„Spurgų fabrikas“ pritraukė 100.000 Eur investicijų

Publikuota: 2015-10-10
Andrius Zaveckas, „Donut LAB“ direktorius (dešinėje), ir Rokas Medonis, „Keulė rūkė“ direktorius, džiaugiasi radę sprendimą, naudingą abiem prekių ženklams. JUDITOS GRIGELYTĖS (VŽ) NUOTR.
Andrius Zaveckas, „Donut LAB“ direktorius (dešinėje), ir Rokas Medonis, „Keulė rūkė“ direktorius, džiaugiasi radę sprendimą, naudingą abiem prekių ženklams. JUDITOS GRIGELYTĖS (VŽ) NUOTR.
„Verslo žinios“

Lietuvos pirkėjas imlus naujovėms: jei užsienyje pamato kad ir netikėčiausią produktą ir šis jam patinka, tokio jis ima reikalauti ir iš vietinių gamintojų.

Maitinimo įstaigos – sektorius, kur vartojimo mados jaučiamos ypač ryškiai. Kaimiško stiliaus užeigas kadaise pakeitė picerijų bumas, netrukus visi, kas netingi ir bent sugeba pačirškinti ir papjaustyti mėsos, ėmė kepti kebabus, o šiems dabar vis stipresnę konkurenciją daro mėsainių, kurių įstaigų pavadinime būtinai figūruoja žodis „burger“, restoranai.

Konditerijoje mados vėjai irgi keičia kryptį: anksčiau ant kiekvieno kampo rasdavosi po kepyklėlę, kur buvo kepama viskas – duona, bandelės, sausainiai, pyragai ir tortai, o šalia viso to dar ir dienos pietūs siūlomi, – prieš porą metų tų kepyklėlių ėmė pastebimai mažėti. Išliko tie, kurie pirmiausia užuodė, kad iš šviežių kepinių kvapo galima neprastai uždirbti. Arba tie, kurių kvapas buvo stipriausias – tiesiog suviliojantis skubančius praeivius užsukti ir ką nors, kas ką tik ištraukta iš krosnies, nusipirkti.

Kadangi versle, kaip ir gamtoje, tuščių vietų nebūna, vietoj praretėjusių įprastų kepyklėlių ėmė kurtis specializuotos, – pavyzdžiui, kepančios vien amerikietiškas spurgas.

Pritraukė investuotoją

Andrius Zaveckas, UAB „Spurgų fabrikas“, valdančios prekės ženklą „Donut LAB“, direktorius, prieš metus VŽ teigė, kad jie Vilniuje tokių gaminių pasiūlė vieni pirmųjų, o idėją kepti amerikietiškas spurgas „pasiskolino“ iš Rygos, – ten studijavę lietuviai jau buvo įpratę užkandžiauti jomis, o štai grįžę į Lietuvą spurgų pasigedo.

Dabar tokių gaminių siūlo jau ne viena kepykla ar krautuvėlė. Tačiau konkurencija „Donut LAB“ negąsdina – šiemet jie jau atidarė spurgų kavinukę Kaune, o netrukus duris atvers dar dvi spurginės Vilniuje.

„Jau kurdami verslą buvome užsibrėžę, kad turėsime tinklą. Ir jei įsikuriant Kaune ne viskas ėjo kaip per sviestą, nes užtruko patalpų įrengimo darbai, Vilniuje naujiems taškams įrengti problemų neturėtų kilti, nes turime ir patirties, ir lėšų“, – aiškina p. Zaveckas.

Plėtrą palengvino tai, kad įmonė rado investuotoją, kuris skyrė 100.000 Eur. Nors verslininkas neatskleidžia, kas jis, nes tai, anot pašnekovo, neleidžia konfidencialumo sutartis, bet nurodo, kad tai yra viena Lietuvos įmonių.

„Mes įsipareigojome investicijas panaudoti per 10 mėnesių ir tada 20% įmonės akcijų pereis investuotojui“, – nurodo p. Zaveckas.

Padidina trauką

Naujos spurginės dar šiemet bus atidarytos Vilniaus centrinėje universalinėje parduotuvėje ir Šiaurės miestelyje. Pastaroji bus išskirtinė tuo, kad šalia įsikurs populiarumą jau spėjęs pelnyti barbekiu ir alaus restoranas „Keulė rūkė“. Būsimieji kaimynai bendradarbiauja jau dabar – „Donuts LAB“ restoranui tiekia karamelizuotas spurgas, o „Keulė rūkė“ klientams jas patiekia su rūkyta šonine.

„Toks patiekalas populiarus JAV. Mūsų klientai vis klausinėdavo, ar nežadame tokio gaminti. Tačiau iš mūsų – prasti mėsininkai. O štai šito restorano atstovai norėjo pasiūlyti desertą, tačiau jie – prasti konditeriai. Tad suvienijome pajėgas ir rezultatas pranoko lūkesčius, – tokių desertų kiekiai nuolat tik auga“, – pasakoja p. Zaveckas.

Rokas Medonis, „Keulė rūkė“ steigėjas ir direktorius, teigia, kad toks bendradarbiavimas yra naudingas abiem prekių ženklams.

„Mūsų koncepcija – turėti kuo mažesnį meniu ir kuo mažesnę gamybą. Todėl stengiamės bendradarbiauti su kitais verslais, kad galėtume papildyti vieni kitų asortimentą“, – nurodo jis.

Eis pas kaimynus

„Donut LAB“ nežada pasitenkinti plėtra Lietuvoje, – jų akys krypsta ir į užsienį. Pirmiausia – į Baltarusiją.

„Tikimės, kad jau po pusmečio turėsime bent porą taškų Minske. Nors sąlygos verslui ten sudėtingos ir kartais neprognozuojamos, tačiau šiame mieste yra per 2,5 mln. gyventojų. Be to, ten dar tik formuojasi kavos išsinešti kultūra, tad dabar pasiūlyti spurgų – ypač tinkamas metas“, – sako p. Zaveckas.

Kitas suplanuotas žingsnis – į Rygą. Nors verslo idėja parsigabenta būtent iš ten, tačiau, anot pašnekovo, ten spurgų pasiūla didelė, tačiau kokybe jos nusileidžia kepamoms Lietuvoje.

Straipsnis spalio 2 d. publikuotas dienraštyje „Verslo žinios“ ir „VŽ Premium“.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Verslas požiūrį į atsakingą vartojimą pradeda keisti nuo savęs

Tvarų ir atsakingą vartojimą skatinantys prekybininkai ir gamintojai sako, kad nors jų rinka dar, palyginti,...

Gazelė
2019.05.25
Darbuotojų auditorijose yra, bet reikia dviejų praktikų Premium

Vasarą darbuotojų trūkumo problema dėl sezoninių darbų svetur paaštrėja, tačiau kai kurie...

Vadyba
2019.05.24
Du nauji „Spiečiai“ – Kėdainiuose ir Marijampolėje

Bendradarbystės centrai verslumui skatinti įsikurs Kėdainiuose ir Marijampolėje, praneša Ekonomikos ir...

Gazelė
2019.05.24
Lazdijų restorano svečiai nustemba supratę, kad jie mėgsta kalakutieną Premium 1

Lietuviai vis labiau įvertina netoliese pagamintą produktą ir vietinių darbą – Lazdijuose veikiantį restoraną...

Gazelė
2019.05.24
Iki ataskaitų pateikimo liko savaitė, bet to dar nepadarė 60% bendrovių

Juridiniai asmenys, kurių finansiniai metai sutampa su kalendoriniais metais, metines finansines ataskaitas...

Finansai
2019.05.23
Šiauliečio ūkvedžio karjera: tapęs pirkimo vadovu, sutaupė 15% įmonės išlaidų Premium

Įmonės dažnai daugiausia dėmesio skiria pardavimams didinti, o pirkimus palieka savieigai. Be reikalo, nes...

Gazelė
2019.05.23
Ekologiškų produktų pardavėjai: draudimai pametėja idėjų Premium

Smulkieji kuria produktus „zero-waste“ – gyvenimo būdo su kuo mažiau atliekų – kultūrai stiprinti ir randa...

Gazelė
2019.05.22
VMI ir „Sodros" konsultacijos vienu skambučiu 1

Nuo šiol mokesčių informacijos centro telefonu 1882 asmeninių konsultacijų pageidaujantys gyventojai ir...

Finansai
2019.05.22
Panevėžiečių ambicijos: maisto produktus pristato į namus visoje Lietuvoje Premium 1

Nemažai įmonių, garsiai startavusių e. prekyboje maisto produktais ir kasdienėmis prekėmis, veiklą nutraukė.

Gazelė
2019.05.22
Ataskaitų teikimas: RC atsako į dažniausiai užduodamus klausimus

VĮ Registrų centras (RC) pateikia šešis populiariausius klausimus, į kuriuos atsakymus RC konsultantai...

Finansai
2019.05.21
Klaipėda įmones kviečia „darbostogų“, siūlo specialias kainas

Klaipėdiečiai šiemet pristatė „Workation Klaipėda’19“ programą, kviesdami šiltuoju sezonu paslaugų sektoriaus...

Gazelė
2019.05.21
Po Lietuvą išsibarstę vaikai stiprina tėvų verslą Premium

Stragių ekologinis ūkis (Ukmergės r.) jau keleri metai, kai tiekia produktus galutiniam pirkėjui. Būtent...

Gazelė
2019.05.21
Ministras Vilius Šapoka: šešėlyje dirba nevykėliai 16

Ekonomikos šešėlis Lietuvoje kelis metus iš eilės mažėja po vieną procentinį punktą. Finansų ministerijos...

Finansai
2019.05.20
„Jurgio ir drakono“ savininkai planuoja dar 3 naujus maitinimo taškus Premium 13

Septynias maitinimo įstaigas valdanti UAB „Burokėlis ir krapas“ tęsia plėtrą. Sostinėje iškilsiančiame...

Paslaugos
2019.05.20
Iš „Brexit“ panevėžiečiai jau dabar gauna naudos, krypties keisti nežada Premium

Siuntų gabentoja UAB „Toras LT“ pokyčiams ruoštis pradėjo iš karto po referendumo dėl „Brexit“, nes Anglija...

Gazelė
2019.05.20
Papildoma veikla vienus verslus skandina, kitus - gelbsti 1

Verslininkai puikiai žino taisyklę, kad vienoje kraitelėje visų kiaušinių laikyti negalima. Todėl dažnas...

Gazelė
2019.05.19
Kuo toliau nuo didmiesčių, tuo sunkiau parduoti ekologiškus produktus

Sveikos gyvensenos bumas labiausiai juntamas didmiesčiuose. Tačiau ir atokesniuose miestuose ekologiškų...

Gazelė
2019.05.18
Jei CV netelpa į du puslapius, verta suklusti 1

Nors nėra griežtų reiklavimų, kokio ilgio turi būti gyvenimo aprašymas, tačiau idealiausia, jei jis telpa...

Gazelė
2019.05.18
Kada verslininkams bankrotas išeina į naudą Premium

Bankrotas daugeliui skamba tarsi nuosprendis, tačiau kartais jis – nesvarbu, savos įmonės ar buvusios...

Gazelė
2019.05.17
Jaunimas sugeba užsidirbti ir švęsdamas 

Penktadienį į sostinės S. Daukanto aikštę susirinko savo ateitį su verslu siejantys moksleiviai. Tai, kad jie...

Gazelė
2019.05.17

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau