Nesėkmės versle: pradedantieji riziką painioja su avantiūrizmu

Publikuota: 2015-10-24
Jei versle rizikuojama neįvertinant rizikos, tai greičiausiai tėra paprasčiausias avantiūrizmas.  
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Jei versle rizikuojama neįvertinant rizikos, tai greičiausiai tėra paprasčiausias avantiūrizmas. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Pradedančiųjų technolo­gi­nių įmonių ekosistema vers­lo avantiūroms ir ne­sėk­mėms ilgainiui suteikė tei­giamą atspalvį. Tačiau įsi­vaizdavimas, kad rizika ir nesėkmės yra natūralus ir sveikintinas dalykas, daž­nam verslo naujokui kiša koją.

Nesėkmės naujuose versluose dabar dažnai aukštinamos kaip neįkainojama patirtis, o verslininkai, kurie žlunga kad ir dešimtą ar dvidešimtą kartą, laikomi itin ambicingais, versliais ir drąsiais rizikuotojais.

Vis dėlto patyrę verslininkai sako, kad nesėkmės nėra tas dalykas, iš kurio geriausia mokytis verslo paslapčių. Nesėkmės yra vengtinos, o rizika negali būti tolygi avantiūroms.

Rizikos būtinybė – mitas

Daugelis mano, kad bijantys rizikuoti žmonės negali būti verslininkai. Tačiau tai nereiškia, kad verslininkai mėgsta rizikuoti. Šis stereotipas daugeliui pradedančiųjų verslo pradžioje kiša koją.

„Mitas, kad verslininkai labai mėgsta imtis rizikingų sprendimų. Štai dėl ko 85% jų žlunga. Verslininkai tiki šiuo mitu. Visą gyvenimą jiems aiškinama, kad jie gali išgyventi bet ką“, – rašo businessinsider.com.

Šis mitas, anot interneto svetainės, skatina verslininkus savo verslo idėjas imtis įgyvendinti gerai jų neišnagrinėjus, neįvertinus grėsmių.

Businessinsider.com pateikia pavyzdį apie verslininką, kuris sugalvojo puikią verslo idėją – prekiauti vandeniu su proteinais. Vandeniu pradėta prekiauti parduotuvėse, viskas atrodė puiku. Tačiau verslininkas, pasirodo, nė nebandė domėtis, ar klientams toks produktas apskritai yra įdomus. Verslo idėja žlugo.

„Pasitraukimas iš verslo nėra mokymasis ir patirties kaupimas. Tai be galo skausminga, jautiesi lyg mirdamas“, – rašoma svetainėje.

Tai, kaip veikė šis verslas, nebuvo rizika, o veikiau paprasčiausias avantiūrizmas. Rizikuojama tuomet, kai apie riziką žinoma, kai jai ruošiamasi, kuriamas atsarginis planas.

Nesėkmė po nesėkmės

Tradiciniuose versluose kiekviena verslininko nesėkmė palieka tam tikrą dėmę, kenčia jo reputacija, mažėja pasitikėjimas. Pradedančiųjų pasaulyje nesėkmės neigiamų padarinių turi kur kas mažiau, yra atleidžiamos.

Daiva Rakauskaitė, „Verslo angelų fondo I“ valdytoja, sako mananti, kad kelis kartus nesėkmes patyręs pradedantysis verslininkas vis dar gali būti patrauklus investuotojams, jei supranta nesėkmių priežastis, iš jų mokosi.

„Jei žmogus klysta ne pirmą kartą, tačiau kiekvienu atveju tai įvyksta dėl kitos priežasties, dar nėra taip blogai, kaip kaskart žlugti dėl to paties. Šiuo atveju akivaizdu, kad žmogus nesimoko, neįvertina rizikos. Tačiau ir po daugelio nesėkmių gali galiausiai pasisekti“, – sako pašnekovė.

Anot jos, imantis verslo daugelį rizikų galima numatyti ir joms ruoštis. Pavyzdžiui, jei pradėjus veiklą staiga sužinoma, kad tą verslą riboja įstatymai, tai jau ne rizika, o nesugebėjimas tinkamai pasirengti, neįsigilinimas.

„Imantis verslo riziką reikia numatyti, jai rengtis, sugalvoti atsarginių būdų. Rizikuoti nėra avantiūra. Rizika dažnai nenumatoma dėl neišmanymo, laiko neturėjimo ar paprasčiausio nenoro. Jei rizika nevertinama, tokiam verslininkui dažniausiai kalti yra visi kiti, tik ne jis pats“, – kalba p. Rakauskaitė.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
VMI reido „Regitroje“ metu nustatyta 30 nelegalių sutarčių 1

Savaitę laiko trukusių vizitų VĮ „Regitra“ padaliniuose metu, Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI)...

Finansai
11:35
Atidarė restoraną, kuriame nesiginčijama dėl to, kas lėkštėje: lankytojų apstu Premium 1

Maitinimo verslas – sudėtingas, bet įtraukia: tie, kas perpranta jo taisykles, dažniausiai imasi plėtros, nes...

Laikinųjų darbuotojų gamybininkams randa pasiūlę ramybę ir „komandines darbo vietas“ Premium

Jei darbo rinka nebūtų tokia sekli ir darbdaviai patys rastų darbuotojų, vargu ar įdarbinimo agentūroms...

Vadyba
2018.06.19
Kodas, padedantis paslaugų teikėjams surinkti įmokas greičiau ir tiksliau Rėmėjo turinys

Kiekvienam paslaugų teikėjui svarbu kuo efektyviau surinkti klientų įmokas, todėl klientų patogumui siūlomi...

Mano verslas
2018.06.18
Šeimos verslo dalybos: joms ruoštis nesmagu, bet verta Premium

Šeimos verslas turi ne vieną pranašumą, tačiau tol, kol viskas sekasi. Jei tarpusavio santykiai pašlyja,...

Vadyba
2018.06.18
Nuo garažo išaugę iki gamyklos, kalviai smulkių užsakymų vis tiek neatsisako Premium 1

Net kai verslas įsibėgėja, o gamyba ir užsakovai stambėja, nederėtų atsisakyti smulkių pavienių klientų...

Pramonė
2018.06.18
Visi tiekėjai svarbūs, bet vienas gali būti svarbiausias 1

Suformuoti asortimentą ir nuolat jį keisti pagal pirkėjų pageidavimus, nelengva, bet prekybininkai pataria...

Kitokių sėdmaišių autorė Darbo biržoje motyvavo kitus, kol atrado savo verslą Premium

Kai nedidelis šeimos verslas auga lyg savaime, nauji siekiai ir užduotys vis nukeliami į ateitį. Bet...

Fotoreportažai
2018.06.17
Į kaimą vilioja pasitelkę ir kaimynus 1

Tiek ūkininkai, tiek kaimo turizmo sodybų savininkai jau suprato, kad, dirbdami kartu, turės daugiau klientų...

Agroverslas
2018.06.17
Keli paprasti sprendimai, ir įmonės pardavimai išauga Premium 1

Kuo įmonė ilgiau veikia, tuo labiau pasineria į rutiną. Praktika rodo, kad net nedideli pokyčiai gali...

Pramonė
2018.06.16
Nuo hobio iki verslo: kiek užtrunkama dviejose vietose

Dažnai, kai nutariama pabandyti pomėgį ar išpildytą poreikį paversti verslu, dar kurį laiką vien į jį...

Vadyba
2018.06.16
Kaip sukurti darbo skelbimą 1

Šiais laikais, kai darbuotojai turi daugiau galimybių rinktis nei darbdaviai, būtina išryškinti įmonės...

Vadyba
2018.06.16
Į stovyklą priimtų tūkstančius vaikų, bet teorinė parama netenkina Premium 2

Vaikų vasaros stovyklų skaičius, per kelerius metus išaugęs nuo 700 iki 1.100, pernai stabilizavosi, ir...

Pasiteisinę sprendimai: kaip ieškoti tiekėjų užsienyje Premium

Išskirtinis asortimentas pritraukia daugiau pirkėjų, tačiau rasti tiekėjų, kurie norėtų dirbti su smulkiu,...

VMI parengė individualios veiklos mokesčių skaičiuoklę 2018-iems metams 3

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) kartu su „Sodra“ parengė individualios veiklos mokesčių skaičiuoklę. Ji...

Finansai
2018.06.14
Smulkieji atranda kitų vietų: klientų srautus garantuoja ne tik prekybos centrai Premium

Modernėjantys didmiesčių turgūs tampa startu ne tik verslui, bet ir jo plėtrai. Vis dėlto ne kiekvienas...

Augančio karoliukų verslo ėmėsi, nes viena pirkėja juos nuardydavo nuo drabužių Premium

Kai aplink atsiranda nelygiomis sąlygomis veikiančių konkurentų, nelieka nieko kita kaip kilti į kovą dėl...

Kaimo sodybos su viešbučiais ir vandens parkais būti lyginamos nenori 5

Kaimo turizmo verslo savininkai sako, kad besikeičiantys reikalavimai, kad ir kitąmet vėl galintis tapti...

Agroverslas
2018.06.10
Tikrintojai tampa patarėjais, bet ne visada 2

Smulkieji gamintojai turi spręsti ne tik gamybos ir realizacijos problemas – neretai jiems tenka įrodinėti,...

Pramonė
2018.06.10
Krautuvę kaime įkūrė iš reikalo: dabar parduotuvių tinklą toliau plečia Premium 2

Provincijos mažmenininkai kalba tik apie verslo sudėtingėjimą ir besitraukiančią prekybą. Kai kurie ne tik...

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau