Įrodinėja, kad patirtis ir diplomai versle nebūtini

Publikuota: 2015-11-16
Domantas Užpalis, UAB „Mulate“ savininkas, sako, kad šokolado gamybos neišmoksi jokiame universitete.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Domantas Užpalis, UAB „Mulate“ savininkas, sako, kad šokolado gamybos neišmoksi jokiame universitete. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Ko jau ko, bet kuriant nuosavą verslą aukštojo mokslo diplomo ar patirtį ankstesniuose darbuose įrodančių dokumentų niekam pateikti nereikia. Sėkmingas įmones verslininkai kuria beveik neišmanydami savo sričių ir visko išmoksta bendraudami su klientais, partneriais.

Be patirties ir žinių verslus pradedantys žmonės netikėtos sėkmės sulaukia būtent dėl to, kad stokodami informacijos viską daro šiek tiek kitaip nei profesionalai, stebina aplinkinius, rašo svetainė entrepreneur.com.

Noras už žinias svarbesnis

Neturėdamas jokių profesinių žinių verslą pradėjęs ir sėkmingai auginantis Arūnas Zaleckis, Babtų UAB „Medvita“ savininkas, sako nemanantis, kad norint kurti verslą būtina turėti specifinį išsilavinimą. Jo teigimu, noras šiame darbe bent iš pradžių už žinias yra svarbesnis.

„Aš visuomet sakiau, kad gali mokytis labai daug metų, bet kas iš to, verslininku tapti nuo to lengviau nebus. Vėliau kurdamas įmonę tuo pačiu metu iš darbo ir mokaisi“, – mano verslininkas.

Jo įmonė, kuri užsiima didmenine prekyba medienos gaminiais, daug eksportuoja, apyvartą pastaraisiais metais augino milžiniškais žingsniais. Verslą p. Zaleckis pradėjo prieš dešimtmetį, tačiau mano, kad ir šiandien daug patirties ar diplomų norint tapti verslininku nereikia.

„Kai pradėjome verslą, gal buvo paprasčiau. Pagrindinis skirtumas – buvo lengviau pradėti be pinigų. Dabar vien idėjos ir noro nepakaktų, bankai vien dėl to tikrai neskolintų“, – dėsto p. Zaleckis.

Išmoko dirbdami

Itin daug savamokslių verslininkų galima sutikti kavinių, kepyklėlių, maisto gaminimo srityje. Neretai iš interneto ir knygų besimokantys pradedantys verslininkai sugeba pranokti net profesionalus.

Justina Masaitė, UAB „Šaukštelis“, Tauragėje valdančios sušių kavinę, savininkė, kalba, kad pradėdama tokį verslą sušių gaminti nemokėjo, rasti procesą išmanančių darbuotojų taip pat nebuvo paprasta, tad visiems teko mokytis.

„Turėjau pažįstamą sušių gaminimo meistrą, jis ir mokė mus, kaip tinkamai sukti ritinėlius. Manau, kad labai svarbu mokytis iš profesionalų“, – sako pašnekovė.

Domantas Užpalis, UAB „Mulate“, gaminančios šokoladą su prekės ženklu „Chocolate Naive“, savininkas, šiandien savo įmonės produkciją eksportuoja į daugybę pasaulio šalių.

Ponas Užpalis per kelerius metus sukūrė puikiai žinomą Lietuvoje ir užsienyje įmonę, nors iš pradžių nė nenutuokė, kaip gaminamas šokoladas.

„Tikriausiai nėra pasaulyje tokio universiteto, kuris mokytų pramoninės šokolado gamybos. Viską pradėjome nuo nulio, neturėdami jokių žinių, pirmąsias žinias gavome skaitydami, žiūrėdami „Youtube“ filmukus“, – VŽ yra pasakojęs verslininkas.

Dar vienas puikus pavyzdys – uteniškių kavinė „Vanilinis dangus“, kurios savininkų, nieko bendra neturinčių su konditerija, tortus pamėgo ir vietos gyventojai, ir klientai iš kitų miestų.

„Kai gyvenome Šiaurės Airijoje, žiūrėdavome ten populiarius įvairius kulinarijos šou, laidas. Žmona gamyba domėjosi, bandydavo paruošti vis ką nors nauja. Tačiau iki pat paskutinių mėnesių nežinojome, kokio verslo Lietuvoje imsimės, tik žinojome, kad tai bus maitinimo įstaiga“, – kalba Povilas Jankauskas, vienas „Vanilinio dangaus“ savininkų.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Ataskaitų teikimas: RC atsako į dažniausiai užduodamus klausimus

VĮ Registrų centras (RC) pateikia šešis populiariausius klausimus, į kuriuos atsakymus RC konsultantai...

Finansai
2019.05.21
Klaipėda įmones kviečia „darbostogų“, siūlo specialias kainas

Klaipėdiečiai šiemet pristatė „Workation Klaipėda’19“ programą, kviesdami šiltuoju sezonu paslaugų sektoriaus...

Gazelė
2019.05.21
Po Lietuvą išsibarstę vaikai stiprina tėvų verslą Premium

Stragių ekologinis ūkis (Ukmergės r.) jau keleri metai, kai tiekia produktus galutiniam pirkėjui. Būtent...

Gazelė
2019.05.21
Ministras Vilius Šapoka: šešėlyje dirba nevykėliai 16

Ekonomikos šešėlis Lietuvoje kelis metus iš eilės mažėja po vieną procentinį punktą. Finansų ministerijos...

Finansai
2019.05.20
„Jurgio ir drakono“ savininkai planuoja dar 3 naujus maitinimo taškus Premium 12

Septynias maitinimo įstaigas valdanti UAB „Burokėlis ir krapas“ tęsia plėtrą. Sostinėje iškilsiančiame...

Paslaugos
2019.05.20
Iš „Brexit“ panevėžiečiai jau dabar gauna naudos, krypties keisti nežada Premium

Siuntų gabentoja UAB „Toras LT“ pokyčiams ruoštis pradėjo iš karto po referendumo dėl „Brexit“, nes Anglija...

Gazelė
2019.05.20
Papildoma veikla vienus verslus skandina, kitus - gelbsti

Verslininkai puikiai žino taisyklę, kad vienoje kraitelėje visų kiaušinių laikyti negalima. Todėl dažnas...

Gazelė
2019.05.19
Kuo toliau nuo didmiesčių, tuo sunkiau parduoti ekologiškus produktus

Sveikos gyvensenos bumas labiausiai juntamas didmiesčiuose. Tačiau ir atokesniuose miestuose ekologiškų...

Gazelė
2019.05.18
Jei CV netelpa į du puslapius, verta suklusti 1

Nors nėra griežtų reiklavimų, kokio ilgio turi būti gyvenimo aprašymas, tačiau idealiausia, jei jis telpa...

Gazelė
2019.05.18
Kada verslininkams bankrotas išeina į naudą Premium

Bankrotas daugeliui skamba tarsi nuosprendis, tačiau kartais jis – nesvarbu, savos įmonės ar buvusios...

Gazelė
2019.05.17
Jaunimas sugeba užsidirbti ir švęsdamas 

Penktadienį į sostinės S. Daukanto aikštę susirinko savo ateitį su verslu siejantys moksleiviai. Tai, kad jie...

Gazelė
2019.05.17
Pasilikę „po pamokų“ dažniau sukuria savo verslą Premium

Kurti verslą dar mokyk­los suole yra bene efekt­yviausia pažintis su vers­lu, mokomosios moks­leivių...

Gazelė
2019.05.17
Vilniaus senamiestyje – dar viena maisto prekių parduotuvė skubantiems Premium 4

Sostinėje patogaus apsipirkimo segmentą (angl. convenience) toliau plečia nauji žaidėjai – J. Basanavičiaus...

Gazelė
2019.05.16
Verslo aukso amžių jaučia ir darbuotojai: įmonės su jais dalijasi pelnu Premium

Algų kreivei šaunant aukštyn, net smulkios įmonės randa būdų mokėti orų atlyginimą. Kai kurie vadovai...

Gazelė
2019.05.16
Verslumo ir Metų mokytojas: finansinio raštingumo mokyklos suole per mažai Premium

Praktinio verslumo mokymo – mokomųjų mokinių bendrovių (MMB) – programai, sukurtai „Junior Achievement“...

Gazelė
2019.05.15
Smulkios įmonės bankrutuoja tyliai, bet tai nereiškia verslo pabaigos Premium

Jei verslas ima buksuoti, o dar „padeda“ ir veiksniai iš išorės, dažnai nelieka nieko kito, kaip skelbti...

Gazelė
2019.05.15
Kaip augant nesudeginti verslo 1

Verslo auginimo planą reikia parengti jau tada, kai verslas kuriamas, o užuot blaškiusis – nuosekliai...

Gazelė
2019.05.14
Prekės ženklo pradžia: 1.000 užvalkalų miegamajam ir mainai su influenceriais Premium 1

Investicijos į prekės ženklą gali būti tokios pat, kokių reikalauja brangaus produkto gamyba. Tačiau,...

Gazelė
2019.05.14
Net smulkios įmonės valdyba padeda legviau rasti investicijų ir išvengti rizikų Premium

Vis dažniau verslininkai, įsukę įmonės veiklą, pasitraukia nuo tiesioginio vadovavimo ir priimant sprendimus...

Gazelė
2019.05.14
Kuo toliau nuo didmiesčių, tuo ekologiškų produktų nori mažiau 2

Sveikos gyvensenos bumas labiausiai jaučiasi didmiesčiuose. Tačiau ir atokesniuose miestuose paklausa...

Gazelė
2019.05.12

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau