distileriją „Mackmyra“. Distilerija skaičiuoja vos antrą savo gyvavimo dešimtmetį, tačiau tapo kelrodžiu dabar vienai po kitos šioje Skandinavijos šalyje atsirandančiai viskio distilerijai. Pasak viskio eksperto Gintauto Dindos, „Mackmyra“ įkvėpė gyvybę visai skandinavijos viskio kultūrai.

„Mackmyra“ yra labai skandinaviška viskio distilerija, kuri be galo didžiuojasi savo švediška kilme. Jie išsiskiria savo drąsiais eksperimentais tiek su pačiomis statinėmis, tiek su viskio brandinimu, skoniais ir aromatais. Sakyčiau, tas naujų potyrių ieškojimas ir eksperimentavimas „Švyturį“ labai artimai sieja su „Mackmyra“. Tiek vieni, tiek kiti praturtina savo gėrimų kultūrą įdomiomis gėrimų rūšimis ir charakteriais“, – sako G. Dinda.

Viskio ekspertas pabrėžia, kad švediškas viskis išsiskiria savo unikalia gamyba bei lengvumu, elegancija ir vaisių natomis.

„Kitaip nei likusio pasaulio viskininkai, švedai salyklą rūko ne durpių dūmuose, o kadagio šakelėmis. Jie vieninteliai pasaulyje, prieš brandindami viskį, statinėse palaiko charakteringą švedišką gėrimą, pavyzdžiui, vyšnių, bruknių ar trešnių vyną, arba užpila kavos pupeles viskiu, taip statinės šulus prisotindami kavos aromato“, – švediško viskio gamybos ypatumus vardija ekspertas.

Viskis – alaus širdis

Kodėl aludariai alaus brandinimui renkasi viskio statines? Viskio ekspertas G. Dinda sako, kad šiuos du gėrimus sieja kur kas daugiau nei grūdai, iš kurių jie abu gaminami.

„Skonių, aromatų ir stilių įvairovė – dar vienas aludarius ir viskininkus siejantis bruožas. Tiek vieni, tiek kiti linkę eksperimentuoti, kurti netikėtus ir įdomius skonius. Pažiūrėkite, kiek daug yra ir alaus, ir viskio rūšių ir porūšių. Natūralu, kad alaus ir viskio sąjunga per statinių ąžuolą sukuria puikią dermę“, – sako G. Dinda.

Viskio skonį ir kokybę didžiąja dalimi formuoja statinės mediena ir kokybė. Tinkamiausia – Amerikietiško baltojo ąžuolo mediena, kurioje gausu vanilino ir laktozės, darančių savitą įtaką brandinamo viskio, vėliau – kitų gėrimų skoniui ir aromatui.

„Švyturys“ „Imperial Stout“ alų brandino aštuoniasdešimtyje baltojo ąžuolo viskio statinių. Po 12 mėnesių buvo iššautos 40 statinių, dar tiek pat statinių su alumi pradėjo skaičiuoti antrus metus. Alaus brandinimas viskio statinėse „Švyturiui“ tampa tradicija ir būdas parodyti, koks įdomus gali būti alus ir kad jis niekuo nenusileidžia kitiems gėrimams. Neretai net gali atsiskleisti dar didesne skonių ir aromatų įvairove. Tad kelionė tęsiasi.

FOTOGALERIJA Web_„Compass“: alus, gimęs iš aistros ir bendros kelionės (12 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
JAV Kongresas bandys spręsti vyriausybės uždarymo problemą

Ketvirtadienį JAV Atstovų rūmuose Demokratų partija balsuos dėl finansinio paketo, kuris turėtų nutraukti jau...

Verslo aplinka
2019.01.02
Baigtas 3 universitetų reorganizavimas 1

2019 m. sausio 1 d. pasibaigė Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) ir Aleksandro Stulginskio universiteto...

Verslo aplinka
2019.01.02
Danijoje traukinio katastrofa pražudė 6 žmones

Trečiadienį ant Danijos didžiojo Belto tilto, kuris jungia Zelandijos ir Fiuno salas įvyko traukinio avarija,...

Verslo aplinka
2019.01.02
Komisija prašo daugiau galių stabdyti TV programas, jei būtų bandoma paveikti rinkimus 1

Siūloma leisti Lietuvos radijo ir televizijos komisijai (LRTK) skubiai stabdyti televizijos programas, jei...

Rinkodara
2019.01.02
Baigdama kadenciją prezidentė lankysis Davose, Varšuvoje, Tokijuje, Vatikane

Per pirmąjį šių metų pusmetį kadenciją baigianti Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė vyks su vizitais į...

Verslo aplinka
2019.01.02
Dekreto dėl V. Sinkevičiaus pareigų pavadinimo pakeitimo nebus

Virginijus Sinkevičius automatiškai nuo 2019 m. sausio 1 d. tapo ekonomikos ir inovacijų ministru, todėl...

Verslo aplinka
2019.01.02
Metai, neleisiantys nuobodžiauti

Peržengus 2019-ųjų slenkstį pranašauti galima daug ką, tačiau tik laikas iš tikrųjų patvirtina arba paneigia...

Verslo aplinka
2019.01.02
Valdininkų armijos susitraukimas įžvelgiamas tik su lupa Premium 19

Vyriausybė neskuba įgyvendinti pažado gerokai sumažinti valdininkų skaičių. Dabar teigiama, kad jis ims...

Verslo aplinka
2019.01.02
Po D. Trumpo administracijos pokyčių – nerimas Europai Premium

Nors Baltųjų rūmų administracijoje pokyčiai pastaruoju metu nėra netikėtas įvykis, prieš šventinį laikotarpį...

Verslo aplinka
2019.01.02
Patys, viską patys, arba Jūsų pensija Premium

Valstybė beveik atviru tekstu sako (norintiems girdėti), kad jau tikrai atėjo laikas būsimos pensijos...

Verslo klasė
2019.01.01
VŽ Premium metų TOP 10: žlugęs sandoris, milijardinė JAV milžinės investicija, NT rinkos rekordas

Verta prisiminti geriausius tik VŽ prenumeratoriams skirtus tekstus, kurie taip pat sulaukė didelio...

Rinkodara
2019.01.01
NASA sėkmingai įgyvendino istorinį praskriejimą 1

JAV kosmoso agentūra NASA antradienį patvirtino, kad jai pavyko misija, kuria siekta praskrieti pro...

Verslo aplinka
2019.01.01
Ką darytų Wendy Kopp, tapusi Lietuvos švietimo ministre? Premium

Wendy Kopp niekada nevedė pamokų vaikams. Tačiau apie švietimo pokyčius ją kviečia kalbėti į Pasaulio...

Verslo klasė
2019.01.01
Kim Jong Unas perspėjo D. Trumpą dėl JAV sankcijų šaliai

Kim Jong Unas, Šiaurės Korėjos diktatorius, pasinaudojo savo naujametiniu kreipimųsi į tautą, kad įspėtų...

Verslo aplinka
2019.01.01
Keičiasi dviejų ministerijų pavadinimai

Antradienį keičiasi dviejų ministerijų pavadinimai – Švietimo ir mokslo ministeriją pervadinama į Švietimo,...

Verslo aplinka
2019.01.01
Ko Lietuvoje ir pasaulyje laukti 2019-aisiais?

Lietuva turės naują prezidentą, Europos Sąjunga – naują Parlamentą ir Komisiją, bet praras Jungtinę...

Verslo aplinka
2019.01.01
Rinkiminiais 2019-aisiais prezidentė linki išminties

Sveikindama tautą su Naujaisiais metais prezidentė Dalia Grybauskaitė palinkėjo, kad rinkimų kupinais...

Verslo aplinka
2019.01.01
Dvidešimtmečio sulaukusio euro taikinys – dolerio užimtos teritorijos Premium 2

Prieš 20 metų įvestas euras per šį laikotarpį išaugo iki antros populiariausios pasaulio valiutos, tačiau...

Verslo aplinka
2018.12.31
Investuotojai Lietuvoje šiemet „augino raumenis“

2018 m. žinomų užsienio įmonių, pranešusių apie sprendimą investuoti Lietuvoje, nebuvo daug, o metų pabaigą...

Verslo aplinka
2018.12.31
2009 m. krizę tiriantis S. Jakeliūno komitetas pateikė klausimus D. Grybauskaitei 3

2009 m. krizės aplinkybes tiriantis Seimo biudžeto ir finansų komitetas oficialiai pateikė klausimus...

Verslo aplinka
2018.12.31

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau