Įrodinėja, kad patirtis ir diplomai versle nebūtini

Publikuota: 2015-11-16
Domantas Užpalis, UAB „Mulate“ savininkas, sako, kad šokolado gamybos neišmoksi jokiame universitete.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Domantas Užpalis, UAB „Mulate“ savininkas, sako, kad šokolado gamybos neišmoksi jokiame universitete. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Ko jau ko, bet kuriant nuosavą verslą aukštojo mokslo diplomo ar patirtį ankstesniuose darbuose įrodančių dokumentų niekam pateikti nereikia. Sėkmingas įmones verslininkai kuria beveik neišmanydami savo sričių ir visko išmoksta bendraudami su klientais, partneriais.

Be patirties ir žinių verslus pradedantys žmonės netikėtos sėkmės sulaukia būtent dėl to, kad stokodami informacijos viską daro šiek tiek kitaip nei profesionalai, stebina aplinkinius, rašo svetainė entrepreneur.com.

Noras už žinias svarbesnis

Neturėdamas jokių profesinių žinių verslą pradėjęs ir sėkmingai auginantis Arūnas Zaleckis, Babtų UAB „Medvita“ savininkas, sako nemanantis, kad norint kurti verslą būtina turėti specifinį išsilavinimą. Jo teigimu, noras šiame darbe bent iš pradžių už žinias yra svarbesnis.

„Aš visuomet sakiau, kad gali mokytis labai daug metų, bet kas iš to, verslininku tapti nuo to lengviau nebus. Vėliau kurdamas įmonę tuo pačiu metu iš darbo ir mokaisi“, – mano verslininkas.

Jo įmonė, kuri užsiima didmenine prekyba medienos gaminiais, daug eksportuoja, apyvartą pastaraisiais metais augino milžiniškais žingsniais. Verslą p. Zaleckis pradėjo prieš dešimtmetį, tačiau mano, kad ir šiandien daug patirties ar diplomų norint tapti verslininku nereikia.

„Kai pradėjome verslą, gal buvo paprasčiau. Pagrindinis skirtumas – buvo lengviau pradėti be pinigų. Dabar vien idėjos ir noro nepakaktų, bankai vien dėl to tikrai neskolintų“, – dėsto p. Zaleckis.

Išmoko dirbdami

Itin daug savamokslių verslininkų galima sutikti kavinių, kepyklėlių, maisto gaminimo srityje. Neretai iš interneto ir knygų besimokantys pradedantys verslininkai sugeba pranokti net profesionalus.

Justina Masaitė, UAB „Šaukštelis“, Tauragėje valdančios sušių kavinę, savininkė, kalba, kad pradėdama tokį verslą sušių gaminti nemokėjo, rasti procesą išmanančių darbuotojų taip pat nebuvo paprasta, tad visiems teko mokytis.

„Turėjau pažįstamą sušių gaminimo meistrą, jis ir mokė mus, kaip tinkamai sukti ritinėlius. Manau, kad labai svarbu mokytis iš profesionalų“, – sako pašnekovė.

Domantas Užpalis, UAB „Mulate“, gaminančios šokoladą su prekės ženklu „Chocolate Naive“, savininkas, šiandien savo įmonės produkciją eksportuoja į daugybę pasaulio šalių.

Ponas Užpalis per kelerius metus sukūrė puikiai žinomą Lietuvoje ir užsienyje įmonę, nors iš pradžių nė nenutuokė, kaip gaminamas šokoladas.

„Tikriausiai nėra pasaulyje tokio universiteto, kuris mokytų pramoninės šokolado gamybos. Viską pradėjome nuo nulio, neturėdami jokių žinių, pirmąsias žinias gavome skaitydami, žiūrėdami „Youtube“ filmukus“, – VŽ yra pasakojęs verslininkas.

Dar vienas puikus pavyzdys – uteniškių kavinė „Vanilinis dangus“, kurios savininkų, nieko bendra neturinčių su konditerija, tortus pamėgo ir vietos gyventojai, ir klientai iš kitų miestų.

„Kai gyvenome Šiaurės Airijoje, žiūrėdavome ten populiarius įvairius kulinarijos šou, laidas. Žmona gamyba domėjosi, bandydavo paruošti vis ką nors nauja. Tačiau iki pat paskutinių mėnesių nežinojome, kokio verslo Lietuvoje imsimės, tik žinojome, kad tai bus maitinimo įstaiga“, – kalba Povilas Jankauskas, vienas „Vanilinio dangaus“ savininkų.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
 „BUGA’s“ padažų gamintojams raktas nuo užsienio rinkų durų kainavo apie 120.000 Eur Premium

„Buga LT“, dabar eksportuojanti apie 30% produkcijos, nusiteikusi per trejus metus proporciją apkeisti.

Gazelė
00:01
Kaune formuojasi naujas turgus 1

Kauno Dainavos rajone, šalia prekybos miestelio „Urmas“, formuojasi naujas ne maisto prekių turgus po atviru...

Prekyba
2019.02.16
„Mirusiojo kišenių kraustymas“: kaip „Foodout“ klientus pasidalino likę rinkos žaidėjai Premium 3

Kai iš augančios rinkos, kurią dalijasi 3 įmonės, viena pasitraukia, likusių vadovams belieka pasiraitoti...

Gazelė
2019.02.15
Veterinarijos vaistinės perrikiuoja asortimentą: šunų ir kačių šeimininkai čia labiausiai laukiami Premium

Net mažiausiuose miestuose veterinarijos vaistinių asortimentas keičiasi: anksčiau čia pagrindinis pirkėjas...

Gazelė
2019.02.14
„Starnos“ plėtros istorija: kaip 14 žmonių sugeneruoja 7 mln. Eur apyvartos Premium 5

Pradėjusi nuo pramonei skirtų švediškų klijų, kurie tilpo ant vieno padėklo, prekybos, šiandien UAB „Starna“...

Gazelė
2019.02.14
Verslai dūžta atsimušę į PVM ribą 19

Per paskutinius 12 mėnesių pasiekus 45.000 Eur pajamų ribą, Lietuvoje reikia registruotis kaip PVM mokėtojui.

Finansai
2019.02.13
EK kilo įtarimų, ar Lietuva teisėtai reikalauja mokėti PVM nuo pirmojo euro Premium 2

Europos Komisija susidomėjo, ar Lietuva tinkamai taiko Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo straipsnį, kuris...

Finansai
2019.02.13
Tikėjosi pirkėjų senamiestyje – sulaukė nuošaliau Premium

Dairantis patalpų savo prekės ženklo parduotuvei, Vilniuje dirbančių aprangos kūrėjų akys neretai krypsta į...

Gazelė
2019.02.12
Nudegęs transporto versle, įkūrė piceriją: pinigai mažesni, bet už tai - stabilu Premium 4

Netoli Karmėlavos (Kauno r.) picerijos „Contra“ įkūrėjas dažnai išgirsta raginimą plėstis ir atidaryti dar...

Gazelė
2019.02.12
Per brangiai turtą „Sauridai“ pardavę Rancai turi sumokėti 0,7 mln. Eur mokesčių 14

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nusprendė, kad VMI pagrįstai apmokestino per 6,7 mln. Eur...

Finansai
2019.02.11
Personalo paieškos „Atranka 360“ patirtis: paskutinė naujiena įspėjo verslo poreikius Premium

Personalo paieškos ir atrankos bendrovės gali plėsti siūlomų paslaugų krepšelį, nes klientų poreikiai...

Gazelė
2019.02.11
Verslo idėją parsivežė iš JAV: lietuviai nustemba, bet valgomas puokštes perka Premium

Į nematytą produktą pirkėjai žiūri atsargiai, todėl UAB „Vaisiai ir šokoladas“ pasirinko kiek neįprastą...

Gazelė
2019.02.11
„Žuvies pašto“ istorija: susitelkė į filė, o klesti šamo plėšiko kotletai Premium 1

Vartotojai nori skirti mažiau laiko maistui ruošti, bet valgyti kokybiškai. Todėl augintojai kuria naujus...

Gazelė
2019.02.11
Didmiesčių ir kurortų verslas mažiau atsparus nesėkmėms nei daugelio rajonų Premium

Atspariausios verslo negandoms praėjusiais metais buvo mažesnių savivaldybių įmonės, o Lietuvos kurortai...

Verslo aplinka
2019.02.10
Kaip įsitvirtinti perpildytoje rinkoje: kepyklų įkūrėjų patirtis 1

Kuo didesnė konkurencija, tuo labiau išlošia pirkėjas, nes gali rinktis ir pagal kainą, ir pagal kokybę ar...

Gazelė
2019.02.10
Sekantys paskui „Amazon“ pamokas, atlieka „streso testus“  1

Augantys prekybininkai siekia suderinti tradicinę ir e. prekybą, todėl ieško sprendimų, kurie užtikrintų...

Gazelė
2019.02.10
 Vieni dirba ilgiau ir išlošia, kiti nepramuša pasipriešinimo 1

Būti pirmiesiems nėra lengva. Tačiau pasirinkus teisingą taktiką, rezultatų netrunkama sulaukti. O kai...

Gazelė
2019.02.09
VMI atskleidžia, kaip internete ieško nedeklaruotų pajamų 33

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) atlikusi internetiniuose aukcionuose prekiaujančių ir dalijimosi...

Finansai
2019.02.07
Algoms vėluoti priežasčių nėra: skaičiavimus apskaitos įmonės atliko laiku Premium 5

Jokios suirutės, tik kiek daugiau užtrunka laiko, nes pagal naują metodiką apskaičiuotus atlyginimus dar...

Gazelė
2019.02.07
Nedidelį viešbutį Klaipėdoje nusprendė išplėsti 4 kartus Premium

Viešbutis „Vėtra“ Klaipėdoje po rekonstrukcijos galės priimti beveik keturis kartus daugiau svečių nei iki...

Statyba ir NT
2019.02.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau