Įrodinėja, kad patirtis ir diplomai versle nebūtini

Publikuota: 2015-11-16
Domantas Užpalis, UAB „Mulate“ savininkas, sako, kad šokolado gamybos neišmoksi jokiame universitete.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Domantas Užpalis, UAB „Mulate“ savininkas, sako, kad šokolado gamybos neišmoksi jokiame universitete. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Ko jau ko, bet kuriant nuosavą verslą aukštojo mokslo diplomo ar patirtį ankstesniuose darbuose įrodančių dokumentų niekam pateikti nereikia. Sėkmingas įmones verslininkai kuria beveik neišmanydami savo sričių ir visko išmoksta bendraudami su klientais, partneriais.

Be patirties ir žinių verslus pradedantys žmonės netikėtos sėkmės sulaukia būtent dėl to, kad stokodami informacijos viską daro šiek tiek kitaip nei profesionalai, stebina aplinkinius, rašo svetainė entrepreneur.com.

Noras už žinias svarbesnis

Neturėdamas jokių profesinių žinių verslą pradėjęs ir sėkmingai auginantis Arūnas Zaleckis, Babtų UAB „Medvita“ savininkas, sako nemanantis, kad norint kurti verslą būtina turėti specifinį išsilavinimą. Jo teigimu, noras šiame darbe bent iš pradžių už žinias yra svarbesnis.

„Aš visuomet sakiau, kad gali mokytis labai daug metų, bet kas iš to, verslininku tapti nuo to lengviau nebus. Vėliau kurdamas įmonę tuo pačiu metu iš darbo ir mokaisi“, – mano verslininkas.

Jo įmonė, kuri užsiima didmenine prekyba medienos gaminiais, daug eksportuoja, apyvartą pastaraisiais metais augino milžiniškais žingsniais. Verslą p. Zaleckis pradėjo prieš dešimtmetį, tačiau mano, kad ir šiandien daug patirties ar diplomų norint tapti verslininku nereikia.

„Kai pradėjome verslą, gal buvo paprasčiau. Pagrindinis skirtumas – buvo lengviau pradėti be pinigų. Dabar vien idėjos ir noro nepakaktų, bankai vien dėl to tikrai neskolintų“, – dėsto p. Zaleckis.

Išmoko dirbdami

Itin daug savamokslių verslininkų galima sutikti kavinių, kepyklėlių, maisto gaminimo srityje. Neretai iš interneto ir knygų besimokantys pradedantys verslininkai sugeba pranokti net profesionalus.

Justina Masaitė, UAB „Šaukštelis“, Tauragėje valdančios sušių kavinę, savininkė, kalba, kad pradėdama tokį verslą sušių gaminti nemokėjo, rasti procesą išmanančių darbuotojų taip pat nebuvo paprasta, tad visiems teko mokytis.

„Turėjau pažįstamą sušių gaminimo meistrą, jis ir mokė mus, kaip tinkamai sukti ritinėlius. Manau, kad labai svarbu mokytis iš profesionalų“, – sako pašnekovė.

Domantas Užpalis, UAB „Mulate“, gaminančios šokoladą su prekės ženklu „Chocolate Naive“, savininkas, šiandien savo įmonės produkciją eksportuoja į daugybę pasaulio šalių.

Ponas Užpalis per kelerius metus sukūrė puikiai žinomą Lietuvoje ir užsienyje įmonę, nors iš pradžių nė nenutuokė, kaip gaminamas šokoladas.

„Tikriausiai nėra pasaulyje tokio universiteto, kuris mokytų pramoninės šokolado gamybos. Viską pradėjome nuo nulio, neturėdami jokių žinių, pirmąsias žinias gavome skaitydami, žiūrėdami „Youtube“ filmukus“, – VŽ yra pasakojęs verslininkas.

Dar vienas puikus pavyzdys – uteniškių kavinė „Vanilinis dangus“, kurios savininkų, nieko bendra neturinčių su konditerija, tortus pamėgo ir vietos gyventojai, ir klientai iš kitų miestų.

„Kai gyvenome Šiaurės Airijoje, žiūrėdavome ten populiarius įvairius kulinarijos šou, laidas. Žmona gamyba domėjosi, bandydavo paruošti vis ką nors nauja. Tačiau iki pat paskutinių mėnesių nežinojome, kokio verslo Lietuvoje imsimės, tik žinojome, kad tai bus maitinimo įstaiga“, – kalba Povilas Jankauskas, vienas „Vanilinio dangaus“ savininkų.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Iki gegužės 1 d. – galimybė VMI deklaruoti sandorius grynais pinigais

Gyventojai iki gegužės 1 d. mokesčių administratoriui turi pateikti duomenis apie didesnius sandorius grynais...

Finansai
09:58
Kodėl neverta slėpti verslo istorijos

Laukinio kapitalizmo laikai, kai verslininkai paprasčiausiai bijodavo kalbėti apie savo pasiekimus, nes...

Gazelė
06:57
Vokietija smulkiesiems skirs 555 mln. Eur

Smulkusis verslas yra net stambiausios ekonomikos vienas iš variklių – tai pripažįsta Vokietijos vyriausybė. 

Gazelė
2020.01.27
Pinigai darbuotojo nesulaikys, bet dalintis reikia

Žmonės – didžiausias darbdavio turtas ir geriausia investicija, sutinka ir personalo specialistai, ir...

Gazelė
2020.01.27
Kur smulkieji randa pinigų verslui plėsti

Verslą galima kurti vien tik savo lėšomis, tačiau dažniausiai tai užtrunka kur kas ilgiau nei pradėti su...

Gazelė
2020.01.27
Startuolių klaidos: ką darytų kitaip

Kuo jaunesnis verslas, tuo daugiau klaidų yra pridaroma. Tie, kas sugeba iš jų pasimokyti, atvirai dalijasi...

Gazelė
2020.01.26
Regiono verslo geografija neriboja

Kuriantieji verslą sulaukia aibės patarimų, pamokymų ar instrukcijų, ko reikia, kad pasisektų. Be...

Gazelė
2020.01.25
Patarimai, kaip išlaikyti specialistą ilgam

Atlyginimas yra svarbus dalykas, lemiantis žmogaus apsisprendimą, kur dirbti, tačiau ne esminis. Kodėl...

Gazelė
2020.01.25
Virtualių asistentų verslas klesti – per mėnesį įdarbina po keliolika naujų specialistų Premium 1

Apie galimybę dirbti nuotoliniu būdu daugelyje įmonių dar tik svarstoma. „Baltic Virtual Assistants“ ją...

Gazelė
2020.01.24
Kavavirius augina konkurentai, kurie yra ir partneriai Premium

Verslas, kuriame konkurentų yra ant kiekvieno kampo, ir visai ne perkeltine prasme – kavos barai. Bet...

Gazelė
2020.01.23
Atkalbinėta nuo verslo regione, galvoja nebent, ką dar nauja sukurti Premium 1

Smulkus prekybos ar paslaugų verslas regione gali būti augantis ir ne tik regioninis. Ypač jeigu viskas...

Gazelė
2020.01.22
Pirkimų vertė per Centrinę perkančiąją organizaciją pernai padidėjo 11%  1

Pirkimai per Centrinę perkančiąją organizaciją CPO LT padeda išvengti korupcijos, todėl Vyriausybė skatina,...

Finansai
2020.01.22
Darbuotojai iš įmonių bėga ne dėl mažesnės algos: neteisybė, skatinanti keisti darbą Premium 7

Kylančios algos motyvuoja darbuotojus, tačiau jei vieniems tas šuolis yra ypač didelis, o kitiems pokytis...

Gazelė
2020.01.22
Efektyvų rinkodaros būdą išnaudoja dar ne visi – paprasčiausiai drovisi Premium

Kuo dažniau įmonės vadovas cituojamas spaudoje ar dalyvauja renginiuose, tuo daugiau vartotojų sužino apie...

Gazelė
2020.01.20
Prie skaidraus verslo iniciatyvos jungiasi pirmieji maitintojai

Viešojo maitinimo sektorius išlieka viena iš 4 sričių, kuriame didelė šešėlio rizika. Prie skaidraus verslo...

Gazelė
2020.01.20
Duomenų apie startuolių finansus mažai, bet pelningumas džiugina 2

Šiuo metu Lietuvoje veikiančių startuolių skaičius jau perkopė 1.000 ribą, tačiau finansinių duomenų apie jų...

Gazelė
2020.01.20
Pirmieji lengvatiniai metai ne visiems nuostolingi: 770 bendrovių uždirbo 13 mln. Eur Premium 1

Pirmieji metai naujam verslui sudėtingiausi – reikia ne tik atsistoti ant kojų, bet ir galvoti, kaip...

Gazelė
2020.01.20
„Koops“ konsolidavo tinklo administravimą ir didmeninę veiklą  Premium

Nusprendus didmeninę, prekybinę ir logistinę veiklą sutelkti vienoje įmonėje nuo šių metų pradžios...

Prekyba
2020.01.20
Kodėl restoranuose visiems reikia cepelinų Premium

Tiek konsultantai, tiek patys verslininkai pataria išsiskirti iš kitų ir daryti tai, ko konkurentai nedaro.

Gazelė
2020.01.19
Sukurti kliniką – 3 žingsniai, bet bijant suklysti, atrodė sudėtingiau

Sudėtingas procesas, dalijamas etapais, įgauna struktūrą ir tampa aiškesnis. Panašiai ir verslo pradžia, kur...

Gazelė
2020.01.19

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau