Motyvacija kitaip: užuot daugiau mokėję, siūlo trumpiau dirbti

Publikuota: 2015-10-27
Teigiama, kad kiekvienas darbuotojas kasdien verslui išties naudinga veikla užsiima vos kelias valandas. 
„Matton“ nuotr.
Teigiama, kad kiekvienas darbuotojas kasdien verslui išties naudinga veikla užsiima vos kelias valandas. „Matton“ nuotr.
„Verslo žinios“

Visi norėtų dirbti kuo mažiau, o uždirbti kuo daugiau, tačiau praktiškai tai pasiekti pavyksta itin retai. Vis dėlto kai kurios įmonės įrodinėja, kad lygiai tokius pačius ar net geresnius rezultatus įmanoma pasiekti ir dirbant trumpiau.

Trumpesnė darbo diena ir lankstus grafikas – šiandien viena veiksmingiausių motyvacijos didinimo ir naujų darbuotojų viliojimo priemonių. Šiuolaikinės organizacijos taip pat kelia klausimų, ar tikrai darbuotojai visą darbo dieną išnaudoja efektyviai, ar pernelyg ilga diena netrukdo susikaupti, ar bandymas asmeninius reikalus susitvarkyti darbo metu nekenkia darbo našumui.

Galimybė darbuotojų suvilioti siūlant dirbti trumpiau ir lanksčiau itin patraukli jaunoms ir mažoms įmonėms, kurios negali varžytis siūlydamos didelį atlyginimą.

Vietoj didesnės algos

JAV bendrovė „Tower Pad­dle Boards“, gaminanti vandenlentes ir prekiaujanti jomis internetu, nusprendė, kad pradedančiosioms įmonėms pats svarbiausias dalykas yra laikas, tad, užuot savo darbuotojams didinusi atlyginimus, iki 5 valandų sutrumpino jų darbo dieną, rašo portalas inc.com.

Stephanas Aarstolas, įmonės įkūrėjas, mano, kad kiekvienas darbuotojas kasdien verslui išties naudinga veikla užsiima vos kelias valandas. Be to, jis mano, kad tokia darbo politika bendrovei padės privilioti daugiau darbuotojų. Įmonė veikia San Diege, o šiame mieste nedarbo lygis gerokai žemesnis nei šalies vidurkis, tad rasti darbuotojų yra itin sunku.

„Tai puikiai veikia. Visi labai patenkinti, kad gali darbą palikti anksčiau, ypač tie, kurie augina vaikus“, – sako p. Aarstolas.

Beje, verslininko mintis pagrindžia ir mokslas. Djuko universiteto profesorius Danas Ariely tvirtina, kad žmonės kur kas produktyviau dirba pirmąsias penkias darbo valandas, o po pietų produktyvumas mažėja.

Baimės nepasitvirtina

Mintis gerokai sutrumpinti darbo dieną darbuotojams daugeliui verslininkų kelia įvairių baimių. Visų pirma, nuogąstaujama, kad daugiau laisvo laiko turintys samdiniai susiras antrą darbovietę.

Vis dėlto JAV bendrovės pavyzdys parodė, kad papildomo darbo neieškojo nė vienas darbuotojas, nors jam tai nebuvo draudžiama.

„Pasakiau savo darbuotojams, kad jie gali pasikelti atlyginimą įsidarbindami „Uber“, tačiau jie tiesiog mėgaujasi įmonės pasiūlytu gyvenimo būdu“, – sako p. Aarstolas.

Įmonės įkūrėjas labiau bijojo kitko, – kaip reaguos tokias darbo valandas pamatę klientai. Vis dėlto galiausiai paaiškėjo, kad tai niekam nekliūva, klientai susisiekia nurodytomis valandomis. Vienintelis minusas – kai kurios valandos dėl didesnio užklausų skaičiaus būna labiau apkrautos.

Praktika rodo, kad niekas kitas darbuotojo neskatina labiau susikaupti kaip artėjantys užduočių baigimo terminai, tad ir trumpesnės darbo dienos viskam atlikti pakanka. Be to, jei reikia, dirbti galima ir ilgiau, kai kurios įmonės savo specialistams biuruose leidžia net nakvoti.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Darbdavys nėra tėvas – auklėti darbuotojų neprivalo Premium 8

Kai darbdavys mato, kad su nauju darbuotoju neranda bendros kalbos, reikia kuo greičiau su juo atsisveikinti:...

Gazelė
2019.02.23
Jei antras restoranas – ne paskutinis

Maitinimo versle priaugus iki antrosios vietos atidarymo, verta iškart galvoti apie skirtingų taškų...

Gazelė
2019.02.23
Impulsyvus pirkinys – dvaras pusei amžiaus Premium

9-uoju kvietimu Gelgaudiškio dvarui Šakių rajono savivaldybei pavyko rasti operatorių – traukos centru jį...

Gazelė
2019.02.22
Iki 700 darbuotojų išaugusi „Grill London“ investuoja Kauno LEZ Premium 22

Plečiant maitinimo įstaigų tinklą, svarbiausiu uždaviniu tampa jo suvaldymas ir kokybės užtikrinimas. „Grill...

Gazelė
2019.02.22
Pasidavė kavinių madai, bet suprato, kad prekyba – kur kas geriau Premium

Krautuvėlių tinklas „Kmyninė“ ieško įdomių produktų smulkių gamintojų asortimentui papildyti, tačiau esminę...

Gazelė
2019.02.22
GPAIS: daugelis dėl dar vienos prievolės stveriasi už galvos, kiti net nežino, kad privalo ją vykdyti Premium

Jungtis prie Vieningos gaminių, pakuočių ir atliekų apskaitos informacinės sistemos (GPAIS) privalo net ir...

Gazelė
2019.02.21
Pernai VMI šaudė rečiau, bet taikliau Premium

Pernai VMI trečdaliu rečiau tikrino įmones, o po šių veiksmų priskaičiavo beveik 25% mažiau mokesčių, tačiau...

Finansai
2019.02.21
VMI: išankstinės pajamų deklaracijos – kovą, permokos – balandį

Gyventojai, kurie iki šių metų gegužės 1 d. privalo deklaruoti 2018 m. pajamas, pagal įstatymą tai gali...

Finansai
2019.02.21
Uždaręs maisto po 1 Eur restoranus, R. Vyšniauskas sugalvojo planą B Premium 10

Maitinimo įstaigos išskirtinumas gali būti pigūs patiekalai, tačiau simboline kaina paremtas verslo modelis...

Gazelė
2019.02.20
60% pajamas auginusi „Knygos.lt“ dairosi vietos knygynui Kaune 8

Knygynai be kainų pasitvirtino – UAB „Balto trader“ valdoma „Knygos.lt“ 2018 m. pasiekė 3 mln. Eur apyvartą.

Gazelė
2019.02.19
Omnikanalę prekybą pritaikė iš tikrųjų: atsisakė skirtingų kainų, jei reikia – parduoda ir telefonu Premium

Skirtingus pardavimo kanalus sujungianti omnikanalė prekyba trina ribas tarp e. komercijos ir fizinės...

Gazelė
2019.02.19
Darbuotojus mokys, kaip patiems susikurti robotus 4

Auganti procesų robotizavimo paklausa didina ir šią paslaugą teikiančių įmonių skaičių. Šį mėnesį pradėjusi...

Gazelė
2019.02.18
 „BUGA’s“ padažų gamintojams raktas nuo užsienio rinkų durų kainavo apie 120.000 Eur Premium 5

„Buga LT“, dabar eksportuojanti apie 30% produkcijos, nusiteikusi per trejus metus proporciją apkeisti.

Gazelė
2019.02.18
Kaune formuojasi naujas turgus 1

Kauno Dainavos rajone, šalia prekybos miestelio „Urmas“, formuojasi naujas ne maisto prekių turgus po atviru...

Prekyba
2019.02.16
„Mirusiojo kišenių kraustymas“: kaip „Foodout“ klientus pasidalino likę rinkos žaidėjai Premium 4

Kai iš augančios rinkos, kurią dalijasi 3 įmonės, viena pasitraukia, likusių vadovams belieka pasiraitoti...

Gazelė
2019.02.15
Veterinarijos vaistinės perrikiuoja asortimentą: šunų ir kačių šeimininkai čia labiausiai laukiami Premium

Net mažiausiuose miestuose veterinarijos vaistinių asortimentas keičiasi: anksčiau čia pagrindinis pirkėjas...

Gazelė
2019.02.14
„Starnos“ plėtros istorija: kaip 14 žmonių sugeneruoja 7 mln. Eur apyvartos Premium 5

Pradėjusi nuo pramonei skirtų švediškų klijų, kurie tilpo ant vieno padėklo, prekybos, šiandien UAB „Starna“...

Gazelė
2019.02.14
Verslai dūžta atsimušę į PVM ribą 19

Per paskutinius 12 mėnesių pasiekus 45.000 Eur pajamų ribą, Lietuvoje reikia registruotis kaip PVM mokėtojui.

Finansai
2019.02.13
EK kilo įtarimų, ar Lietuva teisėtai reikalauja mokėti PVM nuo pirmojo euro Premium 2

Europos Komisija susidomėjo, ar Lietuva tinkamai taiko Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo straipsnį, kuris...

Finansai
2019.02.13
Tikėjosi pirkėjų senamiestyje – sulaukė nuošaliau Premium

Dairantis patalpų savo prekės ženklo parduotuvei, Vilniuje dirbančių aprangos kūrėjų akys neretai krypsta į...

Gazelė
2019.02.12

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau