Dvi kavinės per autostradą nesusieina

Publikuota: 2015-12-12
Donatas Kalnikas, UAB „Myga“, valdančios dvi pakelės užeigas ir viešbutį, bendraturtis, nevengia ir pats padirbėti prie baro ir aptarnauti kavinėse stabtelėjusių keleivių.  Mildos Ancevičės (VŽ) nuotr.
Donatas Kalnikas, UAB „Myga“, valdančios dvi pakelės užeigas ir viešbutį, bendraturtis, nevengia ir pats padirbėti prie baro ir aptarnauti kavinėse stabtelėjusių keleivių. Mildos Ancevičės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Sėkmingam pakelės užeigos verslui plėtoti neužtenka malonios aplinkos ir įprasto maisto. Reikia siūlyti ir ką nors išskirtinio, kas sku­bančius keliautojus pri­vers­tų sustoti būtent pas tave.

Tuo įsitikinęs Donatas Kalnikas, UAB „Myga“ bendraturtis. Įmonė greitkelyje Vilnius–Klaipėda valdo dvi kavines ir nediduką 9 kambarių viešbutį.

Viena „Piligrimų užeiga“ įsikūrusi magistralės Vilnius–Klaipėda 238-ame kilometre, o kita – priešais, 72-ame greitkelio Klaipėda–Vilnius kilometre.

13 ha teritorijoje veikia ir pirtis, yra penki įžuvinti tvenkiniai, kur gaudyti žuvų važiuoja žvejai iš visos šalies.

Pakelės verslą Šilalės rajone, Kuodaičių kaime, p. Kalnikas plėtoja kartu su broliu Mindaugu ir tėvais.

Verslininkas prisimena, kad prieš 25 metus maitinimo verslo ėmęsi tėvai buvo vieni pirmųjų, kurie atidarė užeigą greitkelyje.

„Tada visoje magistralėje buvo vos dvi pakelės kavinės. Mes pradėjome nuo kioskelio su trim stalais viduje ir vos du patiekalus siūlančia virtuve. Paradoksalu, bet uždarbis tada buvo kelis kartus didesnis nei dabar, kai užeigų greitkelyje pridygę lyg grybų po lietaus“, – pasakoja jis.

Vilioja spurgomis ir ėriena

Kai konkurencija didžiulė, privalu kuo nors išsiskirti. Kalnikų valdomų užeigų vizitinė kortelė – patiekalai iš ėrienos.

„Brolis turi avių ūkį, tad mėsa apsirūpiname patys. Pastebime, kad lietuviai vis labiau vertina avieną. Mūsų klientai mielai užsisako patiekalų iš ėrienos, o jų paragavę grįžta ir vėl“, – teigia p. Kalnikas.

Ne mažiau nei ėrienos šonkauliukai žinomos ir „Piligrimo užeigos“ varškės spurgos, klientai jų perka dešimtimis.

„Būna, kad ir po valandą laukia eilėje, kol iškepa šviežių“, – šypsosi užeigos šeimininkas.

Atrodytų, kad pakelės maitinimo įstaigų klientai dažniausiai yra atsitiktiniai keleiviai, tačiau pašnekovas paneigia šį mitą. Jo skaičiavimais, net 70–80% užeigos lankytojų yra nuolatiniai.

„Mūsų aukso laikas – vasara, kai žmonės traukia į pajūrį. Dauguma greitkelyje turi mėgstamas vietas, kuriose sustoja užkąsti, tad didelė dalis lankytojų yra tokių, kurie važiuodami automagistrale pas mus stabteli įprotį turi jau daug metų“, – nurodo pašnekovas.

Paklaustas, kurioje greitkelio pusėje esanti užeiga populiaresnė, pašnekovas sako, kad tai priklauso nuo savaitės dienos. Penktadieniais ir šeštadieniais daugiau žmonių sulaukiama greitkelyje Klaipėdos link esančioje užeigoje, o sekmadieniais, kai visi pajuda iš pajūrio, apgultis būna priešingoje greitkelio pusėje esančioje kavinėje.

Svarbūs autobusų vairuotojai

Šalia automagistralės įsikūrusios „Piligrimo užeigos“ sulaukia ir užsienio turistų. Ponas Kalnikas sako, kad jų srautai priklauso nuo santykių su turistų grupes vežiojančių autobusų vairuotojais. Mat jų sprendimas lemia, kokioje automagistralės vietoje sustoti.

„Su vairuotojais palaikome draugiškus santykius, visada skaniai pamaitiname, todėl pas mus jie mielai stoja“, – sako pašnekovas ir vardija, kad šią vasarą dažni svečiai buvo vokiečiai, taip pat sulaukta austrų, šveicarų, suomių turistų.

Tačiau p. Kalnikas apgailestauja, kad pastaruoju metu gerokai sumažėjo rusų, anksčiau jie sudarydavo apie 20% visų klientų. Anot jo, tai atsiliepia ir kavinių apyvartai, pastaruosius kelerius metus ji vis mažėja.

Ir tai ne vienintelis iššūkis, su kuriais susiduria verslininkas. Didelė bėda – darbo jėgos trūkumas.

Kuodaičių kaime vos keli namai, vietinių gyventojų nedaug, todėl darbuotojų tenka ieškoti Šilalėje, Klaipėdoje. Žiemą užeigose dirba apie 15 žmonių, o vasarą jų skaičius padvigubėja.

„Darbuotojams tenka suteikti ir gyvenamąją vietą, nes kitaip jų prisivilioti būtų apskritai neįmanoma. Kiek lengviau tik vasarą, kai į Šilalę grįžta didmiesčiuose besimokantys studentai. Šaltuoju metu gelbėja tai, kad versle sukasi visa šeima, tad daug darbų padarome ir patys“, – pasakoja p. Kalnikas.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Ukmergės autoservisas: kuo mažiau gyventojų, tuo daugiau paslaugų reikia siūlyti Premium

Daugiausia uždirba tie autoservisai, kurie turi didesnį nuolatinių klientų būrį. Vis dėlto konkurencija...

Transportas
2018.07.20
54.000 Lietuvos gyventojų sulauks VMI laiškų 7

Gyventojai, kurie deklaravo pajamas už 2017 metus, tačiau iki šiandien dar nesumokėjo gyventojų pajamų...

Finansai
2018.07.18
„Ebay“ pamėgtas mados aukcionierius – Ukmergėje Premium 4

Daikto vertė ir kaina nebūtinai atitinka viena kitą, o pagal tam tikrus požymius vertingas daiktas savo...

Elektroniniai arbatpinigiai: palikus eurą, padavėjui tenka 49 ct Premium 11

Vieša paslaptis, kad dažniausiai gautų arbatpinigių padavėjai ir kiti paslaugų teikėjai nedeklaruoja ir...

Ant prekystalio – dvi pelningai veikiančios Tauragės įmonės 8

Savivaldybei priklausančių UAB „Dunokai“ (56,14%) ir Tauragės butų ūkio (100%) akcijos, kurių bendra pradinė...

Rinkos
2018.07.16
Kai plėtra užtrunka: patalpų laukia dvejus metus, kliento palauks dar trejus Premium

Suplanuota ir galima plėtra kartais užtrunka – Šalčininkų kanceliarinių prekių UAB „Eripo“ patalpų trečiai...

Kodėl buvę darbuotojai tampa verslo pirkėjais

Darbdaviams svarbu motyvuoti darbuotoją ne tik dėl to, kad šis neišeitų pas konkurentą, bet ir kad nesiimtų...

Vadyba
2018.07.15
Paštomatų pavyzdį pritaiko drabužių valymo versle 1

UAB „Valykla.lt“ plečia drabužių valymo spintų verslo centruose tinklą. Šiuo metu veikia 6, tariamasi dėl...

Įmonių patirtis: kaip ieškoti gerų darbuotojų 17

Kai reikia prekybos ar maitinimo įmonei darbuotojo čia ir dabar, suveikia ir skelbimas, pakabintas ant lango.

Vadyba
2018.07.14
Restorano namie įkūrėjos bandymas atidaryti dar ir barą miestelyje nepasiteisino Premium

Namų restoranas „Kacės virtuvėlė“ sulaukia tiek svečių, kad visų negali priimti, tačiau kitas Jurgitos...

Nesikliovė patogiais užsakymais – per 10 metų atlyginimai vėlavo tik kartą Premium

Geriau turėti daug mažų įmonių užsakymų nei kliautis patogiais, bet rizikingais klientais, kurie bet kada...

Pramonė
2018.07.12
Įmonė persikrausto: kokių klaidų reikėtų vengti Premium

Kai verslas perkeliamas į kitas patalpas, iškyla ne tik pavojus prarasti dalį klientų, nes šie dažnai nėra...

Vadyba
2018.07.11
Anykščių kosmetikos gamintojai žino, kur gauti paramos eksportui Premium

Pažintis su augalais gali paskatinti palikti didmiestį ir virsti rankų darbo kosmetikos verslu. O jei šis...

Pramonė
2018.07.08
Kodėl vadovas be karūnos – priimtinesnis

Sakoma, jei nori sužinoti, ko darbuotojams labiausiai reikia, paklausk jų pačių. Tačiau nėra jokių garantijų,...

Vadyba
2018.07.06
Iš anksto augimui nesiruošiama Premium 9

Verslo plėtra kupina iššūkių, kuriems, atrodytų, galima pasirengti, tačiau verslo konsultantai tikina, kad...

Vadyba
2018.07.03
Verslo plėtra: kyla pavojus tapti konkurentu pačiam sau Premium

Verslą plėsti galima ne tik geografiškai, bet ir imantis naujos veiklos. Bet kuriuo atveju plėtros...

Vadyba
2018.07.03
Anykščių verslininkė: nežiūrėkite serialų ir viską spėsite Premium 1

Suvaldyti 4 skirtingus verslus nėra paprasta, tačiau Rita Šimkienė su vyru jau išmoko, kaip tai padaryti.

Parduotuvę atidarę kelioms savaitėms ir parduoda, ir patyrinėja 1

Laikinosios (angl. Pop up) parduotuvės – vienas iš būdų e. prekybą papildyti fizine, taip pat tiesiogiai...

Plėtros kryptį nurodo patys klientai 1

Tie, kas imasi maitinimo verslo, stengiasi būti ten, kur daugiausia praeivių, o dar geriau – turistų. Vis...

Rinkodara
2018.07.01

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau