Didmiesčių įpročių regionai nesibaido

Publikuota: 2015-11-19
Beatričė Petkutė ir Donatas Gimbutas, UAB „Laukinis slėnis“ bendraturčiai, sako, kad ir regionuose daugėja žmonių, besidominčių sveikesniais produktais. Įmonės nuotr.
Beatričė Petkutė ir Donatas Gimbutas, UAB „Laukinis slėnis“ bendraturčiai, sako, kad ir regionuose daugėja žmonių, besidominčių sveikesniais produktais. Įmonės nuotr.

Jei mažesniame mieste nepavyksta įsidarbinti pagal specialybę, galima pradėti nuosavą verslą ir pačiam susikurti darbo vietą. Verslininkų patirtis rodo, kad imantis veiklos regione, pravartu pasidomėti ir institucijų teikiamomis finansavimo galimybėmis.

„Gyvendama Vilniuje buvau pradėjusi domėtis sveikesne gyvensena ir mityba. Atvykusi gyventi į Tauragę, pasigedau vietos, kur galėčiau įsigyti sveikų produktų, išgerti vaisių kokteilių. Kadangi darbo pagal specialybę rasti nepavyko – turiu inžinerinį išsilavinimą, – ėmiau svarstyti, kokios nuosavos veiklos galėčiau imtis“, – pasakoja Beatričė Petkutė, Tauragės UAB „Laukinis slėnis“, valdančios to paties pavadinimo sulčių bei salotų barą ir parduotuvę, direktorė.

Dvi veiklos

Pašnekovė pasakoja, kad, nepavykus įsidarbinti Tau­ra­gėje, teko registruotis darbo biržoje.

„Tuo metu darbo birža skyrė subsidijų jauniems žmonėms, kuriantiems savo verslą. Su draugu Donatu Gimbutu išgryninome idėją, parašėme verslo planą. Verslo planą parašyti nebuvo sudėtinga, nes daug reikiamos informacijos galima rasti internete. Sunkiau buvo tiksliai nurodyti, kaip veikla atrodys realybėje“, – kalba verslininkė.

Pasak p. Petkutės, iš pradžių svarstyta atidaryti šviežių sulčių ir salotų barą, tačiau apskaičiavus nuspręsta veiklą papildyti ir šalia baro įrengti parduotuvę, kurioje galima įsigyti įvairių vaisių, sėklų, medaus, aliejaus.

„Šios veiklos papildo vienos kitą, be to, stabilizuoja apyvartą. Kita vertus, Tauragėje ne visada pavykdavo įsigyti reikiamų produktų sultims ir salotoms gaminti, taigi susiradome tiekėjų. Dabar dalį tiekiamos produkcijos sunaudojame bare, dalį – parduodame savo krautuvėlėje. Beje, ieškodami tiekėjų dairėmės į smulkiuosius vietos gamintojus“, – paaiškina p. Petkutė.

Įmonei buvo suteikta apie 12.000 Eur dydžio subsidija iš darbo biržos. Šias lėšas bendrovė panaudojo virtuvės įrangai ir kitai reikiamai technikai įsigyti.

„Nors iš anksto skaičiavome, kokių investicijų reikės, pradėjus darbus, lėšų reikėjo gerokai daugiau. Įsikūrėme patalpose, kuriose anksčiau veikė alaus baras. Bene daugiausia lėšų skyrėme remontui, interjerui, nes norėjome tamsias ir niūrias patalpas paversti jaukia, šviesia erdve“, – kalba verslininkė.

Siūlo, ką patobulinti

Sulčių ir salotų baras veikia nuo Joninių. Anot pašnekovės, čia užsuka ir jaunimo, ir mamų su vaikais, ir vyresnių žmonių.

„Pastebiu, kad ir mažesniame mieste tampa madinga domėtis, ką valgai, stengtis vartoti sveikesnius produktus. Jau turime ir nuolatinių klientų. Ateina žmonių, kurie nori pasitarti, kokius produktus vartoti. Vasarą klientai dažniau pirko šviežių sulčių ir kokteilių, rudenį labiau nori salotų. Klientai ir patys pasiūlo, kokių paslaugų reikėtų. Pavyzdžiui, žmonės pageidauja, kad šviežias sultis pristatytume į darbo vietas. Planuojame tokią paslaugą teikti nuo naujųjų metų. Dabar intensyviai ruošiamės kalėdiniam laikotarpiui, ruošiame skanėstų komplektus, tinkamus dovanoti“, – pasakoja p. Petkutė.

Lengva nėra

Verslininkė prisipažįsta, kad, stojus prie nuosavo verslo vairo, tenka spręsti klausimus, su kuriais anksčiau tekdavo susidurti gerokai rečiau.

„Nors neturėjau lūkesčių, kad valdyti verslą bus lengva, realybėje viskas gerokai sunkiau. Tenka atlikti nemažai dalykų, kurie yra tarsi nematomi, pavyzdžiui, tvarkyti dokumentus. Neturiu nustatytų darbo valandų, negaliu uždaryti durų ir nebegalvoti apie verslą“, – sako pašnekovė.

Be p. Petkutės, įmonėje dirba dar viena darbuotoja. Pasak pašnekovės, darbuotojo ilgai ieškoti neteko – paskelbus informaciją feisbuke, netruko atsirasti norinčių dirbti sulčių ir salotų bare.

„Panašių kaip mūsų maitinimo įstaigų Tauragėje nėra, tačiau pastaruoju metu vis dažniau kuriasi naujų kavinių. Manyčiau, tai rodo, kad žmonės po truputį pratinasi išeiti, leisti laiką mieste, ne tik namuose. O tai naudinga kiekvienai maitinimo įstaigai“, – konkurencinę aplinką vertina verslininkė.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Startuolių klaidos: ką darytų kitaip

Kuo jaunesnis verslas, tuo daugiau klaidų yra pridaroma. Tie, kas sugeba iš jų pasimokyti, atvirai dalijasi...

Gazelė
17:11
Regiono verslo geografija neriboja

Kuriantieji verslą sulaukia aibės patarimų, pamokymų ar instrukcijų, ko reikia, kad pasisektų. Be...

Gazelė
2020.01.25
Patarimai, kaip išlaikyti specialistą ilgam

Atlyginimas yra svarbus dalykas, lemiantis žmogaus apsisprendimą, kur dirbti, tačiau ne esminis. Kodėl...

Gazelė
2020.01.25
Virtualių asistentų verslas klesti – per mėnesį įdarbina po keliolika naujų specialistų Premium 1

Apie galimybę dirbti nuotoliniu būdu daugelyje įmonių dar tik svarstoma. „Baltic Virtual Assistants“ ją...

Gazelė
2020.01.24
Kavavirius augina konkurentai, kurie yra ir partneriai Premium

Verslas, kuriame konkurentų yra ant kiekvieno kampo, ir visai ne perkeltine prasme – kavos barai. Bet...

Gazelė
2020.01.23
Atkalbinėta nuo verslo regione, galvoja nebent, ką dar nauja sukurti Premium 1

Smulkus prekybos ar paslaugų verslas regione gali būti augantis ir ne tik regioninis. Ypač jeigu viskas...

Gazelė
2020.01.22
Pirkimų vertė per Centrinę perkančiąją organizaciją pernai padidėjo 11%  1

Pirkimai per Centrinę perkančiąją organizaciją CPO LT padeda išvengti korupcijos, todėl Vyriausybė skatina,...

Finansai
2020.01.22
Darbuotojai iš įmonių bėga ne dėl mažesnės algos: neteisybė, skatinanti keisti darbą Premium 7

Kylančios algos motyvuoja darbuotojus, tačiau jei vieniems tas šuolis yra ypač didelis, o kitiems pokytis...

Gazelė
2020.01.22
Efektyvų rinkodaros būdą išnaudoja dar ne visi – paprasčiausiai drovisi Premium

Kuo dažniau įmonės vadovas cituojamas spaudoje ar dalyvauja renginiuose, tuo daugiau vartotojų sužino apie...

Gazelė
2020.01.20
Prie skaidraus verslo iniciatyvos jungiasi pirmieji maitintojai

Viešojo maitinimo sektorius išlieka viena iš 4 sričių, kuriame didelė šešėlio rizika. Prie skaidraus verslo...

Gazelė
2020.01.20
Duomenų apie startuolių finansus mažai, bet pelningumas džiugina 2

Šiuo metu Lietuvoje veikiančių startuolių skaičius jau perkopė 1.000 ribą, tačiau finansinių duomenų apie jų...

Gazelė
2020.01.20
Pirmieji lengvatiniai metai ne visiems nuostolingi: 770 bendrovių uždirbo 13 mln. Eur Premium 1

Pirmieji metai naujam verslui sudėtingiausi – reikia ne tik atsistoti ant kojų, bet ir galvoti, kaip...

Gazelė
2020.01.20
„Koops“ konsolidavo tinklo administravimą ir didmeninę veiklą  Premium

Nusprendus didmeninę, prekybinę ir logistinę veiklą sutelkti vienoje įmonėje nuo šių metų pradžios...

Prekyba
2020.01.20
Kodėl restoranuose visiems reikia cepelinų Premium

Tiek konsultantai, tiek patys verslininkai pataria išsiskirti iš kitų ir daryti tai, ko konkurentai nedaro.

Gazelė
2020.01.19
Sukurti kliniką – 3 žingsniai, bet bijant suklysti, atrodė sudėtingiau

Sudėtingas procesas, dalijamas etapais, įgauna struktūrą ir tampa aiškesnis. Panašiai ir verslo pradžia, kur...

Gazelė
2020.01.19
Nesėkmė versle netrukdo atsitiesti

Apklausos rodo, kad daugelis tų, kurie tik svajoja apie verslą, jo nesiima ne tik dėl lėšų ar žinių stygiaus,...

Gazelė
2020.01.19
Kas padeda verslui greičiau atsistoti ant kojų

Bet kokio verslo be investicijų nesukursi. Tačiau kuo pradedantieji daugiau išmano, ką ir kaip daryti, tuo...

Gazelė
2020.01.19
Kuria pradžiamokslį, kaip stiprinti kibernetinį saugumą

„Kurk Lietuvai“ projekto dalyviai Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) kuria Kibernetinio saugumo vadovą...

Gazelė
2020.01.18
Prie „Baltosios bangos“ iniciatyvos prisijungė pirmasis baras

Viešojo maitinimo sektoriaus įmonės dažnai pakliūva į mokesčių inspektorių akiratį. Sostinės baras „Local...

Gazelė
2020.01.17
Algų aritmetika: šiais laikais jų nekelti išdrįsta tik retas darbdavys Premium 1

Vidutinis darbo užmokestis kasmet kyla apie 9%, bet jis neprivalo būti atspirties taškas darbdaviams tiek...

Gazelė
2020.01.17

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau