Kas geriau – nuosavas smulkus verslas ar karjera tarptautinėje bendrovėje

Publikuota: 2019-03-27
Kavos namai „Italala Caffe“ Vilniuje. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Kavos namai „Italala Caffe“ Vilniuje. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Vienoje svarstyklių pusėje – stabilios pajamos, galimybė kilti karjeros laiptais, bet apibrėžtos funkcijos, aiškios ribos sprendimams priimti. Kitoje – visiška nežinomybė, finansinis chaosas, bet laisvė daryti tai, ką nori. Kas geriau?

Dažnas smulkus verslininkas pasvajoja apie tai, kad jo įmonė sparčiai augs, plėsis ir taps bendrove su skirtingais padaliniais, šimtais darbuotojų, gal net filialais.

Tačiau jei taip nutinka, tenka kardinaliai pertvarkyti vadybą, nes kas yra veiksminga smulkiame versle, didelėje įmonėje sunkiai pritaikysi.
Ypač šiuos skirtumus gerai žino tie verslininkai, kurie patys anksčiau dirbo stambiose – dažniausiai tarptautinėse – bendrovėse ir, metę ten darbą, įkūrė savo verslą.
Apie tai yra pasakojęs ne vienas įmonės įkūrėjas.
Vaida Zibalytė, UAB „Menar“, vaikų matematinio lavinimo mokyklų steigėja, direktorė, sako, kad net ieškodama verslo partnerių, pirmenybę atiduoda smulkesnėms įmonėms, nes supranta, koks yra sudėtingas kelias, kol sprendimas priimamas stambioje įmonėje.

nuotrauka::1

„Pati esu dirbusi tuomečiuose „Sampo“ ir „Danske“ bankuose. Kol priimamas sprendimas, reikia praeiti daug laiptelių, surinkti galybę parašų. Todėl kai ieškojau franšizės davėjo, pirmiausiai akis krypo į nedideles įmones, kur yra asmeninis kontaktas su jos savininku, jei kyla kokių klausimų, gali skambinti tiesiai jam, o ne per skambučių centrą ieškoti atsakymo“, – pasakoja p. Zibalytė.
Moteris yra įkūrusi „Menar“ akademiją Vilniuje, kuri, be mokyklų sostinėje, turi filialus Šiauliuose bei Rygoje. Čia vaikai mokomi skaičiuoti pagal Abaco sistemą, kuri yra populiari visame pasaulyje – ypač Azijos šalyse.

Aukščiausias karjeros taškas

Koks yra darbas korporatyvinėse bendrovėse, nereikia aiškinti ir Julijai Pangonienei bei Ramunei Vaitekonytei, UAB „Italala kava“, valdančios rūšinės kavos namus „Italala Caff?“, įkūrėjoms, nes jos ilgus metus tokiose įmonėse dirbo. Paskutinė bendra jų darbovietė prieš įkuriant kavos namus buvo DNB (šiuo metu — „Luminor") bankas – abi dirbo jo Rinkodaros ir komunikacijos departamente. Nors buvo pasiekusios karjeros aukštumų, tačiau vis dėlto nusprendė imtis savo verslo, kurį galima sukurti tokį, kokį įsivaizduoji, o ne dirbti pagal griežtas korporatyvines taisykles.

nuotrauka::2

„Apie savo verslą svajojau išties seniai, man tai – aukščiausias žmogaus karjeros taškas. Savame versle tik tu pats esi atsakingas už priimtus sprendimus, išmoktas pamokas, čia visas teorines žinias taikai praktiškai ir iškart matai, kas veikia, o kas ne“, – nuosavo verslo pranašumus vardija p. Pangonienė.
Moterys nesigaili sprendimo atsisakyti darbo banke – nors savame versle yra gerokai sunkiau, nes viską daro jos pačios, tačiau pasitenkinimas veikla – nepamatuojamai didesnis.

„Kurdamos kavos namus turėjome aiškią viziją: kad mūsų svečiai juose jaustųsi kaip namie. Mes su Ramune čia, už kavos baro, pasikeisdamos būname kasdien. Tam kavos namus ir kūrėme – kad pačios juose dirbtume, asmeniškai pažintume savo svečius. Atėjusios iš didelės korporacijos, savo versle vengiame korporatyvinių dalykų – dirbame kavinėje viskuo“, – sako p. Pangonienė.
 

Tenka ir sugrįžti

Vis dėlto nuosavas verslas ne visada sekasi. Kai kurie jo įkūrėjai po tam tikro laiko supranta, kad idėjos kūnu paversti taip ir nepavyks, todėl grįžta į samdomą darbą.

Algirdas Viršilas, UAB „Kartenos duona“ (Kretingos r.) direktorius, pernai veiklą sustabdė.

Prieš tai jis turėjo tikslų sostinės pirkėjus įpratinti prie Žemaitijoje keptos duonos skonio.
Vvyriškis buvo perėmęs žmonos tėvų verslą – kepyklą. Tiksliau, jo dalį, nes verslo įkūrėjai Gaučiai turėjo dvi kepyklas.

„Vienai kepyklai vadovauja žmonos brolis Darius Gaučius, kitą perėmiau aš. Abu dirbame su tuo pačiu prekės ženklu „Kartenos naminė duona“, duoną ir kitus gaminius kepame pagal vienodą receptūrą, tačiau esame skirtingi juridiniai vienetai. Todėl kiekviena bendrovė ieško savo kelių produkcijai realizuoti, nors artimai bendraujame, padedame vieni kitiems“, – VŽ yra pasakojęs p. Viršilas.

Kadangi p. Gaučiaus vadovaujama įmonė duoną pardavinėja Klaipėdos regione, p. Viršilas, nenorėdamas konkuruoti su svainiu, nusprendė prekiauti Vilniuje.

Jis vienu metu atidarė prekyvietes Kalvarijų ir Benedikto turguose. Investicijų įsirengti prekyvietes sostinėje daug nereikėjo – tai atsiėjo tik apie 4.000 Eur, nes prekybai duona specialios įrangos nereikia, užtenka prekystalių, kuriuos susimontavo pats p. Viršilas. Kur kas daugiau lėšų reikia darbuotojams išlaikyti – Vilniuje dirbo 3 pardavėjos, iš viso bendrovėje buvo 5 darbuotojai. Į Vilnių produkcija gabenama dukart per savaitę.

„Tačiau laikui bėgant, investicijų reikėjo vis daugiau, nuoma Benedikto turguje mums pasidarė per brangi, todėl iš ten pasitraukėme, nes patyrėme vien nuostolių. Kalvarijų turguje jau buvome pradėję išeiti į pliusą, tačiau vien ten gabenti duonos nebeapsimokėjo, per didelės transporto sąnaudos, todėl nebeprekiaujame ir ten“, – pasakoja p. Viršilas.

Jis apskritai atsisakė duonos verslo, kepyklą perleido svainiui, o pats sugrįžo į samdomą darbą. Tiesa, įmonės vyriškis nelikvidavo, nes minčių kada nors vėl imtis savo verslo neatsisakė.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Viešosios pirtys: Vilniuje ieško patalpų plėtrai, kaunietiškos savininkas prašomas nesiplečia Premium

Verslas gaivina viešąsias pirtis – Vilniuje pavasarį įrengta „Ivanas muša gongą“ jau dairosi namo antrai,...

Gazelė
05:45
Kaip lietuviai užsienio užsakovus nustebina

Vis daugiau Lietuvos gamintojų supranta, kad vienas iš būdų palenkti galimą pirkėją į savo pusę – pasikviesti...

Gazelė
2019.10.20
Kad įkurtų savo verslą, imasi sunkiausių darbų

Prastas tas kareivis, kuris nenori tapti generolu. Arba darbuotojas, nežadantis kilti karjeros laiptais.

Gazelė
2019.10.19
Mėsinėms augti padeda ir tingintys klientai Premium

Specializuotos mėsos krautuvėlių kuriama vis daugiau, nes pirkėjai linkę mokėti ne tik už kokybę, bet ir už...

Gazelė
2019.10.18
Palengvinus reikalavimus mažų kiekių žvėrienos tiekėjams, jų galėtų būti daugiau nei du Premium

Supaprastinti žvėrienos tvarkymo ir pardavimo reikalavimai, tikimasi, palengvins verslo startą ir atsiras...

Gazelė
2019.10.17
Verslininkas iš Libano: kai matau, kokius kebabus pardavinėja Lietuvoje, verkti norisi Premium 24

Kone 30 metų Lietuvoje gyvenantis libanietis Abbasas Dayekhas išbandė ne vieną verslą, bet meilė maistui...

Gazelė
2019.10.17
Apdovanotos Panevėžio regiono „Gazelės“

Ketvirtadienį Panevėžyje vykstančioje „Gazelės“ konferencijoje paaiškėjo, kokios įmonės sparčiausiai augo...

Gazelė
2019.10.17
VMI atstovai turgavietėse dosniai dalijo baudos kvitus 11

Turgaus prekiautojai kasos aparatais naudojasi nenoriai, o kai kurie dirba iš viso nelegaliai – tai...

Gazelė
2019.10.17
Kauną iškeitę į kaimą sukūrė kitokią sodybą: laisvų vietų joje beveik nebūna Premium 15

Jokių pobūvių ar tradicinio pasisėdėjimo pirtelėje, o vien tik privati erdvė keliems žmonėms – „Atokampis...

Gazelė
2019.10.16
Per metus į ūkininkų kišenes įkrenta apie 2 mlrd. Eur 67

Paraginta prezidento, Finansų ministerija spalio pradžioje parengė Akcizų įstatymo pataisas. Jeigu jos...

Finansai
2019.10.15
Po VK audito iš šešėlio ištraukta suma sumažėjo 30% Premium 2

Po Valstybės kontrolės peržiūros 171 mln. Eur iš šešėlio ištraukta suma 2018 m. sumažėjo iki 115 mln. Eur.

Finansai
2019.10.15
Po naujos veiklos paieškų, verslą sukūrė iš vaikščiojimo į dovanų spintą Premium 2

Kartais noras keisti ilgametį darbą organizacijoje, kuris ir patinka, ir sekasi, lemia ne nuosavo verslo...

Gazelė
2019.10.15
Lietuvišką programinę įrangą platintojas iš JAV atrado pamatęs filmuką „Youtube“ Premium

Atstovauti vienam produktui, tegul ir pasaulinio garso, yra rizikinga, nes sunkmetis gali stipriai išretinti...

Gazelė
2019.10.14
Panevėžio kavinė per trejus metus įsitvirtino, o dabar ir ramiai miegos Premium 2

Panevėžio kavinė „Kavos dėžutė“ rado vietą miesto kavinių žemėlapyje – trečius metus veikiantis šeimos...

Gazelė
2019.10.13
Kaip nesusipykti kuriant verslą

Atrodo, su kuo daugiau kurti verslą, jei ne su draugais ar artimaisiais, kuriuos neretai pažįsti labiau nei...

Gazelė
2019.10.13
Kaip padidinti pardavimus sezoninėmis prekėmis 1

Įpusėjęs ruduo kai kuriems prekybininkams žada didesnes pajamas – šaltesni orai išaugina dalies prekių...

Gazelė
2019.10.13
Naujas produktas: kaip patikrinti, ar idėja gera 1

Kuriant naują produktą verta kuo anksčiau išsiaiškinti jo vertę rinkoje. To reikia sėkmingai jį „pakeisti“ ir...

Gazelė
2019.10.12
Reikia skaičiuoti, ar pigiai gamini, ar brangiai parduodi Premium 2

Uždirbti galima pasiūlius klientui vertę, kitaip tariant, išsprendus jo problemą. Jei sutaupys klientas,...

Gazelė
2019.10.11
Patirčių nori ne tik Y kartos pirkėjai

Kad tūkstantmečio karta mėgsta patirtis, verslas jau girdėjo. Bet „Entrepreneur.com“ primena, kad to paties...

Gazelė
2019.10.10
„BK grupė“ dėl gerų atsiliepimų kai kurias sąnaudas padidino 1,5 karto Premium 1

Kai Lietuvą pasidaliji į 4 regionus ir kiekviename jų įkuri klientų aptarnavimo biurą, įgauni pranašumų, nes...

Gazelė
2019.10.10

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau