Prie skaidraus verslo iniciatyvos jungiasi pirmieji maitintojai

Publikuota: 2020-01-20
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
svg svg
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Viešojo maitinimo sektorius išlieka viena iš 4 sričių, kuriame didelė šešėlio rizika. Prie skaidraus verslo iniciatyvos „Baltoji banga“ prisijungę pirmieji maitintojai sako, kad skaidrumas susijęs su vertybiniu verslo sprendimu dirbti „brangiau“, bet sąžiningai.

Skaidraus verslo iniciatyva „Baltoji banga“ pateikia VMI duomenis, kad sąlyginai aukšto rizikingumo maitinimo sektoriuje per dvejus metus nustatyta apie 800 pažeidimų, rasta apie 1,7 mln. Eur papildomų pajamų, 0,8 mln. Eur papildomų mokesčių.

Ievos Lapeikienės, „Baltosios bangos“ vadovės, teigimu, iniciatyvai priklauso apie 60 skirtingų sektorių įmonių, 3 iš jų – maitinimo: „Huracan Coffee“ ir naujausi dalyviai – UAB „Burokėlis ir krapas“, valdanti šeimos restoranus „Jurgis ir Drakonas“ ir picos barus „Brooklyn Brothers“, taip pat – UAB „Bariukas“, valdanti barus „Local Pub“.

„Tiek restoranuose „Jurgis ir drakonas“, tiek „Brooklyn Brothers“ turime griežtą, bet labai naudingą ir veikiančią naujokų įvedimo procedūrą. Absoliučiai visi darbuotojai, vos pradėję dirbti, žino, kad jie yra priimti ne tik į mūsų restoraną, bet ir į mūsų šeimą. Šeimą, kuri sukūrė šį verslą. Taip pat žino, kokiomis vertybėmis vadovaujamės, kas mums svarbu, kaip dirbame. Kiekviena darbo pozicija yra kruopščiai ir išsamiai aprašyta, ji aptariama ir kiekvienas naujokas yra apmokomas vyresnio kolegos. Neskaidriai veiklai, „užmiršimui įmušti čekį“ galimybės paprasčiausiai nėra“, – pranešime spaudai cituojama Odeta Bložienė, „Burokėlio ir krapo“ vadovė.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Ji nurodo, kad kai kurie ima ieškoti „išeičių“ nesąžiningai, nes restoranų versle dirbti pelningai – sudėtinga: dirbti skaidriai, atsiskaityti su darbuotojais ir uždirbti pelno brangiau nei nemokant „Sodros“ įmokų, gyventojų pajamų ir pelno mokesčio.

„Kaip mums pavyksta dirbti ir sąžiningai, ir pelningai? Reikia tikrai labai daug dirbti, strateguoti, analizuoti, rizikuoti, improvizuoti ir mylėti tai, ką darai. Nesame didelis tinklinis restoranas, tačiau 2019 m. esame net 12 vietoje pagal maitinimo įstaigų sumokėtus mokesčius. Jei atsidurtume 30 ar 50 vietoje, galėtume manyti, kad maitinimo verslas tampa skaidresnis“, – sako O. Bložienė.

Vyrauja grynieji

„Burokėlio ir krapo“ vadovė skaičiuoja, kad 40% atsiskaitymų vis dar atliekama grynaisiais. Pirmojo prie „Baltosios bangos“ iniciatyvos prisijungusio baro „Local Pub“ vadovas Vidmantas Čičelis siūlo taikyti mokestinę lengvatą barams, restoranams ir kavinėms, kurie apskritai nepriima grynųjų pinigų. Antrame „Local Pub“ bare atsiskaityti galima tik kortelėmis.

„Kodėl VMI nenori susirinkti mokesčių nuo arbatpinigių? Kiek matėte vietų, kurios priima arbatpinigius kortelėmis? „Local pub“ priima, tačiau tai papildoma administracinė našta, o nuo darbuotojams pervedamos sumos yra sumokami tokie pat mokesčiai, kaip ir išmokant atlyginimą. Nuo arbatpinigių grynaisiais sumokama lygiai 0 mokesčių“, – sako „Local Pub“ vadovas.

„Bariuko“, valdančio barus „Local Pub“, vadovas, nurodo, kad „rizikingų“ barų indikatoriai yra santykis tarp pajamų, gautų iš klientų grynaisiais ir kortelėmis, apyvartos skirtumas nuo netoliese esančių barų, galimybė atsiskaityti tik grynaisiais pinigais, taip pat – mokamų atlyginimų skirtumai.

„Barų verslas ypatingas tuo, kad konkurencija čia yra labai didelė. Ir ji vis dar auga. Nenustebinsiu pasakęs, kad didžiausias iššūkis yra darbuotojai. Bet gal nustebinsiu, kad daugumai darbuotojų nesvarbu, kaip mokamas atlyginimas – oficialiai ar ne, – atskleidžia pašnekovas. – Vadinasi, „geram“ barui išmokėti darbuotojui atlyginimą kainuoja apie 1,7 karto daugiau nei „blogam“ barui. Kažkada netyčia pastebėjau vieno populiaraus baro atlyginimų vidurkį – 443 Eur. Čia prieš nuskaitant mokesčius“, – pranešime spaudai cituojamas V. Čičelis.

800 pažeidimų

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, 2019 m. per patikrinimus restoranuose ir kavinėse rasta 1,7 mln. Eur neapskaitytų pajamų, dėl nuskalstamos veikos pradėti 5 ikiteisminiai tyrimai.

Skaidraus verslo iniciatyva „Baltoji banga“ pateikia „Sprinter tyrimų“ duomenis, pagal kuriuos šešėlinė ekonomika Lietuvoje vis dar sudaro iki 24% BVP. VMI duomenimis, maitinimo sektoriuje, kuriame, mokesčių inspektorių vertinimu, rizikingumas sąlyginai aukštas, per dvejus metus nustatyta apie 800 pažeidimų, rasta apie 1,7 mln. Eur papildomų pajamų, 0,8 mln. Eur papildomų mokesčių.

„Analizuojant šio sektoriaus veiklos rezultatus, fiksuojami nepagrįsti skirtumai tarp deklaruotų pardavimų ir pirkimų santykio vidutinės reikšmės, taip pat nukrypimai nuo vidutinio darbo užmokesčio medianos – tai požymiai, kurie išduoda galimą pajamų neapskaitymą, darbo užmokesčio „vokeliuose“ mokėjimą ar kitus nusižengimus“, – pranešime spaudai cituojama Diana Šalomskienė, VMI Kontrolės departamento vyresnioji patarėja.

Trečdaliu atvejų aptikta neatitikimų dėl piniginių lėšų sumų elektroniniame kasos aparate, klientams buvo neišduodami kasos kvitai. Beveik penktadaliu atvejų buvo pažeista kasos operacijų tvarka. 7% patikrinimų metu inspektoriai užfiksavo nelegalų darbą.

Jeigu VMI administratoriams kavinės ar restorano veikla kelia įtarimų, mokesčių mokėtojai pirmiausia įspėjami arba kviečiami į inspekciją pokalbio – jiems suteikiama galimybė pakeisti savo elgesį, papildyti mokesčių deklaracijas.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Tema „Gazelė“
Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

Loginės užduotys kandidatams: protu širdies nesuprasi, o ši atrankoje darosi svarbesnė Premium

Prašymas išspręsti lygtį, nesinaudojant skaičiuotuvu pasakyti, kiek yra 99 padauginus iš 99 ir panašios...

Vadyba
19:55
Sukūrė restoranų platformą regionui: kaip žemaičiai, patys sau pasidarėme Premium 1

Darbuotojus paveikus prasidėjusiai pandemijai ir karantinui, dalis jų netruko pamatyti galimybę ir dar...

Gazelė
05:45
Verslas ir vadovavimas Italijoje, JAV ir kitur – ką derėtų importuoti į Lietuvą? Premium

Verslo organizavimas ir vadovavimo principai dažnai yra nulemti aplinkos, kurioje organizacija veikia. Pirštu...

Vadyba
2022.08.15
„Invega“ pristato naujas garantijų priemones: 700 mln. Eur leis skolinti aktyviau

Naujos valstybės teikiamų garantijų priemonės, pasak „Invegos“, skatins finansuotojus aktyviau skolinti...

Gazelė
2022.08.15
Kaip sugalvoti idėją verslui: dažniausiai ji tūno pašonėje Premium

Verslas mėgsta tikslius apskaičiavimus, tačiau pradedantieji, nors ir dėliojasi būsimos veiklos planą, nėra...

Gazelė
2022.08.15
Daugiausia darbo ginčų kilo transporto ir statybos sektoriuose

Pirmąjį šių metų pusmetį Darbo ginčų komisijos gavo beveik 3.000 prašymų išnagrinėti darbo ginčus tarp...

Gazelė
2022.08.14
Dėstytojų patarimai yra gerai, bet verslo realybė – visai kitokia Premium

Vien idėjos verslui sukurti neužtenka – reikia ir plano. Kai kurie jį susidėlioja dar studijų laikais,...

Gazelė
2022.08.14
Nauji ūkio subjektai: kokių veiklų renkamasi mažiau

Šių metų antrąjį ketvirtį įregistruoti 3.659 nauji ūkio subjektai, kai tuo pačiu laikotarpiu 2021-aisiais –...

Gazelė
2022.08.13
Kai prekės ženklas ant prekystalio, bet jau aišku, kas atsiras vietoje jo Premium

Kai įkuri populiarų, gerai apgalvotos koncepcijos, gražų ir dar skanų restoraną, bet paskaičiuoji, kad jo...

Gazelė
2022.08.13
M. Mozūras apie IT specialistų stresą: programuotojo darbas gali būti vienišas Premium

„EqualEngineers“ tyrimas atskleidė, kad informacinių technologijų (IT) srities darbuotojai, kurie dažniau...

Vadyba
2022.08.12
Kaip nepaklysti buhalterijos džiunglėse, kad paskui nereikėtų sumokėti savo turtu Premium

Pradedantieji verslą, ypač tie, kurie nėra sukaupę jam daug pinigų, dažniausiai renkasi dirbti pagal...

Gazelė
2022.08.12
Milžino dominavimas biotechnologijose: leidžia kvėpuoti mažesnėms įmonėms ar jas smaugia? Premium

Didžiosios Lietuvos biotechnologijų įmonės pernai ir vėl didino apsukas, vienvaldžiu lyderiu išliko „Thermo...

Inovacijos
2022.08.11
Verslas lašinius keičia raumenimis 3

Dar nesibaigia vasara, bet dažnas gyventojas jau suka galvą, kaip reikės išgyventi žiemą. O ši žada būti ypač...

Nuomonės
2022.08.11
Kada nebankrutuoti restoranui: istorijos pamokos, pavojingiausias amžius ir Palangos fenomenas Premium

Šiemet restoranų bankrotų užfiksuota daugiau negu per visus 2021 m., tačiau šie skaičiai – ne blogiausi per...

Gazelė
2022.08.11
Kaip „Mobile.de“ nenusipirkti katės maiše ir pašokdinti pajamas nuo 3 iki 13 mln. Eur Premium

Naudoti automobiliai, bet patikimi – tokią automobilių pagal užsakymą paslaugą siūlanti UAB „Kokybiški auto“...

Gazelė
2022.08.10
Moteriški ir vyriški kolektyvai: lyčių įvairovė – būtina, bet komandos stiprybė – iš asmenybių įvairovės Premium

Kolektyvai, kuriuose dominuoja viena iš lyčių, pasak VŽ kalbintų vadovų ir psichologės, vis dar gali...

Vadyba
2022.08.09
Sprendimas pradėti veiklą JAV pasiteisino: lietuvės sukurtą startuolį jau įsigijo investuotojai Premium

UAB „Neorus“, veikiančią 6 metus, už neatskleidžiamą sumą įsigijo kita lietuviška UAB „Orbio World“. Abi jas...

Gazelė
2022.08.09
Kaip sudaryti saugią verslo sutartį, kai į akis žvelgia recesija Premium

Gausėjant ūkio nuosmukio ženklų, verslas turi ruoštis gyvenimui kur kas rizikingesnėmis sąlygomis. Sutartyse...

Finansai
2022.08.08
Kaip skolinasi verslas: atidumas, kitoks sėkmės vertinimas ir rudeninė pagalvė Premium

Verslas atidžiau planuoja investicijas ir atsisako tų projektų, dėl kurių sėkmės suabejoja. Mažėja...

Gazelė
2022.08.08
Nepateikusiems duomenų JANGIS – ne viskas taip baisu, be bankų paslaugų jie kol kas nelieka Premium 1

Apie 110.000 juridinių asmenų – du trečdaliai turėjusių tai padaryti – dar nėra pateikę duomenų apie savo...

Finansai
2022.08.08

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku