Restorano patiekalus ūkininkai supakavo į stiklainius

Publikuota: 2015-12-08
Ūkininkai mano, kad maistas turi būti ne tik skanus, bet ir estetiškai atrodyti. „Matton“ nuotr.
Ūkininkai mano, kad maistas turi būti ne tik skanus, bet ir estetiškai atrodyti. „Matton“ nuotr.

Miestiečiams ūkininkai siūlo įsigyti ne tik kaime užaugintų daržovių ar mėsos, dabar galima užsisakyti jau pagamintų patiekalų, kuriuos tereikia pasišildyti. Restoranas stiklainyje – taip savo idėją įvardija ūkininkai Vida ir Simas Šatkauskai.

„Prieš ketverius metus iš Kauno išsikraustėme gyventi į vienkiemį Kėdainių rajone. Aplinkiniai gąsdino, kad kaime reikia daug dirbti, o gyventi niūru. Aišku, darbo reikia įdėti daug, tačiau jei turi idėją, užsidegimo, viską galima pasiekti. Galvojome, kuo užsiimti, kad nereikėtų važiuoti dirbti į miestą. Nusprendėme ūkyje gaminti patiekalus ir juos pristatyti valgytojams mieste“, – pasakoja p. Šatkauskas. Ūkininkai savo gaminius žymi „Garsios tylos sodybos“ prekių ženklu.

Sūriai nepasiteisino

Pradėję gyventi kaime Šat­kauskai planavo auginti ožkas ir gaminti ožkų pieno sūrius.

„Įsigijome 20 ožkų, tačiau greitai supratome, kad turimos žemės ožkoms ganytis neužteks. Be to, ožkų pieno gaminiai yra specifinio skonio ir ne visiems patinka. Dabar auginame 2 ožkas ir 2 karves. Iš pieno darome sūrį, varškę, sviestą“, – pasakoja pašnekovas.

Paprastai ūkininkai savo produkcija prekiauja ūkininkų turgeliuose, tačiau p. Šat­kauskai tokios minties atsisakė. Pagrindė priežastis – per didelė konkurencija.

„Turgeliuose prekiaujantys ūkininkai valdo didesnius ūkius, todėl gali pasiūlyti didesnius produkcijos kiekius. Mes užauginame gerokai mažiau, todėl konkuruoti nelabai galime“, – paaiškina p. Šatkauskienė.

Ponas Šatkauskas seniai domėjosi gastronomija, todėl pomėgį nusprendė paversti verslu. Savo ūkyje pagal higienos reikalavimus įsirengė tinkamą virtuvę ir iš ūkyje išaugintų produktų pradėjo gaminti patiekalus.

„Restoranai mieste ieško ūkininkų, kurie tiektų produktus, pamanėme, kad mes patys galime iš savo užaugintų produktų gaminti patiekalus ir siūlyti juos valgytojams“, – kalba ūkininkas.

Kaip tai veikia? Norintieji paragauti „Garsios tylos sodyboje“ pagaminto maisto svetainėje garsi-tyla.com pateikia užsakymą, kurį į Kauną ir Vilnių pristato patys ūkininkai, į kitus miestus – pašto kurjeriai. Valgytojai gali rinktis savaitės pietų rinkinį, kurį sudaro užkandis, sriuba, pagrindinis patiekalas ir desertas. Toks rinkinys kainuoja 19 Eur. Galima užsisakyti ir atskirų patiekalų: rizoto su antiena (6 Eur), užpiltinį su kiauliena ir raudonuoju vynu (4 Eur), kepenėlių pašteto (6 Eur), grikių miltų varškėčių ir spanguolėmis (7 Eur).

„Visus patiekalus pakuojame į skirtingo dydžio stiklainius. Norime, kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir estetiškai atrodytų. Valgytojai labiausiai mėgsta ir dažniausiai užsako krembriulė, žalio sviesto, kepenėlių pašteto, mūsų keptos duonos“, – vardija p. Šatkauskienė.

Koregavo asortimentą

Ūkininkai pasakoja, kad pirmųjų klientų dėmesį atkreipė socialiniame tinkle „Facebook“, vėliau sukūrė interneto svetainę, kurioje pristato visus gaminamus patiekalus ir jų kainas.

„Šiuo metu išnaudojame trečdalį pajėgumo. Norėtųsi išplėsti nuolatinių ratą, klientų kurie patiekalus užsisakytų reguliariai. Dabar vidutinis užsakymo krepšelis – 30 Eur“, – skaičiuoja p. Šatkauskas.

Ūkininkai taiko ir kiek neįprastą atsiskaitymo sistemą. Už užsakytus patiekalus klientai sumoka tik jų paragavę.

„Jei maistą pristatome patys, visada pasiklausiame klientų, ar patiko skonis, ar reikėtų ką nors koreguoti. Jei siunčiame per kurjerį, tik gavę patvirtinimą, kad klientą pasiekė siunta, laukiame sąskaitos apmokėjimo. Per kelis veiklos metus buvo tik vienas kartas, kai žmogus nesumokėjo“, – nurodo p. Šatkauskienė.

Pasak p. Šatkausko, plėtojant verslą teko koreguoti asortimentą ir derintis prie valgytojų skonio.

„Gaminame tai, kas mums patinka, tačiau klientų skonis su mūsiškiu ne visada sutampa. Pavyzdžiui, siūlėme varškę su krienais. Klientai pamėgino, paragavo, tačiau daugiau gaminio neužsakinėjo, taigi gamybą nutraukėme. Kita vertus, ir patys padarėme klaidų iš per didelio entuziazmo. Užsidegėme gaminti gurmaniškus koldūnus, tačiau paaiškėjo, kad gamyba užima daug laiko, o ir savikaina per didelė. Teko idėjos atsisakyti“, – išmoktas pamokas vardija p. Šatkauskas.

Straipsnis publikuotas laikraštyje „Verslo žinios“ ir rubrikoje „VŽ Premium“ lapkričio 25 d.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Liofilizavimą panevėžiečiai taikys plačiau: maistas tabletėse, kaip rodoma filmuose Premium 2

Jaunos įmonės, pristačiusios naują rinkoje idėją, užtrunka, kol su ja supažindina vartotojus, bet kai kurios...

Agroverslas
13:51
Kaip ir kam bus taikomas NPD 2019 m. 1

Nuo 2019 m. pasikeitus minimaliai mėnesinei algai (MMA) keičiasi ir neapmokestinamieji pajamų dydžiai (NPD),...

Finansai
11:37
Smulkieji prekybininkai apie dar 16 valdžios priemonių: vienur palengvinimas, kitur – auditas Premium

Ūkio ministerijos parengtas 16-os žingsnių planas, kaip mažinti administracinę naštą smulkiajam ir vidutiniam...

Verslo aplinka
2018.11.14
2018 m. gyventojų skirta parama organizacijoms ir partijoms – kaip ant delno 4

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pradėjo pervedinėti paramą įvairiems paramos gavėjams, meno kūrėjams ir...

Finansai
2018.11.12
„Sugedusio“ telefono pamėtėtą vaisių pristatymo paslaugą eksportuoja į Rygą Premium 3

Vaisių ir užkandžių pristatymo į biurus paslauga „SnackBox“ šią savaitę pradeda veikti Rygoje.

VMI kvitų žaidimą pratęsė dar metams

Praėjus beveik metams nuo Kvitų žaidimo pradžios, gyventojų užregistruotų kvitų skaičius artėja prie 2 mln.,...

Finansai
2018.11.12
Prekybos centrus iškeitė į firmines parduotuves – sprendimas pasiteisino Premium 1

Daugelis smulkių gamintojų tiki, kad jei jų produkcija atsidurtų prekybos tinklų lentynose, atsirastų antras...

Agroverslas
2018.11.12
Kai verslą kuria dviese, o vietos lieka tik vienam

Iš naujai įkurtų įmonių pirmuosiu veiklos metus išgyvena kiek mažiau nei 60%. Kai verslo įkūrėjai mato, kad...

Vadyba
2018.11.11
Patarimai smulkiesiems: kaip pritraukti pirkėjų į savo parduotuvę

Smulkieji prekybininkai turi parodyti kur kas daugiau išmonės, kad išlaikytų pirkėjo lojalumą. Tačiau...

Rinkodara
2018.11.10
Apdovanotos Šiaulių regiono „Gazelės“

Šiandien Šiaurės Lietuvos verslininkai susirinko į regioninę „Gazelės“ konferenciją, ekspertai dalijasi...

Verslo aplinka
2018.11.08
Verslumo tyrimas: darbo rinka perkaitusi, bet yra ir gerų žinių 10

Per pastaruosius metus įsikūrusių įmonių gretos ima retėti vis sparčiau, o pradedančiųjų savo verslą skaičius...

Verslo aplinka
2018.11.08
Žadamų čekių prekybininkai geidžia, ūkininkai į juos numoja ranka Premium 12

Vyriausybės siūlomi vis nauji scenarijai, kaip remti smulkius verslininkus ir ūkininkus, vertinami įvairiai:...

Agroverslas
2018.11.08
FM teikia nutarimą dėl verslo liudijimų

Finansų ministerija (FM) parengė ir pateikė visuomenei derinti Vyriausybės nutarimo pataisas, kuriomis...

Finansai
2018.11.07
Stogus renčia pažangia technologija, kurios naudos dar laukia Premium

Dantyta metalinė plokštelė santvaroms tvirtinti, kuriai nereikia papildomų vinių, buvo patentuota XX a.

Pramonė
2018.11.07
Vilniaus gintaro parduotuvėje – 0,5 mln. Eur vokeliuose 1

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Vilniaus apygardos valdyba kartu su Vilniaus apygardos...

Finansai
2018.11.07
Atrado tuščią nišą – ekologinių trąšų paklausa auga šuoliais Premium 2

Kai verslas smulkus ir naujas, neužtenka pasiūlyti išskirtinių produktų – privalai veikti greitai ir...

Agroverslas
2018.11.07
Šventinė ruoša: arba gaminti du mėnesius, arba paskutinę minutę brangiau Premium

Lapkričio pradžioje jau juntami augantys pardavimai, o smulkūs gamintojai kalėdinės prekybos darbotvarkę...

Programuotojai pasirinko užsienio rinkas ir neapsiriko Premium 7

Sėkminga verslo pradžia pastūmėja kurti kuo įvairesnių produktų, tačiau praktika rodo, kad vertingiausia yra...

Technologijos
2018.11.05
„Dalinuosi.lt“ patirtis: startuolis – lyg amerikietiški kalneliai Premium 7

Vieni džiaugiasi radę investuotoją, o šis – nebrangiai įsigijęs perspektyvų verslą, tegul dar ir ne visai...

Technologijos
2018.11.03
Parduotuvė, kur pardavėjai yra sportininkai, pradėjo prekiauti nuo miško Premium 11

„Taip, mes išaugome iš miško, bet dar ir dabar prekiaujame miške“, – juokiasi Svajūnas Ambrazas, Šiaulių UAB...

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau