„Švyturio“ alaus someljė primena, kuris alus tiks visiems piknikams ir vakarėliams

    Reklama publikuota: 2023-05-22
    Nuotr. Dano Macijausko.
    svg svg
    Nuotr. Dano Macijausko.

    Nealkoholinis alus išgyvena atgimimą – aludarių teigimu, Lietuvoje jo paklausa per pastaruosius kelerius metų augo kartais. Nepaisant stebinančios skonių įvairovės, universalumu nė vienai alaus rūšiai dar nepavyko aplenkti klasikinio lagerio.

    „Švyturio“ alaus someljė Jonas Lingys tikina, kad priežasčių tam toli ieškoti nereikia –kokybiškas nealkoholinis lageris iš kitų alaus rūšių išsiskiria lengvai sausu, palyginti nedaug karčiu, gėlišku ir duoną primenančiu skoniu. „Švyturio Ekstra“ nealkoholinis gaminamas pirmiau išverdant klasikinį lagerį ir iš jo pašalinant alkoholį. Tad nenuostabu, kad ir nealkoholinė jo versija bus puikus pasirinkimas ne tik prie vasaros griliaus, bet ir prie lengvų užkandžių.

    Kokybiškas nealkoholinis alus – panašiausias į savo pirmtaką

    J. Lingio teigimu, laikai, kai nealkoholinis alus buvo pasirinkimas „iš reikalo“ – toli praeityje.

    „Švyturio“ alaus someljė Jonas Lingys. Nuotr. Rimvydo Slavyko.
    „Švyturio“ alaus someljė Jonas Lingys. Nuotr. Rimvydo Slavyko.

    Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













    Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



     

    „Šiandien situacija apsivertusi aukštyn kojomis ir nealkoholiniai alūs atrado savo gerbėjų ratą – alaus mėgėjai renkasi nealkoholinį alų, nes jis neįpareigoja, juo galima mėgautis bet kokia proga ir bet kokioje aplinkoje – formalioje ar ne: pietaujant ar vakarieniaujant, vakarėlyje, darbo susitikime ar tiesiog po sporto. Galiausiai, žmonės pamėgo nealkoholinį alų dėl jo skonio, kurį kartais labai sunku atskirti nuo alkoholinio“, – teigia alaus someljė.

    Pastaraisiais metais įvykęs nealkoholinio alaus „renesansas“, išplėtė ir nealkoholinio alaus alternatyvas. Pasak J. Lingio, vartotojams dabar siūloma gausybė skonių, tad išsirinkti tampa ne taip paprasta. Alaus someljė pataria – kokybiškai pagamintas nealkoholinis lageris bus panašiausias į savo pirmtaką.

    „Seniau dažnas nealkoholinį alų rinkosi dėl to, kad jis buvo saldesnis ar turėjo mažiau kartumo. Mano nuomone, tai – mitas ir tai bus mažiau kokybiškas nealkoholinis alus, nes jis nutolo nuo savo pirmtako. Patarčiau rinktis kokybišką nealkoholinį alų, o pirmiausia, atkreipti dėmesį į gėrimo kvapą – jis atskleis ir ko galima tikėtis iš jo skonio“, – pataria J. Lingys.

    Lageris „neužleidžia“ karūnos

    Anksčiau vienintelis nealkoholinis alus rinkoje buvo įprastas lageris. Šiandien lentynose galime sutikti kone kiekvienos rūšies ar stiliaus nealkoholinio alaus, pastebėjo J. Lingys, tačiau priduria, kad klasikinis vartotojų pasirinkimas – lageris – iki šiol neužleido populiariausiojo karūnos.

    „Lageris yra unikalus alaus pasaulyje, nes nuo kitų alaus rūšių išsiskiria tuo, kad fermentuojamas šaltai. Alus brandinimas 0-4 °C temperatūroje, kuomet ir susiformuoja galutinė aromatų „puokštė“ ir dėl to lageris išsiskiria savo lengvumu“, – formulę aiškina J. Lingys.

    Nors alus be alkoholio skamba kaip paprastesnis alaus variantas, iš tikrųjų, yra priešingai. Pasak J. Lingio, aludariams pagaminti kokybišką nealkoholinį lagerį – užduotis ne iš lengvųjų.

    „Tai – ilgesnis ir netgi sudėtingesnis gamybos procesas. Pavyzdžiui, mūsų nealkoholinis lageris pagal jau daugiau nei 30 metų skaičiuojantį „Švyturio Ekstra“ receptą verdamas iš miežių salyklo, karčiųjų ir aromatinių apynių, alaus mielių bei gėlo vandens. Ir tik tada šalinamas alkoholis, naudojant membraninę mikrofiltraciją. Svarbiausia užduotis – tai atlikti išsaugant tikrąjį skonį, kvapą, tekstūrą. Rezultatas – puikiai subalansuotas skonis, persmelktas švelnaus apynių kartumo“, – sako alaus someljė.

    Spalvinga skonių paletė

    Anot J. Lingio, dėl laikymo vėsiai alus tampa skaidrus, o skonis – švelnus, kadangi šaltyje susidaro pagrindiniai lengvo ir puikiai subalansuoto alaus skoniai. Lengvesnis lagerio skonis atitinkamai tinka prie daugelio lietuvių pamėgtų patiekalų.

    Nuotr. Dovilės Jakštaitės.
    Nuotr. Dovilės Jakštaitės.

    J. Lingys rekomenduoja išbandyti klasikinius nealkoholinio alaus ir maisto derinius: pavyzdžiui, ant grilio kepta mėsa puikiai derės su nealkoholiniu lageriu, nes aluje esantys kartesni apyniai ir lengvi burbuliukai atgaivins po kiekvieno kąsnio.

    „Derinant alų su maistu, susipina dešimtys skirtingų pojūčių. Pavyzdžiui, alkoholis sumažins riebumo pojūtį, alaus prieskoniai derės prie atitinkamai parinkto patiekalo, o burbuliukai gaivins gomurį ir paruoš naujų skonių potyriams. Dėl to maisto derinyje nealkoholinis alus visai kitaip atsiskleis. Kai dingsta alkoholis, sustiprinimas tam tikrų vaisiškų motyvų poskonis, todėl šį gėrimą derinyje su maistu galima atrasti iš naujo“, – sako ekspertas.

    Derės ir prie vištienos, ir prie sūrio

    J. Lingio teigimu, lageris puikiai tinka prie daugelio lietuvių vasarą gaminamų patiekalų – nuo vištienos ar jautienos iki dešrainių, picų, sūresnių ar aštresnių užkandžių.

    „Lageris tuo ir žavus, kad išsiskiria ne specifiniu aromatu, o ypatingu universalumu. Mano nuomone, kokybiškas nealkoholinis lageris pasižymi puikiai subalansuotu skoniu, persmelktu švelnaus apynių kartumo“, – sako „Švyturio“ alaus someljė.

    Galiausiai, vienas aktualiausių kriterijų savo kūno linijomis susirūpinusiai visuomenei – kalorijos. 100 ml nealkoholinio lagerio turės tik 25 kalorijas.

    „Pasaulyje daugėja žmonių, kurie gyvena aktyvų gyvenimą, tačiau mėgsta alaus skonį ir visai nenori jo atsisakyti. Todėl nealkoholinis alus dažnai tampa sportuojančių pasirinkimu – jis ne tik numalšins troškulį, bet ir padės atsistatyti po treniruotės. Be to, prie griliaus iškepus didelį kepsnį, nejausite tiek kaltės, jei šalia norėsite įsipilti alaus taurę“, – priduria J. Lingys.

    Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

    Rašyti komentarą 0
    „Švyturio“ alaus someljė primena, kuris alus tiks visiems piknikams ir vakarėliams Verslo tribūna 1

    Nealkoholinis alus išgyvena atgimimą – aludarių teigimu, Lietuvoje jo paklausa per pastaruosius kelerius metų...

    Tvarūs sprendimai
    2023.05.22
    JAV alaus rinkoje – savo nišą atradęs lietuviško alaus ambasadorius Verslo tribūna 5

    Klaipėdos „Švyturio“ aludarių gaminamas „Ekstra“ alus prieš daugiau nei 10 metų JAV San Diego mieste įkopė į...

    Tvarūs sprendimai
    2023.05.12
    „Švyturys-Utenos alus“ pripažintas tvariausiu gėrimų gamintoju Lietuvoje Verslo tribūna 2

    Švedijoje įsikūrusi tyrimų bendrovės „SB Insight“ paskelbė tarptautinį tvariausių prekės ženklų tyrimą.

    Tvarūs sprendimai
    2023.03.29
    Nealkoholinis „Švyturio Ekstra“ ketina skinti tarptautinių apdovanojimų laurus Verslo tribūna 1

    „Švyturio“ aludariai buvo pirmieji šalyje pristatę nealkoholinių alaus skonių paletę. Nors rinką užsiaugino...

    Tvarūs sprendimai
    2023.03.24
    Didžiausio vėjo jėgainių parko Lietuvoje statybas valdys „Be Constructive“ Verslo tribūna 2

    Estijos valstybės „Eesti Energia“ įmonių grupės pradedamas vystyti 14-os vėjo jėgainių parko I etapas Kelmės...

    Tvarūs sprendimai
    2023.03.01
    „Kaunas – 2022“: džiaugiamės „Švyturys nealkoholinis“ indėliu į kultūrinį kauniečių gyvenimą Verslo tribūna

    „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ – bene didžiausias ką tik pasibaigusių metų projektas, ne tik...

    Tvarūs sprendimai
    2023.01.04
    „Švyturio“ naujovė skatins tvaresnį pakuočių naudojimą Verslo tribūna

    Augančios energetikos kainos, pakuočių žaliavų trūkumas ir Europos Sąjungos tikslai tvarumo srityje duoda...

    Tvarūs sprendimai
    2022.12.09
    „Be Live“: kaip vėjo jėgaines pastatyti laiku? Verslo tribūna

    Vėjo jėgainių parkų statyba yra sudėtingas inžinerinis uždavinys. Jėgainių bokštai į dangų stiebiasi šimtus...

    Tvarūs sprendimai
    2022.11.30
    „Be Live“: naujos mokyklos kuriasi gyvuose pastatuose Verslo tribūna

    Naujos mokyklos, kurių šiemet gausu, atspindi pasikeitusį požiūrį į mokymosi esmę, išsiskiria projektavimo,...

    Tvarūs sprendimai
    2022.10.24
    H&M ir „Decathlon“ reklamoms pasirodžius nepagrįstai akcentuojančioms tvarumą – signalas kitiems verslams Premium

    Įvairių Europos šalių vartotojų teises ginančioms organizacijoms pradėjus atidžiau vertinti ekomanipuliavimą...

    Prekyba
    2022.10.18
    Ambicingas „Carlsberg“ tikslas – gamyba be anglies pėdsako Verslo tribūna

    Viena didžiausių pasaulyje alaus gamybos grupių „Carlsberg“ pristatė naują tvarumo veiksmų planą, kurio...

    Tvarūs sprendimai
    2022.10.03
    Žengia į naują tvarumo etapą: pristatė visiškai perdirbamus butelius Verslo tribūna 7

    „Carlsberg“ grupė, kuriai priklauso ir Lietuvos alaus rinkos lyderis „Švyturys-Utenos alus, pristatė kol kas...

    Tvarūs sprendimai
    2022.08.23
    Nepaisydamas sustabdyto eksporto į Rusiją ir Baltarusiją, „Švyturys“ pagerino pusmečio rezultatus Verslo tribūna

    Lietuvos alaus rinkos lyderio „Švyturio-Utenos alaus“ pardavimo pajamos pirmąjį šių metų pusmetį buvo 4 proc.

    Tvarūs sprendimai
    2022.07.28
    Karas kliudė žaliąją kryptį, pramonė matuojasi naują realybę Premium 9

    Dėl gresiančio ekonomikos nuosmukio ir aukštų energijos kainų Europos Komisija mažina klimato tikslus, vėl...

    Pramonė
    2022.07.07
    „Švyturys-Utenos alus“ vadovas: „Energetinio saugumo namų darbus pasidarėme gerokai iki karo“ Verslo tribūna

    Šiuo metu aiškiai ir konkrečiai deklaruojama, jog bene vienintelis išsigelbėjimas nuo Rusijos įleistų nagų –...

    Verslo aplinka
    2022.06.21
    Utenos daryklos planuose – drastiškas vandens taupymas Verslo tribūna

    Aukštaitijos nacionalinio parko pašonėje įsikūrusios Utenos daryklos darbuotojai tvirtina, jog jų komandai...

    Tvarūs sprendimai
    2022.06.14
    AB „Kelių priežiūra“ dėmesio centre – darbų kokybė ir žmonių saugumas Verslo tribūna

    Valstybinius kelius prižiūrinti „Kelių priežiūra“ 2022–2025 m. laikotarpiui užsibrėžė ambicingus augimo...

    Tvarūs sprendimai
    2022.05.25

    Verslo žinių pasiūlymai