Didmiesčių įpročių regionai nesibaido

Publikuota: 2015-11-19
Beatričė Petkutė ir Donatas Gimbutas, UAB „Laukinis slėnis“ bendraturčiai, sako, kad ir regionuose daugėja žmonių, besidominčių sveikesniais produktais. Įmonės nuotr.
Beatričė Petkutė ir Donatas Gimbutas, UAB „Laukinis slėnis“ bendraturčiai, sako, kad ir regionuose daugėja žmonių, besidominčių sveikesniais produktais. Įmonės nuotr.

Jei mažesniame mieste nepavyksta įsidarbinti pagal specialybę, galima pradėti nuosavą verslą ir pačiam susikurti darbo vietą. Verslininkų patirtis rodo, kad imantis veiklos regione, pravartu pasidomėti ir institucijų teikiamomis finansavimo galimybėmis.

„Gyvendama Vilniuje buvau pradėjusi domėtis sveikesne gyvensena ir mityba. Atvykusi gyventi į Tauragę, pasigedau vietos, kur galėčiau įsigyti sveikų produktų, išgerti vaisių kokteilių. Kadangi darbo pagal specialybę rasti nepavyko – turiu inžinerinį išsilavinimą, – ėmiau svarstyti, kokios nuosavos veiklos galėčiau imtis“, – pasakoja Beatričė Petkutė, Tauragės UAB „Laukinis slėnis“, valdančios to paties pavadinimo sulčių bei salotų barą ir parduotuvę, direktorė.

Dvi veiklos

Pašnekovė pasakoja, kad, nepavykus įsidarbinti Tau­ra­gėje, teko registruotis darbo biržoje.

„Tuo metu darbo birža skyrė subsidijų jauniems žmonėms, kuriantiems savo verslą. Su draugu Donatu Gimbutu išgryninome idėją, parašėme verslo planą. Verslo planą parašyti nebuvo sudėtinga, nes daug reikiamos informacijos galima rasti internete. Sunkiau buvo tiksliai nurodyti, kaip veikla atrodys realybėje“, – kalba verslininkė.

Pasak p. Petkutės, iš pradžių svarstyta atidaryti šviežių sulčių ir salotų barą, tačiau apskaičiavus nuspręsta veiklą papildyti ir šalia baro įrengti parduotuvę, kurioje galima įsigyti įvairių vaisių, sėklų, medaus, aliejaus.

„Šios veiklos papildo vienos kitą, be to, stabilizuoja apyvartą. Kita vertus, Tauragėje ne visada pavykdavo įsigyti reikiamų produktų sultims ir salotoms gaminti, taigi susiradome tiekėjų. Dabar dalį tiekiamos produkcijos sunaudojame bare, dalį – parduodame savo krautuvėlėje. Beje, ieškodami tiekėjų dairėmės į smulkiuosius vietos gamintojus“, – paaiškina p. Petkutė.

Įmonei buvo suteikta apie 12.000 Eur dydžio subsidija iš darbo biržos. Šias lėšas bendrovė panaudojo virtuvės įrangai ir kitai reikiamai technikai įsigyti.

„Nors iš anksto skaičiavome, kokių investicijų reikės, pradėjus darbus, lėšų reikėjo gerokai daugiau. Įsikūrėme patalpose, kuriose anksčiau veikė alaus baras. Bene daugiausia lėšų skyrėme remontui, interjerui, nes norėjome tamsias ir niūrias patalpas paversti jaukia, šviesia erdve“, – kalba verslininkė.

Siūlo, ką patobulinti

Sulčių ir salotų baras veikia nuo Joninių. Anot pašnekovės, čia užsuka ir jaunimo, ir mamų su vaikais, ir vyresnių žmonių.

„Pastebiu, kad ir mažesniame mieste tampa madinga domėtis, ką valgai, stengtis vartoti sveikesnius produktus. Jau turime ir nuolatinių klientų. Ateina žmonių, kurie nori pasitarti, kokius produktus vartoti. Vasarą klientai dažniau pirko šviežių sulčių ir kokteilių, rudenį labiau nori salotų. Klientai ir patys pasiūlo, kokių paslaugų reikėtų. Pavyzdžiui, žmonės pageidauja, kad šviežias sultis pristatytume į darbo vietas. Planuojame tokią paslaugą teikti nuo naujųjų metų. Dabar intensyviai ruošiamės kalėdiniam laikotarpiui, ruošiame skanėstų komplektus, tinkamus dovanoti“, – pasakoja p. Petkutė.

Lengva nėra

Verslininkė prisipažįsta, kad, stojus prie nuosavo verslo vairo, tenka spręsti klausimus, su kuriais anksčiau tekdavo susidurti gerokai rečiau.

„Nors neturėjau lūkesčių, kad valdyti verslą bus lengva, realybėje viskas gerokai sunkiau. Tenka atlikti nemažai dalykų, kurie yra tarsi nematomi, pavyzdžiui, tvarkyti dokumentus. Neturiu nustatytų darbo valandų, negaliu uždaryti durų ir nebegalvoti apie verslą“, – sako pašnekovė.

Be p. Petkutės, įmonėje dirba dar viena darbuotoja. Pasak pašnekovės, darbuotojo ilgai ieškoti neteko – paskelbus informaciją feisbuke, netruko atsirasti norinčių dirbti sulčių ir salotų bare.

„Panašių kaip mūsų maitinimo įstaigų Tauragėje nėra, tačiau pastaruoju metu vis dažniau kuriasi naujų kavinių. Manyčiau, tai rodo, kad žmonės po truputį pratinasi išeiti, leisti laiką mieste, ne tik namuose. O tai naudinga kiekvienai maitinimo įstaigai“, – konkurencinę aplinką vertina verslininkė.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Darbdavys nėra tėvas – auklėti darbuotojų neprivalo Premium 8

Kai darbdavys mato, kad su nauju darbuotoju neranda bendros kalbos, reikia kuo greičiau su juo atsisveikinti:...

Gazelė
2019.02.23
Jei antras restoranas – ne paskutinis

Maitinimo versle priaugus iki antrosios vietos atidarymo, verta iškart galvoti apie skirtingų taškų...

Gazelė
2019.02.23
Impulsyvus pirkinys – dvaras pusei amžiaus Premium

9-uoju kvietimu Gelgaudiškio dvarui Šakių rajono savivaldybei pavyko rasti operatorių – traukos centru jį...

Gazelė
2019.02.22
Iki 700 darbuotojų išaugusi „Grill London“ investuoja Kauno LEZ Premium 22

Plečiant maitinimo įstaigų tinklą, svarbiausiu uždaviniu tampa jo suvaldymas ir kokybės užtikrinimas. „Grill...

Gazelė
2019.02.22
Pasidavė kavinių madai, bet suprato, kad prekyba – kur kas geriau Premium

Krautuvėlių tinklas „Kmyninė“ ieško įdomių produktų smulkių gamintojų asortimentui papildyti, tačiau esminę...

Gazelė
2019.02.22
GPAIS: daugelis dėl dar vienos prievolės stveriasi už galvos, kiti net nežino, kad privalo ją vykdyti Premium

Jungtis prie Vieningos gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinės sistemos (GPAIS) privalo net ir...

Gazelė
2019.02.21
Pernai VMI šaudė rečiau, bet taikliau Premium

Pernai VMI trečdaliu rečiau tikrino įmones, o po šių veiksmų priskaičiavo beveik 25% mažiau mokesčių, tačiau...

Finansai
2019.02.21
VMI: išankstinės pajamų deklaracijos – kovą, permokos – balandį

Gyventojai, kurie iki šių metų gegužės 1 d. privalo deklaruoti 2018 m. pajamas, pagal įstatymą tai gali...

Finansai
2019.02.21
Uždaręs maisto po 1 Eur restoranus, R. Vyšniauskas sugalvojo planą B Premium 10

Maitinimo įstaigos išskirtinumas gali būti pigūs patiekalai, tačiau simboline kaina paremtas verslo modelis...

Gazelė
2019.02.20
60% pajamas auginusi „Knygos.lt“ dairosi vietos knygynui Kaune 8

Knygynai be kainų pasitvirtino – UAB „Balto trader“ valdoma „Knygos.lt“ 2018 m. pasiekė 3 mln. Eur apyvartą.

Gazelė
2019.02.19
Omnikanalę prekybą pritaikė iš tikrųjų: atsisakė skirtingų kainų, jei reikia – parduoda ir telefonu Premium

Skirtingus pardavimo kanalus sujungianti omnikanalė prekyba trina ribas tarp e. komercijos ir fizinės...

Gazelė
2019.02.19
Darbuotojus mokys, kaip patiems susikurti robotus 4

Auganti procesų robotizavimo paklausa didina ir šią paslaugą teikiančių įmonių skaičių. Šį mėnesį pradėjusi...

Gazelė
2019.02.18
 „BUGA’s“ padažų gamintojams raktas nuo užsienio rinkų durų kainavo apie 120.000 Eur Premium 5

„Buga LT“, dabar eksportuojanti apie 30% produkcijos, nusiteikusi per trejus metus proporciją apkeisti.

Gazelė
2019.02.18
Kaune formuojasi naujas turgus 1

Kauno Dainavos rajone, šalia prekybos miestelio „Urmas“, formuojasi naujas ne maisto prekių turgus po atviru...

Prekyba
2019.02.16
„Mirusiojo kišenių kraustymas“: kaip „Foodout“ klientus pasidalino likę rinkos žaidėjai Premium 4

Kai iš augančios rinkos, kurią dalijasi 3 įmonės, viena pasitraukia, likusių vadovams belieka pasiraitoti...

Gazelė
2019.02.15
Veterinarijos vaistinės perrikiuoja asortimentą: šunų ir kačių šeimininkai čia labiausiai laukiami Premium

Net mažiausiuose miestuose veterinarijos vaistinių asortimentas keičiasi: anksčiau čia pagrindinis pirkėjas...

Gazelė
2019.02.14
„Starnos“ plėtros istorija: kaip 14 žmonių sugeneruoja 7 mln. Eur apyvartos Premium 5

Pradėjusi nuo pramonei skirtų švediškų klijų, kurie tilpo ant vieno padėklo, prekybos, šiandien UAB „Starna“...

Gazelė
2019.02.14
Verslai dūžta atsimušę į PVM ribą 19

Per paskutinius 12 mėnesių pasiekus 45.000 Eur pajamų ribą, Lietuvoje reikia registruotis kaip PVM mokėtojui.

Finansai
2019.02.13
EK kilo įtarimų, ar Lietuva teisėtai reikalauja mokėti PVM nuo pirmojo euro Premium 2

Europos Komisija susidomėjo, ar Lietuva tinkamai taiko Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo straipsnį, kuris...

Finansai
2019.02.13
Tikėjosi pirkėjų senamiestyje – sulaukė nuošaliau Premium

Dairantis patalpų savo prekės ženklo parduotuvei, Vilniuje dirbančių aprangos kūrėjų akys neretai krypsta į...

Gazelė
2019.02.12

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau