Rusijoje tapo neįdomu, todėl atrado Vilnių

Publikuota: 2015-11-29
Svetlana Vaganova, UAB „Gastroholikas“ direktorė: „Įdarbinome konditerius, įgijusius mažiau patirties, bet turinčius daug entuziazmo.“
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Svetlana Vaganova, UAB „Gastroholikas“ direktorė: „Įdarbinome konditerius, įgijusius mažiau patirties, bet turinčius daug entuziazmo.“ Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Lietuviai iš kelionių po svečias šalis parsiveža verslo idėjų ir pritaiko jas gimtinėje. O užsieniečiai, pagyvenę mūsų šalyje, netrunka atrasti čia dar neužpildytų verslo nišų.

„Su šeima keletą metų atostogavome Vilniuje, o neseniai nusprendėme čia persikelti gyventi. Ieškojau, kur galėčiau pritaikyti savo gastronomijos žinias, ir nusprendžiau atidaryti kavinę. Panagrinėjusi sostinės kavines, pastebėjau, kad nors įvairių maitinimo įstaigų nemažai, tačiau besispecializuojančių tiekti tik desertus – nedaug“, – pasakoja Svetlana Vaganova, UAB „Gastroholikas“, Vilniuje valdančios desertinę „Atostogos“, direktorė.

Gamina vietoje

Desertinė įsikūrusi M. K. Čiurlionio gatvėje. Čia visą dieną kepami saldumynai, klientai juos gali suvalgyti vietoje arba išsinešti. Pasak p. Vaganovos, viena sudėtingesnių verslo kūrimo dalių – tinkamų patalpų paieška.

„Pusmetį ieškojau patalpų. Sena­miestyje sunku rasti patalpas, kuriose būtų puiki ventiliacija, kad būtų galima įrengti ir virtuvę, ir mažą kavinę. Kita vertus, senamiestyje ir taip gausu įvairių maitinimo įstaigų. Nors naujamiestyje nėra tokių didelių žmonių srautų, tačiau netoliese gyvena daug žmonių. Norime, kad klientai ne tik saldėsius valgytų čia, bet ir pasiimtų išsinešti. Mūsų koncepcija desertus kepti nuolat – vos skanėstus išperka, iš karto papildome lentynas“, – paaiškina verslininkė.

Pašnekovė skaičiuoja, kad verslo idėjai įgyvendinti reikėjo apie 100.000 Eur. Daugiausia lėšų skirta patalpoms remontuoti ir virtuvei įrengti.

„Montuojant virtuvę, teko skaičiuoti kiekvieną centimetrą, nes turėjome sutalpinti visą reikiamą įrangą. Daug investavome į vėdinimo sistemą, nes nenorime, kad šio namo gyventojai imtų skųstis dėl kvapų“, – vardija p. Vaganova.

Tame pačiame pastate, kur įsikūrė desertinė, veikia dar dvi specializuotos kavą tiekiančios kavinės. Pasak verslininkės, kiekviena kavinė jau atrado savo klientų ratą ir aršios konkurencijos pašnekovė neįžvelgia.

„Dažnai užsuka merginos, kurios nori paplepėti ir pasilepinti desertais. Netoliese esančių biurų darbuotojai vidury dienos ateina suvalgyti saldumynų. Vakare klientai dažniau prašo supakuoti desertų išsinešti“, – pasakoja UAB „Gastroholikas“ direktorė.

Pasikliovė profesionalais

Įmonėje dirba 6 žmonės, 3 iš jų konditeriai. Verslininkė pasakoja, kad sunkiausia buvo rasti konditerių.

„Gerų virėjų, bent jau Vilniuje, netrūksta, tačiau konditerių rasti sunkiau. Mat dalis specialistų gamina tik tradicinius desertus, kita dalis konditerių ilgus metus buvo dirbę cechuose, kur tik, pavyzdžiui, surinkdavo tortus, o kaip pagaminti kremą ar kepti pyragaičius – nemoka. Taigi įdarbinome konditerius, įgijusius mažiau patirties, bet turinčius daug entuziazmo“, – kalba p. Vaganova.

Nors dažnai verslininkai kavinių pavadinimams renkasi užsienietiškus pavadinimus, pašnekovė desertinę norėjo pavadinti lietuviškai, nes mano, kad taip pritrauks daugiau klientų.

„Pirmiausia pavadinimą sugalvodavau rusiškai, paskui išsiversdavau į lietuvių kalbą, tačiau visi variantai man pasirodė netinkami. Kreipiausi į profesionalus, jie ir padėjo sugalvoti pavadinimą, logotipą. Juk žodis „atostogos“ lietuvių kalba turi daug reikšmių – ir poilsis, ir pertrauka, ir atsipalaidavimas“, – pasakoja verslininkė.

Desertinėje daug dėmesio skiriama detalėms. Saldumynai ne tik kruopščiai dekoruojami, bet ir pakuojami į dėžutes, pažymėtas desertinės logotipu bei specialiu palinkėjimu.

„Desertinės logotipe pavaizduota tortinė su iš torto kyšančiomis kojomis. Norėdama įsitikinti, ar logotipas bus suprantamas klientas, jį parodžiau penkiamečiui sūnui ir paklausiau, ką jis mato. Vaikas pasakė, kad tortas buvo toks skanus, kad jo paragavęs žmogus tiesiog nukrito į tortą žemyn galva. Galvoju, jei vaikui piešinys kėlė teigiamų asociacijų, panašiai turėtų galvoti ir desertinės svečiai. Juk per atostogas atsipalaiduojame ir leidžiame sau atitrūkti nuo kasdienybės rūpesčių“, – priduria p. Vaganova.

Straipsnis publikuotas dienraštyje „Verslo žinios“ ir VŽ rubrikoje „Premium“ lapkričio 18 d.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Į muzikos prekių parduotuvę Marijampolėje, kurią norėjo uždaryti, apsipirkti važiuoja vilniečiai  Premium

Naujos patalpos gali būti postūmis verslui. Ypač kai specializuota parduotuvė – muzikos prekių – įkuriama...

Prekyba
2019.01.21
Odontologijos klinika regione rado būdą, kaip parsivilioti specialistų iš didmiesčių Premium 2

Kai pasiūlai geras darbo sąlygas, absolventai mielai sugrįžta dirbti į gimtinę – tokia patirtimi dalijasi UAB...

Paslaugos
2019.01.21
Įmonės renginiai: kodėl jų laukia ne tik darbuotojai 1

Kuo didesnė bendrovė, tuo joje yra stipresnės tradicijos švęsti ar vykti į renginius visiems darbuotojams...

Vadyba
2019.01.20
Smulkiųjų klaidos internete

Investicija į verslo įvaizdį virtualioje erdvėje gali būti vienas išmintingiausių šiuolaikinių sprendimų.

Rinkodara
2019.01.20
Verslo idėją parsivežė iš Kanados: produkto skonis – seniai pažįstamas 4

„Nekaltas limonadas“, – taip savo kuriamą gėrimą pristato kombučios „Būkčia“ gamintojai Laurynas Sužiedėlis...

Pramonė
2019.01.19
Dalyvavimas parodose: jei jau važiuojama, tai ne puse kojos Premium 1

Metų pradžioje verslas jau žino mugių ir parodų, kuriose dalyvaus, tvarkaraštį. Smulkieji planuoja gamybą,...

Pramonė
2019.01.18
Verslo liudijimus galima įsigyti e.būdu

Pernai gyventojų skaičius, kurie įsigijo verslo liudijimus internetu, išaugo 8%. Mokesčių administratorius...

Finansai
2019.01.17
Kaip samdomam vadovui užsitarnauti sprendimų laisvę Premium

Verslo įkūrėjui atsitraukti nuo tiesioginio vadovavimo – rizikinga, bet naujas vadovas dažnai ateina su...

Vadyba
2019.01.17
Rinkodara smulkiesiems: užuot erzinus vartotoją, kreiptis individualiai Premium 1

Autentiško ryšio su klientais paieškos, pasiūlymų individualizavimas, taip pat detali duomenų analizė ir...

Rinkodara
2019.01.16
Prie algos priedai „natūra“ tiktų ne visiems Premium 12

Pasiūlymą leisti darbdaviams papildomai motyvuoti darbuotojus, lėšas nurašant į sąnaudas, ekonomistai...

Vadyba
2019.01.15
Kas trečias darbą keistų kad ir rytoj: kaip sulaikyti darbuotojus Premium 5

Darbuotojų pageidavimų sąrašas vis ilgėja: tikisi, kad alga per metus didės keliolika procentų, o jei ne,...

Pramonė
2019.01.15
Kodėl bent pusvalandis, rastas pabendrauti su jaunimu, atsiperka

Kai patyręs verslininkas pradedančiajam pataria, ką daryti, o kokių klaidų vengti, pastarojo verslas...

Vadyba
2019.01.13
Itališką kokybę už itališką kainą kauniečiai pasiekė per trejus metus Premium

Odos apdirbimo pramonei Lietuvoje susitraukus, jaunas verslas ne tik sukuria svetur atpažįstamą galanterijos...

Pramonė
2019.01.12
Kaip smulkiesiems gauti dėmesio nemokamai

Teigiamas visuomenės ir žiniasklaidos dėmesys – vertingas įrankis smulkiesiems. Entrepreneur.com primena, kad...

Rinkodara
2019.01.12
Pateko į JAV parduotuvių lentynas, o iš ten iki Kanados rinkos – ranka paduok Premium 3

Tai, kas tinka Europoje, už Atlanto nebūtinai pasiteisina, todėl net ilgametę patirtį sukaupusios įmonės,...

Pramonė
2019.01.11
Rado aukso vidurį tarp virtualios ir įprastos parduotuvės Premium

Fizinė parduotuvė reikalauja kur kas daugiau sąnaudų ir ne visada yra tikslinga ją turėti, tačiau dalis...

Pardavimai
2019.01.09
Iš arbatos grybo gamina nekaltą limonadą Premium 2

„Nekaltas limonadas“, – taip savo kuriamą gėrimą pristato kombučios „Būkčia“ gamintojai Laurynas Sužiedėlis...

Pramonė
2019.01.08
Drąsieji skolinasi nebūtinai banke: kokiems klausimams pasirengti Premium 4

Kuo sparčiau įmonė auga, tuo labiau jai reikia pinigų tiek investicijoms, tiek apyvartinėms lėšoms. Anksčiau...

Vadyba
2019.01.08
„Sodra“ – apie visus tarifus ir įmokas 2019 m. 16

Nuo 2019 m. pradžios pasikeitė minimalios mėnesinės algos (MMA) dydis, dabar, sujungus darbdavio ir...

Finansai
2019.01.08

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau