Įrodinėja, kad patirtis ir diplomai versle nebūtini

Publikuota: 2015-11-16
Domantas Užpalis, UAB „Mulate“ savininkas, sako, kad šokolado gamybos neišmoksi jokiame universitete.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Domantas Užpalis, UAB „Mulate“ savininkas, sako, kad šokolado gamybos neišmoksi jokiame universitete. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Ko jau ko, bet kuriant nuosavą verslą aukštojo mokslo diplomo ar patirtį ankstesniuose darbuose įrodančių dokumentų niekam pateikti nereikia. Sėkmingas įmones verslininkai kuria beveik neišmanydami savo sričių ir visko išmoksta bendraudami su klientais, partneriais.

Be patirties ir žinių verslus pradedantys žmonės netikėtos sėkmės sulaukia būtent dėl to, kad stokodami informacijos viską daro šiek tiek kitaip nei profesionalai, stebina aplinkinius, rašo svetainė entrepreneur.com.

Noras už žinias svarbesnis

Neturėdamas jokių profesinių žinių verslą pradėjęs ir sėkmingai auginantis Arūnas Zaleckis, Babtų UAB „Medvita“ savininkas, sako nemanantis, kad norint kurti verslą būtina turėti specifinį išsilavinimą. Jo teigimu, noras šiame darbe bent iš pradžių už žinias yra svarbesnis.

„Aš visuomet sakiau, kad gali mokytis labai daug metų, bet kas iš to, verslininku tapti nuo to lengviau nebus. Vėliau kurdamas įmonę tuo pačiu metu iš darbo ir mokaisi“, – mano verslininkas.

Jo įmonė, kuri užsiima didmenine prekyba medienos gaminiais, daug eksportuoja, apyvartą pastaraisiais metais augino milžiniškais žingsniais. Verslą p. Zaleckis pradėjo prieš dešimtmetį, tačiau mano, kad ir šiandien daug patirties ar diplomų norint tapti verslininku nereikia.

„Kai pradėjome verslą, gal buvo paprasčiau. Pagrindinis skirtumas – buvo lengviau pradėti be pinigų. Dabar vien idėjos ir noro nepakaktų, bankai vien dėl to tikrai neskolintų“, – dėsto p. Zaleckis.

Išmoko dirbdami

Itin daug savamokslių verslininkų galima sutikti kavinių, kepyklėlių, maisto gaminimo srityje. Neretai iš interneto ir knygų besimokantys pradedantys verslininkai sugeba pranokti net profesionalus.

Justina Masaitė, UAB „Šaukštelis“, Tauragėje valdančios sušių kavinę, savininkė, kalba, kad pradėdama tokį verslą sušių gaminti nemokėjo, rasti procesą išmanančių darbuotojų taip pat nebuvo paprasta, tad visiems teko mokytis.

„Turėjau pažįstamą sušių gaminimo meistrą, jis ir mokė mus, kaip tinkamai sukti ritinėlius. Manau, kad labai svarbu mokytis iš profesionalų“, – sako pašnekovė.

Domantas Užpalis, UAB „Mulate“, gaminančios šokoladą su prekės ženklu „Chocolate Naive“, savininkas, šiandien savo įmonės produkciją eksportuoja į daugybę pasaulio šalių.

Ponas Užpalis per kelerius metus sukūrė puikiai žinomą Lietuvoje ir užsienyje įmonę, nors iš pradžių nė nenutuokė, kaip gaminamas šokoladas.

„Tikriausiai nėra pasaulyje tokio universiteto, kuris mokytų pramoninės šokolado gamybos. Viską pradėjome nuo nulio, neturėdami jokių žinių, pirmąsias žinias gavome skaitydami, žiūrėdami „Youtube“ filmukus“, – VŽ yra pasakojęs verslininkas.

Dar vienas puikus pavyzdys – uteniškių kavinė „Vanilinis dangus“, kurios savininkų, nieko bendra neturinčių su konditerija, tortus pamėgo ir vietos gyventojai, ir klientai iš kitų miestų.

„Kai gyvenome Šiaurės Airijoje, žiūrėdavome ten populiarius įvairius kulinarijos šou, laidas. Žmona gamyba domėjosi, bandydavo paruošti vis ką nors nauja. Tačiau iki pat paskutinių mėnesių nežinojome, kokio verslo Lietuvoje imsimės, tik žinojome, kad tai bus maitinimo įstaiga“, – kalba Povilas Jankauskas, vienas „Vanilinio dangaus“ savininkų.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Jonizatorių gamintojai pirmiausia turi parduoti vandens naudą: padeda ir lankstinukai, ir salotų baras

Vandens jonizatoriai – sudėtingas ir, palyginti, brangus produktas, todėl derybos su partneriais svetur iki...

Rinkodara
2018.10.14
Supirkėjams trūksta ir grybų, ir jų rinkėjų Premium 7

Grybų bei uogų supirkėjai ir perdirbėjai džiugiomis nuotaikomis šiemet nespinduliuoja. Miško gėrybių ne tik...

Agroverslas
2018.10.14
Jei partneriai nesileidžia į kalbas, sėsk į lėktuvą ir lėk pas juos Premium 3

Darbas tarptautinėse bendrovėse yra perspektyvus ir gerai mokamas, tačiau Rasa Jaskelevičiūtė, UAB „Žydinčios...

„Robolabs“ įkūrėjas: Darbo kodeksas – tai viena didelė formulė Premium 3

UAB „Robolabs“ sukūrė ir toliau tobulina apskaitos programą, kuri atpažįsta sąskaitas, mokosi iš savo klaidų...

Finansai
2018.10.12
Keramikų patirtis: Europa vertina etaloną, Japonija – atsitiktinį defektą Premium

Panevėžio meninės keramikos UAB „Midenė“ pastaraisiais metais didina molio dirbinių eksportą į Jungtinę...

Pramonė
2018.10.12
Panevėžio regionas: pramonė – gerai, robotikos centras – dar geriau Premium 3

Panevėžio regionas, garsėjantis stipria pramone, užsibrėžė dar vieną tikslą – tapti vienu pažangiausių...

Pramonė
2018.10.11
Tarp žemės ūkio technikos pardavėjų net nesispraudžia: rado pelningą nišą Premium 1

Lietuva per maža, kad reikėtų kurti įmonės filialą, užtenka rasti logistikos sprendimų – įsitikinę Traktorių...

Agroverslas
2018.10.10
Biurokratijai Lietuvoje įmonė vidutiniškai skiria 252 valandas per metus 1

Lietuvoje biurokratinę naštą didina reikalavimas 12 valandų per metus skirti darbo saugos ir sveikatos...

Finansai
2018.10.10
Apdovanotos sparčiausiai augusios Panevėžio regiono „Gazelės“

Kur gauti pinigų verslo plėtrai? Kaip internete ne tik parduoti, bet ir uždirbti? Kaip su tuo, ką turime,...

Verslo aplinka
2018.10.10
Panevėžio vandens jonizatorių gamintojai pirmiausia parduoda naudą Premium 1

Eksportuodamas ir sudėtingą, ir brangų produktą negali pasikliauti viena rinka ir keliais stambiais...

Pramonė
2018.10.09
Įmonių patirtis: priklausomybė nuo užsakovų –  kaip „nenudegti“

Stambus užsakovas yra gerai, tačiau jei jis vienintelis, atsiranda visiška priklausomybė nuo jo ir net rizika...

Vadyba
2018.10.09
Ekspertai: didesnė MMA padidins perkamąją galią, tačiau kils ir kainos 7

Vyriausybei ketinant nuo kitų metų minimalią mėnesio algą (MMA) didinti 30 Eur  – iki 430 Eur (dėl mokesčių...

Verslo aplinka
2018.10.08
Rizikavo prekiauti tik šaldytais maisto produktais Premium

Specializuotos parduotuvės, kuriose siūlomi tik šaldyti produktai, Lietuvoje dažniausiai yra gamintojų...

„Sodrai“ skolingi 50.000 smulkių verslų – sankcijos po mėnesio 6

Savarankiškai dirbę gyventojai, kurie iki šiol nesumokėjo valstybinio socialinio draudimo ir sveikatos...

Finansai
2018.10.05
Sukūrė autoservisų tinklą, kurio darbuotojai – vien IT specialistai Premium 16

Platforma „PRO servisai“, leidžianti užsiregistruoti į arčiausiai esantį ir laisvų vietų turintį automobilių...

Technologijos
2018.10.05
Ką ir už kiek pradedantieji verslą gali gauti kai kuriose savivaldybėse Premium 2

Net geriausi savivaldybių ketinimai skatinti verslą liks bevaisiai, jei apie tai nebus garsiai kalbama.

Verslo aplinka
2018.10.04
Augimas transporto sektoriuje verslo neapakino – gali būti tik laikinas Premium

Ne procentais, o kartais matuojamas augimas transporto sektoriuje gali būti laikinas, todėl investuoti ir...

Transportas
2018.10.04
Smulkieji nuoskaudų neturi: jei leido prekybos tinklams kurtis centre, jie ir kūrėsi Premium 3

Smulkiesiems gaivinti reikia sistemos ir strategijos, o ne atskirų priemonių taikymo, tačiau Vyriausybės...

Ko nori smulkieji verslininkai: PVM lengvatos, darbą sekmadieniais vertina priešingai Premium

Vyriausybei paskelbus apie galimus sprendimus, kurie padėtų smulkiajam verslui įgauti daugiau svorio, patys...

Verslo aplinka
2018.10.02
Valgyklas ir picerijas regione plečia, nes „nesigramina“ Premium 1

Maitinimo verslas regione turi pasiūlyti skonį ir kainą, tada populiarumas auga – daugėjant klientų ne tik...

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau