Maitinimo franšizė turi būti patogi abiem

Publikuota: 2019-05-05

Bendradarbiavimas franšizės pagrindais rizikingas būna tiek jos davėjui, tiek gavėjui. Maitinimo versle franšizės gavėją akylai prižiūri jos sumanytojas. Juk tai jis sukūrė ir verslo modelį, ir prekės ženklą, kurio reputaciją neigiamai paveikti gali partnerių klaidos. Bent ant kortos turi ką pastatyti ir partneris, įsigijęs franšizės teises.

Ir kartais nutinka taip, kad kitur puikiai pasitvirtinęs franšizės modelis, turint ir jo sumanytojo paramą, tiesiog neveikia.

Apie tai yra pasakojusi Lolita Trinkūnienė, Utenos UAB „Immobilita“ direktorė, kurios šeimos verslas įsigijo greitojo maisto užkandinės „Felix Chicken“ franšizę. Pastaroji nuo 2001 m. veikia Lenkijoje, bet Utenoje nepasitvirtino.

„Nesvarbu, kad visų lėšų, kurias į jį sudėjome, atgauti nepavyko, svarbiausia, kad radome pirkėją, antraip į nuostolius būtume klimpę dar labiau, nes Utenoje tokia maitinimo įstaiga neišsilaikė dėl vienintelės priežasties – čia per mažai žmonių, – yra sakiusi p. Trinkūnienė. – Būtent to ir neapskaičiavome. Dabartiniai „Felix Chicken“ savininkai visą mūsų įrangą išsigabeno į Vilnių ir užkandinę atidarė ten. Kiek žinau, jiems sekasi.“

Vieta, kur norima „atkartoti“ verslo sėkmę, – svarbi, todėl jai tokį pat dėmesį kaip maisto kokybei skiria šiandienos „Gazelės“ viešnia Inga Tribuišienė, salotų baro „Fresh Post“ įkūrėja.

„Koncepcija yra apgalvota ir atidirbta – mūsų klientai yra verslo centrų darbuotojai. Nesidairau nei į vieną, nei į kitą pusę, todėl besidomintiems, matyt, didžiausia užduotis yra rasti tinkamą vietą“, – sako p. Tribuišienė, „Fresh Post“ valdančios Panevėžio UAB „Burbuliukas ir Co“ bendraturtė.

Kuo paprastesnė koncepcija, tuo didesnė franšizės sėkmės tikimybė, nurodo „Forbes“. Vienas svarbiausių veiksnių yra galimybė „pakartoti“ ištisą koncepciją ir atskiras jos dalis, nesukeliant grėsmės kokybei. Tą rodo ir sėkmingiausių greitojo maisto tinklų pavyzdžiai: sumuštinis, perkamas skirtinguose miestuose ar valstybėse, vis tiek yra to paties skonio. Todėl reikia apgalvoti tokias detales kaip patiekalų ingredientai, produktai. Rinktis tokius, kokių bus galima gauti skirtingose vietose, apsieiti be regioninių, sezoninių ingredientų.

Lengvas maitinimo įstaigos modelio atkartojimas susijęs ir su aptarnavimu, todėl patariama supaprastinti procesus, kad naujai prisijungiančių įstaigų darbuotojai jų išmoktų greitai. Franšizės modelis apskritai turi būti lankstus. Svarbu numatyti greitą ir lengvą adaptaciją, technologijas, kad būtų galima jį keisti bet kada, kai tik pasikeičia vartotojų poreikiai.

Svarbiausia – kokybė. Ji turi būti „stabiliai gera“ bet kurioje vietoje ir bet kuriuo metu. Galutinio produkto, kurį perka vartotojas, negali paveikti nei vieta, nei metų laikas, nei darbuotojai, primena „Forbes“.

Visą „Fresh Post“ istoriją skaitykite VŽ Premium.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Šiauliečio ūkvedžio karjera: tapęs pirkimo vadovu, sutaupė 15% įmonės išlaidų Premium

Įmonės dažnai daugiausia dėmesio skiria pardavimams didinti, o pirkimus palieka savieigai. Be reikalo, nes...

Gazelė
05:45
Ekologiškų produktų pardavėjai: draudimai pametėja idėjų Premium

Smulkieji kuria produktus „zero-waste“ – gyvenimo būdo su kuo mažiau atliekų – kultūrai stiprinti ir randa...

Gazelė
2019.05.22
VMI ir „Sodros" konsultacijos vienu skambučiu 1

Nuo šiol mokesčių informacijos centro telefonu 1882 asmeninių konsultacijų pageidaujantys gyventojai ir...

Finansai
2019.05.22
Panevėžiečių ambicijos: maisto produktus pristato į namus visoje Lietuvoje Premium

Nemažai įmonių, garsiai startavusių e. prekyboje maisto produktais ir kasdienėmis prekėmis, veiklą nutraukė.

Gazelė
2019.05.22
Ataskaitų teikimas: RC atsako į dažniausiai užduodamus klausimus

VĮ Registrų centras (RC) pateikia šešis populiariausius klausimus, į kuriuos atsakymus RC konsultantai...

Finansai
2019.05.21
Klaipėda įmones kviečia „darbostogų“, siūlo specialias kainas

Klaipėdiečiai šiemet pristatė „Workation Klaipėda’19“ programą, kviesdami šiltuoju sezonu paslaugų sektoriaus...

Gazelė
2019.05.21
Po Lietuvą išsibarstę vaikai stiprina tėvų verslą Premium

Stragių ekologinis ūkis (Ukmergės r.) jau keleri metai, kai tiekia produktus galutiniam pirkėjui. Būtent...

Gazelė
2019.05.21
Ministras Vilius Šapoka: šešėlyje dirba nevykėliai 16

Ekonomikos šešėlis Lietuvoje kelis metus iš eilės mažėja po vieną procentinį punktą. Finansų ministerijos...

Finansai
2019.05.20
„Jurgio ir drakono“ savininkai planuoja dar 3 naujus maitinimo taškus Premium 12

Septynias maitinimo įstaigas valdanti UAB „Burokėlis ir krapas“ tęsia plėtrą. Sostinėje iškilsiančiame...

Paslaugos
2019.05.20
Iš „Brexit“ panevėžiečiai jau dabar gauna naudos, krypties keisti nežada Premium

Siuntų gabentoja UAB „Toras LT“ pokyčiams ruoštis pradėjo iš karto po referendumo dėl „Brexit“, nes Anglija...

Gazelė
2019.05.20
Papildoma veikla vienus verslus skandina, kitus - gelbsti 1

Verslininkai puikiai žino taisyklę, kad vienoje kraitelėje visų kiaušinių laikyti negalima. Todėl dažnas...

Gazelė
2019.05.19
Kuo toliau nuo didmiesčių, tuo sunkiau parduoti ekologiškus produktus

Sveikos gyvensenos bumas labiausiai juntamas didmiesčiuose. Tačiau ir atokesniuose miestuose ekologiškų...

Gazelė
2019.05.18
Jei CV netelpa į du puslapius, verta suklusti 1

Nors nėra griežtų reiklavimų, kokio ilgio turi būti gyvenimo aprašymas, tačiau idealiausia, jei jis telpa...

Gazelė
2019.05.18
Kada verslininkams bankrotas išeina į naudą Premium

Bankrotas daugeliui skamba tarsi nuosprendis, tačiau kartais jis – nesvarbu, savos įmonės ar buvusios...

Gazelė
2019.05.17
Jaunimas sugeba užsidirbti ir švęsdamas 

Penktadienį į sostinės S. Daukanto aikštę susirinko savo ateitį su verslu siejantys moksleiviai. Tai, kad jie...

Gazelė
2019.05.17
Pasilikę „po pamokų“ dažniau sukuria savo verslą Premium

Kurti verslą dar mokyk­los suole yra bene efekt­yviausia pažintis su vers­lu, mokomosios moks­leivių...

Gazelė
2019.05.17
Vilniaus senamiestyje – dar viena maisto prekių parduotuvė skubantiems Premium 4

Sostinėje patogaus apsipirkimo segmentą (angl. convenience) toliau plečia nauji žaidėjai – J. Basanavičiaus...

Gazelė
2019.05.16
Verslo aukso amžių jaučia ir darbuotojai: įmonės su jais dalijasi pelnu Premium

Algų kreivei šaunant aukštyn, net smulkios įmonės randa būdų mokėti orų atlyginimą. Kai kurie vadovai...

Gazelė
2019.05.16
Verslumo ir Metų mokytojas: finansinio raštingumo mokyklos suole per mažai Premium

Praktinio verslumo mokymo – mokomųjų mokinių bendrovių (MMB) – programai, sukurtai „Junior Achievement“...

Gazelė
2019.05.15
Smulkios įmonės bankrutuoja tyliai, bet tai nereiškia verslo pabaigos Premium

Jei verslas ima buksuoti, o dar „padeda“ ir veiksniai iš išorės, dažnai nelieka nieko kito, kaip skelbti...

Gazelė
2019.05.15

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau