Dvi kavinės per autostradą nesusieina

Publikuota: 2015-12-12
Donatas Kalnikas, UAB „Myga“, valdančios dvi pakelės užeigas ir viešbutį, bendraturtis, nevengia ir pats padirbėti prie baro ir aptarnauti kavinėse stabtelėjusių keleivių.  Mildos Ancevičės (VŽ) nuotr.
Donatas Kalnikas, UAB „Myga“, valdančios dvi pakelės užeigas ir viešbutį, bendraturtis, nevengia ir pats padirbėti prie baro ir aptarnauti kavinėse stabtelėjusių keleivių. Mildos Ancevičės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Sėkmingam pakelės užeigos verslui plėtoti neužtenka malonios aplinkos ir įprasto maisto. Reikia siūlyti ir ką nors išskirtinio, kas sku­bančius keliautojus pri­vers­tų sustoti būtent pas tave.

Tuo įsitikinęs Donatas Kalnikas, UAB „Myga“ bendraturtis. Įmonė greitkelyje Vilnius–Klaipėda valdo dvi kavines ir nediduką 9 kambarių viešbutį.

Viena „Piligrimų užeiga“ įsikūrusi magistralės Vilnius–Klaipėda 238-ame kilometre, o kita – priešais, 72-ame greitkelio Klaipėda–Vilnius kilometre.

13 ha teritorijoje veikia ir pirtis, yra penki įžuvinti tvenkiniai, kur gaudyti žuvų važiuoja žvejai iš visos šalies.

Pakelės verslą Šilalės rajone, Kuodaičių kaime, p. Kalnikas plėtoja kartu su broliu Mindaugu ir tėvais.

Verslininkas prisimena, kad prieš 25 metus maitinimo verslo ėmęsi tėvai buvo vieni pirmųjų, kurie atidarė užeigą greitkelyje.

„Tada visoje magistralėje buvo vos dvi pakelės kavinės. Mes pradėjome nuo kioskelio su trim stalais viduje ir vos du patiekalus siūlančia virtuve. Paradoksalu, bet uždarbis tada buvo kelis kartus didesnis nei dabar, kai užeigų greitkelyje pridygę lyg grybų po lietaus“, – pasakoja jis.

Vilioja spurgomis ir ėriena

Kai konkurencija didžiulė, privalu kuo nors išsiskirti. Kalnikų valdomų užeigų vizitinė kortelė – patiekalai iš ėrienos.

„Brolis turi avių ūkį, tad mėsa apsirūpiname patys. Pastebime, kad lietuviai vis labiau vertina avieną. Mūsų klientai mielai užsisako patiekalų iš ėrienos, o jų paragavę grįžta ir vėl“, – teigia p. Kalnikas.

Ne mažiau nei ėrienos šonkauliukai žinomos ir „Piligrimo užeigos“ varškės spurgos, klientai jų perka dešimtimis.

„Būna, kad ir po valandą laukia eilėje, kol iškepa šviežių“, – šypsosi užeigos šeimininkas.

Atrodytų, kad pakelės maitinimo įstaigų klientai dažniausiai yra atsitiktiniai keleiviai, tačiau pašnekovas paneigia šį mitą. Jo skaičiavimais, net 70–80% užeigos lankytojų yra nuolatiniai.

„Mūsų aukso laikas – vasara, kai žmonės traukia į pajūrį. Dauguma greitkelyje turi mėgstamas vietas, kuriose sustoja užkąsti, tad didelė dalis lankytojų yra tokių, kurie važiuodami automagistrale pas mus stabteli įprotį turi jau daug metų“, – nurodo pašnekovas.

Paklaustas, kurioje greitkelio pusėje esanti užeiga populiaresnė, pašnekovas sako, kad tai priklauso nuo savaitės dienos. Penktadieniais ir šeštadieniais daugiau žmonių sulaukiama greitkelyje Klaipėdos link esančioje užeigoje, o sekmadieniais, kai visi pajuda iš pajūrio, apgultis būna priešingoje greitkelio pusėje esančioje kavinėje.

Svarbūs autobusų vairuotojai

Šalia automagistralės įsikūrusios „Piligrimo užeigos“ sulaukia ir užsienio turistų. Ponas Kalnikas sako, kad jų srautai priklauso nuo santykių su turistų grupes vežiojančių autobusų vairuotojais. Mat jų sprendimas lemia, kokioje automagistralės vietoje sustoti.

„Su vairuotojais palaikome draugiškus santykius, visada skaniai pamaitiname, todėl pas mus jie mielai stoja“, – sako pašnekovas ir vardija, kad šią vasarą dažni svečiai buvo vokiečiai, taip pat sulaukta austrų, šveicarų, suomių turistų.

Tačiau p. Kalnikas apgailestauja, kad pastaruoju metu gerokai sumažėjo rusų, anksčiau jie sudarydavo apie 20% visų klientų. Anot jo, tai atsiliepia ir kavinių apyvartai, pastaruosius kelerius metus ji vis mažėja.

Ir tai ne vienintelis iššūkis, su kuriais susiduria verslininkas. Didelė bėda – darbo jėgos trūkumas.

Kuodaičių kaime vos keli namai, vietinių gyventojų nedaug, todėl darbuotojų tenka ieškoti Šilalėje, Klaipėdoje. Žiemą užeigose dirba apie 15 žmonių, o vasarą jų skaičius padvigubėja.

„Darbuotojams tenka suteikti ir gyvenamąją vietą, nes kitaip jų prisivilioti būtų apskritai neįmanoma. Kiek lengviau tik vasarą, kai į Šilalę grįžta didmiesčiuose besimokantys studentai. Šaltuoju metu gelbėja tai, kad versle sukasi visa šeima, tad daug darbų padarome ir patys“, – pasakoja p. Kalnikas.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Įmonės renginiai: kodėl jų laukia ne tik darbuotojai

Kuo didesnė bendrovė, tuo joje yra stipresnės tradicijos švęsti ar vykti į renginius visiems darbuotojams...

Vadyba
08:35
Smulkiųjų klaidos internete

Investicija į verslo įvaizdį virtualioje erdvėje gali būti vienas išmintingiausių šiuolaikinių sprendimų.

Rinkodara
08:16
Verslo idėją parsivežė iš Kanados: produkto skonis – seniai pažįstamas 1

„Nekaltas limonadas“, – taip savo kuriamą gėrimą pristato kombučios „Būkčia“ gamintojai Laurynas Sužiedėlis...

Agroverslas
2019.01.19
Dalyvavimas parodose: jei jau važiuojama, tai ne puse kojos Premium 1

Metų pradžioje verslas jau žino mugių ir parodų, kuriose dalyvaus, tvarkaraštį. Smulkieji planuoja gamybą,...

Pramonė
2019.01.18
Verslo liudijimus galima įsigyti e.būdu

Pernai gyventojų skaičius, kurie įsigijo verslo liudijimus internetu, išaugo 8%. Mokesčių administratorius...

Finansai
2019.01.17
Kaip samdomam vadovui užsitarnauti sprendimų laisvę Premium

Verslo įkūrėjui atsitraukti nuo tiesioginio vadovavimo – rizikinga, bet naujas vadovas dažnai ateina su...

Vadyba
2019.01.17
Rinkodara smulkiesiems: užuot erzinus vartotoją, kreiptis individualiai Premium 1

Autentiško ryšio su klientais paieškos, pasiūlymų individualizavimas, taip pat detali duomenų analizė ir...

Rinkodara
2019.01.16
Prie algos priedai „natūra“ tiktų ne visiems Premium 12

Pasiūlymą leisti darbdaviams papildomai motyvuoti darbuotojus, lėšas nurašant į sąnaudas, ekonomistai...

Vadyba
2019.01.15
Kas trečias darbą keistų kad ir rytoj: kaip sulaikyti darbuotojus Premium 5

Darbuotojų pageidavimų sąrašas vis ilgėja: tikisi, kad alga per metus didės keliolika procentų, o jei ne,...

Pramonė
2019.01.15
Kodėl bent pusvalandis, rastas pabendrauti su jaunimu, atsiperka

Kai patyręs verslininkas pradedančiajam pataria, ką daryti, o kokių klaidų vengti, pastarojo verslas...

Vadyba
2019.01.13
Itališką kokybę už itališką kainą kauniečiai pasiekė per trejus metus Premium

Odos apdirbimo pramonei Lietuvoje susitraukus, jaunas verslas ne tik sukuria svetur atpažįstamą galanterijos...

Pramonė
2019.01.12
Kaip smulkiesiems gauti dėmesio nemokamai

Teigiamas visuomenės ir žiniasklaidos dėmesys – vertingas įrankis smulkiesiems. Entrepreneur.com primena, kad...

Rinkodara
2019.01.12
Pateko į JAV parduotuvių lentynas, o iš ten iki Kanados rinkos – ranka paduok Premium 3

Tai, kas tinka Europoje, už Atlanto nebūtinai pasiteisina, todėl net ilgametę patirtį sukaupusios įmonės,...

Pramonė
2019.01.11
Rado aukso vidurį tarp virtualios ir įprastos parduotuvės Premium

Fizinė parduotuvė reikalauja kur kas daugiau sąnaudų ir ne visada yra tikslinga ją turėti, tačiau dalis...

Rinkodara
2019.01.09
Iš arbatos grybo gamina nekaltą limonadą Premium 2

„Nekaltas limonadas“, – taip savo kuriamą gėrimą pristato kombučios „Būkčia“ gamintojai Laurynas Sužiedėlis...

Agroverslas
2019.01.08
Drąsieji skolinasi nebūtinai banke: kokiems klausimams pasirengti Premium 4

Kuo sparčiau įmonė auga, tuo labiau jai reikia pinigų tiek investicijoms, tiek apyvartinėms lėšoms. Anksčiau...

Vadyba
2019.01.08
„Sodra“ – apie visus tarifus ir įmokas 2019 m. 16

Nuo 2019 m. pradžios pasikeitė minimalios mėnesinės algos (MMA) dydis, dabar, sujungus darbdavio ir...

Finansai
2019.01.08
Mugių suma – ne prasčiau nei 2017 m. Premium

Vos suskaičiavę ką tik pasibaigusios prekybos kalėdinėse mugėse rezultatus, kai kurie smulkieji jau...

Pirkėjų dėmesį užsitarnauja vieninteliu produktu

Nesvarbu, kokios progos mugėje dalyvauja smulkieji, kokiu sezonu tas prekymetis vyksta, gamintojai dažnai...

PVM galima bus mokėti kas tris mėnesius 8

Bendrovės, kurių pajamos neviršija 300.000 Eur, nuo šių metų liepos 1 d. gali pasirinkti mokėti PVM mokestį...

Finansai
2019.01.04

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau