Dvi kavinės per autostradą nesusieina

Publikuota: 2015-12-12
Donatas Kalnikas, UAB „Myga“, valdančios dvi pakelės užeigas ir viešbutį, bendraturtis, nevengia ir pats padirbėti prie baro ir aptarnauti kavinėse stabtelėjusių keleivių.  Mildos Ancevičės (VŽ) nuotr.
Donatas Kalnikas, UAB „Myga“, valdančios dvi pakelės užeigas ir viešbutį, bendraturtis, nevengia ir pats padirbėti prie baro ir aptarnauti kavinėse stabtelėjusių keleivių. Mildos Ancevičės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Sėkmingam pakelės užeigos verslui plėtoti neužtenka malonios aplinkos ir įprasto maisto. Reikia siūlyti ir ką nors išskirtinio, kas sku­bančius keliautojus pri­vers­tų sustoti būtent pas tave.

Tuo įsitikinęs Donatas Kalnikas, UAB „Myga“ bendraturtis. Įmonė greitkelyje Vilnius–Klaipėda valdo dvi kavines ir nediduką 9 kambarių viešbutį.

Viena „Piligrimų užeiga“ įsikūrusi magistralės Vilnius–Klaipėda 238-ame kilometre, o kita – priešais, 72-ame greitkelio Klaipėda–Vilnius kilometre.

13 ha teritorijoje veikia ir pirtis, yra penki įžuvinti tvenkiniai, kur gaudyti žuvų važiuoja žvejai iš visos šalies.

Pakelės verslą Šilalės rajone, Kuodaičių kaime, p. Kalnikas plėtoja kartu su broliu Mindaugu ir tėvais.

Verslininkas prisimena, kad prieš 25 metus maitinimo verslo ėmęsi tėvai buvo vieni pirmųjų, kurie atidarė užeigą greitkelyje.

„Tada visoje magistralėje buvo vos dvi pakelės kavinės. Mes pradėjome nuo kioskelio su trim stalais viduje ir vos du patiekalus siūlančia virtuve. Paradoksalu, bet uždarbis tada buvo kelis kartus didesnis nei dabar, kai užeigų greitkelyje pridygę lyg grybų po lietaus“, – pasakoja jis.

Vilioja spurgomis ir ėriena

Kai konkurencija didžiulė, privalu kuo nors išsiskirti. Kalnikų valdomų užeigų vizitinė kortelė – patiekalai iš ėrienos.

„Brolis turi avių ūkį, tad mėsa apsirūpiname patys. Pastebime, kad lietuviai vis labiau vertina avieną. Mūsų klientai mielai užsisako patiekalų iš ėrienos, o jų paragavę grįžta ir vėl“, – teigia p. Kalnikas.

Ne mažiau nei ėrienos šonkauliukai žinomos ir „Piligrimo užeigos“ varškės spurgos, klientai jų perka dešimtimis.

„Būna, kad ir po valandą laukia eilėje, kol iškepa šviežių“, – šypsosi užeigos šeimininkas.

Atrodytų, kad pakelės maitinimo įstaigų klientai dažniausiai yra atsitiktiniai keleiviai, tačiau pašnekovas paneigia šį mitą. Jo skaičiavimais, net 70–80% užeigos lankytojų yra nuolatiniai.

„Mūsų aukso laikas – vasara, kai žmonės traukia į pajūrį. Dauguma greitkelyje turi mėgstamas vietas, kuriose sustoja užkąsti, tad didelė dalis lankytojų yra tokių, kurie važiuodami automagistrale pas mus stabteli įprotį turi jau daug metų“, – nurodo pašnekovas.

Paklaustas, kurioje greitkelio pusėje esanti užeiga populiaresnė, pašnekovas sako, kad tai priklauso nuo savaitės dienos. Penktadieniais ir šeštadieniais daugiau žmonių sulaukiama greitkelyje Klaipėdos link esančioje užeigoje, o sekmadieniais, kai visi pajuda iš pajūrio, apgultis būna priešingoje greitkelio pusėje esančioje kavinėje.

Svarbūs autobusų vairuotojai

Šalia automagistralės įsikūrusios „Piligrimo užeigos“ sulaukia ir užsienio turistų. Ponas Kalnikas sako, kad jų srautai priklauso nuo santykių su turistų grupes vežiojančių autobusų vairuotojais. Mat jų sprendimas lemia, kokioje automagistralės vietoje sustoti.

„Su vairuotojais palaikome draugiškus santykius, visada skaniai pamaitiname, todėl pas mus jie mielai stoja“, – sako pašnekovas ir vardija, kad šią vasarą dažni svečiai buvo vokiečiai, taip pat sulaukta austrų, šveicarų, suomių turistų.

Tačiau p. Kalnikas apgailestauja, kad pastaruoju metu gerokai sumažėjo rusų, anksčiau jie sudarydavo apie 20% visų klientų. Anot jo, tai atsiliepia ir kavinių apyvartai, pastaruosius kelerius metus ji vis mažėja.

Ir tai ne vienintelis iššūkis, su kuriais susiduria verslininkas. Didelė bėda – darbo jėgos trūkumas.

Kuodaičių kaime vos keli namai, vietinių gyventojų nedaug, todėl darbuotojų tenka ieškoti Šilalėje, Klaipėdoje. Žiemą užeigose dirba apie 15 žmonių, o vasarą jų skaičius padvigubėja.

„Darbuotojams tenka suteikti ir gyvenamąją vietą, nes kitaip jų prisivilioti būtų apskritai neįmanoma. Kiek lengviau tik vasarą, kai į Šilalę grįžta didmiesčiuose besimokantys studentai. Šaltuoju metu gelbėja tai, kad versle sukasi visa šeima, tad daug darbų padarome ir patys“, – pasakoja p. Kalnikas.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Lenkai iš Lietuvos ūkių supirktų kad ir visą pieną – tiesa, ne bet kokį Premium

Gaminantieji produktą uždirba daugiau nei žaliavos tiekėjai, tačiau Rokiškio kooperatyvas „Eko tikslas“,...

Agroverslas
06:00
Tyrimas: smulkusis verslas neįvertina IT potencialo ir pavojų

Smulkiose Lietuvos įmonėse kompiuterine ir IT įranga dažniausiai rūpinasi ne patyrę specialistai, o...

Technologijos
2018.09.24
„Metų gazelės 2018“ vadovas: niekada neturėjau įmonės, teikiančios pigias paslaugas, vizijos Premium 15

„Gazelė 2018“ titulą pelniusi „Hugaas Services“ – viena iš trijų Lietuvoje veikiančių Norvegijos „Hugaas...

Statyba ir NT
2018.09.24
Maisto rinkinių verslas – ne tik daržoves supjaustyti 1

Maisto produktų su receptais, kaip gaminti valgius, prenumeratą pakeitė dar greitesnė ir paprastesnė valgių...

Drabužių pardavėjų pajamas kilsteli ir nauja parduotuvės vieta, ir atnaujinta e. parduotuvė

Smulkūs drabužių mažmenininkai pastaraisiais metais stebi besitraukiantį pirkimą ir intensyvią konkurenciją.

„Metų gazelės“ titulas lieka Vilniuje 7

„Gazelė 2018“ nugalėtoja pripažinta sostinės „Hugaas Services“ – įmonė per 3 metus pardavimus užaugino...

Statyba ir NT
2018.09.20
„Gazelės” konferencija Vilniuje: šiemet ji kitokia

„Gazelės“ konferencija, kurią „Verslo žinios“ rengia jau 15 metų, šiemet iš esmės atsinaujino: ne tik...

Mano verslas
2018.09.20
Verslas išaugo iš pilnų lagaminų lauktuvių Premium 3

2.000 Eur – tiek siekė Vilniaus Halės turgavietėje įkurtos graikiškų produktų parduotuvės pirmosios savaitės...

Smulkieji apie jiems žadamą paramą: supriešinimas su stambiaisiais Premium 2

Vyriausybės planus skatinti smulkųjį verslą patys smulkieji vertina atsargiai. Juokas pro ašaras – taip jie...

Verslo aplinka
2018.09.18
Optimizuota įmonės veikla – jaukas investicijoms Rėmėjo turinys

Rugsėjo 20 d. startuosianti kasmetinė verslo konferencija „Gazelė“ sugrįžta atsinaujinusi – su daugiau...

Finansai
2018.09.18
Turguje sostinėje pasiūlė tailandietišką maistą – prireikė ir cepelinų Premium 3

Kai į sostinės Halės turgavietėje veikiančią tailandietišką užkandinę „Spoon Out“ užsukę lankytojai vis...

Įkūrė butiką tiems, kurie kanceliarinių reikmenų perka daugiau nei naudoja Premium 1

Vokiški „Kaweco“ rašikliai, japoniški degtukus primenantys „Hibi“ smilkalai, itališkos „Moleskine“ užrašinės...

Šokolado fontanų nuoma prigijo, bet verslą išplėtė pasiūlę kitą paslaugą Premium 1

Verslas, pradėtas nuo šokoladų fontanų nuomos, pagreitį įgavo tik jį papildžius šventine apšvietimo paslauga.

„Big data" padeda surasti, kam pasaulyje reikia 60 t mėlynių 7

UAB „Icona“ pradėjo siūlyti klientų užsienyje paieškos paslaugą pasinaudojus didžiaisiais duomenimis. Anot...

Pramonė
2018.09.16
Maisto rinkinių prenumeratorių daugėja – valgiaraščių sudarytojai konkuruoja skoniu Premium 1

Maisto produktų su receptais, kaip gaminti valgius, prenumeratą pakeitė dar greitesnė ir paprastesnė valgių...

Nori ne tik valgyti, bet ir pamatyti

Sveikesnės gyvensenos mada ypač džiaugiasi ūkininkai – vis daugiau miestiečių turi savus produkcijos...

Agroverslas
2018.09.13
Kad naujos kolekcijos drabužių neliko per porą dienų, nemeluoja Premium

Pasirodžius naujai V&V drabužių kolekcijai, po dienos ar dviejų feisbuke gali pasirodyti pranešimas, kad kai...

Griežtesni reikalavimai neišbaidė „Gazelių“ – į sąrašą pateko arti 3.000 bendrovių 6

Šiemet sparčiausiai augusių bendrovių sąrašą tikrino dar daugiau institucijų. Patikros rėčio neįveikė kas...

Vadyba
2018.09.10
Atsiskyrė nuo „INK agency“, kuriai priklausė, ir ėmė verslą kurti savaip Premium

Įmonei augant, atsiranda vis naujų veiklų, kurios virsta ne tik sėkmingai veikiančiu padaliniu, bet kartais...

Rinkodara
2018.09.09
Padirbėję užsienio ūkiuose, verslą kuria čia

Migracijos problema niekur nedingo, tačiau vis dažniau galima įžvelgti šviesiąją jos pusę: mūsų gyventojai,...

Agroverslas
2018.09.09

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau