Vilniaus verslas užsimojo gelbėti Klaipėdos senamiestį

Publikuota: 2015-12-05
Senamiesčiuose turistų netrūksta, bet miestelėnus reikia kone už rankos atsivesti.
Juditos grigelytės (VŽ) nuotr.
Senamiesčiuose turistų netrūksta, bet miestelėnus reikia kone už rankos atsivesti. Juditos grigelytės (VŽ) nuotr.

Senamiestis – tarsi miesto gyvybingumo rodiklis. Nors Lietuvos didmiesčių senamiesčiai išpuoselėti, tačiau verslo aktyvumu ir lankytojų gausa pasigirti gali toli gražu ne visi. Sostinės senamiesčio verslininkai žmonių stoka nesiskundžia visus metus, o klaipėdiečiai vis dar ieško recepto, kaip įveikti ryškų sezoniškumą. Kauno pavyzdys rodo, kad verslui surėmus pečius galima miesto centrą pakeisti neatpažįstamai.

Viešėdami užsienyje žavimės net vėlų vakarą kunkuliuojančiais miestų centrais: kavinės ir restoranai pilni žmonių, gatvėmis nuolat zuja automobiliai, vaikštinėja miestelėnai. Lietuvos didmiesčių senamiesčiuose dirbantys verslininkai pastebi, kad turistų kasmet vis daugėja ir jie noriai leidžia pinigus baruose bei parduotuvėse, o miestiečius vis dar tenka kone už rankos atsivesti. Miestelėnai turi savų argumentų, kodėl laisvalaikio neleidžia senamiestyje: vieni nenori mokėti už automobilio statymą, kiti mieliau pramogauja miesto centre veikiančiuose prekybos centruose, treti neslepia tiesiog neturintys tradicijos vakaroti mieste.

Kauno sėkmės istorija

Prieš penkerius metus ištuštėjusiomis parduotuvėmis, barais ir restoranais praeivius pasitikdavęs Kauno senamiestis verslininkų pastangomis tuomet pakilo iš duobės ir šiuo metu yra pasikeitęs į gerąją pusę neatpažįstamai: čia verda gyvenimas, kavinėse šurmuliuoja lankytojai, populiarių parduotuvių slenksčius mina pirkėjai.

Kauno senamiestį sąstingis apėmė tuomet, kai miesto centre buvo atidarytas prekybos ir laisvalaikio centras „Akropolis“. Tuomet tarsi nematoma ranka pirkėjus iššlavė iš šalia naujojo „Akropolio“ esančios ilgaamžes prekybines tradicijas turinčios pėsčiųjų gatvės – Laisvės alėjos. O netrukus sąstingis sukaustė ir Kauno senamiestį, teko uždaryti ištuštėjusias kavines, parduotuves. Prie sąstingio prisidėjo ir ekonominė krizė.

Idėja, kaip pabudinti apmirusį Kauno senamiestį, kilo dviem verslininkėms, kurios čia turėjo floristikos ir tautodailės prekių verslus.

„Mus išgelbėjo mūsų pačių iniciatyva“, – prieš penkerius metus pradėtą gaivinimo projektą prisimena Regina Randienė, tautodailės prekių ir juvelyrikos dirbinių salonų Kauno senamiestyje vadovė.

Anot p. Randienės, nusivylusių susidariusia kritine padėtimi verslininkų tuomet nereikėjo ilgai raginti ieškoti išeities kartu. Nuspręsta suburti iniciatyvių verslininkų grupę į Kauno senamiesčio draugiją ir savo lėšomis 2010 m. organizuoti artėjančio vasaros sezono atidarymo šventę.

„Verslininkai sutarė, kad investuos lėšų ir prie savo kavinių, parduotuvių organizuos nemokamus kamerinius renginius, koncertus, taip skatins lankytojus užeiti, pasiklausyti muzikos, stebėti šokių pasirodymus, – teigia p. Randienė. – Verslininkai sukosi, kas kaip išmanė: kvietėsi atlikėjus, gražino patalpas, labai rimtai ruošėsi sezono atidarymui, dalijo kvietimus į šią šventę.“

Tuomet įvykusią Kauno senamiesčio vasaros sezono atidarymo šventę dar iki šiol nostalgiškai daug kas prisimena: šią teritoriją staiga užplūdo anksčiau ją apleidę lankytojai, pirkėjai. Pasak p. Randienės, verslininkai ir toliau visą vasarą kas savaitę organizuodavo nedidelius renginius prie savo kavinių ar parduotuvių.

Investuoti į gyvasties palaikymą, šventes verslininkams teko ir 2011 m. – tuomet į šią miesto dalį vėl pradėjo grįžti verslininkai. Pozityviu postūmiu Kauno senamiesčio renesansui tapo ir tuomet į Kauno oro uostą nukreiptos Airijos pigių skrydžių kompanijos „Ryanair“ kryptys.

Išnaudojo pranašumus

Tuo metu, kai Kauno senamiestis pradėjo budintis iš letargo, čia pirmąjį barą „rePUBlic“ atidarė ir Edvinas Juškauskas su verslo partneriu. „Tikėjome ta vieta ir drąsiai investavome. Juk kavinės, restoranai aktyviausiai veikia ne miegamuosiuose rajonuose. Tereikia išnaudoti senamiesčio pranašumus, jo aurą, kurios niekada nebus prekybos centre. Taip yra užsienyje, taip yra ir Lietuvoje, tik tuo metu tikrai buvo sunki padėtis, bet per renginius, iniciatyvas pavyko vėl atgaivinti šią vietą“, – pasakoja p. Juškauskas.

infogr.am::infogram_0_nuomos_kaina-2169

Šiuo metu p. Juškauskas su verslo partneriu Kauno senamiestyje ir centre valdo kelis barus, restoranus, džentelmenų klubą.

„Tai, kad turime keletą kavinių ir restoranų, pasiteisino, be to, lengviau galima organizuoti tiekimą. Aš ir pats esu perėjęs visas grandis – dirbęs ir padavėju, ir kepėju. Todėl gerai išmanau tokio verslo „virtuvę“, – teigia verslininkas.

Tačiau, anot jo, vien pataikius į atgimstančio senamiesčio periodą, tai nebuvo garantija, kad verslas seksis: „Ir dabar yra senamiestyje barų, kurie nemoka rasti lankytojų. Turi gerai išmanyti savo veiklą.“

Anot Sauliaus Umbraso, nekilnojamojo turto paslaugų UAB „Ober-Haus“ Kauno biuro vadovo, pagrindinėmis senamiesčio sąstingio priežastimis tapo tai, kad verslininkai tuomet nesugebėjo pasiūlyti tokių paslaugų ir pramogų, kurios būtų aktualios. Kai šią problemą išsprendė, – senamiestis atgimė.

„Senamiestyje neturi būti to, kas yra „Akropolyje“, reikia verslininkams ieškoti savo nišų, organizuoti renginius, jie juk gali statyti lauko terasas, – tą ir reikia išnaudoti“, – kalba p. Umbrasas.

Šiuo metu Kauno senamiesčio pagrindinėje Vilniaus gatvėje, nekilnojamojo turto eksperto teigimu, tuščių patalpų jau sunkiai rasi, šoninėse gatvėse irgi verda gyvenimas.

Uostamiestis neįveikia sezoniškumo

Senamiesčio gaivinimo recepto jau daug metų ieško Klaipėda. Čia nuolat linksniuojama merdinčio senamiesčio problema, kalbama ir diskutuojama apie jo gaivinimą, žmonių pritraukimą. Tačiau metai iš metų niekas nesikeičia, sukasi tas pats užburtas ratas: senamiestyje įsikūrusį verslą žudo sezoniškumas.

Reda Rimšaitė-Kovalenko, Klaipėdos verslininkų senamiesčio sąjungos pirmininkė, sako, kad miesto centre dirbantys verslininkai lengviau atsikvepia tik vasarą, kai pajūris sulaukia turistų.

„Atėjus šaltajam metų laikui, ne vienam tenka išgyventi iš to, ką sukaupė per vasarą. Pastaraisiais metais Klaipėda labai nukraujavo, gyventojų skaičius gerokai sumažėjo, daug žmonių iš miesto išsikraustė į nuosavų namų kvartalus Klaipėdos rajone. Subjurus orams, žmonės po darbų mieste nebelieka, skuba namo, o senamiestis tampa tuščias ir nykus“ – sako pašnekovė.

Sezoniškumo problemą verslas bando įveikti mieste organizuodamas įvairias šventes ir renginius, kuriais bandoma klaipėdiečius išvilioti iš namų. Tačiau smulkiesiems verslininkams itin sunku konkuruoti su sezoniškumo problemos nejaučiančiais didžiaisiais prekybos centrais, kur lankytojų srautai nenutrūksta nei žiemą, nei vasarą.

„Ne mūsų jėgoms konkuruoti su tokiais gigantais kaip „Akropolis“, į kurį net kruizinių laivų turistai nemokamais autobusais vežami tiesiai iš Anikės aikštės“, – atsidūsta p. Rimšaitė-Kovalenko.

Pašnekovė nesutinka, kad Klaipėdos senamiesčio verslininkai nėra tokie vieningi kaip kauniečiai, kurie suvieniję jėgas prieš keletą metų sugebėjo įpūsti gyvybės Kauno senamiesčiui: „Laimingą Kauno istoriją žinome, ne kartą esame diskutavę apie ją. Iniciatyva sveikintina, bet nėra visiems bendro recepto. Bendrą verslo strategiją svarstome ir mes, tačiau koją kiša finansai. Didelė dalis smulkiojo verslo ir taip vos galą su galu suduria, todėl neturi galimybių investuoti didžiulių pinigų į bendras rinkodaros akcijas.“

Uostamiestį gaivins vilniečiai

Viliamasi, kad iš letargo miego Klaipėdos senamiestį išbudins čia besikuriantys Vilniaus verslininkai. Sostinės restoranų ir barų verslo ryklys Kristupas Baublys, pats ar su partneriais valdantis keletą barų Vilniuje ir Nidoje, tarp kurių ir kultinė vyninė „In Vino“, vasarą koją įkėlė ir į uostamiestį.

Tiltų gatvėje jis atidarė restoraną „Rene“, bet tuo p. Baublio planai Klaipėdoje nesibaigia. Pavasarį čia jis planuoja įkurti britišką aludę „Portobello“.

Verslininkas sako, kad Klaipėdos senamiestyje mato daug neišnaudotų galimybių ir nesutinka, jog miestas yra miręs.

„Taip, žmonių čia tikrai gerokai mažiau nei Vilniuje, tačiau net neabejoju, kad naujos, įdomesnės vietos išbudins Klaipėdos publiką. Mano akimis, uostamiestyje trūksta pasiūlos ir kokybės, ryškesnių idėjų. Žmonės pasiilgę kokybiškų maitinimo paslaugų, naujovių. Jų pasiūlius, miestas atsigaus“, – svarsto pašnekovas ir kaip gerą pavyzdį mini virtuvės šefo Vytauto Samavičiaus restoranus, barą „Faksas“, kur žmonių niekada netrūksta.

Anot p. Baublio, kultūringą naktinėjimą Klaipėdoje padės išjudinti ir nuo kitų metų iš Palangos oro uosto pradedami vykdyti tiesioginiai skrydžiai į Londoną: „Ne paslaptis, kad daug pajūrio gyventojų yra emigravę, manau, jog jie mielai naudosis galimybe tiesiogiai grįžti į namus savaitgaliui. Neabejoju, kad grįžę emigrantai eis į miestą susitikti su draugais, pavakarieniauti, pavakaroti, ir tai senamiesčio verslui duos daugiau naudos nei kruizinis turizmas.“

Pašnekovas skaičiuoja, kad suvienijus jėgas su vietos verslu, miesto valdžia ir visiems kartu siekiant bendro tikslo Klaipėdos senamiestis po maždaug ketverių metų, o gal ir dar anksčiau bus pilnutėlis žmonių ir šurmulio.

„Prie jūros esantis miestas negali būti toks nykus, ir artimiausiu metu situacija tikrai keisis į gera“, – neabejoja jis.

Priešinasi sostinės gyventojai

Verslininkai, dirbantys Vil­niaus senamiestyje, pripažįsta, kad svarbiausias arkliukas čia yra turistų būriai.

„Turistų niekada netrūksta, jie nusiteikę čia leisti pinigus. Todėl jei turi įdomią verslo idėją, tavo parduotuvės ar restorano durys bus varstomos dažnai“, – sako Gintarė Orlauskienė, alaus rūsio „Bambalynė“ ir restorano „Leičiai“ bendraturtė.

Alinė ir restoranas yra prestižinėje Stiklių gatvėje, tiesiog turistams ant tako. Tad užsieniečiai čia užsuka dažnai. Savitą veidą turinčias įstaigas pamėgo ir vilniečiai. Tiesa, vakare gauti laisvą staliuką „Leičiuose“ pavyksta ne visada – dažnai visos vietos būna nusėstos užsieniečių.

Vis dėlto sostinės verslininkai, dirbantys senamiestyje, negali atsiduoti vien tiktai verslo plėtrai – nemažai laiko ir nervų suėda aiškinimasis su kaimynystėje gyvenančiais gyventojais.

„Su kokiu senamiesčio verslininku pakalbėtum, jis tikrai papasakos ne vieną istoriją, kaip teko grumtis su kaimyniniais gyventojais, nes jie pasiryžę nužudyti bet kokią verslo iniciatyvą. Nesvarbu, kad patys vasaromis sėdi lauko kavinėse, tačiau prieš jas protestuoja ir stengiasi, kad verslas negautų reikalingų leidimų“, – tendenciją, kišančią verslui pagalius į ratus, nurodo p. Orlauskienė.

Straipsnis publikuotas dienraštyje „Verslo žinios“ ir VŽ rubrikoje „Premium“ lapkričio 26 d.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Medieną internetu pirko vangiai, todėl rado kur kas pelningesnį būdą Premium

Kuo pasiūla mažesnė, tuo yra daugiau galimybių įsitvirtinti toje nišoje. Svarbu neišsigąsti pamačius, jog...

Gazelė
2020.01.16
Į pensijų kaupimą naujai įtraukta 43.500 gyventojų

Į pensijų kaupimą šiemet naujai įtraukiami 43.500 gyventojų, kuriems „Sodra“ atsitiktine tvarka priskyrė...

Finansai
2020.01.16
Šiemet pajamų deklaravimo startas bus skelbiamas anksčiau

Iki šių metų vasario 17 d. mokesčius išskaičiuojantys asmenys mokesčių administratoriui turi pateikti...

Finansai
2020.01.16
Kaip pigiau atlikti rinkos tyrimą

Pradedantiesiems verslą ekspertai pataria pirmiausiai pasitikrinti, ar jų idėja yra įdomi ir reikalinga. Tam...

Gazelė
2020.01.16
Sugrįžę iš „mokesčių atostogų“, smulkieji skaičiuoja tarifus Premium

Mokesčių „atostogos“ smulkiesiems – „poilsis“ nuo „Sodros“ įmokų pirmuosius metus ir 0% pelno mokestis – buvo...

Gazelė
2020.01.16
Kibernetinėms atakoms per mažų ar neįdomių nėra: kaip apsisaugoti Premium 1

Pusė smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) – 44% bendrovių – nemano, kad galėtų tapti kibernetinių atakų...

Gazelė
2020.01.15
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
„Sodra“ primena naujus įmokų tarifus dirbantiems savarankiškai

Savarankiškai dirbantieji, gavę pirmąkart atsiradusias „mokesčių atostogas“ – teisę nemokėti socialinio...

Gazelė
2020.01.15
Atsargiai deklaruojant: pasirinktas būdas lemia „Sodros“ išmokų dydį Premium 1

Individualia veikla užsiimančiam gyventojui paskirtų ligos ir kai kurių kitų „Sodros“ išmokų dydį lemia ne...

Finansai
2020.01.14
Pasitikėjimas avansu: maitintojus tikrins jau pradėjus veiklą Premium

Kuriant naują maitinimo įstaigą – kavinę, užkandinę ar kitą viešojo maitinimo vietą – nereikės maisto...

Gazelė
2020.01.14
Ką daryti, jei bankas neduoda paskolos Premium

Retos įmonės savininkas gali didžiuodamasis pasakyti, kad jis niekad nėra naudojęsis banko paskola arba jos...

Gazelė
2020.01.13
Auga, nes užuot visi darę, kada gali, pasidalijo atskomybę ir procesus Premium

Savitarnos krautuvėlių „12 Eat“, kuriose darbo vietoje išsirinkęs prekes darbuotojas atsiskaito savitarnos...

Gazelė
2020.01.13
Nesėkmė su laiminga pabaiga: uždarius parduotuvę – kaip akmuo nuo širdies Premium

Verslas turi dirbti pelningai, tačiau ne kiekvienam įkūrėjui to pavyksta pasiekti. Dažnam atrodo, kad...

Gazelė
2020.01.13
Maitintojai gauti leidimą pradėti veiklą gali be tikrintojų vizito

Kavinės, užkandinės, mokyklų virtuvės, taip pat – kiti maitintojai, vaisių, uogų, daržovių ar mėsos...

Gazelė
2020.01.12
Kaip įtikti klientui šiandien

Anksčiau buvo teigiama, kad užtenka sukurti gerą produktą ar paslaugą, šiek tiek pasireklamuoti, ir verslą...

Gazelė
2020.01.12
Verslui pradėti prastų vietų nėra, svarbiau – teisinga kryptis

Anksčiau prekiauti turguje buvo anokia čia garbė. Sąlygos sudėtingos – tenka dirbti per lietų, darganą ar...

Gazelė
2020.01.11
Kibernetinis saugumas SVV svarbus, bet investuoti neskuba

3 iš 4 smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) įmonių nėra pasiruošusios arba nežino, ar yra pasiruošusios...

Gazelė
2020.01.10
Per metus spėjo sukurti ir plaukų transplantacijos kliniką, ir Dubajuje išmokyti jos gydytojus Premium

Kai tiksliai apsispręsta, jog verslo bus imamasi, kad yra, su kuo ir iš ko jį kurti, verslo idėja susidėlioja...

Gazelė
2020.01.10
Smulkieji pinigų ieško ne bankuose, o pas tiekėjus ar net klientus Premium

Kai reikia lėšų verslo pradžiai ar plėtrai, net ir smulkieji verslininkai randa būdų aplenkti bankus ir...

Gazelė
2020.01.09
FNTT siūlo iš medicinos įstaigų atiminėti licencijas 1

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, siūlydama griežčiau...

Finansai
2020.01.09

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau