Mano verslas
Mano verslas
Mano verslas
Mano verslas
Mano verslas
2019-11-16 10:34

Pirma prisiteisė pilnametystę, tada įkūrė 3 restoranus

Rokas Galvonas, „Roko virtuvės“ įkūrėjas. Asm. archyvo nuotr.
Rokas Galvonas, „Roko virtuvės“ įkūrėjas. Asm. archyvo nuotr.
Kas yra tas nepilnametis, kuris prisiteisė pilnametystę – perėjo emancipacijos procedūrą, kad galėtų turėti verslą?

Jei dar ne visa Lietuva, tai Aukštaitija be vargo pirmuoju spėjimu taikytų į Roką Galvoną, kilusį iš Ukmergės r., Taujėnų.

Maitinimo verslą, pirmiausiai išvežamojo maisto šventėms, R. Galvonas pradėjo dar paauglystėje. Nenuostabu, kad ilgokai jis buvo žinomas ir kalbinamas kaip „nepilnametis, kuris prisiteisė pilnametystę“. Pirmoji tema, kuria žiniasklaidoje kalbėjo R. Galvonas, būdavo emancipacijos procesas: kaip jis turėjo įveikti biurokratiją – eiti į teismą tam, kad galėtų kurti verslą – registruoti mažąją bendriją, įdarbinti žmones.

Kitaip tariant, visa istorija sukosi apie pasiekimus ir veiklą ne pagal amžių – naratyvas, kurio herojus viską pradėjo anksčiau, įveikdamas siužeto priešus – biurokratiją, skundus dėl nelegalios paauglio maisto gamybos.

Pirmųjų užsakymų jis sulaukė būdamas 15-os Taujėnų dvare, kur tuomet nenumanė, kad netrukus veiks pirmasis jo vardo – „Roko virtuvės“ – restoranas. Tuomet jis surengė pirmąjį savo maisto – paslaugos pristatymą. Po jo sulaukus skundų, bet ir užsakymų daugėjant, 16-os, jis ėmėsi steigti įmonę.

Tada, dar iki pirmojo „Roko virtuvės“ restorano Taujėnų dvare atidarymo, 2017 m. pavasarį VŽ lankėsi R. Galvono namuose, greta jų įrengtoje virtuvėje, kurioje buvo gaminamas maistas šventėms – įmonių vakarėliams, krikštynoms, vestuvėms.

„Kad galėčiau įdarbinti žmones, būdamas šešiolikos turėjau būti teismo pripažintas pilnamečiu. Susirinkau charakteristikas, kaip mane vertina mano paslaugas jau įsigijusios įmonės, mokyklos, seniūnijos darbuotojai, ir teismas nusprendė suteikti man emancipaciją, – tuomet dar septyniolikmetis VŽ pasakojo R. Galvonas. – Tokių atvejų Lietuvoje nėra daug, todėl kai rodydavau tą dokumentą, niekas nesuprato, ką jis reiškia. Be to, tam nepritaikytos informacinės sistemos: žmogus supranta, kad viskas legalu, ne pats pasirašiau dokumentą, bet įveda asmens kodą ir sistema rodo, kad nesu pilnametis.“

Tačiau dar 2017 m. R. Galvonas nebuvo įdomus tik kaip „nepilnametis, kuris prisiteisė pilnametystę“. Jau tada jį galima pristatyti buvo jo pasiekimais, ir kalbėti apie daugiau unikalių bruožų, kuriuos darbu ir pastangomis išsikovojo taujėniškis.

Pavyzdžiui, jau tada jis gamino molekulinės virtuvės patiekalus, o pirmą kartą dalyvavęs Tarptautiniame jaunųjų virtuvės šefų konkurse Rygoje nuskynė pergalę. Jo sukurtą pirmą vietą pelniusį šaltąjį užkandį – mocarelos sūrio „balioną“ – fotografavo gerokai labiau patyrę virtuvės meistrai iš užsienio.

Šiandien juo labiau R. Galvonas nebėra „nepilnametis, kuris prisiteisė pilnametystę“. R. Galvonas yra jaunas virtuvės šefas, kuris valdo 3 restoranus, o 2 iš jų atidarė tokiais greičiais, kurie net maitinimo verslo vilkams būtų sudėtingi įveikti.

Ir R. Galvonui jau 20. Arba net 20.

Visą „Roko virtuvės“ plėtros istoriją skaitykite VŽ Premium.

52795
130817
52791