Kaip iš amatininko tapti tikru verslininku

Publikuota: 2015-11-11
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Nedidelių įmonių vadovai linkę beveik visą atsakomybę užsikrauti sau, nes mano, kad tik taip pavyks išlaikyti verslą savo rankose. Vis dėlto vadybos specialistai nurodo, kad sėkmingai auginti įmones pavyksta vadovams, kurie pasitiki savo darbuotojų kompetencija ir drąsiai paskirsto darbus kitiems komandos nariams.

Profesorius Jeffrey Pfefferis pastebi, kad vadovams abejonių dėl darbų paskirstymo kyla situacijose, susijusiose su dvejonėmis ar tiesiog nepasitikėjimu kitų kompetencija. Kitaip tariant, vadovai tiki, kad lengviau užduotį atlikti pačiam, nei gaišti laiką kitiems aiškinant, ką daryti, be to, kai darbo imiesi pats, gali būti tikras dėl rezultato. Dar viena priežastis, kodėl vadovai vengia paskirstyti darbus, – manoma, kad toks elgesys mažina vadovo autoritetą.

Kaip rašoma svetainėje entrepreneur.com, nedidelių įmonių vadovai yra itin įsitraukę į veiklą, dažnai net džiaugiasi turėdami kuo daugiau iššūkių. Atkreipiamas dėmesys, kad verslininkai pamiršta, jog būdami tik geri amatininkai nepasieks aukštumų, tačiau jei taps stipriais lyderiais, drįstančiais dalį atsakomybės paskirstyti kitiems, rezultatai bus gerokai geresni.

„Kai verslo aušroje įkūrėjas viską skrupulingai kontroliuoja, įmonė iš to tik laimi. Tačiau jei bendrovei augant vadovas vis tiek mėgina viską laikyti savo kumštyje – jau nėra gerai“, – svetainė cituoja Kellye Crane’ą, įmonės „Solo PR Pro“ įkūrėją.

Sėkmės raktas

Kai vadovas pradeda skirstyti darbus kitiems komandos nariams ir nesirūpina spręsti kasdienių reikalų, jis savo laiką gali skirti tolesnei įmonės strategijai kurti. Kitaip tariant, vadovas nagrinėja rinkos tendencijas, klientų poreikius, kuria planus, kaip išplėsti veiklą.

„Kai pradėjau skirstyti darbus, galėjau atsitraukti nuo kasdieninių darbų ir įmonės veiklą įvertinti iš perspektyvos. Išsigryninau silpnąsias bendrovės grandis, kokias paslaugas vertėtų tobulinti, ką naujo galima siūlyti klientams. Kita vertus, padidėjo darbuotojų pasitenkinimas, nes jie pajuto, kad pasitikima jų sugebėjimais. Samdžiau gabius žmones ir nenorėjau jų prarasti vien todėl, kad visus svarbiausius įmonės projektus norėjau įvykdyti pati“, – prisipažįsta verslininkė Elise Mitchell.

Tinkamas laikas

Vers­li­nin­kui sunku nuspręsti, kada daugiau atsakomybės reikėtų suteikti darbuotojams, o pačiam imtis įmonės strategijos. Svetainė pataria, kad pats laikas susimąstyti apie darbų paskirstymą, kai vadovui nebelieka laiko nei pagalvoti, nei tuo labiau nuosekliai planuoti tolesnės įmonės veiklos. Dar viena priežastis paskirstyti darbus – jei pajuntate, kad nuolat rūpinatės tik neatidėliotinais, bet ne iš tikrųjų svarbiais reikalais.

Efektyvumas. Suprantama, vos pradėjus skirstyti darbus kitiems, vadovui vis tiek teks kurį laiką padėti, pakonsultuoti darbuotojus. Svarbu, kad vadovas būtų netoliese ir žmonės turėtų galimybę pasitarti, bet ne per arti, jog darbuotojai imtų matyti, kad jais nepasitikima.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Kas padeda verslui greičiau atsistoti ant kojų

Bet kokio verslo be investicijų nesukursi. Tačiau kuo pradedantieji daugiau išmano, ką ir kaip daryti, tuo...

Gazelė
09:00
Kuria pradžiamokslį, kaip stiprinti kibernetinį saugumą

„Kurk Lietuvai“ projekto dalyviai Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) kuria Kibernetinio saugumo vadovą...

Gazelė
2020.01.18
Prie „Baltosios bangos“ iniciatyvos prisijungė pirmasis baras

Viešojo maitinimo sektoriaus įmonės dažnai pakliūva į mokesčių inspektorių akiratį. Sostinės baras „Local...

Gazelė
2020.01.17
Algų aritmetika: šiais laikais jų nekelti išdrįsta tik retas darbdavys Premium 1

Vidutinis darbo užmokestis kasmet kyla apie 9%, bet jis neprivalo būti atspirties taškas darbdaviams tiek...

Gazelė
2020.01.17
Medieną internetu pirko vangiai, todėl rado kur kas pelningesnį būdą Premium

Kuo pasiūla mažesnė, tuo yra daugiau galimybių įsitvirtinti toje nišoje. Svarbu neišsigąsti pamačius, jog...

Gazelė
2020.01.16
Į pensijų kaupimą naujai įtraukta 43.500 gyventojų

Į pensijų kaupimą šiemet naujai įtraukiami 43.500 gyventojų, kuriems „Sodra“ atsitiktine tvarka priskyrė...

Finansai
2020.01.16
Šiemet pajamų deklaravimo startas bus skelbiamas anksčiau

Iki šių metų vasario 17 d. mokesčius išskaičiuojantys asmenys mokesčių administratoriui turi pateikti...

Finansai
2020.01.16
Kaip pigiau atlikti rinkos tyrimą

Pradedantiesiems verslą ekspertai pataria pirmiausiai pasitikrinti, ar jų idėja yra įdomi ir reikalinga. Tam...

Gazelė
2020.01.16
Sugrįžę iš „mokesčių atostogų“, smulkieji skaičiuoja tarifus Premium 1

Mokesčių „atostogos“ smulkiesiems – „poilsis“ nuo „Sodros“ įmokų pirmuosius metus ir 0% pelno mokestis – buvo...

Gazelė
2020.01.16
Kibernetinėms atakoms per mažų ar neįdomių nėra: kaip apsisaugoti Premium 1

Pusė smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) – 44% bendrovių – nemano, kad galėtų tapti kibernetinių atakų...

Gazelė
2020.01.15
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
„Sodra“ primena naujus įmokų tarifus dirbantiems savarankiškai 1

Savarankiškai dirbantieji, gavę pirmąkart atsiradusias „mokesčių atostogas“ – teisę nemokėti socialinio...

Gazelė
2020.01.15
Atsargiai deklaruojant: pasirinktas būdas lemia „Sodros“ išmokų dydį Premium 1

Individualia veikla užsiimančiam gyventojui paskirtų ligos ir kai kurių kitų „Sodros“ išmokų dydį lemia ne...

Finansai
2020.01.14
Pasitikėjimas avansu: maitintojus tikrins jau pradėjus veiklą Premium

Kuriant naują maitinimo įstaigą – kavinę, užkandinę ar kitą viešojo maitinimo vietą – nereikės maisto...

Gazelė
2020.01.14
Ką daryti, jei bankas neduoda paskolos Premium

Retos įmonės savininkas gali didžiuodamasis pasakyti, kad jis niekad nėra naudojęsis banko paskola arba jos...

Gazelė
2020.01.13
Auga, nes užuot visi darę, kada gali, pasidalijo atskomybę ir procesus Premium

Savitarnos krautuvėlių „12 Eat“, kuriose darbo vietoje išsirinkęs prekes darbuotojas atsiskaito savitarnos...

Gazelė
2020.01.13
Nesėkmė su laiminga pabaiga: uždarius parduotuvę – kaip akmuo nuo širdies Premium

Verslas turi dirbti pelningai, tačiau ne kiekvienam įkūrėjui to pavyksta pasiekti. Dažnam atrodo, kad...

Gazelė
2020.01.13
Maitintojai gauti leidimą pradėti veiklą gali be tikrintojų vizito

Kavinės, užkandinės, mokyklų virtuvės, taip pat – kiti maitintojai, vaisių, uogų, daržovių ar mėsos...

Gazelė
2020.01.12
Kaip įtikti klientui šiandien

Anksčiau buvo teigiama, kad užtenka sukurti gerą produktą ar paslaugą, šiek tiek pasireklamuoti, ir verslą...

Gazelė
2020.01.12
Verslui pradėti prastų vietų nėra, svarbiau – teisinga kryptis

Anksčiau prekiauti turguje buvo anokia čia garbė. Sąlygos sudėtingos – tenka dirbti per lietų, darganą ar...

Gazelė
2020.01.11

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau