Restoranų ir viešbučių finansinių ataskaitų analizė: 70% didino pajamas, pelningai dirbo pusė viešbučių
Bendra restoranų veiklą deklaruojančių ir finansines ataskaitas pateikusių įmonių apyvarta 2021 m. sudarė beveik 460 mln. Eur – ketvirtadaliu didesnė negu 2020 m.
„2020 m. viešbučių ir restoranų veiklą buvo visiškai paralyžiavę įvesti karantino ribojimai, gerokai apkarpę lankytojų srautus ir privertę ieškoti veiklos alternatyvų, pavyzdžiui, išpopuliarėjusi maisto į namus ar biurą pristatymo paslauga. Tačiau jau 2021 m. pavasarį ribojimų neliko ir įmonės pradėjo pamažu sugrįžti į įprastą ritmą. Nepaisant to, COVID-19 pandemija nepraėjo be pasekmių – dalis verslo galbūt užsidarė, nemaža dalis įmonių dar ir praėjusiais metais dirbo nuostolingai“, – pranešime spaudai cituojamas Adrijus Jusas, Registrų centro strateginio vystymo direktorius.

Jis nurodo, kad pernai augusios restoranų ir viešbučių pajamos, didesnis pelnas ir mažesni nuostoliai rodo šio sektoriaus atsigavimą, kurio rezultatai, tikėtina, matysis pasibaigus 2022-iesiems.
Pirmoje restoranų pagal pajamas TOP10 vietoje – greitojo maisto restoranų „McDonald‘s“ valdytoja UAB „Premier restaurants“. 2021 m. jos pajamos sudarė 40,720 mln. Eur, pelnas iki mokesčių – 4,691 mln. Eur. Antroje vietoje – kitas greitojo maisto restoranų tinklas „Hesburger“ – UAB „Hes-Pro Vilnius“ apyvarta pernai sudarė per 29,155 mln. Eur, pelnas iki mokesčių – 0,964 mln. Eur. Trečioje vietoje pagal pajamas – UAB „Amber Food“, pernai, gavusi 17,961 mln. Eur pajamų, dirbo nuostolingai.
[infogram id="fb45195a-4ad6-49e1-9422-c9847a8e9494" prefix="vWo" format="interactive" title="Didžiausi restoranai pagal 2021 m. pajamas"]
Viešbučių veikla užsiimančių įmonių apyvarta 2021 m. sudarė 120 mln. Eur – ji taip pat buvo ketvirtadaliu didesnė nei užpernai.
Registrų cento analitikų sudarytų restoranų dešimtuko pirmoje vietoje pagal pajamas – Vilniaus viešbutis „Radisson Blu Hotel Lietuva“ (UAB Viešbutis „Lietuva“), jo apyvarta sudarė 5.2 mln. Eur. UAB „Klaipėdos“ viešbutis – „Amberton Hotel Klaipėda“ apyvarta sudarė 4,586 mln. Eur, UAB „Villon“ – „Vilnius Grand Resort“ viešbučio pajamos sudarė 4,384 mln. Eur. Iš šio trejetuko 0,659 mln. Eur pelno uždirbo „Klaipėdos“ viešbutis.
[infogram id="78afc886-4563-4768-b06e-593cfdd3a294" prefix="kQX" format="interactive" title="Viešbučiai pagal 2021 m. pajamas"]
Pelningai dirbo pusė viešbučių, du trečdaliai restoranų
Registrų centrui pateiktų finansinių ataskaitų duomenimis, 2021 m. pelningai dirbo (uždirbo ikimokestinio pelno) 54% ataskaitas pateikusių viešbučių, 46% įmonių veikla buvo nuostolinga. Palyginti, 2020 m. pelningai ir nuostolingai veikė atitinkamai 44% ir 56% bendrovių.
Statistikos departamento duomenimis, apgyvendinimo įstaigos sulaukė 17% daugiau turistų nei 2020 m., viešbučių, svečių namų ir motelių kambarių užimtumas augo.
„Šis augimas atsispindi ir įmonių pajamų eilutėse. Nepaisant to, tikėtina, kad dėl išaugusių sąnaudų kone pusė viešbučių pernai dirbo nuostolingai“, – nurodo A. Jusas.
[infogram id="dc1202b1-bbe6-42e7-8ad6-e9678c0ed410" prefix="By4" format="interactive" title="Viešbučių veikla 2021 m."]
Pelningai dirbusių viešbučių bendras ikimokestinis pelnas 2021 m. siekė 11,5 mln. Eur (2020 m. – 6 mln. Eur). Nuostolingai dirbusių įmonių bendri ikimokestiniai nuostoliai 2021 m. siekė 17 mln. Eur (2020 m. – 22 mln. Eur).
Pernai pelną fiksavo du trečdaliai ataskaitas pateikusių restoranų, kurių bendras ikimokestinis pelnas siekė 34 mln. Eur (2020 m. – 22 mln. Eur), o likusio trečdalio nuostolingai veikusių restoranų bendri ikimokestiniai nuostoliai sudarė 11,5 mln. Eur (2020 m. – 12 mln. Eur).
[infogram id="a8536b69-8dd1-4a08-9143-b7367987fa54" prefix="zK6" format="interactive" title="Restoranų veikla 2021 m."]
Trečdalis padidino darbuotojų skaičių
Remiantis atvirais „Sodros“ duomenimis, vidutinis darbuotojų skaičius augo trečdalyje ataskaitas pateikusių restoranų, taip pat trečdalis jų mažino darbuotojų skaičių, o likusiame trečdalyje įmonių darbuotojų skaičius nepakito.
Kiek kitokia situacija tarp viešbučių – čia per metus darbuotojų padaugėjo tik kas ketvirtoje įmonėje, o 40% viešbučių mažino savo personalą, dar 35% įmonių jis nepasikeitė.
Restoranų ir viešbučių sektoriaus įmonių finansinių rezultatų analizė atlikta remiantis bendrovių Registrų centrui iki liepos 22 d. pateiktomis finansinėmis ataskaitomis. Į analizę įtrauktos bendrovės, kurios pagrindine savo veikla yra nurodžiusios restoranų ir pagaminto valgio teikimo veiklą arba viešbučių ir panašių laikinų buveinių veiklą. Iš viso analizei pasitelkta apie 840 restoranų ir 175 viešbučių įmonių finansinių ataskaitų.