Kas geriau – nuosavas smulkus verslas ar karjera tarptautinėje bendrovėje

Publikuota: 2019-03-27
Kavos namai „Italala Caffe“ Vilniuje. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Kavos namai „Italala Caffe“ Vilniuje. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Vienoje svarstyklių pusėje – stabilios pajamos, galimybė kilti karjeros laiptais, bet apibrėžtos funkcijos, aiškios ribos sprendimams priimti. Kitoje – visiška nežinomybė, finansinis chaosas, bet laisvė daryti tai, ką nori. Kas geriau?

Dažnas smulkus verslininkas pasvajoja apie tai, kad jo įmonė sparčiai augs, plėsis ir taps bendrove su skirtingais padaliniais, šimtais darbuotojų, gal net filialais.

Tačiau jei taip nutinka, tenka kardinaliai pertvarkyti vadybą, nes kas yra veiksminga smulkiame versle, didelėje įmonėje sunkiai pritaikysi.
Ypač šiuos skirtumus gerai žino tie verslininkai, kurie patys anksčiau dirbo stambiose – dažniausiai tarptautinėse – bendrovėse ir, metę ten darbą, įkūrė savo verslą.
Apie tai yra pasakojęs ne vienas įmonės įkūrėjas.
Vaida Zibalytė, UAB „Menar“, vaikų matematinio lavinimo mokyklų steigėja, direktorė, sako, kad net ieškodama verslo partnerių, pirmenybę atiduoda smulkesnėms įmonėms, nes supranta, koks yra sudėtingas kelias, kol sprendimas priimamas stambioje įmonėje.

nuotrauka::1

„Pati esu dirbusi tuomečiuose „Sampo“ ir „Danske“ bankuose. Kol priimamas sprendimas, reikia praeiti daug laiptelių, surinkti galybę parašų. Todėl kai ieškojau franšizės davėjo, pirmiausiai akis krypo į nedideles įmones, kur yra asmeninis kontaktas su jos savininku, jei kyla kokių klausimų, gali skambinti tiesiai jam, o ne per skambučių centrą ieškoti atsakymo“, – pasakoja p. Zibalytė.
Moteris yra įkūrusi „Menar“ akademiją Vilniuje, kuri, be mokyklų sostinėje, turi filialus Šiauliuose bei Rygoje. Čia vaikai mokomi skaičiuoti pagal Abaco sistemą, kuri yra populiari visame pasaulyje – ypač Azijos šalyse.

Aukščiausias karjeros taškas

Koks yra darbas korporatyvinėse bendrovėse, nereikia aiškinti ir Julijai Pangonienei bei Ramunei Vaitekonytei, UAB „Italala kava“, valdančios rūšinės kavos namus „Italala Caff?“, įkūrėjoms, nes jos ilgus metus tokiose įmonėse dirbo. Paskutinė bendra jų darbovietė prieš įkuriant kavos namus buvo DNB (šiuo metu — „Luminor") bankas – abi dirbo jo Rinkodaros ir komunikacijos departamente. Nors buvo pasiekusios karjeros aukštumų, tačiau vis dėlto nusprendė imtis savo verslo, kurį galima sukurti tokį, kokį įsivaizduoji, o ne dirbti pagal griežtas korporatyvines taisykles.

nuotrauka::2

„Apie savo verslą svajojau išties seniai, man tai – aukščiausias žmogaus karjeros taškas. Savame versle tik tu pats esi atsakingas už priimtus sprendimus, išmoktas pamokas, čia visas teorines žinias taikai praktiškai ir iškart matai, kas veikia, o kas ne“, – nuosavo verslo pranašumus vardija p. Pangonienė.
Moterys nesigaili sprendimo atsisakyti darbo banke – nors savame versle yra gerokai sunkiau, nes viską daro jos pačios, tačiau pasitenkinimas veikla – nepamatuojamai didesnis.

„Kurdamos kavos namus turėjome aiškią viziją: kad mūsų svečiai juose jaustųsi kaip namie. Mes su Ramune čia, už kavos baro, pasikeisdamos būname kasdien. Tam kavos namus ir kūrėme – kad pačios juose dirbtume, asmeniškai pažintume savo svečius. Atėjusios iš didelės korporacijos, savo versle vengiame korporatyvinių dalykų – dirbame kavinėje viskuo“, – sako p. Pangonienė.
 

Tenka ir sugrįžti

Vis dėlto nuosavas verslas ne visada sekasi. Kai kurie jo įkūrėjai po tam tikro laiko supranta, kad idėjos kūnu paversti taip ir nepavyks, todėl grįžta į samdomą darbą.

Algirdas Viršilas, UAB „Kartenos duona“ (Kretingos r.) direktorius, pernai veiklą sustabdė.

Prieš tai jis turėjo tikslų sostinės pirkėjus įpratinti prie Žemaitijoje keptos duonos skonio.
Vvyriškis buvo perėmęs žmonos tėvų verslą – kepyklą. Tiksliau, jo dalį, nes verslo įkūrėjai Gaučiai turėjo dvi kepyklas.

„Vienai kepyklai vadovauja žmonos brolis Darius Gaučius, kitą perėmiau aš. Abu dirbame su tuo pačiu prekės ženklu „Kartenos naminė duona“, duoną ir kitus gaminius kepame pagal vienodą receptūrą, tačiau esame skirtingi juridiniai vienetai. Todėl kiekviena bendrovė ieško savo kelių produkcijai realizuoti, nors artimai bendraujame, padedame vieni kitiems“, – VŽ yra pasakojęs p. Viršilas.

Kadangi p. Gaučiaus vadovaujama įmonė duoną pardavinėja Klaipėdos regione, p. Viršilas, nenorėdamas konkuruoti su svainiu, nusprendė prekiauti Vilniuje.

Jis vienu metu atidarė prekyvietes Kalvarijų ir Benedikto turguose. Investicijų įsirengti prekyvietes sostinėje daug nereikėjo – tai atsiėjo tik apie 4.000 Eur, nes prekybai duona specialios įrangos nereikia, užtenka prekystalių, kuriuos susimontavo pats p. Viršilas. Kur kas daugiau lėšų reikia darbuotojams išlaikyti – Vilniuje dirbo 3 pardavėjos, iš viso bendrovėje buvo 5 darbuotojai. Į Vilnių produkcija gabenama dukart per savaitę.

„Tačiau laikui bėgant, investicijų reikėjo vis daugiau, nuoma Benedikto turguje mums pasidarė per brangi, todėl iš ten pasitraukėme, nes patyrėme vien nuostolių. Kalvarijų turguje jau buvome pradėję išeiti į pliusą, tačiau vien ten gabenti duonos nebeapsimokėjo, per didelės transporto sąnaudos, todėl nebeprekiaujame ir ten“, – pasakoja p. Viršilas.

Jis apskritai atsisakė duonos verslo, kepyklą perleido svainiui, o pats sugrįžo į samdomą darbą. Tiesa, įmonės vyriškis nelikvidavo, nes minčių kada nors vėl imtis savo verslo neatsisakė.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Šiauliečio ūkvedžio karjera: tapęs pirkimo vadovu, sutaupė 15% įmonės išlaidų Premium

Įmonės dažnai daugiausia dėmesio skiria pardavimams didinti, o pirkimus palieka savieigai. Be reikalo, nes...

Gazelė
05:45
Ekologiškų produktų pardavėjai: draudimai pametėja idėjų Premium

Smulkieji kuria produktus „zero-waste“ – gyvenimo būdo su kuo mažiau atliekų – kultūrai stiprinti ir randa...

Gazelė
2019.05.22
VMI ir „Sodros" konsultacijos vienu skambučiu 1

Nuo šiol mokesčių informacijos centro telefonu 1882 asmeninių konsultacijų pageidaujantys gyventojai ir...

Finansai
2019.05.22
Panevėžiečių ambicijos: maisto produktus pristato į namus visoje Lietuvoje Premium

Nemažai įmonių, garsiai startavusių e. prekyboje maisto produktais ir kasdienėmis prekėmis, veiklą nutraukė.

Gazelė
2019.05.22
Ataskaitų teikimas: RC atsako į dažniausiai užduodamus klausimus

VĮ Registrų centras (RC) pateikia šešis populiariausius klausimus, į kuriuos atsakymus RC konsultantai...

Finansai
2019.05.21
Klaipėda įmones kviečia „darbostogų“, siūlo specialias kainas

Klaipėdiečiai šiemet pristatė „Workation Klaipėda’19“ programą, kviesdami šiltuoju sezonu paslaugų sektoriaus...

Gazelė
2019.05.21
Po Lietuvą išsibarstę vaikai stiprina tėvų verslą Premium

Stragių ekologinis ūkis (Ukmergės r.) jau keleri metai, kai tiekia produktus galutiniam pirkėjui. Būtent...

Gazelė
2019.05.21
Ministras Vilius Šapoka: šešėlyje dirba nevykėliai 16

Ekonomikos šešėlis Lietuvoje kelis metus iš eilės mažėja po vieną procentinį punktą. Finansų ministerijos...

Finansai
2019.05.20
„Jurgio ir drakono“ savininkai planuoja dar 3 naujus maitinimo taškus Premium 12

Septynias maitinimo įstaigas valdanti UAB „Burokėlis ir krapas“ tęsia plėtrą. Sostinėje iškilsiančiame...

Paslaugos
2019.05.20
Iš „Brexit“ panevėžiečiai jau dabar gauna naudos, krypties keisti nežada Premium

Siuntų gabentoja UAB „Toras LT“ pokyčiams ruoštis pradėjo iš karto po referendumo dėl „Brexit“, nes Anglija...

Gazelė
2019.05.20
Papildoma veikla vienus verslus skandina, kitus - gelbsti 1

Verslininkai puikiai žino taisyklę, kad vienoje kraitelėje visų kiaušinių laikyti negalima. Todėl dažnas...

Gazelė
2019.05.19
Kuo toliau nuo didmiesčių, tuo sunkiau parduoti ekologiškus produktus

Sveikos gyvensenos bumas labiausiai juntamas didmiesčiuose. Tačiau ir atokesniuose miestuose ekologiškų...

Gazelė
2019.05.18
Jei CV netelpa į du puslapius, verta suklusti 1

Nors nėra griežtų reiklavimų, kokio ilgio turi būti gyvenimo aprašymas, tačiau idealiausia, jei jis telpa...

Gazelė
2019.05.18
Kada verslininkams bankrotas išeina į naudą Premium

Bankrotas daugeliui skamba tarsi nuosprendis, tačiau kartais jis – nesvarbu, savos įmonės ar buvusios...

Gazelė
2019.05.17
Jaunimas sugeba užsidirbti ir švęsdamas 

Penktadienį į sostinės S. Daukanto aikštę susirinko savo ateitį su verslu siejantys moksleiviai. Tai, kad jie...

Gazelė
2019.05.17
Pasilikę „po pamokų“ dažniau sukuria savo verslą Premium

Kurti verslą dar mokyk­los suole yra bene efekt­yviausia pažintis su vers­lu, mokomosios moks­leivių...

Gazelė
2019.05.17
Vilniaus senamiestyje – dar viena maisto prekių parduotuvė skubantiems Premium 4

Sostinėje patogaus apsipirkimo segmentą (angl. convenience) toliau plečia nauji žaidėjai – J. Basanavičiaus...

Gazelė
2019.05.16
Verslo aukso amžių jaučia ir darbuotojai: įmonės su jais dalijasi pelnu Premium

Algų kreivei šaunant aukštyn, net smulkios įmonės randa būdų mokėti orų atlyginimą. Kai kurie vadovai...

Gazelė
2019.05.16
Verslumo ir Metų mokytojas: finansinio raštingumo mokyklos suole per mažai Premium

Praktinio verslumo mokymo – mokomųjų mokinių bendrovių (MMB) – programai, sukurtai „Junior Achievement“...

Gazelė
2019.05.15
Smulkios įmonės bankrutuoja tyliai, bet tai nereiškia verslo pabaigos Premium

Jei verslas ima buksuoti, o dar „padeda“ ir veiksniai iš išorės, dažnai nelieka nieko kito, kaip skelbti...

Gazelė
2019.05.15

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau