Restorano patiekalus ūkininkai supakavo į stiklainius

Publikuota: 2015-12-08
Ūkininkai mano, kad maistas turi būti ne tik skanus, bet ir estetiškai atrodyti. „Matton“ nuotr.
Ūkininkai mano, kad maistas turi būti ne tik skanus, bet ir estetiškai atrodyti. „Matton“ nuotr.

Miestiečiams ūkininkai siūlo įsigyti ne tik kaime užaugintų daržovių ar mėsos, dabar galima užsisakyti jau pagamintų patiekalų, kuriuos tereikia pasišildyti. Restoranas stiklainyje – taip savo idėją įvardija ūkininkai Vida ir Simas Šatkauskai.

„Prieš ketverius metus iš Kauno išsikraustėme gyventi į vienkiemį Kėdainių rajone. Aplinkiniai gąsdino, kad kaime reikia daug dirbti, o gyventi niūru. Aišku, darbo reikia įdėti daug, tačiau jei turi idėją, užsidegimo, viską galima pasiekti. Galvojome, kuo užsiimti, kad nereikėtų važiuoti dirbti į miestą. Nusprendėme ūkyje gaminti patiekalus ir juos pristatyti valgytojams mieste“, – pasakoja p. Šatkauskas. Ūkininkai savo gaminius žymi „Garsios tylos sodybos“ prekių ženklu.

Sūriai nepasiteisino

Pradėję gyventi kaime Šat­kauskai planavo auginti ožkas ir gaminti ožkų pieno sūrius.

„Įsigijome 20 ožkų, tačiau greitai supratome, kad turimos žemės ožkoms ganytis neužteks. Be to, ožkų pieno gaminiai yra specifinio skonio ir ne visiems patinka. Dabar auginame 2 ožkas ir 2 karves. Iš pieno darome sūrį, varškę, sviestą“, – pasakoja pašnekovas.

Paprastai ūkininkai savo produkcija prekiauja ūkininkų turgeliuose, tačiau p. Šat­kauskai tokios minties atsisakė. Pagrindė priežastis – per didelė konkurencija.

„Turgeliuose prekiaujantys ūkininkai valdo didesnius ūkius, todėl gali pasiūlyti didesnius produkcijos kiekius. Mes užauginame gerokai mažiau, todėl konkuruoti nelabai galime“, – paaiškina p. Šatkauskienė.

Ponas Šatkauskas seniai domėjosi gastronomija, todėl pomėgį nusprendė paversti verslu. Savo ūkyje pagal higienos reikalavimus įsirengė tinkamą virtuvę ir iš ūkyje išaugintų produktų pradėjo gaminti patiekalus.

„Restoranai mieste ieško ūkininkų, kurie tiektų produktus, pamanėme, kad mes patys galime iš savo užaugintų produktų gaminti patiekalus ir siūlyti juos valgytojams“, – kalba ūkininkas.

Kaip tai veikia? Norintieji paragauti „Garsios tylos sodyboje“ pagaminto maisto svetainėje garsi-tyla.com pateikia užsakymą, kurį į Kauną ir Vilnių pristato patys ūkininkai, į kitus miestus – pašto kurjeriai. Valgytojai gali rinktis savaitės pietų rinkinį, kurį sudaro užkandis, sriuba, pagrindinis patiekalas ir desertas. Toks rinkinys kainuoja 19 Eur. Galima užsisakyti ir atskirų patiekalų: rizoto su antiena (6 Eur), užpiltinį su kiauliena ir raudonuoju vynu (4 Eur), kepenėlių pašteto (6 Eur), grikių miltų varškėčių ir spanguolėmis (7 Eur).

„Visus patiekalus pakuojame į skirtingo dydžio stiklainius. Norime, kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir estetiškai atrodytų. Valgytojai labiausiai mėgsta ir dažniausiai užsako krembriulė, žalio sviesto, kepenėlių pašteto, mūsų keptos duonos“, – vardija p. Šatkauskienė.

Koregavo asortimentą

Ūkininkai pasakoja, kad pirmųjų klientų dėmesį atkreipė socialiniame tinkle „Facebook“, vėliau sukūrė interneto svetainę, kurioje pristato visus gaminamus patiekalus ir jų kainas.

„Šiuo metu išnaudojame trečdalį pajėgumo. Norėtųsi išplėsti nuolatinių ratą, klientų kurie patiekalus užsisakytų reguliariai. Dabar vidutinis užsakymo krepšelis – 30 Eur“, – skaičiuoja p. Šatkauskas.

Ūkininkai taiko ir kiek neįprastą atsiskaitymo sistemą. Už užsakytus patiekalus klientai sumoka tik jų paragavę.

„Jei maistą pristatome patys, visada pasiklausiame klientų, ar patiko skonis, ar reikėtų ką nors koreguoti. Jei siunčiame per kurjerį, tik gavę patvirtinimą, kad klientą pasiekė siunta, laukiame sąskaitos apmokėjimo. Per kelis veiklos metus buvo tik vienas kartas, kai žmogus nesumokėjo“, – nurodo p. Šatkauskienė.

Pasak p. Šatkausko, plėtojant verslą teko koreguoti asortimentą ir derintis prie valgytojų skonio.

„Gaminame tai, kas mums patinka, tačiau klientų skonis su mūsiškiu ne visada sutampa. Pavyzdžiui, siūlėme varškę su krienais. Klientai pamėgino, paragavo, tačiau daugiau gaminio neužsakinėjo, taigi gamybą nutraukėme. Kita vertus, ir patys padarėme klaidų iš per didelio entuziazmo. Užsidegėme gaminti gurmaniškus koldūnus, tačiau paaiškėjo, kad gamyba užima daug laiko, o ir savikaina per didelė. Teko idėjos atsisakyti“, – išmoktas pamokas vardija p. Šatkauskas.

Straipsnis publikuotas laikraštyje „Verslo žinios“ ir rubrikoje „VŽ Premium“ lapkričio 25 d.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Mėsinę Suvalkijoje išsaugoję brolis ir sesuo kuria firmines parduotuves Premium

Veiklą pradėjus nuo kelionių į potencialių partnerių parduotuves, tiesioginio pardavimo neverta atsisakyti ir...

Gazelė
2019.03.17
Smulkieji, kadaise išmokę dirbti JK, pabandytų vėl 1

Verslas yra lankstus ir sugalvos, ką daryti kilus rūpesčių dėl „Brexit“, vieni kitus ramina vežėjai.

Gazelė
2019.03.17
Pirtis, neradusi patalpų Vilniaus senamiestyje, įsikūrė ten, kur šildytis malkomis įprasta 9

Pirtį „Ivanas muša gongą“ ryškiai geltonai perdažytame name Kalvarijų gatvėje prieš kelias dienas atidaręs...

Gazelė
2019.03.16
Smulkiųjų vežėjų darbymetis: parsikraustyti į Lietuvą iš JK skuba visą kovą Premium

Lietuviai iš Jungtinės Karalystės (JK) traukia kurtis Lietuvoje. Pervežimo mikroautobusais paslaugas...

Gazelė
2019.03.15
GPAIS: ką reikia žinoti ir kaip verslui išvengti baudų 1

Verslas piktinasi, kad Vieningos gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinė sistema (GPAIS)...

Gazelė
2019.03.14
VMI: turime duomenis apie kriptovaliutų sandorius iš Lietuvos 17

Prekybą kriptovaliutomis reikia priskirti individualiai veiklai. Jeigu to nepadarėte, galima individualią...

Finansai
2019.03.14
Labdaros fondai ir VšĮ suskubo teikti metines finansines ataskaitas

Šiemet bendrovės aktyviau teikia metines finansines ataskaitas nei pernai. To nepadarius įmonių vadovai gali...

Finansai
2019.03.14
GPAIS tapo kone keiksmažodžiu 25.000 šalies įmonių, verslui kantrybė senka Premium 14

Pernai gruodį baigėsi prisitaikymo prie Vieningos gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinės...

Gazelė
2019.03.14
Keičia parduotuvių asortimentą – „viskas, ko gali prireikti“ neefektyvu Premium

Regionuose dirbantys prekybininkai dėlioja plėtros planus ir skaičiuoja, kad praėjusių metų iššūkiai – darbo...

Gazelė
2019.03.13
Jei ūkininkas iš kanapių suriš vantą, jis - jau narkotikų platintojas Premium 1

Lietuvoje vis gausėja ūkininkų, auginančių pluoštines kanapes, tačiau dėl įstatymų painiavos kai kurie jų jau...

Gazelė
2019.03.13
Pirtį „Ivanas muša gongą“ užkūrė po trejų metų, laukia hipsterių Premium 10

Paieškos vietos, kurioje savininkas leistų įrengti pirtį su malkomis kūrenama krosnimi, gali trukti trejus...

Gazelė
2019.03.12
Atsisakė darbo banke ir sukūrė verslą: korporatyviniams dalykams čia vietos nėra Premium 14

Sostinėje kavinių bumas tęsiasi, tačiau didelė konkurencija neatbaido verslo naujokų. Tiesa, šiems reikia...

Gazelė
2019.03.12
Šiemet individualią veiklą užregistravo 15% daugiau gyventojų

Per pirmus du šių metų mėnesius individualią veiklą pagal pažymą vykdančių gyventojų skaičius, lyginant su...

Finansai
2019.03.12
Pirkėjų sveikesnių gėrimų paieškos skatina gamintojų išradingumą

Ekologiškų ir natūralių produktų Lietuva eksportuoja daugiausia, palyginti su Latvija ir Estija. Vis...

Gazelė
2019.03.09
 Panevėžio įmonės patirtis – kaip pavyko susidoroti su „Sodros“ „grindų“ iššūkiu 1

Kiekviena lazda turi du galus – tai dar kartą patvirtino sprendimas įvesti „Sodros“ „grindis“.

Gazelė
2019.03.09
Verslas investuoja į „Poniškas privilegijas“ Šakiuose Premium

Artimiausiais metais atnaujintuose Lietuvos dvaruose turėtų atsirasti bent keli nauji viešbučiai. Verslas...

Gazelė
2019.03.08
Vertimų biuras vertėjų pirmiausiai ieško ne tarp filologų Premium

Norinčių tapti vertėjais netrūksta, nes daugelis – ypač tie, kurie kurį laiką dirbo svetur, – mano tobulai...

Gazelė
2019.03.08
Vilniaus šilumos transferų gamintoja sukūrė perkamiausias „Victoria‘s Secret“ liemenėles 13

Šilumos transferų gamybos UAB „3T-Transfers Technologies for Textile“ patentuota technologija pasitvirtino –...

Gazelė
2019.03.07
„Mėsos taškas“ prisiaugino „lašinių“: atidaro mėsinę Klaipėdoje Premium 1

Tauragėje trečius metus veikianti parduotuvė „Mėsos taškas“ atidaro mėsinę Klaipėdoje. Nors investicijų ji...

Gazelė
2019.03.07
„Sodros“ „grindys“ kiek nusileido, bet darbdaviai už jų slenksčio vis tiek kliūva Premium 2

Pakeitus atlyginimų skaičiavimo tvarką, „Sodros“ mokesčiai, mokami nuo minimalios mėnesio algos, sumažėjo...

Gazelė
2019.03.06

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau