„Compass“: dešimtmečio kelionė viename butelyje

Publikuota: 2016-12-29
„Švyturio Compass“ alus – aludarių rankų darbo, aistros aludarystei ir bendradarbiavimo su Švedijos „Mackmyra“ viskio meistrais rezultatas.
„Švyturio Compass“ alus – aludarių rankų darbo, aistros aludarystei ir bendradarbiavimo su Švedijos „Mackmyra“ viskio meistrais rezultatas.

„Tai ne tik alus, tai ilga kelionė, turinti savo istoriją“, – naują „Švyturio“ Tradicinės kolekcijos narį „Compass“ pristato „Švyturio“ vyriausioji aludarė Džuljeta Armonienė. Klampus, karamelės, džiovintų vyšnių, deginto salyklo ir ąžuolo aromatų turtingas „Imperial Stout“ tipo alus – pirmasis alus, ąžuolinėse viskio statinėse brandintas visus metus. Jo skonį įvertino ir tose pačiose statinėse savo viskį anksčiau subrandinę „Mackmyros“ viskio distilerijos meistrai.

„Švyturio“ Compass“ alus gimė iš aistros aludarystei ir glaudaus Klaipėdos aludarių bendradarbiavimo su didžiausia Švedijos viskio distilerija „Mackmyra“. Uostamiesčio aludarių išvirtą stautą subrandinusios statinės atplaukė tiesiai iš švediško viskio distilerijos rūsių. Jų ąžuolas sugėrė ilgos, Amerikos baltųjų ąžuolų giraitėje prasidėjusios kelionės ir dviejų skirtingų statinėse brandintų viskių – amerikietiško Tenesio ir švediško „Mackmyra“ – skonius ir istorijas.

„Pokyčiai įvyko, kai alus įsiskverbė į statinės ąžuolą ir iš jo perėmė medžio, viskio, dūmo aromatus. Jie puikiai susišaukė su stauto skonių visuma, kurioje dominuoja deginto salyklo kartumas, šokoladinio salyklo atskleistas šiltas skonis ir aromatas, fone truputį džiovintos slyvos ir egzotinių vaisių aromatų. Labai turtingas skonis ir paties alaus tekstūra tarsi limpa prie taurės“, – „Compass“ skonių ir aromatų įvairovę pristato Dž. Armonienė.

Ilgiausiai „Švyturio“ istorijoje brandintas alus

„Compass“ alaus kelionė prasidėjo kur kas anksčiau nei į statines buvo supilstytas „Švyturio“ aludarių išvirtas ir subrandintas stautas. Šią kelionę „Švyturio“ aludariai pradėjo prieš trejus metus, kai pirmieji Lietuvoje išbandė kitokį alaus gaminimo būdą – alaus brandinimą viskio statinėse. Škotišką viskį „Bunnahabhain“ brandinusiose statinėse po trijų mėnesių gimė pirmasis šalyje statinių alus „20 statinių“.

„Compass“ alus – kelionės tęsinys, kuris, pasak „Švyturio“ vyriausiosios aludarės, buvo lydimas naujų iššūkių.

„Koks bus rezultatas po metų laiko iššovus statines, nežinojome, bet tikėjome, kad padarysime puikiausią stautą. Alų nuolat stebėjome ir kas mėnesį jį degustavome, ragaudami, kaip, bėgant laikui, statinių ąžuolas keičia jo skonį. „Švyturio“ istorijoje dar nebuvo taip ilgai brandinto alaus“, – alaus brandinimą prisimena Dž. Armonienė.

Alus su trupučiu Švedijos skonio

Didžiausias iššūkis, su kuriuo susidūrė „Švyturys“, kurdamas „Compass“ alų, buvo rasti tinkamas ir kokybiškas statines. Tokias rasti ne visada pavyksta, teko įsigyti ir statinių, į kurias vėliau alaus net nepylė. Kelius tęsti įdomesnio ir kitokio alaus kūrimą uostamiesčio aludariams atvėrė bendradarbiavimas su pirmąją ir didžiausia Švedijos viskio distilerija „Macmyra“.

Iš „Mackmyros“ viskio distilerijos atplaukusios statinės savo gyvavimo istoriją pradėjo prieš dešimtmetį Tenesio valstijoje JAV, kai stori baltojo ąžuolo šulai susijungė, kad subrandintų Tenesio viskį. Iš amerikietiško viskio statinės sugėrė vanilės, riešutų, imbiero ir medaus natas. Tuomet jos per Atlantą atplaukė į nedidelį Švedijos miestelį Mackmyra, kuriame savo svajonę įkūnijo būrelis švedų draugų.

Švedų svajonė sukurti tikrą švedišką viskį Skandinavijai dovanojo pirmąją viskio distileriją „Mackmyra“. Distilerija skaičiuoja vos antrą savo gyvavimo dešimtmetį, tačiau tapo kelrodžiu dabar vienai po kitos šioje Skandinavijos šalyje atsirandančiai viskio distilerijai. Pasak viskio eksperto Gintauto Dindos, „Mackmyra“ įkvėpė gyvybę visai skandinavijos viskio kultūrai.

„Mackmyra“ yra labai skandinaviška viskio distilerija, kuri be galo didžiuojasi savo švediška kilme. Jie išsiskiria savo drąsiais eksperimentais tiek su pačiomis statinėmis, tiek su viskio brandinimu, skoniais ir aromatais. Sakyčiau, tas naujų potyrių ieškojimas ir eksperimentavimas „Švyturį“ labai artimai sieja su „Mackmyra“. Tiek vieni, tiek kiti praturtina savo gėrimų kultūrą įdomiomis gėrimų rūšimis ir charakteriais“, – sako G. Dinda.

Viskio ekspertas pabrėžia, kad švediškas viskis išsiskiria savo unikalia gamyba bei lengvumu, elegancija ir vaisių natomis.

„Kitaip nei likusio pasaulio viskininkai, švedai salyklą rūko ne durpių dūmuose, o kadagio šakelėmis. Jie vieninteliai pasaulyje, prieš brandindami viskį, statinėse palaiko charakteringą švedišką gėrimą, pavyzdžiui, vyšnių, bruknių ar trešnių vyną, arba užpila kavos pupeles viskiu, taip statinės šulus prisotindami kavos aromato“, – švediško viskio gamybos ypatumus vardija ekspertas.

Viskis – alaus širdis

Kodėl aludariai alaus brandinimui renkasi viskio statines? Viskio ekspertas G. Dinda sako, kad šiuos du gėrimus sieja kur kas daugiau nei grūdai, iš kurių jie abu gaminami.

„Skonių, aromatų ir stilių įvairovė – dar vienas aludarius ir viskininkus siejantis bruožas. Tiek vieni, tiek kiti linkę eksperimentuoti, kurti netikėtus ir įdomius skonius. Pažiūrėkite, kiek daug yra ir alaus, ir viskio rūšių ir porūšių. Natūralu, kad alaus ir viskio sąjunga per statinių ąžuolą sukuria puikią dermę“, – sako G. Dinda.

Viskio skonį ir kokybę didžiąja dalimi formuoja statinės mediena ir kokybė. Tinkamiausia – Amerikietiško baltojo ąžuolo mediena, kurioje gausu vanilino ir laktozės, darančių savitą įtaką brandinamo viskio, vėliau – kitų gėrimų skoniui ir aromatui.

„Švyturys“ „Imperial Stout“ alų brandino aštuoniasdešimtyje baltojo ąžuolo viskio statinių. Po 12 mėnesių buvo iššautos 40 statinių, dar tiek pat statinių su alumi pradėjo skaičiuoti antrus metus. Alaus brandinimas viskio statinėse „Švyturiui“ tampa tradicija ir būdas parodyti, koks įdomus gali būti alus ir kad jis niekuo nenusileidžia kitiems gėrimams. Neretai net gali atsiskleisti dar didesne skonių ir aromatų įvairove. Tad kelionė tęsiasi.

FOTOGALERIJA Web_„Compass“: alus, gimęs iš aistros ir bendros kelionės (12 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Mokesčių reforma – ant premjero darbo stalo, jos detalės paaiškės vėliau

Vyriausybė antradienį uždarame posėdyje tariasi dėl struktūrinių reformų, tarp jų ir dėl mokesčių bei pensijų...

„Pigu.lt“ dirbs su komunikacijos agentūra „Gravitas Partners“

Elektroninės prekybos bendrovė Baltijos šalyse „Pigu.lt“ pasirinko ryšių su visuomene partnerius – nuo...

Algas didinti šiemet žada kas antra įmonė

Naujausia Lietuvos įmonių apklausa rodo, kad pusė jų šiemet numato kelti atlyginimus savo darbuotojams. Be...

Lavrovas tęsia provokacijas: JK pati apnuodijo Skripalį 6

Rusija ir toliau neigia jai metamus kaltinimus, šįkart Sergejus Lavrovas, Rusijos užsienio reikalų ministras,...

Grybauskaitė tikisi trumpo, tikslaus ir rezultatyvaus pokalbio su Trumpu 10

Dalia Grybauskaitė, šalies prezidentė, šiuo metu vieši JAV, kur antradienį rengiamas aukščiausio lygio...

Išmėginimas Macronui: Prancūzijoje prasidėjo masiniai geležinkeliečių streikai

Pirmadienio vakare prasidėjo didelio masto Prancūzijos valstybinių geležinkelių SNCF darbuotojų streikas.

Susitikimas Vašingtone: svarbus kaip niekad 8

Šiandien JAV prasidedančio Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės vizito svarbą būtų sunku pervertinti:...

JAV ir JK atsakas Maskvai: iššauti dar ne visi šoviniai Premium 5

Po koordinuotų JK sąjungininkių JAV ir ES žingsnių Maskva liko nustebinta, tačiau ant menčių nepatiesta. JK...

Kas padės suvaldyti augančio verslo finansinius iššūkius Rėmėjo turinys

Mano vaikystės draugė Laura nuo mažų dienų garsėjo savo kepamais pyragais ir kitais skanėstais. Maža to,...

06:00
Kaip rinkti duomenis iš potencialių kandidatų nepažeidžiant jų teisių?

Vos po poros mėnesių įsigaliosiantis Bendrasis asmens duomenų reglamentas (BDAR) verčia dar kartą įvertinti...

Vadyba
2018.04.02
Perkantiems elektrinį dviratį suomiams – 400 Eur subsidija

Suomijos transporto ministerija kiekvienam elektrinio dviračio pirkėjui žada kompensuoti po 400 Eur. Panašias...

Transportas
2018.04.02
Prezidentas patvirtino: mokslas Latvijos vidurinėse - tik valstybine kalba

Raimonads Vėjuonis, Latvijos prezidentas, pirmadienį paskelbė patvirtinantis parlamento priimtą įstatymą,...

Verslo aplinka
2018.04.02
Prezidentė Paryžiuje išgirs naujienų apie Lietuvos narystę EBPO

Šiomis dienomis Vašingtone besilankanti prezidentė Dalia Grybauskaitė kitos savaitės pradžioje su vizitu vyks...

Verslo aplinka
2018.04.02
Kinijos atsakymas prekybos kare – didesni muitai JAV maisto produktams 1

Pekinas 15% padidino muitų tarifus 120 JAV produktų, tarp jų vynui ir kai kuriems vaisiams bei riešutams.

Verslo aplinka
2018.04.02
Medvedevo pajamos – kiek daugiau nei 120.000 Eur per metus 7

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas kovo pabaigoje pateiktoje deklaracijoje nurodė 2017 m.

Verslo aplinka
2018.04.02
Europą erzinęs Graikijos finansų ministras grįžta į politinę areną 4

2015-aisiais, Graikijos skolų krizės įkarštyje, valstybei atsidūrus ant bankroto slenksčio, tuometinis šalies...

Verslo aplinka
2018.04.02
Estija nedalyvaus „Expo 2020“ – verslas nemato prasmės 3

Estija, skirtingai nei Lietuva, neprisistatys pasaulinėje parodoje „Expo 2020“, kuri po dvejų metų vyks...

Verslo aplinka
2018.04.01
Popiežius pasveikino miestą ir pasaulį

Katalikų bažnyčios vadovas - popiežius Pranciškus laikė tradicines Velykų mišias Vatikane ir po jų pasveikino...

Verslo aplinka
2018.04.01
Macrono švietimo reforma: į mokyklą privalomai – nuo trejų metų

Emmanuelis Macronas, Prancūzijos prezidentas, paskelbė apie planą įvesti privalomą vaikų švietimą mokykloje...

Verslo aplinka
2018.04.01
Sveiki sulaukę prisikėlimo šventės!

Mieli skaitytojai, mūsų bičiuliai,

Verslo aplinka
2018.04.01

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau