Dvi kavinės per autostradą nesusieina

Publikuota: 2015-12-12
Donatas Kalnikas, UAB „Myga“, valdančios dvi pakelės užeigas ir viešbutį, bendraturtis, nevengia ir pats padirbėti prie baro ir aptarnauti kavinėse stabtelėjusių keleivių.  Mildos Ancevičės (VŽ) nuotr.
Donatas Kalnikas, UAB „Myga“, valdančios dvi pakelės užeigas ir viešbutį, bendraturtis, nevengia ir pats padirbėti prie baro ir aptarnauti kavinėse stabtelėjusių keleivių. Mildos Ancevičės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Sėkmingam pakelės užeigos verslui plėtoti neužtenka malonios aplinkos ir įprasto maisto. Reikia siūlyti ir ką nors išskirtinio, kas sku­bančius keliautojus pri­vers­tų sustoti būtent pas tave.

Tuo įsitikinęs Donatas Kalnikas, UAB „Myga“ bendraturtis. Įmonė greitkelyje Vilnius–Klaipėda valdo dvi kavines ir nediduką 9 kambarių viešbutį.

Viena „Piligrimų užeiga“ įsikūrusi magistralės Vilnius–Klaipėda 238-ame kilometre, o kita – priešais, 72-ame greitkelio Klaipėda–Vilnius kilometre.

13 ha teritorijoje veikia ir pirtis, yra penki įžuvinti tvenkiniai, kur gaudyti žuvų važiuoja žvejai iš visos šalies.

Pakelės verslą Šilalės rajone, Kuodaičių kaime, p. Kalnikas plėtoja kartu su broliu Mindaugu ir tėvais.

Verslininkas prisimena, kad prieš 25 metus maitinimo verslo ėmęsi tėvai buvo vieni pirmųjų, kurie atidarė užeigą greitkelyje.

„Tada visoje magistralėje buvo vos dvi pakelės kavinės. Mes pradėjome nuo kioskelio su trim stalais viduje ir vos du patiekalus siūlančia virtuve. Paradoksalu, bet uždarbis tada buvo kelis kartus didesnis nei dabar, kai užeigų greitkelyje pridygę lyg grybų po lietaus“, – pasakoja jis.

Vilioja spurgomis ir ėriena

Kai konkurencija didžiulė, privalu kuo nors išsiskirti. Kalnikų valdomų užeigų vizitinė kortelė – patiekalai iš ėrienos.

„Brolis turi avių ūkį, tad mėsa apsirūpiname patys. Pastebime, kad lietuviai vis labiau vertina avieną. Mūsų klientai mielai užsisako patiekalų iš ėrienos, o jų paragavę grįžta ir vėl“, – teigia p. Kalnikas.

Ne mažiau nei ėrienos šonkauliukai žinomos ir „Piligrimo užeigos“ varškės spurgos, klientai jų perka dešimtimis.

„Būna, kad ir po valandą laukia eilėje, kol iškepa šviežių“, – šypsosi užeigos šeimininkas.

Atrodytų, kad pakelės maitinimo įstaigų klientai dažniausiai yra atsitiktiniai keleiviai, tačiau pašnekovas paneigia šį mitą. Jo skaičiavimais, net 70–80% užeigos lankytojų yra nuolatiniai.

„Mūsų aukso laikas – vasara, kai žmonės traukia į pajūrį. Dauguma greitkelyje turi mėgstamas vietas, kuriose sustoja užkąsti, tad didelė dalis lankytojų yra tokių, kurie važiuodami automagistrale pas mus stabteli įprotį turi jau daug metų“, – nurodo pašnekovas.

Paklaustas, kurioje greitkelio pusėje esanti užeiga populiaresnė, pašnekovas sako, kad tai priklauso nuo savaitės dienos. Penktadieniais ir šeštadieniais daugiau žmonių sulaukiama greitkelyje Klaipėdos link esančioje užeigoje, o sekmadieniais, kai visi pajuda iš pajūrio, apgultis būna priešingoje greitkelio pusėje esančioje kavinėje.

Svarbūs autobusų vairuotojai

Šalia automagistralės įsikūrusios „Piligrimo užeigos“ sulaukia ir užsienio turistų. Ponas Kalnikas sako, kad jų srautai priklauso nuo santykių su turistų grupes vežiojančių autobusų vairuotojais. Mat jų sprendimas lemia, kokioje automagistralės vietoje sustoti.

„Su vairuotojais palaikome draugiškus santykius, visada skaniai pamaitiname, todėl pas mus jie mielai stoja“, – sako pašnekovas ir vardija, kad šią vasarą dažni svečiai buvo vokiečiai, taip pat sulaukta austrų, šveicarų, suomių turistų.

Tačiau p. Kalnikas apgailestauja, kad pastaruoju metu gerokai sumažėjo rusų, anksčiau jie sudarydavo apie 20% visų klientų. Anot jo, tai atsiliepia ir kavinių apyvartai, pastaruosius kelerius metus ji vis mažėja.

Ir tai ne vienintelis iššūkis, su kuriais susiduria verslininkas. Didelė bėda – darbo jėgos trūkumas.

Kuodaičių kaime vos keli namai, vietinių gyventojų nedaug, todėl darbuotojų tenka ieškoti Šilalėje, Klaipėdoje. Žiemą užeigose dirba apie 15 žmonių, o vasarą jų skaičius padvigubėja.

„Darbuotojams tenka suteikti ir gyvenamąją vietą, nes kitaip jų prisivilioti būtų apskritai neįmanoma. Kiek lengviau tik vasarą, kai į Šilalę grįžta didmiesčiuose besimokantys studentai. Šaltuoju metu gelbėja tai, kad versle sukasi visa šeima, tad daug darbų padarome ir patys“, – pasakoja p. Kalnikas.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Bendruomenei lenktyniaujant dėl „Mangų Mango“, kuria kooperatyvą Peru Premium

Kai ištikimi pirkėjai lenk­tyniauja, kad spėtų užsisakyti aukščiausios kokybės vai­sių, netrukus reikia...

Gazelė
10:52
Bendras verslas su artimaisiais: į ką atkreipti dėmesį

Lietuvoje didžiąją smulkių įmonių dalį sudaro šeimos verslai. Vis dažniau prie tėvų įkurtos ir jau ant kojų...

Gazelė
07:56
Pardavėjų skirstymas į ūkininkus ir medžiotojus – praeitas etapas 2

Kuo stipriau įmonė auga, tuo pardavimo skyriui tenka didesnė atsakomybė, nes reikia ne tik atrasti naujų...

Gazelė
2019.04.25
NT buferis leido išsaugoti verslą: Šilalės prekybininkai atidaro modernų viešbutį Premium 2

Anksčiau turistų autobusai dažnai aplenkdavo Šilalę dėl vienintelės priežasties – nebūdavo kur apsistoti...

Gazelė
2019.04.25
Anykštėnių receptas: įsigijus verslą nekeisti to, kas sukurta Premium 1

Neretai naujieji savininkai įsigytam jau veikiančiam verslui suteikia naują rūbą arba pakeičia kardinaliai.

Gazelė
2019.04.25
Antros kartos farmacininko kryptis – dirbti ten, kur neįdomu didiesiems Premium 1

Kad išsitektų šalia didelių vaistinių tinklų, nepriklausomoms vaistinėms svarbu turėti bent kokį pranašumą,...

Gazelė
2019.04.24
Kas laukia nesumokėjus „Sodros“ įmokų 2

Jeigu asmuo Valstybinei mokesčių inspekcijai deklaruos pajamas iš individualios veiklos, tačiau nesumokės...

Finansai
2019.04.24
Nepriklausomų vaistinių Lietuvoje dar yra – kaip jos apsisaugo nuo tinklų „viruso“ Premium 2

Papildomos paslaugos, kitoks aptarnavimas, bendradarbiavimas su kolegomis – veiksniai, leidžiantys...

Gazelė
2019.04.24
E. parduotuvę sukūrė, kai dar nebuvo pirkėjų, bet plečiasi tik po dešimtmečio Premium

Lietuviška e. parduotuvė, sukaupusi tiek internetinės prekybos patirties, kiek laiko Lietuvoje iš viso...

Gazelė
2019.04.23
Nusivylę augalais, kurie neprigyja, pirkėjai kokybės ieško medelynuose

Nors prekybos centruose ar turguose galima rasti augalų, kokių tik širdis geidžia, tačiau ne vienas pirkėjas...

Gazelė
2019.04.22
Latviai pradėjo gaminti marinuotų agurkų skonio degtinę 3

Prekės ženklo „Moskovskaya“ liniją papildė 4 nauji degtinės gėrimai, kuriems kurti panaudoti senoviniai...

Gazelė
2019.04.22
Molinių taikinių jau neužtenka – Švenčionyse kuria interaktyvią šaudyklą Premium

Švenčionių r. įrengta šaudykla modernizuojama iš esmės: bus ne tik įrengta stendinio šaudymo aikštelė ir dvi...

Gazelė
2019.04.22
Verslo įkūrėjų patirtis: net ir nedidelė klaida kainuoja 

Verslo pradžioje klaidų pridaroma daugiausia – pirmaisiais metais uždaroma kone pusė pradėjusių dirbti...

Gazelė
2019.04.21
Estai atrado lietuviškus dūmų detektorius  – „Eldes“ vos spėja juos gaminti Premium 2

Idėją patobulinti produktą gali pasiūlyti ir klientai: estų saugos tarnyba paprašė UAB „Eldes“ nuotolinį dūmų...

Gazelė
2019.04.19
Idėja iš Londono: lietuviai sukūrė sporto klubus vienijančią interneto platformą Premium 1

Aktyvi dviejų vaikų mama Greta Šidlauskienė su broliu Laurynu Gružinsku sukūrė sporto klubus vienijančią...

Paslaugos
2019.04.18
Didžiausias Šiaurės Europos dviračių gamintojas pardavinėti mokosi iš smulkiųjų Premium 1

Gamintojų kooperacija ar skatinimas tą daryti – įprastas reiškinys, tačiau bendradarbiavimas neįpareigoja...

Gazelė
2019.04.18
Ne visi smulkiausi ūkininkai privalo mokėti GPM – yra išlygų

Pernai įsigaliojus Gyventojų pajamų mokesčio pakeitimams, žemės ūkio veikla prilyginta individualiajai.

Gazelė
2019.04.17
„No Forks“ plėtra: „Oze“ vėl nusidriekė eilės, dar vieno prekybos centro laukia Premium 8

100 buritų per vieną valandą – toks greitis pasiektas per antrojo meksikietiško maisto restorano „No Forks“...

Gazelė
2019.04.17
Galėjo apsiriboti prancūzų darbo pasiūlymu, bet atsiplėšė šios rinkos dalį Premium

UAB „Galanis“ užsakymų turi kur kas daugiau, nei spėja gaminti – gelbsti tai, kad rudenį bei žiemą,...

Gazelė
2019.04.17
Moderniausio bokso klubo Lietuvoje įkūrėjai pirmąjį ringą surentė iš palečių Premium

Kovą Vilniaus Kalvarijų gatvėje atidarytas bokso ir fizinio rengimo sporto klubas „City Boxing“ prisistato...

Gazelė
2019.04.16

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau