Lietuviai apie verslą daugiau svajoja, nei kuria

Publikuota: 2015-11-29
Austė Kiškienė, Kazimiero Simonavičiaus universiteto prorektorė: 
„Mūsų visuomenei dar trūksta suvokimo, kad klaida ar verslo nesėk­mė yra normali proceso dalis.“
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Austė Kiškienė, Kazimiero Simonavičiaus universiteto prorektorė: „Mūsų visuomenei dar trūksta suvokimo, kad klaida ar verslo nesėk­mė yra normali proceso dalis.“ Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Nors 8 iš 10 lietuvių teigiamai žiūri į verslininkus ir verslumą, tačiau tik pusė įsivaizduoja save pradedant verslą. Labiausiai iniciatyvą slopina baimė patirti finansinių nuostolių ir nepalankus aplinkinių požiūris į patyrusius nesėkmę.

Šeštą kartą rengiamame pasauliniame verslumo tyrime AGER 2015 (angl. Amway Global Entrepreneurship Report) dalyvavo 44 šalys. Tyrimas šįmet buvo vykdomas nuo gegužės iki rugpjūčio, apklausta beveik 50.000 respondentų. Lietuva tyrime dalyvavo antrą kartą.

Patrauklus tik įvaizdis

Verslo plėtojimas ir verslininko įvaizdis lietuvių vertinamas teigiamai, dažnas suvokia, kad sėkmingas verslas yra šalies ekonominės gerovės variklis. Vis dėlto pasimatuoti verslininko kostiumo lietuviai nesiskubina.

„Lietuviai nori būti verslininkai, nori būti nepriklausomi, tačiau tai labiau emocinis vertinimas. Žmonės suvokia, kad verslas svarbus šalies plėtrai, inovacijoms, gerovei. Kai klausiama, ar pats žmogus po trejų metų save įsivaizduoja kaip verslininką, tada atsakome realistiškiau. Žmogus pradeda galvoti, ar išdrįs išeiti iš samdomo darbo, netekti stabilių pajamų, imtis veiklos, kuri gali ir nepavykti“, – tyrimo rezultatus komentuoja Austė Kiškienė, Kazimiero Simonavičiaus universiteto prorektorė.

Lietuviai, kaip labiausiai motyvuojančius veiksnius, skatinančius imtis nuosavo verslo, nurodo norą būti nepriklausomam nuo darbdavio, turėti alternatyvų pajamų šaltinį ir saviraiškos galimybę. 64% respondentų Lietuvoje nurodė, kad nesėkmės baimė yra bene svarbiausia priežastis, atgrasanti nuo verslo kūrimo. Labiausiai baiminamasi bankroto, galimos ekonominės krizės, darbo praradimo, nusivylimo savimi. Pastebima, kad asmenys, kuriems daugiau nei 35 metai, nesėkmės bijo labiau nei jaunesni respondentai.

„Lietuvoje nesėkmės baimė susijusi ir su visuomenės vertinimu. Pavyzdžiui, Amerikoje į bankrotą žiūrima kitaip, net stengiamasi akcentuoti, kad turi nepasisekti, kol galiausiai pavyks pasiekti tikslą. Kitaip tariant, mūsų visuomenei dar trūksta suvokimo, kad klaida ar verslo nesėkmė yra normali proceso, naujų idėjų įgyvendinimo dalis“, – kalba p. Kiškienė.

Pasak pašnekovės, Lietuvoje verslo kūrimo priežastys priklauso ir nuo amžiaus grupės. Vyresni žmonės verslus kuria norėdami susikurti darbo vietą ir turėti pragyvenimo šaltinį, o jaunimas – nori įgyvendinti idėjas arba įžvelgia palankias verslui galimybes.

Aplinkinių požiūris

Panašūs tarptautiniai verslumo tyrimai, kuriuose dalyvauja ir Lietuva, atliekami ne pirmą kartą. Erika Vaiginienė, VU TVM Akademinės tarnybos vadovė, viena iš verslumo tyrėjų grupės, atlikusios pasaulinį „Globalios verslumo stebėsenos“ (angl. Global Entrepreneurship Monitor) tyrimą, nurodo priežastis, kodėl lietuviai vangokai imasi verslo, – tai stipri rizikos baimė ir kultūrinė aplinka.

„Juk turime net posakį, kad džiaugiamės, kai kaimyno namas dega. Kitaip tariant, nemokame pasidžiaugti kito asmens sėkme. O ir tas, kuriam pasiseka, nesigiria, nes mūsų kultūroje tai elgtis nepriimta. Taigi kam imtis veiklos, jei pasidžiaugti ja negalėsi“, – svarsto p. Vaiginienė.

Pašnekovė nurodo, jaunimas yra labiau atsipalaidavęs, turi mažiau baimių, tačiau stokoja kompetencijos, o vyresni žmonės, nors ir turi kompetencijos, tačiau nežino, kaip verslą kurti, kur ieškoti informacijos.

„Skatiname studentus jau universitete galvoti apie verslo kūrimą. Esame parengę verslumo ugdymo modulį. Su šias paskaitas pasirinkusiais studentais pirmiausia dirba psichologai. Toks psichologinis parengimas, atsipalaidavimas duoda rezultatų, jaunimas ima drąsiau vertinti savo galimybes imtis verslo“, – kalba p. Vaiginienė.

Skirtingi tyrimai – panašios išvados

Atliktas ne vienas tyrimas, kurio išvadose skelbiame, kad lietuviai sunkiai ryžtasi imtis nuosavo verslo. Pavyzdžiui, SEB banko užsakymu atliktas tyrimas Baltijos šalyse „Kuriantys verslą: kas jie ir kokius uždavinius sprendžia?“ skelbia, kad kas trečias lietuvis norėtų sukurti verslą, tačiau įmones steigti ryžtasi vos kas dvyliktas.

O Latvijoje ir Estijoje pradėti verslą ryžtasi beveik kas penktas norintysis. Latvijoje verslą turėti norėtų 35% žmonių, o 17% jį jau turi. Estijoje rezultatai dar geresni: norinčiųjų yra 25%, kuriančiųjų – 20%. Nuo verslo kūrimo lietuvius dažniausiai stabdo didelės rizikos baimė, nenoras atsisakyti pastovaus darbo užmokesčio, biurokratija ir informacijos apie verslo steigimą trūkumas.

Straipsnis publikuotas dienraštyje „Verslo žinios“ ir VŽ rubrikoje „Premium“ lapkričio 19 d.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Prie „Baltosios bangos“ iniciatyvos prisijungė pirmasis baras

Viešojo maitinimo sektoriaus įmonės dažnai pakliūva į mokesčių inspektorių akiratį. Sostinės baras „Local...

Gazelė
2020.01.17
Algų aritmetika: šiais laikais jų nekelti išdrįsta tik retas darbdavys Premium 1

Vidutinis darbo užmokestis kasmet kyla apie 9%, bet jis neprivalo būti atspirties taškas darbdaviams tiek...

Gazelė
2020.01.17
Medieną internetu pirko vangiai, todėl rado kur kas pelningesnį būdą Premium

Kuo pasiūla mažesnė, tuo yra daugiau galimybių įsitvirtinti toje nišoje. Svarbu neišsigąsti pamačius, jog...

Gazelė
2020.01.16
Į pensijų kaupimą naujai įtraukta 43.500 gyventojų

Į pensijų kaupimą šiemet naujai įtraukiami 43.500 gyventojų, kuriems „Sodra“ atsitiktine tvarka priskyrė...

Finansai
2020.01.16
Šiemet pajamų deklaravimo startas bus skelbiamas anksčiau

Iki šių metų vasario 17 d. mokesčius išskaičiuojantys asmenys mokesčių administratoriui turi pateikti...

Finansai
2020.01.16
Kaip pigiau atlikti rinkos tyrimą

Pradedantiesiems verslą ekspertai pataria pirmiausiai pasitikrinti, ar jų idėja yra įdomi ir reikalinga. Tam...

Gazelė
2020.01.16
Sugrįžę iš „mokesčių atostogų“, smulkieji skaičiuoja tarifus Premium 1

Mokesčių „atostogos“ smulkiesiems – „poilsis“ nuo „Sodros“ įmokų pirmuosius metus ir 0% pelno mokestis – buvo...

Gazelė
2020.01.16
Kibernetinėms atakoms per mažų ar neįdomių nėra: kaip apsisaugoti Premium 1

Pusė smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) – 44% bendrovių – nemano, kad galėtų tapti kibernetinių atakų...

Gazelė
2020.01.15
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
„Sodra“ primena naujus įmokų tarifus dirbantiems savarankiškai 1

Savarankiškai dirbantieji, gavę pirmąkart atsiradusias „mokesčių atostogas“ – teisę nemokėti socialinio...

Gazelė
2020.01.15
Atsargiai deklaruojant: pasirinktas būdas lemia „Sodros“ išmokų dydį Premium 1

Individualia veikla užsiimančiam gyventojui paskirtų ligos ir kai kurių kitų „Sodros“ išmokų dydį lemia ne...

Finansai
2020.01.14
Pasitikėjimas avansu: maitintojus tikrins jau pradėjus veiklą Premium

Kuriant naują maitinimo įstaigą – kavinę, užkandinę ar kitą viešojo maitinimo vietą – nereikės maisto...

Gazelė
2020.01.14
Ką daryti, jei bankas neduoda paskolos Premium

Retos įmonės savininkas gali didžiuodamasis pasakyti, kad jis niekad nėra naudojęsis banko paskola arba jos...

Gazelė
2020.01.13
Auga, nes užuot visi darę, kada gali, pasidalijo atskomybę ir procesus Premium

Savitarnos krautuvėlių „12 Eat“, kuriose darbo vietoje išsirinkęs prekes darbuotojas atsiskaito savitarnos...

Gazelė
2020.01.13
Nesėkmė su laiminga pabaiga: uždarius parduotuvę – kaip akmuo nuo širdies Premium

Verslas turi dirbti pelningai, tačiau ne kiekvienam įkūrėjui to pavyksta pasiekti. Dažnam atrodo, kad...

Gazelė
2020.01.13
Maitintojai gauti leidimą pradėti veiklą gali be tikrintojų vizito

Kavinės, užkandinės, mokyklų virtuvės, taip pat – kiti maitintojai, vaisių, uogų, daržovių ar mėsos...

Gazelė
2020.01.12
Kaip įtikti klientui šiandien

Anksčiau buvo teigiama, kad užtenka sukurti gerą produktą ar paslaugą, šiek tiek pasireklamuoti, ir verslą...

Gazelė
2020.01.12
Verslui pradėti prastų vietų nėra, svarbiau – teisinga kryptis

Anksčiau prekiauti turguje buvo anokia čia garbė. Sąlygos sudėtingos – tenka dirbti per lietų, darganą ar...

Gazelė
2020.01.11
Kibernetinis saugumas SVV svarbus, bet investuoti neskuba

3 iš 4 smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) įmonių nėra pasiruošusios arba nežino, ar yra pasiruošusios...

Gazelė
2020.01.10
Per metus spėjo sukurti ir plaukų transplantacijos kliniką, ir Dubajuje išmokyti jos gydytojus Premium

Kai tiksliai apsispręsta, jog verslo bus imamasi, kad yra, su kuo ir iš ko jį kurti, verslo idėja susidėlioja...

Gazelė
2020.01.10

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau