Restorano patiekalus ūkininkai supakavo į stiklainius

Publikuota: 2015-12-08
Ūkininkai mano, kad maistas turi būti ne tik skanus, bet ir estetiškai atrodyti. „Matton“ nuotr.
Ūkininkai mano, kad maistas turi būti ne tik skanus, bet ir estetiškai atrodyti. „Matton“ nuotr.

Miestiečiams ūkininkai siūlo įsigyti ne tik kaime užaugintų daržovių ar mėsos, dabar galima užsisakyti jau pagamintų patiekalų, kuriuos tereikia pasišildyti. Restoranas stiklainyje – taip savo idėją įvardija ūkininkai Vida ir Simas Šatkauskai.

„Prieš ketverius metus iš Kauno išsikraustėme gyventi į vienkiemį Kėdainių rajone. Aplinkiniai gąsdino, kad kaime reikia daug dirbti, o gyventi niūru. Aišku, darbo reikia įdėti daug, tačiau jei turi idėją, užsidegimo, viską galima pasiekti. Galvojome, kuo užsiimti, kad nereikėtų važiuoti dirbti į miestą. Nusprendėme ūkyje gaminti patiekalus ir juos pristatyti valgytojams mieste“, – pasakoja p. Šatkauskas. Ūkininkai savo gaminius žymi „Garsios tylos sodybos“ prekių ženklu.

Sūriai nepasiteisino

Pradėję gyventi kaime Šat­kauskai planavo auginti ožkas ir gaminti ožkų pieno sūrius.

„Įsigijome 20 ožkų, tačiau greitai supratome, kad turimos žemės ožkoms ganytis neužteks. Be to, ožkų pieno gaminiai yra specifinio skonio ir ne visiems patinka. Dabar auginame 2 ožkas ir 2 karves. Iš pieno darome sūrį, varškę, sviestą“, – pasakoja pašnekovas.

Paprastai ūkininkai savo produkcija prekiauja ūkininkų turgeliuose, tačiau p. Šat­kauskai tokios minties atsisakė. Pagrindė priežastis – per didelė konkurencija.

„Turgeliuose prekiaujantys ūkininkai valdo didesnius ūkius, todėl gali pasiūlyti didesnius produkcijos kiekius. Mes užauginame gerokai mažiau, todėl konkuruoti nelabai galime“, – paaiškina p. Šatkauskienė.

Ponas Šatkauskas seniai domėjosi gastronomija, todėl pomėgį nusprendė paversti verslu. Savo ūkyje pagal higienos reikalavimus įsirengė tinkamą virtuvę ir iš ūkyje išaugintų produktų pradėjo gaminti patiekalus.

„Restoranai mieste ieško ūkininkų, kurie tiektų produktus, pamanėme, kad mes patys galime iš savo užaugintų produktų gaminti patiekalus ir siūlyti juos valgytojams“, – kalba ūkininkas.

Kaip tai veikia? Norintieji paragauti „Garsios tylos sodyboje“ pagaminto maisto svetainėje garsi-tyla.com pateikia užsakymą, kurį į Kauną ir Vilnių pristato patys ūkininkai, į kitus miestus – pašto kurjeriai. Valgytojai gali rinktis savaitės pietų rinkinį, kurį sudaro užkandis, sriuba, pagrindinis patiekalas ir desertas. Toks rinkinys kainuoja 19 Eur. Galima užsisakyti ir atskirų patiekalų: rizoto su antiena (6 Eur), užpiltinį su kiauliena ir raudonuoju vynu (4 Eur), kepenėlių pašteto (6 Eur), grikių miltų varškėčių ir spanguolėmis (7 Eur).

„Visus patiekalus pakuojame į skirtingo dydžio stiklainius. Norime, kad maistas būtų ne tik skanus, bet ir estetiškai atrodytų. Valgytojai labiausiai mėgsta ir dažniausiai užsako krembriulė, žalio sviesto, kepenėlių pašteto, mūsų keptos duonos“, – vardija p. Šatkauskienė.

Koregavo asortimentą

Ūkininkai pasakoja, kad pirmųjų klientų dėmesį atkreipė socialiniame tinkle „Facebook“, vėliau sukūrė interneto svetainę, kurioje pristato visus gaminamus patiekalus ir jų kainas.

„Šiuo metu išnaudojame trečdalį pajėgumo. Norėtųsi išplėsti nuolatinių ratą, klientų kurie patiekalus užsisakytų reguliariai. Dabar vidutinis užsakymo krepšelis – 30 Eur“, – skaičiuoja p. Šatkauskas.

Ūkininkai taiko ir kiek neįprastą atsiskaitymo sistemą. Už užsakytus patiekalus klientai sumoka tik jų paragavę.

„Jei maistą pristatome patys, visada pasiklausiame klientų, ar patiko skonis, ar reikėtų ką nors koreguoti. Jei siunčiame per kurjerį, tik gavę patvirtinimą, kad klientą pasiekė siunta, laukiame sąskaitos apmokėjimo. Per kelis veiklos metus buvo tik vienas kartas, kai žmogus nesumokėjo“, – nurodo p. Šatkauskienė.

Pasak p. Šatkausko, plėtojant verslą teko koreguoti asortimentą ir derintis prie valgytojų skonio.

„Gaminame tai, kas mums patinka, tačiau klientų skonis su mūsiškiu ne visada sutampa. Pavyzdžiui, siūlėme varškę su krienais. Klientai pamėgino, paragavo, tačiau daugiau gaminio neužsakinėjo, taigi gamybą nutraukėme. Kita vertus, ir patys padarėme klaidų iš per didelio entuziazmo. Užsidegėme gaminti gurmaniškus koldūnus, tačiau paaiškėjo, kad gamyba užima daug laiko, o ir savikaina per didelė. Teko idėjos atsisakyti“, – išmoktas pamokas vardija p. Šatkauskas.

Straipsnis publikuotas laikraštyje „Verslo žinios“ ir rubrikoje „VŽ Premium“ lapkričio 25 d.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Dėl darbuotojų biurą padalijo per du miestus ir neapsiriko Premium 1

Jei geram specialistui iš Kauno pasiūlai darbą sostinėje, jis kažin ar susivilios. Todėl UAB „Axis Auto“...

Transportas
2018.05.21
Iš santaupų atidarė drabužių parduotuvę gimtajame mieste – dabar valdo keliolikos tinklą Premium

Nedidelėmis investicijomis iš santaupų gimtuosiuose Kėdainiuose pradėtas verslas per dešimtmetį gali virsti...

E. parduotuvė „Balta karvė“ nutraukia veiklą 3

UAB „Local fresh food“, valdanti e. parduotuvę Baltakarve.lt, pirmadienio rytą klientus e. laišku informavo...

Į užsienį veržiasi net ir gerai uždirbantys 11

Vasara ateina visur, tad ir darbuotojų paklausa išauga ir Lietuvoje, ir užsienio šalyse. Pastarosios turi...

Vadyba
2018.05.21
Valdžia šluoja pelno nesiekiančių įmonių lengvatas – gresia ir delspinigiai Premium

Vyriausybė planuoja gerokai apkarpyti pelno nesiekiančių įmonių lengvatas. Jeigu atitinkamas Pelno mokesčio...

Finansai
2018.05.21
Aprangos kūrėjai atkreipia dėmesį, o tada pasiraitoja rankoves

Perpildytoje mados rinkoje krizę išgyvena ir prekybininkai, ir kūrėjai. O dažnas gana garsus ar bent stabilų...

Rinkodara
2018.05.20
Surizikavę ūkininkai pirkėjų turi daugiau 1

Pirkėjai nori kuo įvairesnių produktų, bet geriausia, kad šie būtų iš vienų rankų. Tuo įsitikinę ūkininkai,...

Agroverslas
2018.05.19
Teisingas žingsnis: brangių užsakymų sulaukė anksčiau, nei parsigabeno įrangą Premium

Investavusieji į modernią gamybos įrangą kalba apie naują veiklos etapą – technologinis atnaujinimas ne tik...

Pramonė
2018.05.19
Geriausias būdas parduoti: tegul pirkėjai atvyksta į kiemą patys Premium

Lietuvos medelynai stabiliai augina pajamas, nes pirkėjai vis labiau vertina kokybę. O ja geriausiai...

Agroverslas
2018.05.18
Plungės verslininkas: Vilniuje darbuotojai sutinka dirbti už mažiau negu pas mus Premium 21

Kuo toliau nuo didmiesčių, tuo pragyvenimo lygis žemesnis. Tačiau sėkmingai dirbančių įmonių vadovai teigia,...

Pramonė
2018.05.17
Lietuvos mados rinka traukiasi: dizaineriai uždaro dalį parduotuvių Premium 12

Lietuvos dizaineriai, sukūrę asmeninius prekių ženklus, kalba apie pokyčius ir Lietuvos, ir pasaulio mados...

IĮ savininkas išvengė 3,1 mln. Eur skolos, kuri priteista jo IĮ Premium 1

Pinigai buvo paskolinti individualiai įmonei, už kurią asmeniniu turtu atsako jos savininkas, tačiau...

Finansai
2018.05.16
Kauną iškeitė į kaimą ir keliuose hektaruose sukūrė sėkmingą verslą Premium 3

Daržovių sezonas nėra ilgas, tačiau Edvardas Abukauskas rado būdą jomis prekiauti ištisus metus: viską, ką...

Agroverslas
2018.05.16
Verslo naujokų patirtis: kaip įmonei sulaukti pirmojo gimtadienio Premium

Per metus ilgiau nei iki pirmojo gimtadienio išgyvenusių įmonių padaugėjo 3%, iki 63%, kai dar prieš kelerius...

Vadyba
2018.05.14
Nenori daug rizikuoti – kurk laikinąją parduotuvę Premium

Verslininkai sutaria, kad derinti e. prekybą su fizine parduotuve yra naudinga. Tačiau UAB „Butikas“ atrado...

Rinkodara
2018.05.14
Ūkininkai pas pirkėjus suka kitokiais keliais

Vis daugiau ūkininkų suvokia, kad labiausiai produkciją apsimoka parduoti galutiniam pirkėjui, ir daro tai...

Agroverslas
2018.05.13
Ugdantys geros kavos pirkėjus, pirmiausia su ja pažindina 4

Kavos gėrėjų yra daug, bet iš jų kavą kruopščiai renkasi ir ją ruošia gal tik keli procentai. Gerosios kavos...

Darbuotojų stygių sprendžia investicijomis į įrangą arba atlyginimus

Ekonominė aplinka verslo plėtrai bus palanki ir šiemet, ir 2019 m., teigia „Verslios Lietuvos“ analitikai,...

Verslo aplinka
2018.05.11
Ūkininkas: kalbos, kad restoranai nenori lietuviškų produktų – nesąmonė Premium

Kai augini retesnes daržoves, tik nuo paties pastangų priklauso, ar atsiras pakankamai jų pirkėjų. Simonas...

Agroverslas
2018.05.11
Vienu iš pagrindinių „patiekalų“ baruose tampa televizorius Premium

Paaiškėjus, kad Lietuva pateko į „Eurovizijos“ dainų konkurso finalą, barai skaičiuoja šeštadienio staliukų...

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau