Įrodinėja, kad patirtis ir diplomai versle nebūtini

Publikuota: 2015-11-16
Domantas Užpalis, UAB „Mulate“ savininkas, sako, kad šokolado gamybos neišmoksi jokiame universitete.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Domantas Užpalis, UAB „Mulate“ savininkas, sako, kad šokolado gamybos neišmoksi jokiame universitete. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Ko jau ko, bet kuriant nuosavą verslą aukštojo mokslo diplomo ar patirtį ankstesniuose darbuose įrodančių dokumentų niekam pateikti nereikia. Sėkmingas įmones verslininkai kuria beveik neišmanydami savo sričių ir visko išmoksta bendraudami su klientais, partneriais.

Be patirties ir žinių verslus pradedantys žmonės netikėtos sėkmės sulaukia būtent dėl to, kad stokodami informacijos viską daro šiek tiek kitaip nei profesionalai, stebina aplinkinius, rašo svetainė entrepreneur.com.

Noras už žinias svarbesnis

Neturėdamas jokių profesinių žinių verslą pradėjęs ir sėkmingai auginantis Arūnas Zaleckis, Babtų UAB „Medvita“ savininkas, sako nemanantis, kad norint kurti verslą būtina turėti specifinį išsilavinimą. Jo teigimu, noras šiame darbe bent iš pradžių už žinias yra svarbesnis.

„Aš visuomet sakiau, kad gali mokytis labai daug metų, bet kas iš to, verslininku tapti nuo to lengviau nebus. Vėliau kurdamas įmonę tuo pačiu metu iš darbo ir mokaisi“, – mano verslininkas.

Jo įmonė, kuri užsiima didmenine prekyba medienos gaminiais, daug eksportuoja, apyvartą pastaraisiais metais augino milžiniškais žingsniais. Verslą p. Zaleckis pradėjo prieš dešimtmetį, tačiau mano, kad ir šiandien daug patirties ar diplomų norint tapti verslininku nereikia.

„Kai pradėjome verslą, gal buvo paprasčiau. Pagrindinis skirtumas – buvo lengviau pradėti be pinigų. Dabar vien idėjos ir noro nepakaktų, bankai vien dėl to tikrai neskolintų“, – dėsto p. Zaleckis.

Išmoko dirbdami

Itin daug savamokslių verslininkų galima sutikti kavinių, kepyklėlių, maisto gaminimo srityje. Neretai iš interneto ir knygų besimokantys pradedantys verslininkai sugeba pranokti net profesionalus.

Justina Masaitė, UAB „Šaukštelis“, Tauragėje valdančios sušių kavinę, savininkė, kalba, kad pradėdama tokį verslą sušių gaminti nemokėjo, rasti procesą išmanančių darbuotojų taip pat nebuvo paprasta, tad visiems teko mokytis.

„Turėjau pažįstamą sušių gaminimo meistrą, jis ir mokė mus, kaip tinkamai sukti ritinėlius. Manau, kad labai svarbu mokytis iš profesionalų“, – sako pašnekovė.

Domantas Užpalis, UAB „Mulate“, gaminančios šokoladą su prekės ženklu „Chocolate Naive“, savininkas, šiandien savo įmonės produkciją eksportuoja į daugybę pasaulio šalių.

Ponas Užpalis per kelerius metus sukūrė puikiai žinomą Lietuvoje ir užsienyje įmonę, nors iš pradžių nė nenutuokė, kaip gaminamas šokoladas.

„Tikriausiai nėra pasaulyje tokio universiteto, kuris mokytų pramoninės šokolado gamybos. Viską pradėjome nuo nulio, neturėdami jokių žinių, pirmąsias žinias gavome skaitydami, žiūrėdami „Youtube“ filmukus“, – VŽ yra pasakojęs verslininkas.

Dar vienas puikus pavyzdys – uteniškių kavinė „Vanilinis dangus“, kurios savininkų, nieko bendra neturinčių su konditerija, tortus pamėgo ir vietos gyventojai, ir klientai iš kitų miestų.

„Kai gyvenome Šiaurės Airijoje, žiūrėdavome ten populiarius įvairius kulinarijos šou, laidas. Žmona gamyba domėjosi, bandydavo paruošti vis ką nors nauja. Tačiau iki pat paskutinių mėnesių nežinojome, kokio verslo Lietuvoje imsimės, tik žinojome, kad tai bus maitinimo įstaiga“, – kalba Povilas Jankauskas, vienas „Vanilinio dangaus“ savininkų.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Kodas, padedantis paslaugų teikėjams surinkti įmokas greičiau ir tiksliau Rėmėjo turinys

Kiekvienam paslaugų teikėjui svarbu kuo efektyviau surinkti klientų įmokas, todėl klientų patogumui siūlomi...

Mano verslas
2018.06.18
Šeimos verslo dalybos: joms ruoštis nesmagu, bet verta Premium

Šeimos verslas turi ne vieną pranašumą, tačiau tol, kol viskas sekasi. Jei tarpusavio santykiai pašlyja,...

Vadyba
2018.06.18
Nuo garažo išaugę iki gamyklos, kalviai smulkių užsakymų vis tiek neatsisako Premium 1

Net kai verslas įsibėgėja, o gamyba ir užsakovai stambėja, nederėtų atsisakyti smulkių pavienių klientų...

Pramonė
2018.06.18
Visi tiekėjai svarbūs, bet vienas gali būti svarbiausias

Suformuoti asortimentą ir nuolat jį keisti pagal pirkėjų pageidavimus, nelengva, bet prekybininkai pataria...

Kitokių sėdmaišių autorė Darbo biržoje motyvavo kitus, kol atrado savo verslą Premium

Kai nedidelis šeimos verslas auga lyg savaime, nauji siekiai ir užduotys vis nukeliami į ateitį. Bet...

Fotoreportažai
2018.06.17
Į kaimą vilioja pasitelkę ir kaimynus 1

Tiek ūkininkai, tiek kaimo turizmo sodybų savininkai jau suprato, kad, dirbdami kartu, turės daugiau klientų...

Agroverslas
2018.06.17
Keli paprasti sprendimai, ir įmonės pardavimai išauga Premium 1

Kuo įmonė ilgiau veikia, tuo labiau pasineria į rutiną. Praktika rodo, kad net nedideli pokyčiai gali...

Pramonė
2018.06.16
Nuo hobio iki verslo: kiek užtrunkama dviejose vietose

Dažnai, kai nutariama pabandyti pomėgį ar išpildytą poreikį paversti verslu, dar kurį laiką vien į jį...

Vadyba
2018.06.16
Kaip sukurti darbo skelbimą 1

Šiais laikais, kai darbuotojai turi daugiau galimybių rinktis nei darbdaviai, būtina išryškinti įmonės...

Vadyba
2018.06.16
Į stovyklą priimtų tūkstančius vaikų, bet teorinė parama netenkina Premium 2

Vaikų vasaros stovyklų skaičius, per kelerius metus išaugęs nuo 700 iki 1.100, pernai stabilizavosi, ir...

Pasiteisinę sprendimai: kaip ieškoti tiekėjų užsienyje Premium

Išskirtinis asortimentas pritraukia daugiau pirkėjų, tačiau rasti tiekėjų, kurie norėtų dirbti su smulkiu,...

VMI parengė individualios veiklos mokesčių skaičiuoklę 2018-iems metams 3

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) kartu su „Sodra“ parengė individualios veiklos mokesčių skaičiuoklę. Ji...

Finansai
2018.06.14
Smulkieji atranda kitų vietų: klientų srautus garantuoja ne tik prekybos centrai Premium

Modernėjantys didmiesčių turgūs tampa startu ne tik verslui, bet ir jo plėtrai. Vis dėlto ne kiekvienas...

Augančio karoliukų verslo ėmėsi, nes viena pirkėja juos nuardydavo nuo drabužių Premium

Kai aplink atsiranda nelygiomis sąlygomis veikiančių konkurentų, nelieka nieko kita kaip kilti į kovą dėl...

Kaimo sodybos su viešbučiais ir vandens parkais būti lyginamos nenori 5

Kaimo turizmo verslo savininkai sako, kad besikeičiantys reikalavimai, kad ir kitąmet vėl galintis tapti...

Agroverslas
2018.06.10
Tikrintojai tampa patarėjais, bet ne visada 2

Smulkieji gamintojai turi spręsti ne tik gamybos ir realizacijos problemas – neretai jiems tenka įrodinėti,...

Pramonė
2018.06.10
Krautuvę kaime įkūrė iš reikalo: dabar parduotuvių tinklą toliau plečia Premium 2

Provincijos mažmenininkai kalba tik apie verslo sudėtingėjimą ir besitraukiančią prekybą. Kai kurie ne tik...

Verslo idėjoms stalčiuje ne vieta: kaip jas įgyvendinti Premium

Daugelis smukiųjų verslininkų mano, kad bendro darbo su mokslu gali siekti tik stambios įmonės. Ir klysta,...

Technologijos
2018.06.08
Kur gauti lėšų verslo pradžiai, kai bankai net į kalbas nesileidžia Premium 3

Bankai įmonėms išduoda vis daugiau paskolų, tačiau tie, kurie verslą dar tiktai pradeda, teigiamo atsakymo iš...

Vadyba
2018.06.08
2017 m. pajamų aruodai: individualios veiklos ir dividendų šuolis bei tantjemų nuopuolis Premium 2

Iš 20,7 mlrd. Eur pajamų, kurias gyventojai jau deklaravo už 2017 m., liūto dalis tenka darbo užmokesčiui,...

Finansai
2018.06.08

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau