Verslo pradžia: pagalba naudotis verta, bet pinigų geriau neprašyti

Publikuota: 2015-11-27
Konradas Frankonis, sostinės kavinės „Jogurtainė“ savininkas: „Verslas nuo pirmos dienos tikrai nepradės duoti pelno, tad santaupas verčiau pasilaikyti.“ Vladimiro ivanovo (VŽ) nuotr.
Konradas Frankonis, sostinės kavinės „Jogurtainė“ savininkas: „Verslas nuo pirmos dienos tikrai nepradės duoti pelno, tad santaupas verčiau pasilaikyti.“ Vladimiro ivanovo (VŽ) nuotr.

Imtis verslo visuomet paprasčiau, kai pašonėje yra savo gebėjimais padėti galinčių žmonių. Nors dažnas pradedantysis prašyti pagalbos nesiryžta, turintieji neatlygintinų padėjėjų startuoja greičiau, pigiau ir kokybiškiau.

Paprastai pagalbos paieškos pradedamos nuo turinčių įmonių steigimo patirties, vėliau – išmanančių interneto svetainių kūrimą, mokančių įrengti patalpas ar galinčių patarti rinkodaros klausimais.

Už visus šiuos gebėjimus mokant pinigus neįmanoma išsiversti be tūkstančių eurų, o štai turint patikimų pagalbininkų išsiversti įmanoma su minimaliomis išlaidomis.

„Verslas nuo pirmos dienos tikrai nepradės duoti pelno, tad reikia bent pusmečiui turėti santaupų, nuo pirmos dienos nelįsti į skolas, nes vėliau bus sudėtinga jas grąžinti. Dėl šios priežasties pagalba labai praverčia“, – sako Konradas Frankonis, sostinės kavinės „Jogurtainė“ savininkas.

Pagalba pravertė

Kurdamas verslą p. Fran­ko­nis pasitelkė mamą ir brolį. Pašnekovas sako, kad pagalbininkai viską padėjo padaryti greičiau ir geriau.

„Įgyvendinti verslo idėją padėjo profesiniai šeimos narių įgūdžiai. Labiausiai prisidėjo mama ir brolis. Mama – interjero dizainerė, tad sugalvojo, kaip kavinė turi atrodyti, padarė ją spalvingą, nuotaikingą, suprojektavo žaidimų vietą vaikams. Prie virtuvės patiekalų labai prisidėjo brolis, jis yra vyriausiasis virėjas“, – atskleidžia p. Frankonis.

Be to, kad verta pagalbos ieškoti tarp artimųjų, verslininkas pradedantiesiems pataria gerai išsinagrinėti finansavimo galimybes ir įvertinti, ar tikrai norima imtis darbo, po kurio nelieka laisvalaikio.

„Kavinių verslas yra sudėtingas. Jam reikia turėti daug pinigų, yra daug įvairių išlaidų, būtina energija ir didelės pastangos. Norėjome sukurti kavinę, kuri būtų kitokia, išskirtinė, su įdomiu maistu. Pirmieji metai buvo skirti pažinti, stebėjome, ko nori klientai, ko tikisi užsukę. Dabar jau galime galvoti apie plėtrą, keisti aplinką, patiekalus. Prieš pradedant imtis verslo reikia išsamiai susipažinti su visomis įmanomomis verslo finansavimo galimybėmis, sąlygomis. Taip pat būtina žinoti, kad verslininko darbo laikas nesibaigia penktą valandą dienos, savaitgalio planai gali greitai sugriūti, nes visą laiką turi būti šalia ir spręsti kilusias problemas“, – kalba verslininkas.

Surėmė pečius

Gausu pavyzdžių, kai verslininkai kurdami įmonę pagalbininkų pirmiausia ieškojo ne įvairias paslaugas teikiančiose įmonėse, o tarp artimųjų.

„Aš, mama ir sesė bendraujame su klientais, tapytojas tėtis sukūrė parduotuvės logotipą, taip pat prekiaujame jo paveikslais, fotografas brolis daro drabužių fotosesijas. Mano vyras tampa modeliu fotosesijose“, – VŽ yra pasakojusi Justė Kondratė, viena iš parduotuvės „Šarka. Daiktų kelionės“ kūrėjų.

Olga Dzindzeleta, sostinės restorano „Botanique“ savininkė, prisipažino, kad be šeimos pagalbos sukurti verslą santaupų greičiausiai būtų nepakakę.

„Iš karto apgalvojome, kaip koks šeimos narys galėtų prie verslo prisidėti. Vieni turėjo rinkodaros, reklamos žinių, kiti mokėjo dirbti virtuvėje, tvarkyti finansus. Šeimos vyrai abiejuose restoranuose beveik viską padarė savo rankomis ir taip sutaupė daug pinigų“, – pasakoja p. Dzindzeleta.

Ne piniginė pagalba

Vis dėlto verslo konsultantai iš artimųjų prašyti nepataria vieno dalyko – pinigų. Be abejonės, skolintis iš draugų ar šeimos narių daugelį skatina tai, kad tokios paskolos yra kur kas pigesnės nei išduodamos kreditorių. Tačiau praktika rodo, kad kartais geriau susimokėti palūkanas, bet išvengti nesutarimų su artimaisiais.

„Net jei skolinate šeimos nariui, turėtumėte tai įtvirtinti raštiškai. Raštu turėtų būti sutarta, kaip pinigai bus naudojami, kokia bus jų grąžinimo tvarka, grafikas, kaip spręsite problemą, jei pinigų grąžinti nepavyks“, – rašo forbes.com.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Kas padeda verslui greičiau atsistoti ant kojų

Bet kokio verslo be investicijų nesukursi. Tačiau kuo pradedantieji daugiau išmano, ką ir kaip daryti, tuo...

Gazelė
09:00
Kuria pradžiamokslį, kaip stiprinti kibernetinį saugumą

„Kurk Lietuvai“ projekto dalyviai Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) kuria Kibernetinio saugumo vadovą...

Gazelė
2020.01.18
Prie „Baltosios bangos“ iniciatyvos prisijungė pirmasis baras

Viešojo maitinimo sektoriaus įmonės dažnai pakliūva į mokesčių inspektorių akiratį. Sostinės baras „Local...

Gazelė
2020.01.17
Algų aritmetika: šiais laikais jų nekelti išdrįsta tik retas darbdavys Premium 1

Vidutinis darbo užmokestis kasmet kyla apie 9%, bet jis neprivalo būti atspirties taškas darbdaviams tiek...

Gazelė
2020.01.17
Medieną internetu pirko vangiai, todėl rado kur kas pelningesnį būdą Premium

Kuo pasiūla mažesnė, tuo yra daugiau galimybių įsitvirtinti toje nišoje. Svarbu neišsigąsti pamačius, jog...

Gazelė
2020.01.16
Į pensijų kaupimą naujai įtraukta 43.500 gyventojų

Į pensijų kaupimą šiemet naujai įtraukiami 43.500 gyventojų, kuriems „Sodra“ atsitiktine tvarka priskyrė...

Finansai
2020.01.16
Šiemet pajamų deklaravimo startas bus skelbiamas anksčiau

Iki šių metų vasario 17 d. mokesčius išskaičiuojantys asmenys mokesčių administratoriui turi pateikti...

Finansai
2020.01.16
Kaip pigiau atlikti rinkos tyrimą

Pradedantiesiems verslą ekspertai pataria pirmiausiai pasitikrinti, ar jų idėja yra įdomi ir reikalinga. Tam...

Gazelė
2020.01.16
Sugrįžę iš „mokesčių atostogų“, smulkieji skaičiuoja tarifus Premium 1

Mokesčių „atostogos“ smulkiesiems – „poilsis“ nuo „Sodros“ įmokų pirmuosius metus ir 0% pelno mokestis – buvo...

Gazelė
2020.01.16
Kibernetinėms atakoms per mažų ar neįdomių nėra: kaip apsisaugoti Premium 1

Pusė smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) – 44% bendrovių – nemano, kad galėtų tapti kibernetinių atakų...

Gazelė
2020.01.15
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
„Sodra“ primena naujus įmokų tarifus dirbantiems savarankiškai 1

Savarankiškai dirbantieji, gavę pirmąkart atsiradusias „mokesčių atostogas“ – teisę nemokėti socialinio...

Gazelė
2020.01.15
Atsargiai deklaruojant: pasirinktas būdas lemia „Sodros“ išmokų dydį Premium 1

Individualia veikla užsiimančiam gyventojui paskirtų ligos ir kai kurių kitų „Sodros“ išmokų dydį lemia ne...

Finansai
2020.01.14
Pasitikėjimas avansu: maitintojus tikrins jau pradėjus veiklą Premium

Kuriant naują maitinimo įstaigą – kavinę, užkandinę ar kitą viešojo maitinimo vietą – nereikės maisto...

Gazelė
2020.01.14
Ką daryti, jei bankas neduoda paskolos Premium

Retos įmonės savininkas gali didžiuodamasis pasakyti, kad jis niekad nėra naudojęsis banko paskola arba jos...

Gazelė
2020.01.13
Auga, nes užuot visi darę, kada gali, pasidalijo atskomybę ir procesus Premium

Savitarnos krautuvėlių „12 Eat“, kuriose darbo vietoje išsirinkęs prekes darbuotojas atsiskaito savitarnos...

Gazelė
2020.01.13
Nesėkmė su laiminga pabaiga: uždarius parduotuvę – kaip akmuo nuo širdies Premium

Verslas turi dirbti pelningai, tačiau ne kiekvienam įkūrėjui to pavyksta pasiekti. Dažnam atrodo, kad...

Gazelė
2020.01.13
Maitintojai gauti leidimą pradėti veiklą gali be tikrintojų vizito

Kavinės, užkandinės, mokyklų virtuvės, taip pat – kiti maitintojai, vaisių, uogų, daržovių ar mėsos...

Gazelė
2020.01.12
Kaip įtikti klientui šiandien

Anksčiau buvo teigiama, kad užtenka sukurti gerą produktą ar paslaugą, šiek tiek pasireklamuoti, ir verslą...

Gazelė
2020.01.12
Verslui pradėti prastų vietų nėra, svarbiau – teisinga kryptis

Anksčiau prekiauti turguje buvo anokia čia garbė. Sąlygos sudėtingos – tenka dirbti per lietų, darganą ar...

Gazelė
2020.01.11

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau