Rusijoje tapo neįdomu, todėl atrado Vilnių

Publikuota: 2015-11-29
Svetlana Vaganova, UAB „Gastroholikas“ direktorė: „Įdarbinome konditerius, įgijusius mažiau patirties, bet turinčius daug entuziazmo.“
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Svetlana Vaganova, UAB „Gastroholikas“ direktorė: „Įdarbinome konditerius, įgijusius mažiau patirties, bet turinčius daug entuziazmo.“ Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Lietuviai iš kelionių po svečias šalis parsiveža verslo idėjų ir pritaiko jas gimtinėje. O užsieniečiai, pagyvenę mūsų šalyje, netrunka atrasti čia dar neužpildytų verslo nišų.

„Su šeima keletą metų atostogavome Vilniuje, o neseniai nusprendėme čia persikelti gyventi. Ieškojau, kur galėčiau pritaikyti savo gastronomijos žinias, ir nusprendžiau atidaryti kavinę. Panagrinėjusi sostinės kavines, pastebėjau, kad nors įvairių maitinimo įstaigų nemažai, tačiau besispecializuojančių tiekti tik desertus – nedaug“, – pasakoja Svetlana Vaganova, UAB „Gastroholikas“, Vilniuje valdančios desertinę „Atostogos“, direktorė.

Gamina vietoje

Desertinė įsikūrusi M. K. Čiurlionio gatvėje. Čia visą dieną kepami saldumynai, klientai juos gali suvalgyti vietoje arba išsinešti. Pasak p. Vaganovos, viena sudėtingesnių verslo kūrimo dalių – tinkamų patalpų paieška.

„Pusmetį ieškojau patalpų. Sena­miestyje sunku rasti patalpas, kuriose būtų puiki ventiliacija, kad būtų galima įrengti ir virtuvę, ir mažą kavinę. Kita vertus, senamiestyje ir taip gausu įvairių maitinimo įstaigų. Nors naujamiestyje nėra tokių didelių žmonių srautų, tačiau netoliese gyvena daug žmonių. Norime, kad klientai ne tik saldėsius valgytų čia, bet ir pasiimtų išsinešti. Mūsų koncepcija desertus kepti nuolat – vos skanėstus išperka, iš karto papildome lentynas“, – paaiškina verslininkė.

Pašnekovė skaičiuoja, kad verslo idėjai įgyvendinti reikėjo apie 100.000 Eur. Daugiausia lėšų skirta patalpoms remontuoti ir virtuvei įrengti.

„Montuojant virtuvę, teko skaičiuoti kiekvieną centimetrą, nes turėjome sutalpinti visą reikiamą įrangą. Daug investavome į vėdinimo sistemą, nes nenorime, kad šio namo gyventojai imtų skųstis dėl kvapų“, – vardija p. Vaganova.

Tame pačiame pastate, kur įsikūrė desertinė, veikia dar dvi specializuotos kavą tiekiančios kavinės. Pasak verslininkės, kiekviena kavinė jau atrado savo klientų ratą ir aršios konkurencijos pašnekovė neįžvelgia.

„Dažnai užsuka merginos, kurios nori paplepėti ir pasilepinti desertais. Netoliese esančių biurų darbuotojai vidury dienos ateina suvalgyti saldumynų. Vakare klientai dažniau prašo supakuoti desertų išsinešti“, – pasakoja UAB „Gastroholikas“ direktorė.

Pasikliovė profesionalais

Įmonėje dirba 6 žmonės, 3 iš jų konditeriai. Verslininkė pasakoja, kad sunkiausia buvo rasti konditerių.

„Gerų virėjų, bent jau Vilniuje, netrūksta, tačiau konditerių rasti sunkiau. Mat dalis specialistų gamina tik tradicinius desertus, kita dalis konditerių ilgus metus buvo dirbę cechuose, kur tik, pavyzdžiui, surinkdavo tortus, o kaip pagaminti kremą ar kepti pyragaičius – nemoka. Taigi įdarbinome konditerius, įgijusius mažiau patirties, bet turinčius daug entuziazmo“, – kalba p. Vaganova.

Nors dažnai verslininkai kavinių pavadinimams renkasi užsienietiškus pavadinimus, pašnekovė desertinę norėjo pavadinti lietuviškai, nes mano, kad taip pritrauks daugiau klientų.

„Pirmiausia pavadinimą sugalvodavau rusiškai, paskui išsiversdavau į lietuvių kalbą, tačiau visi variantai man pasirodė netinkami. Kreipiausi į profesionalus, jie ir padėjo sugalvoti pavadinimą, logotipą. Juk žodis „atostogos“ lietuvių kalba turi daug reikšmių – ir poilsis, ir pertrauka, ir atsipalaidavimas“, – pasakoja verslininkė.

Desertinėje daug dėmesio skiriama detalėms. Saldumynai ne tik kruopščiai dekoruojami, bet ir pakuojami į dėžutes, pažymėtas desertinės logotipu bei specialiu palinkėjimu.

„Desertinės logotipe pavaizduota tortinė su iš torto kyšančiomis kojomis. Norėdama įsitikinti, ar logotipas bus suprantamas klientas, jį parodžiau penkiamečiui sūnui ir paklausiau, ką jis mato. Vaikas pasakė, kad tortas buvo toks skanus, kad jo paragavęs žmogus tiesiog nukrito į tortą žemyn galva. Galvoju, jei vaikui piešinys kėlė teigiamų asociacijų, panašiai turėtų galvoti ir desertinės svečiai. Juk per atostogas atsipalaiduojame ir leidžiame sau atitrūkti nuo kasdienybės rūpesčių“, – priduria p. Vaganova.

Straipsnis publikuotas dienraštyje „Verslo žinios“ ir VŽ rubrikoje „Premium“ lapkričio 18 d.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Kodėl restoranuose visiems reikia cepelinų Premium

Tiek konsultantai, tiek patys verslininkai pataria išsiskirti iš kitų ir daryti tai, ko konkurentai nedaro.

Gazelė
2020.01.19
Sukurti kliniką – 3 žingsniai, bet bijant suklysti, atrodė sudėtingiau

Sudėtingas procesas, dalijamas etapais, įgauna struktūrą ir tampa aiškesnis. Panašiai ir verslo pradžia, kur...

Gazelė
2020.01.19
Nesėkmė versle netrukdo atsitiesti

Apklausos rodo, kad daugelis tų, kurie tik svajoja apie verslą, jo nesiima ne tik dėl lėšų ar žinių stygiaus,...

Gazelė
2020.01.19
Kas padeda verslui greičiau atsistoti ant kojų

Bet kokio verslo be investicijų nesukursi. Tačiau kuo pradedantieji daugiau išmano, ką ir kaip daryti, tuo...

Gazelė
2020.01.19
Kuria pradžiamokslį, kaip stiprinti kibernetinį saugumą

„Kurk Lietuvai“ projekto dalyviai Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) kuria Kibernetinio saugumo vadovą...

Gazelė
2020.01.18
Prie „Baltosios bangos“ iniciatyvos prisijungė pirmasis baras

Viešojo maitinimo sektoriaus įmonės dažnai pakliūva į mokesčių inspektorių akiratį. Sostinės baras „Local...

Gazelė
2020.01.17
Algų aritmetika: šiais laikais jų nekelti išdrįsta tik retas darbdavys Premium 1

Vidutinis darbo užmokestis kasmet kyla apie 9%, bet jis neprivalo būti atspirties taškas darbdaviams tiek...

Gazelė
2020.01.17
Medieną internetu pirko vangiai, todėl rado kur kas pelningesnį būdą Premium

Kuo pasiūla mažesnė, tuo yra daugiau galimybių įsitvirtinti toje nišoje. Svarbu neišsigąsti pamačius, jog...

Gazelė
2020.01.16
Į pensijų kaupimą naujai įtraukta 43.500 gyventojų

Į pensijų kaupimą šiemet naujai įtraukiami 43.500 gyventojų, kuriems „Sodra“ atsitiktine tvarka priskyrė...

Finansai
2020.01.16
Šiemet pajamų deklaravimo startas bus skelbiamas anksčiau

Iki šių metų vasario 17 d. mokesčius išskaičiuojantys asmenys mokesčių administratoriui turi pateikti...

Finansai
2020.01.16
Kaip pigiau atlikti rinkos tyrimą

Pradedantiesiems verslą ekspertai pataria pirmiausiai pasitikrinti, ar jų idėja yra įdomi ir reikalinga. Tam...

Gazelė
2020.01.16
Sugrįžę iš „mokesčių atostogų“, smulkieji skaičiuoja tarifus Premium 1

Mokesčių „atostogos“ smulkiesiems – „poilsis“ nuo „Sodros“ įmokų pirmuosius metus ir 0% pelno mokestis – buvo...

Gazelė
2020.01.16
Kibernetinėms atakoms per mažų ar neįdomių nėra: kaip apsisaugoti Premium 1

Pusė smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) – 44% bendrovių – nemano, kad galėtų tapti kibernetinių atakų...

Gazelė
2020.01.15
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
„Sodra“ primena naujus įmokų tarifus dirbantiems savarankiškai 1

Savarankiškai dirbantieji, gavę pirmąkart atsiradusias „mokesčių atostogas“ – teisę nemokėti socialinio...

Gazelė
2020.01.15
Atsargiai deklaruojant: pasirinktas būdas lemia „Sodros“ išmokų dydį Premium 1

Individualia veikla užsiimančiam gyventojui paskirtų ligos ir kai kurių kitų „Sodros“ išmokų dydį lemia ne...

Finansai
2020.01.14
Pasitikėjimas avansu: maitintojus tikrins jau pradėjus veiklą Premium

Kuriant naują maitinimo įstaigą – kavinę, užkandinę ar kitą viešojo maitinimo vietą – nereikės maisto...

Gazelė
2020.01.14
Ką daryti, jei bankas neduoda paskolos Premium

Retos įmonės savininkas gali didžiuodamasis pasakyti, kad jis niekad nėra naudojęsis banko paskola arba jos...

Gazelė
2020.01.13
Auga, nes užuot visi darę, kada gali, pasidalijo atskomybę ir procesus Premium

Savitarnos krautuvėlių „12 Eat“, kuriose darbo vietoje išsirinkęs prekes darbuotojas atsiskaito savitarnos...

Gazelė
2020.01.13
Nesėkmė su laiminga pabaiga: uždarius parduotuvę – kaip akmuo nuo širdies Premium

Verslas turi dirbti pelningai, tačiau ne kiekvienam įkūrėjui to pavyksta pasiekti. Dažnam atrodo, kad...

Gazelė
2020.01.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau