Išsiverčia ir be išlepintų restoranų

Publikuota: 2015-12-02
Mindaugas Gedvilas, Klaipėdos centre įsikūrusių kavos skrudinimo namų „Musangas“ bendraturtis, sako, kad reklama iš lūpų į lūpas užtrunka ilgiau, bet yra gerokai efektyvesnė.  Algimanto Kalvaičio nuotr.
Mindaugas Gedvilas, Klaipėdos centre įsikūrusių kavos skrudinimo namų „Musangas“ bendraturtis, sako, kad reklama iš lūpų į lūpas užtrunka ilgiau, bet yra gerokai efektyvesnė. Algimanto Kalvaičio nuotr.
„Verslo žinios“

Kai reklamos reikia, bet apy­vartinių lėšų jai trūksta, tenka apsišarvuoti kantry­be, investuoti į teikiamos paslaugos kokybę ir laukti, kol klientai patys ims tave reklamuoti skleisdami ge­rąją patirtį. Ir nors tokia rek­lama iš lūpų į lūpas užtrun­ka ilgiau, ji yra gerokai efektyvesnė.

Tuo įsitikinęs Mindaugas Gedvilas, Klaipėdos centre įsikūrusių kavos skrudinimo namų „Musangas“ bendraturtis. Prieš dvejus metus su mama Irena Gedviliene kavos namus centrinėje uostamiesčio gatvėje atidaręs p. Gedvilas skaičiavo kiekvieną eurą, todėl investuoti į reklamą tiesiog neturėjo iš ko.

„Kelerius metus mūsų kavos namai veikė viename prekybos centre, tačiau, nesutarę dėl tolesnių nuomos sąlygų, persikėlėme į kitą vietą miesto centre, pakeitėme ir pavadinimą. Mus jau pamėgę klientai žinojo, kur išsikraustome, ir toliau lankėsi, o prisijaukinti naujų prireikė laiko“, – pasakoja verslininkas.

Tačiau pamažu į kavos namus vis dažniau ėmė užsukti ir naujų lankytojų, kuriuos čia atviliodavo draugų, pažįstamų ar kolegų rekomendacijos.

„Tai labai džiugino ir vertė dar labiau stengtis, kad kiekvienas klientas išeitų patenkintas ir su šypsena“, – sako p. Gedvilas.

Patys skrudina

Pelnyti gerą vardą ir pasitikėjimą, anot jo, padėjo sukauptas žinių apie kavą bagažas ir profesionalus požiūris į darbą.

„Abu su mama esame sertifikuoti kavos skrudintojai. Nuolat lankomės įvairiuose seminaruose, kursuose užsienyje, domimės kavos gamyba, jos rūšimis. Visa galva esame panirę į kavos pažinimo procesą“, – šypsosi pašnekovas. Klientams jis valandų valandas gali pasakoti, iš kurios šalies atvežtos pupelės, kokiame šeimos ūkyje jos subrendo, kokios jų skoninės savybės, poskoniai.

Gerdami kavą „Musango“ lankytojai gali stebėti, kaip čia pat skrudinamos ir fasuojamos kavos pupelės. Anot p. Gedvilo, tai vienintelė vieta Klaipėdoje, kur kava skrudinama tiesiog kavinėje, o ne sandėliuose.

Čia pat kavinėje sukrauti ir maišai su kavos pupelėmis iš Kolumbijos, Brazilijos, Gvatemalos, Afrikos ir kitų šalių plantacijų. Asortimente – apie dvidešimt skirtingų rūšių pupelių. „Musango“ šeimininkai siūlo paragauti ir pačios brangiausios pasaulyje kavos „Kopi Luwak“, kuri gaminama iš palminių musangų žarnyne apdorotų kavos pupelių.

„Kiekvienos rūšies atsivežame po du, tris maišus. Tai cheminių trąšų nenaudojančiuose mažų ūkininkų ūkiuose užaugintos arba laukinėse plantacijose surinktos kavos pupelės, jos yra gerokai brangesnės nei užaugintos pramoniniu būdu“, – pasakoja p. Gedvilas.

Tiekia ir įmonėms

Verslininkas džiaugiasi, kad kavos skrudinimo namus pamėgo publika, norinti išmokti ir sužinoti ką nors nauja. Įvairiais sirupais pagardintą kavą mėgstantis jaunimas čia retesnis svečias.

Pašnekovas teigia, kad vertinančių kokybišką kavą žmonių Lietuvoje daugėja, o klientai vis dažniau nori išbandyti ką nors įdomesnio, tačiau pripažįsta, kad vien iš kavos pardavimo kavinės lankytojams išsilaikyti sunkiai pavyktų.

Todėl aukštos kokybės pačių skrudintos kavos „Musango“ šeimininkai bandė siūlyti ir restoranams bei kavinėms, tačiau šios idėjos atsisakė pamatę, kad tam reikia nemažų investicijų, o jos atsipirktų tik per ilgą laiką.

„HORECA sektorius išlepintas, žinomų kavos prekių ženklų tiekėjai jiems nemokamai pastato kavos aparatus, aprūpina indais, o jiems tereikia mokėti už pačią kavą. Norėdami tiekti kavą restoranams mes taip pat turėtume visa tai siūlyti, todėl apskaičiavome, kad nelabai apsimoka“, – aiškina p. Gedvilas.

Jis sako radęs kitą išeitį: dirba su įmonėmis. Joms tiekia kavą, nuomoja ir prižiūri kavos aparatus.

Artėjant šventėms „Musan­gas“ tiek įmonėms, tiek kavinės lankytojams siūlo šventiškai supakuotos įvairių rūšių kavos.

„Bendrovės pageidauja, kad ant pakuočių uždėtume jų logotipus, ir mielai deda kavos į dovanų rinkinius savo partneriams ir klientams. Vis labiau populiarėja ir kavos degustacijos, kurias įmonių kolektyvai užsako kaip šventinio vakaro dalį“, – apie papildomas, kavinę išlaikyti leidžiančias pajamas pasakoja verslininkas.

Įvertino ir kauniečiai

Tai, kad klientai mėgsta stebėti, kaip skrudinama kava, ir išbandyti naujas jos rūšis, patvirtina ir sėkminga Kauno UAB „Vero Coffee House“ veikla. Kaip rašė VŽ, prieš keletą metų įkurta įmonė veikia 1.000 kv. m ploto patalpose. Didelė erdvė suskirstyta į zonas: skrudinimo ir pakavimo, degustacijų, baro, įvairių renginių, prekybos vietos, sandėlio. Dėl didelio ploto čia netenka alkūnėmis kumščiuotis su kitais kavos mėgėjais. „Norėjome, kad tai būtų komfortiška vieta norintiems išgerti išskirtinės kavos, tokios, kokios nėra prekybos centruose“, – kalba Darius Vėželis, įmonės įkūrėjas ir vadovas.

Į šiuos kavos namus lankytojus traukia ir galimybė iš arti pamatyti kavos gamybos procesą.

„Turime nuolatinių lankytojų – kai kurie jų pas mus kavą geria ir po tris kartus per dieną. Ateina žinančių, kurios konkrečiai rūšies kavos jiems paruošti“, – sako vadovas.

Straipsnis publikuotas laikraštyje „Verslo žinios“ ir rubrikoje „VŽ Premium“ lapkričio 10 d.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Komentarai prie šio straipsnio negalimi, dėl neapykantos skatinimo ar patyčių kurstymo
 

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Kavinės gamykloje ypatumai: jokio alkoholio, bet garantuoti klientų srautai Premium

Tas pats miestas – skirtingi lankytojų poreikiai: tuo įsitikino UAB „Maisto sistemos“ įkūrėjai, kai prieš...

Požiūris niekada nepasiduoti kainavo nuostolių, bet užaugino iki 9 šalių Premium 1

Vienas baldų prekybos internetu UAB „Baldai1“ verslo modelis devyniose rinkose, kone pusantro šimto...

Mano verslas
2018.06.20
VMI reido „Regitroje“ metu nustatyta 30 nelegalių sutarčių 5

Savaitę laiko trukusių vizitų VĮ „Regitra“ padaliniuose metu, Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI)...

Finansai
2018.06.20
Atidarė restoraną, kuriame nesiginčijama dėl to, kas lėkštėje: lankytojų apstu Premium 2

Maitinimo verslas – sudėtingas, bet įtraukia: tie, kas perpranta jo taisykles, dažniausiai imasi plėtros, nes...

Laikinųjų darbuotojų gamybininkams randa pasiūlę ramybę ir „komandines darbo vietas“ Premium

Jei darbo rinka nebūtų tokia sekli ir darbdaviai patys rastų darbuotojų, vargu ar įdarbinimo agentūroms...

Vadyba
2018.06.19
Kodas, padedantis paslaugų teikėjams surinkti įmokas greičiau ir tiksliau Rėmėjo turinys

Kiekvienam paslaugų teikėjui svarbu kuo efektyviau surinkti klientų įmokas, todėl klientų patogumui siūlomi...

Mano verslas
2018.06.18
Šeimos verslo dalybos: joms ruoštis nesmagu, bet verta Premium

Šeimos verslas turi ne vieną pranašumą, tačiau tol, kol viskas sekasi. Jei tarpusavio santykiai pašlyja,...

Vadyba
2018.06.18
Nuo garažo išaugę iki gamyklos, kalviai smulkių užsakymų vis tiek neatsisako Premium 1

Net kai verslas įsibėgėja, o gamyba ir užsakovai stambėja, nederėtų atsisakyti smulkių pavienių klientų...

Pramonė
2018.06.18
Visi tiekėjai svarbūs, bet vienas gali būti svarbiausias 1

Suformuoti asortimentą ir nuolat jį keisti pagal pirkėjų pageidavimus, nelengva, bet prekybininkai pataria...

Kitokių sėdmaišių autorė Darbo biržoje motyvavo kitus, kol atrado savo verslą Premium

Kai nedidelis šeimos verslas auga lyg savaime, nauji siekiai ir užduotys vis nukeliami į ateitį. Bet...

Fotoreportažai
2018.06.17
Į kaimą vilioja pasitelkę ir kaimynus 1

Tiek ūkininkai, tiek kaimo turizmo sodybų savininkai jau suprato, kad, dirbdami kartu, turės daugiau klientų...

Agroverslas
2018.06.17
Keli paprasti sprendimai, ir įmonės pardavimai išauga Premium 2

Kuo įmonė ilgiau veikia, tuo labiau pasineria į rutiną. Praktika rodo, kad net nedideli pokyčiai gali...

Pramonė
2018.06.16
Nuo hobio iki verslo: kiek užtrunkama dviejose vietose

Dažnai, kai nutariama pabandyti pomėgį ar išpildytą poreikį paversti verslu, dar kurį laiką vien į jį...

Vadyba
2018.06.16
Kaip sukurti darbo skelbimą 1

Šiais laikais, kai darbuotojai turi daugiau galimybių rinktis nei darbdaviai, būtina išryškinti įmonės...

Vadyba
2018.06.16
Į stovyklą priimtų tūkstančius vaikų, bet teorinė parama netenkina Premium 2

Vaikų vasaros stovyklų skaičius, per kelerius metus išaugęs nuo 700 iki 1.100, pernai stabilizavosi, ir...

Pasiteisinę sprendimai: kaip ieškoti tiekėjų užsienyje Premium

Išskirtinis asortimentas pritraukia daugiau pirkėjų, tačiau rasti tiekėjų, kurie norėtų dirbti su smulkiu,...

VMI parengė individualios veiklos mokesčių skaičiuoklę 2018-iems metams 3

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) kartu su „Sodra“ parengė individualios veiklos mokesčių skaičiuoklę. Ji...

Finansai
2018.06.14
Smulkieji atranda kitų vietų: klientų srautus garantuoja ne tik prekybos centrai Premium

Modernėjantys didmiesčių turgūs tampa startu ne tik verslui, bet ir jo plėtrai. Vis dėlto ne kiekvienas...

Augančio karoliukų verslo ėmėsi, nes viena pirkėja juos nuardydavo nuo drabužių Premium

Kai aplink atsiranda nelygiomis sąlygomis veikiančių konkurentų, nelieka nieko kita kaip kilti į kovą dėl...

Kaimo sodybos su viešbučiais ir vandens parkais būti lyginamos nenori 5

Kaimo turizmo verslo savininkai sako, kad besikeičiantys reikalavimai, kad ir kitąmet vėl galintis tapti...

Agroverslas
2018.06.10

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau