Išsiverčia ir be išlepintų restoranų

Publikuota: 2015-12-02
Mindaugas Gedvilas, Klaipėdos centre įsikūrusių kavos skrudinimo namų „Musangas“ bendraturtis, sako, kad reklama iš lūpų į lūpas užtrunka ilgiau, bet yra gerokai efektyvesnė.  Algimanto Kalvaičio nuotr.
Mindaugas Gedvilas, Klaipėdos centre įsikūrusių kavos skrudinimo namų „Musangas“ bendraturtis, sako, kad reklama iš lūpų į lūpas užtrunka ilgiau, bet yra gerokai efektyvesnė. Algimanto Kalvaičio nuotr.
„Verslo žinios“

Kai reklamos reikia, bet apy­vartinių lėšų jai trūksta, tenka apsišarvuoti kantry­be, investuoti į teikiamos paslaugos kokybę ir laukti, kol klientai patys ims tave reklamuoti skleisdami ge­rąją patirtį. Ir nors tokia rek­lama iš lūpų į lūpas užtrun­ka ilgiau, ji yra gerokai efektyvesnė.

Tuo įsitikinęs Mindaugas Gedvilas, Klaipėdos centre įsikūrusių kavos skrudinimo namų „Musangas“ bendraturtis. Prieš dvejus metus su mama Irena Gedviliene kavos namus centrinėje uostamiesčio gatvėje atidaręs p. Gedvilas skaičiavo kiekvieną eurą, todėl investuoti į reklamą tiesiog neturėjo iš ko.

„Kelerius metus mūsų kavos namai veikė viename prekybos centre, tačiau, nesutarę dėl tolesnių nuomos sąlygų, persikėlėme į kitą vietą miesto centre, pakeitėme ir pavadinimą. Mus jau pamėgę klientai žinojo, kur išsikraustome, ir toliau lankėsi, o prisijaukinti naujų prireikė laiko“, – pasakoja verslininkas.

Tačiau pamažu į kavos namus vis dažniau ėmė užsukti ir naujų lankytojų, kuriuos čia atviliodavo draugų, pažįstamų ar kolegų rekomendacijos.

„Tai labai džiugino ir vertė dar labiau stengtis, kad kiekvienas klientas išeitų patenkintas ir su šypsena“, – sako p. Gedvilas.

Patys skrudina

Pelnyti gerą vardą ir pasitikėjimą, anot jo, padėjo sukauptas žinių apie kavą bagažas ir profesionalus požiūris į darbą.

„Abu su mama esame sertifikuoti kavos skrudintojai. Nuolat lankomės įvairiuose seminaruose, kursuose užsienyje, domimės kavos gamyba, jos rūšimis. Visa galva esame panirę į kavos pažinimo procesą“, – šypsosi pašnekovas. Klientams jis valandų valandas gali pasakoti, iš kurios šalies atvežtos pupelės, kokiame šeimos ūkyje jos subrendo, kokios jų skoninės savybės, poskoniai.

Gerdami kavą „Musango“ lankytojai gali stebėti, kaip čia pat skrudinamos ir fasuojamos kavos pupelės. Anot p. Gedvilo, tai vienintelė vieta Klaipėdoje, kur kava skrudinama tiesiog kavinėje, o ne sandėliuose.

Čia pat kavinėje sukrauti ir maišai su kavos pupelėmis iš Kolumbijos, Brazilijos, Gvatemalos, Afrikos ir kitų šalių plantacijų. Asortimente – apie dvidešimt skirtingų rūšių pupelių. „Musango“ šeimininkai siūlo paragauti ir pačios brangiausios pasaulyje kavos „Kopi Luwak“, kuri gaminama iš palminių musangų žarnyne apdorotų kavos pupelių.

„Kiekvienos rūšies atsivežame po du, tris maišus. Tai cheminių trąšų nenaudojančiuose mažų ūkininkų ūkiuose užaugintos arba laukinėse plantacijose surinktos kavos pupelės, jos yra gerokai brangesnės nei užaugintos pramoniniu būdu“, – pasakoja p. Gedvilas.

Tiekia ir įmonėms

Verslininkas džiaugiasi, kad kavos skrudinimo namus pamėgo publika, norinti išmokti ir sužinoti ką nors nauja. Įvairiais sirupais pagardintą kavą mėgstantis jaunimas čia retesnis svečias.

Pašnekovas teigia, kad vertinančių kokybišką kavą žmonių Lietuvoje daugėja, o klientai vis dažniau nori išbandyti ką nors įdomesnio, tačiau pripažįsta, kad vien iš kavos pardavimo kavinės lankytojams išsilaikyti sunkiai pavyktų.

Todėl aukštos kokybės pačių skrudintos kavos „Musango“ šeimininkai bandė siūlyti ir restoranams bei kavinėms, tačiau šios idėjos atsisakė pamatę, kad tam reikia nemažų investicijų, o jos atsipirktų tik per ilgą laiką.

„HORECA sektorius išlepintas, žinomų kavos prekių ženklų tiekėjai jiems nemokamai pastato kavos aparatus, aprūpina indais, o jiems tereikia mokėti už pačią kavą. Norėdami tiekti kavą restoranams mes taip pat turėtume visa tai siūlyti, todėl apskaičiavome, kad nelabai apsimoka“, – aiškina p. Gedvilas.

Jis sako radęs kitą išeitį: dirba su įmonėmis. Joms tiekia kavą, nuomoja ir prižiūri kavos aparatus.

Artėjant šventėms „Musan­gas“ tiek įmonėms, tiek kavinės lankytojams siūlo šventiškai supakuotos įvairių rūšių kavos.

„Bendrovės pageidauja, kad ant pakuočių uždėtume jų logotipus, ir mielai deda kavos į dovanų rinkinius savo partneriams ir klientams. Vis labiau populiarėja ir kavos degustacijos, kurias įmonių kolektyvai užsako kaip šventinio vakaro dalį“, – apie papildomas, kavinę išlaikyti leidžiančias pajamas pasakoja verslininkas.

Įvertino ir kauniečiai

Tai, kad klientai mėgsta stebėti, kaip skrudinama kava, ir išbandyti naujas jos rūšis, patvirtina ir sėkminga Kauno UAB „Vero Coffee House“ veikla. Kaip rašė VŽ, prieš keletą metų įkurta įmonė veikia 1.000 kv. m ploto patalpose. Didelė erdvė suskirstyta į zonas: skrudinimo ir pakavimo, degustacijų, baro, įvairių renginių, prekybos vietos, sandėlio. Dėl didelio ploto čia netenka alkūnėmis kumščiuotis su kitais kavos mėgėjais. „Norėjome, kad tai būtų komfortiška vieta norintiems išgerti išskirtinės kavos, tokios, kokios nėra prekybos centruose“, – kalba Darius Vėželis, įmonės įkūrėjas ir vadovas.

Į šiuos kavos namus lankytojus traukia ir galimybė iš arti pamatyti kavos gamybos procesą.

„Turime nuolatinių lankytojų – kai kurie jų pas mus kavą geria ir po tris kartus per dieną. Ateina žinančių, kurios konkrečiai rūšies kavos jiems paruošti“, – sako vadovas.

Straipsnis publikuotas laikraštyje „Verslo žinios“ ir rubrikoje „VŽ Premium“ lapkričio 10 d.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Komentarai prie šio straipsnio negalimi, dėl neapykantos skatinimo ar patyčių kurstymo
 

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Sodros“ našta 2019 m.: vieniems mažėja, kitiems šiek tiek auga 1

Gerokai mažėja „Sodros“ įmokų našta su verslo liudijimu dirbantiems asmenims, tačiau ji šiek tiek didėja...

Finansai
08:04
Kaip auginti pajamas mažiesiems baldžiams: „Joniškių baldų“ patirtis Premium

Mažos gamybinės įmonės plečia asortimentą, taip sukuria didesnę pridėtinę vertę ir augina pajamas. UAB...

Pramonė
2018.10.15
Jonizatorių gamintojai pirmiausia turi parduoti vandens naudą: padeda ir lankstinukai, ir salotų baras 3

Vandens jonizatoriai – sudėtingas ir, palyginti, brangus produktas, todėl derybos su partneriais svetur iki...

Rinkodara
2018.10.14
Supirkėjams trūksta ir grybų, ir jų rinkėjų Premium 7

Grybų bei uogų supirkėjai ir perdirbėjai džiugiomis nuotaikomis šiemet nespinduliuoja. Miško gėrybių ne tik...

Agroverslas
2018.10.14
Jei partneriai nesileidžia į kalbas, sėsk į lėktuvą ir lėk pas juos Premium 3

Darbas tarptautinėse bendrovėse yra perspektyvus ir gerai mokamas, tačiau Rasa Jaskelevičiūtė, UAB „Žydinčios...

„Robolabs“ įkūrėjas: Darbo kodeksas – tai viena didelė formulė Premium 4

UAB „Robolabs“ sukūrė ir toliau tobulina apskaitos programą, kuri atpažįsta sąskaitas, mokosi iš savo klaidų...

Finansai
2018.10.12
Keramikų patirtis: Europa vertina etaloną, Japonija – atsitiktinį defektą Premium

Panevėžio meninės keramikos UAB „Midenė“ pastaraisiais metais didina molio dirbinių eksportą į Jungtinę...

Pramonė
2018.10.12
Panevėžio regionas: pramonė – gerai, robotikos centras – dar geriau Premium 5

Panevėžio regionas, garsėjantis stipria pramone, užsibrėžė dar vieną tikslą – tapti vienu pažangiausių...

Pramonė
2018.10.11
Tarp žemės ūkio technikos pardavėjų net nesispraudžia: rado pelningą nišą Premium 1

Lietuva per maža, kad reikėtų kurti įmonės filialą, užtenka rasti logistikos sprendimų – įsitikinę Traktorių...

Agroverslas
2018.10.10
Biurokratijai Lietuvoje įmonė vidutiniškai skiria 252 valandas per metus 1

Lietuvoje biurokratinę naštą didina reikalavimas 12 valandų per metus skirti darbo saugos ir sveikatos...

Finansai
2018.10.10
Apdovanotos sparčiausiai augusios Panevėžio regiono „Gazelės“

Kur gauti pinigų verslo plėtrai? Kaip internete ne tik parduoti, bet ir uždirbti? Kaip su tuo, ką turime,...

Verslo aplinka
2018.10.10
Panevėžio vandens jonizatorių gamintojai pirmiausia parduoda naudą Premium 1

Eksportuodamas ir sudėtingą, ir brangų produktą negali pasikliauti viena rinka ir keliais stambiais...

Pramonė
2018.10.09
Įmonių patirtis: priklausomybė nuo užsakovų –  kaip „nenudegti“

Stambus užsakovas yra gerai, tačiau jei jis vienintelis, atsiranda visiška priklausomybė nuo jo ir net rizika...

Vadyba
2018.10.09
Ekspertai: didesnė MMA padidins perkamąją galią, tačiau kils ir kainos 8

Vyriausybei ketinant nuo kitų metų minimalią mėnesio algą (MMA) didinti 30 Eur  – iki 430 Eur (dėl mokesčių...

Verslo aplinka
2018.10.08
Rizikavo prekiauti tik šaldytais maisto produktais Premium

Specializuotos parduotuvės, kuriose siūlomi tik šaldyti produktai, Lietuvoje dažniausiai yra gamintojų...

„Sodrai“ skolingi 50.000 smulkių verslų – sankcijos po mėnesio 6

Savarankiškai dirbę gyventojai, kurie iki šiol nesumokėjo valstybinio socialinio draudimo ir sveikatos...

Finansai
2018.10.05
Sukūrė autoservisų tinklą, kurio darbuotojai – vien IT specialistai Premium 16

Platforma „PRO servisai“, leidžianti užsiregistruoti į arčiausiai esantį ir laisvų vietų turintį automobilių...

Technologijos
2018.10.05
Ką ir už kiek pradedantieji verslą gali gauti kai kuriose savivaldybėse Premium 2

Net geriausi savivaldybių ketinimai skatinti verslą liks bevaisiai, jei apie tai nebus garsiai kalbama.

Verslo aplinka
2018.10.04
Augimas transporto sektoriuje verslo neapakino – gali būti tik laikinas Premium

Ne procentais, o kartais matuojamas augimas transporto sektoriuje gali būti laikinas, todėl investuoti ir...

Transportas
2018.10.04
Smulkieji nuoskaudų neturi: jei leido prekybos tinklams kurtis centre, jie ir kūrėsi Premium 3

Smulkiesiems gaivinti reikia sistemos ir strategijos, o ne atskirų priemonių taikymo, tačiau Vyriausybės...

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau