Kas geriau – nuosavas smulkus verslas ar karjera tarptautinėje bendrovėje

Publikuota: 2019-03-27
Kavos namai „Italala Caffe“ Vilniuje. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Kavos namai „Italala Caffe“ Vilniuje. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Vienoje svarstyklių pusėje – stabilios pajamos, galimybė kilti karjeros laiptais, bet apibrėžtos funkcijos, aiškios ribos sprendimams priimti. Kitoje – visiška nežinomybė, finansinis chaosas, bet laisvė daryti tai, ką nori. Kas geriau?

Dažnas smulkus verslininkas pasvajoja apie tai, kad jo įmonė sparčiai augs, plėsis ir taps bendrove su skirtingais padaliniais, šimtais darbuotojų, gal net filialais.

Tačiau jei taip nutinka, tenka kardinaliai pertvarkyti vadybą, nes kas yra veiksminga smulkiame versle, didelėje įmonėje sunkiai pritaikysi.
Ypač šiuos skirtumus gerai žino tie verslininkai, kurie patys anksčiau dirbo stambiose – dažniausiai tarptautinėse – bendrovėse ir, metę ten darbą, įkūrė savo verslą.
Apie tai yra pasakojęs ne vienas įmonės įkūrėjas.
Vaida Zibalytė, UAB „Menar“, vaikų matematinio lavinimo mokyklų steigėja, direktorė, sako, kad net ieškodama verslo partnerių, pirmenybę atiduoda smulkesnėms įmonėms, nes supranta, koks yra sudėtingas kelias, kol sprendimas priimamas stambioje įmonėje.

nuotrauka::1

„Pati esu dirbusi tuomečiuose „Sampo“ ir „Danske“ bankuose. Kol priimamas sprendimas, reikia praeiti daug laiptelių, surinkti galybę parašų. Todėl kai ieškojau franšizės davėjo, pirmiausiai akis krypo į nedideles įmones, kur yra asmeninis kontaktas su jos savininku, jei kyla kokių klausimų, gali skambinti tiesiai jam, o ne per skambučių centrą ieškoti atsakymo“, – pasakoja p. Zibalytė.
Moteris yra įkūrusi „Menar“ akademiją Vilniuje, kuri, be mokyklų sostinėje, turi filialus Šiauliuose bei Rygoje. Čia vaikai mokomi skaičiuoti pagal Abaco sistemą, kuri yra populiari visame pasaulyje – ypač Azijos šalyse.

Aukščiausias karjeros taškas

Koks yra darbas korporatyvinėse bendrovėse, nereikia aiškinti ir Julijai Pangonienei bei Ramunei Vaitekonytei, UAB „Italala kava“, valdančios rūšinės kavos namus „Italala Caff?“, įkūrėjoms, nes jos ilgus metus tokiose įmonėse dirbo. Paskutinė bendra jų darbovietė prieš įkuriant kavos namus buvo DNB (šiuo metu — „Luminor") bankas – abi dirbo jo Rinkodaros ir komunikacijos departamente. Nors buvo pasiekusios karjeros aukštumų, tačiau vis dėlto nusprendė imtis savo verslo, kurį galima sukurti tokį, kokį įsivaizduoji, o ne dirbti pagal griežtas korporatyvines taisykles.

nuotrauka::2

„Apie savo verslą svajojau išties seniai, man tai – aukščiausias žmogaus karjeros taškas. Savame versle tik tu pats esi atsakingas už priimtus sprendimus, išmoktas pamokas, čia visas teorines žinias taikai praktiškai ir iškart matai, kas veikia, o kas ne“, – nuosavo verslo pranašumus vardija p. Pangonienė.
Moterys nesigaili sprendimo atsisakyti darbo banke – nors savame versle yra gerokai sunkiau, nes viską daro jos pačios, tačiau pasitenkinimas veikla – nepamatuojamai didesnis.

„Kurdamos kavos namus turėjome aiškią viziją: kad mūsų svečiai juose jaustųsi kaip namie. Mes su Ramune čia, už kavos baro, pasikeisdamos būname kasdien. Tam kavos namus ir kūrėme – kad pačios juose dirbtume, asmeniškai pažintume savo svečius. Atėjusios iš didelės korporacijos, savo versle vengiame korporatyvinių dalykų – dirbame kavinėje viskuo“, – sako p. Pangonienė.
 

Tenka ir sugrįžti

Vis dėlto nuosavas verslas ne visada sekasi. Kai kurie jo įkūrėjai po tam tikro laiko supranta, kad idėjos kūnu paversti taip ir nepavyks, todėl grįžta į samdomą darbą.

Algirdas Viršilas, UAB „Kartenos duona“ (Kretingos r.) direktorius, pernai veiklą sustabdė.

Prieš tai jis turėjo tikslų sostinės pirkėjus įpratinti prie Žemaitijoje keptos duonos skonio.
Vvyriškis buvo perėmęs žmonos tėvų verslą – kepyklą. Tiksliau, jo dalį, nes verslo įkūrėjai Gaučiai turėjo dvi kepyklas.

„Vienai kepyklai vadovauja žmonos brolis Darius Gaučius, kitą perėmiau aš. Abu dirbame su tuo pačiu prekės ženklu „Kartenos naminė duona“, duoną ir kitus gaminius kepame pagal vienodą receptūrą, tačiau esame skirtingi juridiniai vienetai. Todėl kiekviena bendrovė ieško savo kelių produkcijai realizuoti, nors artimai bendraujame, padedame vieni kitiems“, – VŽ yra pasakojęs p. Viršilas.

Kadangi p. Gaučiaus vadovaujama įmonė duoną pardavinėja Klaipėdos regione, p. Viršilas, nenorėdamas konkuruoti su svainiu, nusprendė prekiauti Vilniuje.

Jis vienu metu atidarė prekyvietes Kalvarijų ir Benedikto turguose. Investicijų įsirengti prekyvietes sostinėje daug nereikėjo – tai atsiėjo tik apie 4.000 Eur, nes prekybai duona specialios įrangos nereikia, užtenka prekystalių, kuriuos susimontavo pats p. Viršilas. Kur kas daugiau lėšų reikia darbuotojams išlaikyti – Vilniuje dirbo 3 pardavėjos, iš viso bendrovėje buvo 5 darbuotojai. Į Vilnių produkcija gabenama dukart per savaitę.

„Tačiau laikui bėgant, investicijų reikėjo vis daugiau, nuoma Benedikto turguje mums pasidarė per brangi, todėl iš ten pasitraukėme, nes patyrėme vien nuostolių. Kalvarijų turguje jau buvome pradėję išeiti į pliusą, tačiau vien ten gabenti duonos nebeapsimokėjo, per didelės transporto sąnaudos, todėl nebeprekiaujame ir ten“, – pasakoja p. Viršilas.

Jis apskritai atsisakė duonos verslo, kepyklą perleido svainiui, o pats sugrįžo į samdomą darbą. Tiesa, įmonės vyriškis nelikvidavo, nes minčių kada nors vėl imtis savo verslo neatsisakė.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Naštą smulkiesiems mažino, bet jie jaučia ir uolią priežiūrą

Šiemet netrūko pranešimų apie mažinamą administracinę naštą smulkiesiems, lengvesnes sąlygas pradėti veiklą...

Gazelė
12:43
Žinomumą lengviau pelnyti žmogui, ne prekės ženklui

Daug verslo įkūrėjų slepiasi už savo bendrovių, tačiau vartotojai labiau reaguoja į prekės ženklus, labiau...

Gazelė
2019.12.14
Kol dar mažas, negali atsisakyti užsakymo ne pagal specializaciją 

Specializacija, individualizavimas, bet kas, kas susiaurina produktą ir paslaugą, o ir klientų ratą, suteikia...

Gazelė
2019.12.14
Kalėdinės dovanos: kas anksčiau reiškė prastą skonį, šiemet tapo mada Premium

Kasmet kalėdinės dovanos blizga vis mažiau, nes pirkėjai renkasi kuo natūralesnį įpakavimą, o kai kurie...

Gazelė
2019.12.13
Smulkiųjų skatinimo metai: iš didelio debesies mažas lietus Premium

Šie metai buvo gausūs įvairių pasiūlymų, planų ir programų, aktualių smulkiajam ir vidutiniam verslui (SVV),...

Gazelė
2019.12.13
Tardamiesi su partneriu Kinijoje, sužinojo, kad reikia plano B Premium

Eksporto į Kiniją sėkmės istorija gali susiklostyti ir per vienus metus, tik gali prireikti plano B – kas...

Gazelė
2019.12.11
Kauniečių startuolis sukūrė išmanųjį kuponą, atvėrusį daugelio klientų duris Premium

Verslas jau atsikando nekokybiškų programavimo paslaugų iš Azijos: tai, kad Kauno UAB „Aciety“ sukurta...

Gazelė
2019.12.11
Mokesčių našta individualiai veiklai nuo 22% traukiasi iki 17% Premium 29

Seimo nariai balsų dauguma po svarstymo pritarė įstatymo pataisai, kuri mokesčių naštą individualiai veiklai,...

Finansai
2019.12.11
Kinai nori pirkti visko ir brangiai: kaip jiems parduoti lietuviškus produktus Premium 1

Kinijos rinka yra besotė, todėl daugelį smulkiųjų gamintojų ji gąsdina, kad nepajėgs tenkinti jos poreikių.

Gazelė
2019.12.10
Restoranų konsultantės: pradėkite nuo „Excel“ lentelės, jei nemokate – išmokite Premium 1

Vertinant pagal naujų vardų kūrimąsi, jau žinomų plėtrą ir naujos koncepcijos maitinimo įstaigų bumą,...

Gazelė
2019.12.10
Vadovas be kabineto: kas iš to išlošia

Kuo smulkesnė įmonė, tuo darbuotojams trumpesnis kelias iki vadovo. Neretai net eiti niekur nereikia – įmonės...

Gazelė
2019.12.08
Darbdaviai gali verstis per galvą, bet motyvacija veikia tik tris mėnesius Premium 3

Paradoksalu, bet kuo daugiau įmonė nori įsiteikti darbuotojams, tuo jų rezultatų kreivės kilimas aukštyn...

Gazelė
2019.12.06
Lietuvės floristikos kūriniai įtiko ir išrankiam „Rammstein“ skoniui Premium

Net daugiamilijoniniame mieste pats smulkiausias verslas netrunka sulaukti užsakymų, jei gaminamas...

Gazelė
2019.12.05
Vyriausybė panaikino dalį verslo liudijimų Premium 6

Vyriausybė panaikino verslo liudijimus statybos apdailos darbams, autoservisų ir auklių paslaugoms. Smulkieji...

Finansai
2019.12.05
Kai klientai ateina iš uždaros bendruomenės, pardavimų prireikia po pusantrų metų Premium

Versle pasitikėjimas pelno gerų atsiliepimų, o šie augina klientų ratą. Bet jei klientus dar saisto tvirtos...

Gazelė
2019.12.04
Slovėnijos „Gazelė“: kaip „garažo vyruko“ produkciją pardavinėjo keli prezidentai ir kaip pasisveikina NASA Premium 1

Kodėl geriausia pardavimų komanda eksportui pradėti – keturių valstybių prezidentai, kodėl NASA, norėdama...

Gazelė
2019.12.03
Berlyno lietuviai perprato, kaip ten geriausiai ieškoti verslo partnerių Premium

Vis daugiau lietuvių verslą kuria Berlyne, nes šis miestas – vienas patraukliausių tiek startuoliams, tiek...

Gazelė
2019.12.03
Lietuvių startuoliai Vokietijoje traukia ne tik investuotojų dėmesį

Lietuviai nebūtinai verslą turi kurti savo šalyje: svetur sukurti startuoliai gali puikiai praversti Lietuvai...

Gazelė
2019.11.29
Norint išvengti 20% GPM tarifo, patartina viską sutvarkyti dar šiemet Premium 1

Prezidentas siūlo daugeliui pajamų rūšių taikyti didesnį 20% pajamų mokesčio tarifą. Norint išvengti didesnio...

Finansai
2019.11.28
Po trečiojo restorano „No Forks“ atidarymo, svarsto apie franšizę Premium 1

Atidaryti du restoranus per metus, taip gerokai paauginant įmonę, gana ritmas iššūkis, tad ne gėda...

Gazelė
2019.11.28

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau