Dvi kavinės per autostradą nesusieina

Publikuota: 2015-12-12
Donatas Kalnikas, UAB „Myga“, valdančios dvi pakelės užeigas ir viešbutį, bendraturtis, nevengia ir pats padirbėti prie baro ir aptarnauti kavinėse stabtelėjusių keleivių.  Mildos Ancevičės (VŽ) nuotr.
Donatas Kalnikas, UAB „Myga“, valdančios dvi pakelės užeigas ir viešbutį, bendraturtis, nevengia ir pats padirbėti prie baro ir aptarnauti kavinėse stabtelėjusių keleivių. Mildos Ancevičės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Sėkmingam pakelės užeigos verslui plėtoti neužtenka malonios aplinkos ir įprasto maisto. Reikia siūlyti ir ką nors išskirtinio, kas sku­bančius keliautojus pri­vers­tų sustoti būtent pas tave.

Tuo įsitikinęs Donatas Kalnikas, UAB „Myga“ bendraturtis. Įmonė greitkelyje Vilnius–Klaipėda valdo dvi kavines ir nediduką 9 kambarių viešbutį.

Viena „Piligrimų užeiga“ įsikūrusi magistralės Vilnius–Klaipėda 238-ame kilometre, o kita – priešais, 72-ame greitkelio Klaipėda–Vilnius kilometre.

13 ha teritorijoje veikia ir pirtis, yra penki įžuvinti tvenkiniai, kur gaudyti žuvų važiuoja žvejai iš visos šalies.

Pakelės verslą Šilalės rajone, Kuodaičių kaime, p. Kalnikas plėtoja kartu su broliu Mindaugu ir tėvais.

Verslininkas prisimena, kad prieš 25 metus maitinimo verslo ėmęsi tėvai buvo vieni pirmųjų, kurie atidarė užeigą greitkelyje.

„Tada visoje magistralėje buvo vos dvi pakelės kavinės. Mes pradėjome nuo kioskelio su trim stalais viduje ir vos du patiekalus siūlančia virtuve. Paradoksalu, bet uždarbis tada buvo kelis kartus didesnis nei dabar, kai užeigų greitkelyje pridygę lyg grybų po lietaus“, – pasakoja jis.

Vilioja spurgomis ir ėriena

Kai konkurencija didžiulė, privalu kuo nors išsiskirti. Kalnikų valdomų užeigų vizitinė kortelė – patiekalai iš ėrienos.

„Brolis turi avių ūkį, tad mėsa apsirūpiname patys. Pastebime, kad lietuviai vis labiau vertina avieną. Mūsų klientai mielai užsisako patiekalų iš ėrienos, o jų paragavę grįžta ir vėl“, – teigia p. Kalnikas.

Ne mažiau nei ėrienos šonkauliukai žinomos ir „Piligrimo užeigos“ varškės spurgos, klientai jų perka dešimtimis.

„Būna, kad ir po valandą laukia eilėje, kol iškepa šviežių“, – šypsosi užeigos šeimininkas.

Atrodytų, kad pakelės maitinimo įstaigų klientai dažniausiai yra atsitiktiniai keleiviai, tačiau pašnekovas paneigia šį mitą. Jo skaičiavimais, net 70–80% užeigos lankytojų yra nuolatiniai.

„Mūsų aukso laikas – vasara, kai žmonės traukia į pajūrį. Dauguma greitkelyje turi mėgstamas vietas, kuriose sustoja užkąsti, tad didelė dalis lankytojų yra tokių, kurie važiuodami automagistrale pas mus stabteli įprotį turi jau daug metų“, – nurodo pašnekovas.

Paklaustas, kurioje greitkelio pusėje esanti užeiga populiaresnė, pašnekovas sako, kad tai priklauso nuo savaitės dienos. Penktadieniais ir šeštadieniais daugiau žmonių sulaukiama greitkelyje Klaipėdos link esančioje užeigoje, o sekmadieniais, kai visi pajuda iš pajūrio, apgultis būna priešingoje greitkelio pusėje esančioje kavinėje.

Svarbūs autobusų vairuotojai

Šalia automagistralės įsikūrusios „Piligrimo užeigos“ sulaukia ir užsienio turistų. Ponas Kalnikas sako, kad jų srautai priklauso nuo santykių su turistų grupes vežiojančių autobusų vairuotojais. Mat jų sprendimas lemia, kokioje automagistralės vietoje sustoti.

„Su vairuotojais palaikome draugiškus santykius, visada skaniai pamaitiname, todėl pas mus jie mielai stoja“, – sako pašnekovas ir vardija, kad šią vasarą dažni svečiai buvo vokiečiai, taip pat sulaukta austrų, šveicarų, suomių turistų.

Tačiau p. Kalnikas apgailestauja, kad pastaruoju metu gerokai sumažėjo rusų, anksčiau jie sudarydavo apie 20% visų klientų. Anot jo, tai atsiliepia ir kavinių apyvartai, pastaruosius kelerius metus ji vis mažėja.

Ir tai ne vienintelis iššūkis, su kuriais susiduria verslininkas. Didelė bėda – darbo jėgos trūkumas.

Kuodaičių kaime vos keli namai, vietinių gyventojų nedaug, todėl darbuotojų tenka ieškoti Šilalėje, Klaipėdoje. Žiemą užeigose dirba apie 15 žmonių, o vasarą jų skaičius padvigubėja.

„Darbuotojams tenka suteikti ir gyvenamąją vietą, nes kitaip jų prisivilioti būtų apskritai neįmanoma. Kiek lengviau tik vasarą, kai į Šilalę grįžta didmiesčiuose besimokantys studentai. Šaltuoju metu gelbėja tai, kad versle sukasi visa šeima, tad daug darbų padarome ir patys“, – pasakoja p. Kalnikas.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Nuo liepos 1 d. didėja dienpinigiai komandiruotėms Lietuvoje ir užsienyje

Nuo liepos 1 d. įsigalioja atnaujinta Dienpinigių ir kitų komandiruočių išlaidų tvarka – dienpinigių normos...

Finansai
09:51
Kavinę ar restoraną uždaryti atostogoms – irgi išeitis Premium

Vasarą papildomos darbo rankos maitinimo įstaigoms yra išsigelbėjimas, tačiau kai kurie restoranai,...

E. prekyba ūkininkų produktais: garsi rinkodara ir tylus atsisveikinimas Premium

E. prekyba natūraliais maisto produktais iš ūkininkų sudėtinga dėl nepakankamos paklausos, didelės...

Dėl darbuotojų biurą padalijo per du miestus ir neapsiriko Premium 3

Jei geram specialistui iš Kauno pasiūlai darbą sostinėje, jis kažin ar susivilios. Todėl UAB „Axis Auto“...

Transportas
2018.05.21
Iš santaupų atidarė drabužių parduotuvę gimtajame mieste – dabar valdo keliolikos tinklą Premium

Nedidelėmis investicijomis iš santaupų gimtuosiuose Kėdainiuose pradėtas verslas per dešimtmetį gali virsti...

E. parduotuvė „Balta karvė“ nutraukia veiklą 6

UAB „Local fresh food“, valdanti e. parduotuvę Baltakarve.lt, pirmadienio rytą klientus e. laišku informavo...

Į užsienį veržiasi net ir gerai uždirbantys 11

Vasara ateina visur, tad ir darbuotojų paklausa išauga ir Lietuvoje, ir užsienio šalyse. Pastarosios turi...

Vadyba
2018.05.21
Valdžia šluoja pelno nesiekiančių įmonių lengvatas – gresia ir delspinigiai Premium

Vyriausybė planuoja gerokai apkarpyti pelno nesiekiančių įmonių lengvatas. Jeigu atitinkamas Pelno mokesčio...

Finansai
2018.05.21
Aprangos kūrėjai atkreipia dėmesį, o tada pasiraitoja rankoves

Perpildytoje mados rinkoje krizę išgyvena ir prekybininkai, ir kūrėjai. O dažnas gana garsus ar bent stabilų...

Rinkodara
2018.05.20
Surizikavę ūkininkai pirkėjų turi daugiau 1

Pirkėjai nori kuo įvairesnių produktų, bet geriausia, kad šie būtų iš vienų rankų. Tuo įsitikinę ūkininkai,...

Agroverslas
2018.05.19
Teisingas žingsnis: brangių užsakymų sulaukė anksčiau, nei parsigabeno įrangą Premium

Investavusieji į modernią gamybos įrangą kalba apie naują veiklos etapą – technologinis atnaujinimas ne tik...

Pramonė
2018.05.19
Geriausias būdas parduoti: tegul pirkėjai atvyksta į kiemą patys Premium

Lietuvos medelynai stabiliai augina pajamas, nes pirkėjai vis labiau vertina kokybę. O ja geriausiai...

Agroverslas
2018.05.18
Plungės verslininkas: Vilniuje darbuotojai sutinka dirbti už mažiau negu pas mus Premium 21

Kuo toliau nuo didmiesčių, tuo pragyvenimo lygis žemesnis. Tačiau sėkmingai dirbančių įmonių vadovai teigia,...

Pramonė
2018.05.17
Lietuvos mados rinka traukiasi: dizaineriai uždaro dalį parduotuvių Premium 12

Lietuvos dizaineriai, sukūrę asmeninius prekių ženklus, kalba apie pokyčius ir Lietuvos, ir pasaulio mados...

IĮ savininkas išvengė 3,1 mln. Eur skolos, kuri priteista jo IĮ Premium 1

Pinigai buvo paskolinti individualiai įmonei, už kurią asmeniniu turtu atsako jos savininkas, tačiau...

Finansai
2018.05.16
Kauną iškeitė į kaimą ir keliuose hektaruose sukūrė sėkmingą verslą Premium 3

Daržovių sezonas nėra ilgas, tačiau Edvardas Abukauskas rado būdą jomis prekiauti ištisus metus: viską, ką...

Agroverslas
2018.05.16
Verslo naujokų patirtis: kaip įmonei sulaukti pirmojo gimtadienio Premium

Per metus ilgiau nei iki pirmojo gimtadienio išgyvenusių įmonių padaugėjo 3%, iki 63%, kai dar prieš kelerius...

Vadyba
2018.05.14
Nenori daug rizikuoti – kurk laikinąją parduotuvę Premium

Verslininkai sutaria, kad derinti e. prekybą su fizine parduotuve yra naudinga. Tačiau UAB „Butikas“ atrado...

Rinkodara
2018.05.14
Ūkininkai pas pirkėjus suka kitokiais keliais

Vis daugiau ūkininkų suvokia, kad labiausiai produkciją apsimoka parduoti galutiniam pirkėjui, ir daro tai...

Agroverslas
2018.05.13
Ugdantys geros kavos pirkėjus, pirmiausia su ja pažindina 4

Kavos gėrėjų yra daug, bet iš jų kavą kruopščiai renkasi ir ją ruošia gal tik keli procentai. Gerosios kavos...

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau