Turgavietė supleškėjo, bet prekyba nenutrūko

Publikuota: 2015-10-27
„Verslo žinios“

Praėjusį savaitgalį gaisrui su žeme sulyginus Vilniuje veikusią Centrinę ūkininkų prekyvietę, čia produkciją pardavinėję ūkininkai ir smulkūs prekybininkai ieško būdų, kaip kuo greičiau atnaujinti prekybą, kad patirti nuostoliai dar labiau nepadidėtų dėl negautų pajamų.

Spalio 24 d. ankstų rytą Vilniuje visiškai supleškėjo Centrinė ūkininkų prekyvietė, esanti Ukmergės g., ir greta buvusi alkoholinių gėrimų išparduotuvė, ekologiškų produktų bei „Žaliosios stotelės“ kioskeliai, nuo liepsnos nukentėjo ir šalia esančios bažnyčios stogas. Šį stogą kainuos tik iš naujo uždengti, verslininkų rūpesčiai kur kas didesni.

„Esame sukrėsti, nes sudegė viskas: ir produkcija, ir kasos aparatas, svarstyklės, išsilydė netgi šaldytuvų stiklai. Neliko nieko. O pardavėja tai apskritai ištikti šoko, vis dar negali atsigauti nuo tokios žinios“, – sako Leonas Rutkauskas, kalakutų ūkio Širvintų rajone savininkas.

Skaičiuoja nuostolius

Ūkininkas apgailestauja, kad gaisro padarytą žalą veikiausiai teks nurašyti į nuostolius, nes turtas nebuvo draustas.

„Turime 6 mobiliąsias parduotuves, su kuriomis važinėjame po ūkininkų turgelius. Tos automobilinės parduotuvės draustos. Ir produkcijos joje per naktį nelaikome – kasryt iš ūkio atsivežame šviežios. O tai turgavietėje buvome prisivežę visko iš vakaro, nes ruošėmės sekmadieninei prekybai, kuri yra pati intensyviausia. Kodėl nesidraudėme? Net nepagalvojome, kad reikia produkciją drausti. Net nežinome, ar patys pastatai buvo drausti. Bet jei ir buvo, tai mums nuostolius, kuriuos patyrėme netekę produkcijos ir įrangos, vargu ar kas atlygins“, – su nuostoliais, kurie gali siekti apie 4.000 Eur, morališkai bando susitaikyti p. Rutkauskas.

Artūras Andrejevskis, UAB „UVC“, kuri nuomojasi ir administruoja Centrinę ūkininkų prekyvietę, direktorius, VŽ sako kol kas negalintis pasakyti, kiek nuostolių buvo patirta dėl gaisro. Jis taip pat neatskleidžia, iš ko įmonė turgavietę nuomojasi, ar joje buvę statiniai ir produkcija buvo drausti.

„Nenorėčiau dabar apie tai kalbėti, po nelaimės praėjo labai mažai laiko“, – sakė p. Andrejevskis.

Tačiau jis ragina turgavietėje prekiavusius ūkininkus nenuleisti rankų ir toliau prekiauti jos prieigose, kurtis mobiliosiose prekyvietėse.

„Mes, kaip administratorius, padarysime viską, kad prekeiviai kuo greičiau galėtų naudotis visa infrastruktūra“, – priduria p. Andrejevskis.

Ūkininkus priims

Tai, kad dalis ūkininkų neteko galimybės, – tegul ir laikinai – turgavietėje pardavinėti produkcijos, išeičių paskatino ieškoti ne tik juos pačius, bet ir kolegas – kitų ūkininkų turgelių vadovus.

„Sudegė Centrinė ūkininkų prekyvietė Vilniuje? Rupūs miltai! Net nežinojau apie nelaimę. Žinoma, gaila ten prekiavusių žmonių. Ir stengsimės ūkininkams, kurie nukentėjo nuo gaisro, padėti“, – vakar iš VŽ sužinojęs apie gaisrą sakė Mindaugas Maciulevičius, žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“, valdančio mobiliųjų ūkių turgelių tinklą, direktorius.

Jis iš karto ėmė dėlioti veiksmų planą, – jei kas nors iš nukentėjusiųjų ūkininkų kreiptųsi, jiems būtų ieškoma vietos prisišlieti prie mobiliųjų turgelių.

„Tačiau tai turi būti ūkininkai, prekiaujantys sava produkcija, o ne perpardavinėtojai, kurių sudegusioje turgavietėje buvo apstu. Jie tegul eina į kitus turgus, o štai ūkininkams tikrai stengsime padėti, kiek tik galime“, – tvirtina p. Maciulevičius.

Ponas Rutkauskas sako, kad jau šią savaitę sudegusios turgavietės prieigose ims prekiauti iš automobilio.

„Nuolatiniai klientai skambina, užjaučia ir klausia, o kur jiems dabar nusipirkti kalakutienos gaminių. Todėl kuo greičiau atnaujinsime prekybą. Tačiau vis tiek labai sunku širdy, nes įtariama, kad tai padegimas. Tad nuostoliai yra ne tik materialūs, bet moraliniai irgi“, – sako ūkininkas.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
GPAIS: daugelis dėl dar vienos prievolės stveriasi už galvos, kiti net nežino, kad privalo ją vykdyti Premium

Jungtis prie Vieningos gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinės sistemos (GPAIS) privalo net ir...

Gazelė
2019.02.21
Pernai VMI šaudė rečiau, bet taikliau Premium

Pernai VMI trečdaliu rečiau tikrino įmones, o po šių veiksmų priskaičiavo beveik 25% mažiau mokesčių, tačiau...

Finansai
2019.02.21
VMI: išankstinės pajamų deklaracijos – kovą, permokos – balandį

Gyventojai, kurie iki šių metų gegužės 1 d. privalo deklaruoti 2018 m. pajamas, pagal įstatymą tai gali...

Finansai
2019.02.21
Uždaręs maisto po 1 Eur restoranus, R. Vyšniauskas sugalvojo planą B Premium 10

Maitinimo įstaigos išskirtinumas gali būti pigūs patiekalai, tačiau simboline kaina paremtas verslo modelis...

Gazelė
2019.02.20
60% pajamas auginusi „Knygos.lt“ dairosi vietos knygynui Kaune 7

Knygynai be kainų pasitvirtino – UAB „Balto trader“ valdoma „Knygos.lt“ 2018 m. pasiekė 3 mln. Eur apyvartą.

Gazelė
2019.02.19
Omnikanalę prekybą pritaikė iš tikrųjų: atsisakė skirtingų kainų, jei reikia – parduoda ir telefonu Premium

Skirtingus pardavimo kanalus sujungianti omnikanalė prekyba trina ribas tarp e. komercijos ir fizinės...

Gazelė
2019.02.19
Darbuotojus mokys, kaip patiems susikurti robotus 3

Auganti procesų robotizavimo paklausa didina ir šią paslaugą teikiančių įmonių skaičių. Šį mėnesį pradėjusi...

Gazelė
2019.02.18
 „BUGA’s“ padažų gamintojams raktas nuo užsienio rinkų durų kainavo apie 120.000 Eur Premium 5

„Buga LT“, dabar eksportuojanti apie 30% produkcijos, nusiteikusi per trejus metus proporciją apkeisti.

Gazelė
2019.02.18
Kaune formuojasi naujas turgus 1

Kauno Dainavos rajone, šalia prekybos miestelio „Urmas“, formuojasi naujas ne maisto prekių turgus po atviru...

Prekyba
2019.02.16
„Mirusiojo kišenių kraustymas“: kaip „Foodout“ klientus pasidalino likę rinkos žaidėjai Premium 4

Kai iš augančios rinkos, kurią dalijasi 3 įmonės, viena pasitraukia, likusių vadovams belieka pasiraitoti...

Gazelė
2019.02.15
Veterinarijos vaistinės perrikiuoja asortimentą: šunų ir kačių šeimininkai čia labiausiai laukiami Premium

Net mažiausiuose miestuose veterinarijos vaistinių asortimentas keičiasi: anksčiau čia pagrindinis pirkėjas...

Gazelė
2019.02.14
„Starnos“ plėtros istorija: kaip 14 žmonių sugeneruoja 7 mln. Eur apyvartos Premium 5

Pradėjusi nuo pramonei skirtų švediškų klijų, kurie tilpo ant vieno padėklo, prekybos, šiandien UAB „Starna“...

Gazelė
2019.02.14
Verslai dūžta atsimušę į PVM ribą 19

Per paskutinius 12 mėnesių pasiekus 45.000 Eur pajamų ribą, Lietuvoje reikia registruotis kaip PVM mokėtojui.

Finansai
2019.02.13
EK kilo įtarimų, ar Lietuva teisėtai reikalauja mokėti PVM nuo pirmojo euro Premium 2

Europos Komisija susidomėjo, ar Lietuva tinkamai taiko Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo straipsnį, kuris...

Finansai
2019.02.13
Tikėjosi pirkėjų senamiestyje – sulaukė nuošaliau Premium

Dairantis patalpų savo prekės ženklo parduotuvei, Vilniuje dirbančių aprangos kūrėjų akys neretai krypsta į...

Gazelė
2019.02.12
Nudegęs transporto versle, įkūrė piceriją: pinigai mažesni, bet už tai - stabilu Premium 4

Netoli Karmėlavos (Kauno r.) picerijos „Contra“ įkūrėjas dažnai išgirsta raginimą plėstis ir atidaryti dar...

Gazelė
2019.02.12
Per brangiai turtą „Sauridai“ pardavę Rancai turi sumokėti 0,7 mln. Eur mokesčių 14

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nusprendė, kad VMI pagrįstai apmokestino per 6,7 mln. Eur...

Finansai
2019.02.11
Personalo paieškos „Atranka 360“ patirtis: paskutinė naujiena įspėjo verslo poreikius Premium

Personalo paieškos ir atrankos bendrovės gali plėsti siūlomų paslaugų krepšelį, nes klientų poreikiai...

Gazelė
2019.02.11
Verslo idėją parsivežė iš JAV: lietuviai nustemba, bet valgomas puokštes perka Premium

Į nematytą produktą pirkėjai žiūri atsargiai, todėl UAB „Vaisiai ir šokoladas“ pasirinko kiek neįprastą...

Gazelė
2019.02.11
„Žuvies pašto“ istorija: susitelkė į filė, o klesti šamo plėšiko kotletai Premium 2

Vartotojai nori skirti mažiau laiko maistui ruošti, bet valgyti kokybiškai. Todėl augintojai kuria naujus...

Gazelė
2019.02.11

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau