Kur ir kaip rasti besišypsančių padavėjų

Publikuota: 2019-11-16
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
svg svg
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Net ir puikiausioje vietoje įsikūręs restoranas ar kavinė bus apytuščiai, jei juose aptarnaus padavėjai rūškanais veidais. Kodėl vienose maitinimo įstaigose personalas būna abejingas, o kitose jus pasitinka tarsi savą?

Maitinimo verslas yra gana rizikingas – tai rodo nuolat besikeičiančios iškabos ant to paties pastato vitrinų. Dažnai kavinės ar restoranai, garsiai atšventę atidarymą, po metų ar kelerių tyliai užveria duris. Visam laikui.

Apie nepavykusį verslą jo įkūrėjai kalba tik puse lūpų, dažniausiai įvardydami šios nesėkmės priežastis: netinkama vieta, per didelė nuomos kaina, nesusiformavę vakarieniauti ne namuose įpročiai. Ir, žinoma, darbuotojų trūkumas, nes tiek virėjų, tiek padavėjų profesijos nėra nei prestižinės, nei aukso kalnus leidžiančios susikrauti, nei lengvą darbą žadančios.

Pasitiki darbuotojais

Tačiau yra nemažai istorijų, kai darbuotojai ilgus metus dirba toje pačioje maitinimo įstaigoje ir nesiieško geresnės darbo vietos. Tokių įstaigų įkūrėjai neslepia, kad atlyginimai, kuriuos moka darbuotojams, irgi nėra stipriai didesni nei to sektoriaus vidurkis. Tačiau jie randa kitų būdų, motyvuojančių darbuotojus.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Arvydas Valeika, keturių restoranų sostinėje bendraturtis, teigia, kad vienas svarbiausių veiksnių – pasitikėjimas komanda.

„Maitinimo verslas yra toks, kuriame labai greitai sulaukiama viešų atsiliepimų. Jei svečiui pas tave patiks, jis ta žinia pasidalys su kitais. Jei nepatiks – prastu atsiliepimu pasidalys dar greičiau. Todėl komanda turi jausti ir žinoti, kad koks tas atsiliepimas bus, priklauso ir nuo jų“, – sako jis.

Taigi kas motyvuoja jo įmonių darbuotojus? Pirmiausia tai, kad dirba prestižiniais jau tapusiuose restoranuose. Antra – iškilus bet kokiems sunkumams, visada gali kreiptis į vadovą patarimo ar pagalbos. Ir trečia – pasitikėjimas.

„Aš pats labai daug keliauju, kad pamatyčiau naujų gastronomijos madų, išbandyčiau kitokių skonių, parsivežčiau idėjų, kurias galbūt pritaikysiu savo restoranuose. O kai manęs nėra, darbuotojai susitvarko ir vieni. Jie žino, kad jais pasitikiu, todėl stengiasi įrodyti, kad ne veltui“, – patirtimi dalijasi A. Valeika.

Suveikia atvirumas

Pasitikėjimą ir atvirumą kaip vieną svarbiausių veiksnių yra nurodęs ir Rimvydas Bartkus, UAB „Meksikos studija“, valdančios 3 restoranus „Sofa de Pancho“, bendraturtis.

„Mūsų įmonėje skaičiai nuo darbuotojų nėra slepiami. Žinoma, nenurodome, kiek uždirba konkretus dar­buotojas, tačiau kas savaitę viešai skelbiame, kiek klientų aptarnauta, kokia apyvarta padaryta, ar uždirbta pelno. Taip pat nurodoma, kokios buvo išlaidos produktams, nuomai, darbo užmokesčiui. Tuomet darbuotojai patys mato, ar ta savaitė buvo gera, ar nuostolinga. Ypač jei jos būta prastos, kitą savaitę visi stengiasi dar labiau, kad nuostoliai išsilygintų“, – nurodo R. Bartkus.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Tema „Gazelė“
Eksporto rinkų paieškos: 400 įmonių, 250 renginių

Įmonių naujų užsienio rinkų paieškai ir esamų eksporto rinkų plėtrai pagal priemonę „Naujos galimybės LT“,...

Gazelė
16:01
Verslas Palangoje: kokių taisyklių išmoko naujokai Premium 1

Nuo Joninių Palangoje verslui prasideda darbymetis, o poilsiautojams – atostogų sezonas pajūryje. Tokią vieną...

Gazelė
2022.06.24
„Modus Mobility“ žengia į Europą, ruošiasi devynženklėms investicijoms Premium 1

Automobilių nuomos ir prenumeratos paslaugas teikiantis „Modus Group“ padalinys ieško galimybių pritraukti...

Logistika
2022.06.24
Lietuvos kurortuose Joninių savaitgalį užimta 85% apgyvendinimo vietų

Ilgąjį Joninių savaitgalį Lietuvos kurortuose – poilsiautojų gausa. Kai kur apsistoti vietų nelikę, o...

Laisvalaikis
2022.06.24
Tyrimas: SVV dėl karo perorientuoja eksportą, telkiasi į Lietuvą

64% mažų ir vidutinių Lietuvos įmonių prognozuoja, kad karas Ukrainoje turės neigiamą įtaką jų apyvartai,...

Finansai
2022.06.23
Verslas ieško burtų lazdelės: kaip suvešėjus infliacijai neprarasti pelno Premium 4

Įmonių vadovai, kurių dauguma apie infliaciją yra skaitę tik ekonomikos vadovėliuose, šiandien turi padaryti...

Finansai
2022.06.23
Vyriausybė pritarė turistų apsaugos stiprinimui: draudimo reikėtų visiems kelionių organizatoriams

Vyriausybė trečiadienį pritarė turistų apsaugos stiprinimui – Ekonomikos inovacijų ministerijos siūlymu...

Gazelė
2022.06.22
Bręsta smulkiam verslui naudingi PVM įstatymo pakeitimai Premium 1

Rizika, kad bendrą 45.000 Eur apyvartą pasiekusios susijusios įmonės taps PVM mokėtojomis, niekur nedingo,...

Finansai
2022.06.22
Vasara be suvaržymų: restoranai keičia rūbą ir investuoja į plėtrą Premium

Vasaros sezono pradžią atidėliojant nebent orams, maitinimo įstaigos ruošiasi sutikti svečius atnaujintose...

Gazelė
2022.06.21
Lietuvoje besikuriantis Ukrainos verslas jau gali kreiptis subsidijų

Po vasario 24 d. veiklą Lietuvoje pradėjęs Ukrainos verslas jau gali kreiptis subsidijų – už įmonės ar darbo...

Gazelė
2022.06.21
VMI palengvinimai dėl PVM mokėtojo registracijos – jokie ne palengvinimai Premium 8

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pagaliau paskelbė klausimynus, į kuriuos turi atsakyti verslas, norintis...

Finansai
2022.06.20
Kaip pradėti statybų verslą po paskaitų ir nuridenti sniego gniūžtę Premium

Statybos sektoriaus neapleidžiantys pastarųjų metų iššūkiai virto nemaža sniego gniūžte jaunoms įmonėms,...

Gazelė
2022.06.20
Kaip įvertinti partnerių riziką: sankcijų paieškos įrankiai

Įmonėms tikrinant partnerius dėl taikomų tarptautinių sankcijų, verslas sukūrė paieškos įrankių, kuriais...

Gazelė
2022.06.18
Dviženklė grąža iš „saugios investicijos“: ar platformų klientai ūkininkai yra „finansiniame krache“ Premium 2

Žemės ūkio technikos pardavėjai ir alternatyvūs finansuotojai susikirto dėl sutelktinio finansavimo...

Rinkos
2022.06.17
Metų verslumo pedagogė: mokome susikurti pagalvę ir skaudžiai nekristi Premium

Poreikiai yra neriboti, o ištekliai – riboti, – toks vienas iš principų ir sąvokų, kurių siekta mokiniams...

Gazelė
2022.06.16
Pradeda teikti paskolas dėl Kinijos: reikės bent trijų „ne“ iš finansų įstaigų

„Invega“ pradeda teikti paskolas nuo Kinijos veiksmų nukentėjusiam verslui. Tiesiogines paskolas galės gauti...

Gazelė
2022.06.15
Kam taikomos sankcijos – verslui sukūrė įrankį patikrinti, su kuo turi reikalų Premium

Verslui reikia nuolat tikrinti, su kuo turi reikalų – ar partneriams, klientams nėra taikomos sankcijos dėl...

Gazelė
2022.06.15
Kainų šokas Baltijos šalis verčia ieškoti išeičių iš krizės Premium 3

Daugiausia iššūkių Baltijos šalių įmonėms kyla dėl kylančių sąnaudų, taip pat nuogąstaujama, kad dėl karo...

Finansai
2022.06.14
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Kokius sprendimus kuria perspektyviausi „TechHub“ startuoliai

,„TechHub“ preakceleratoriaus startuoliai pristatė programoje vystytas idėjas. Komandų kuriamos inovacijos...

Gazelė
2022.06.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku