Biurokratija be kyšių: kaip sklandžiai atidaryti barą

Publikuota: 2015-09-30
„Sogo lounge“ Klaipėdoje atidaryti pakako dviejų mėnesių, tiek laiko truko dokumentus sutvarkyti. Algimanto Kalvaičio nuotr.
„Sogo lounge“ Klaipėdoje atidaryti pakako dviejų mėnesių, tiek laiko truko dokumentus sutvarkyti. Algimanto Kalvaičio nuotr.
„Verslo žinios“

Kavinės, barai ar restoranai dažnai laikomi svajonių verslu. Tačiau jų kūrimas paprastai siejamas su milžiniškomis biurokratinėmis kliūtimis, ištisais dokumentų tvarkymo mėnesiais ar net kyšiais valdininkams. Šiandien šia veikla besiverčiantys verslininkai sako, kad nieko panašaus nėra, jei dokumentams skiriamas ne menkesnis dėmesys nei patalpoms įrengti ar receptams sukurti.

Rūpesčiai imantis maitinimo verslo iš principo yra susiję su trimis pagrindiniais leidimais: Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimu, kurį gauti galima kreipiantis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, leidimu prekiauti alkoholiu ir jį pilstyti, jei verslininkas pageidauja tai daryti, ir leidimu kabinti įstaigos iškabą. Abu pastaruosius dokumentus tvarko savivaldybės.

Kai kuriems verslininkams šių dokumentų tvarkymo procesas prailgsta, ne viskas spėjama padaryti numatytai verslo pradžios datai. Vis dėlto verslininkai sako, kad gerai suplanavus laiką ir nesikarščiuojant biurokratija įveikiama greitai ir lengvai.

Nuo pradžių

Nusprendus imtis maitinimo verslo, pirmiausia, kaip ir kuriant bet kokią kitą įmonę, reikėtų ją registruoti, o jau tuomet rūpintis leidimais. Paprastai jau iki įmonės registravimo verslininkai išsirenka vietą savo kavinei ar barui, tad gali numatyti, kokių leidimų jiems reikės.

Svarbiausias dokumentas – minėtas Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas, kuris įmonėms, kuriose dirba mažiau nei 5 asmenys, kainuoja 14 Eur, o įdarbinančioms 5 ir daugiau asmenų – 28 Eur. Pažymai gauti reikės pateikti Maisto tvarkymo patalpų projektą su įrenginių išdėstymu, maisto tvarkymo proceso aprašymą. Šį aprašymą reikėtų vertinti neatmestinai, kad vėliau, jau dirbant, nekiltų nesusipratimų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pataria aiškiai apibūdinti, kokia veikla įstaiga užsiims, numatyti, kiek darbuotojų dirbs, kaip bus šalinamos atliekos ir t. t. Ši įstaiga pateikia visus paaiškinimus, kaip tvarkomas dokumentas. Jei viskas padaroma tinkamai, patalpose nerandama pažeidimų, pažymėjimas rankose atsiduria ne vėliau kaip per 10 darbo dienų.

Verta pasidomėti kontroliniais klausimynais, kurie suteikia nemažai informacijos, kaip atliekami patikrinimai, kam ruoštis, į kurias sritis atkreipti dėmesį.

Alkoholis ir geri santykiai

Jei įmonė ketina pardavinėti ir pilstyti alkoholinius gėrimus, tai daryti būtinas savivaldybės išduodamas leidimas. Daugelis verslininkų pataria rinktis licenciją prekiauti visais alkoholiniais gėrimais, kad vėliau nusprendus ką nors versle keisti nereikėtų dokumentų tvarkyti iš naujo. Vilniaus savivaldybė skelbia, kad licencijos įmonėms išduodamos per 30 dienų nuo dokumentų, kurių reikia licencijai išduoti, gavimo dienos, nors paprastai viskas vyksta greičiau. Licencijos kaina – 376 Eur.

Jeigu kavinė atidaroma daugiabučiame gyvenamajame name, būtina gauti daugiabučio gyvenamojo namo savininkų sutikimą. Geriau šį reikalą tvarkyti ne tik dėl formalumų, su gyventojais draugiškus santykius palaikyti labai svarbu ir tam, kad vėliau jie neturėtų priekaištų dėl triukšmingų klientų ar ilgai grojančios muzikos.

Lauke daugelis kavinių ar barų kabina iškabą su įstaigos pavadinimu. Nereikėtų laukti iki paskutinės minutės ir leidimo reklamai prašyti likus savaitei iki atidarymo. Verslininkai sako, kad projektą derinti neretai užtrunka, tad į savivaldybę kreiptis derėtų kaip įmanoma anksčiau.

Reikia planuoti laiką

Planavimas, domėjimasis ir geranoriškumas – šie trys dalykai labai padeda verslo pradžios dokumentus susitvarkyti be nervų.

„Mes absoliučiai visus dokumentus sutvarkėme maždaug per du mėnesius, tikrai nebuvo sudėtinga. Svarbiausia gerai pasidomėti veterinarijos tarnybos ir savivaldybės reikalavimais“, – pataria Elena Šereikienė, viena Klaipėdos UAB „Sogus“, valdančios kavinę „Sogo lounge“, akcininkių, verslą valdanti kartu su akcininkėmis Tamule Balčiūnaite ir Gabriele Brazauskaite.

Jos teigimu, vienas svarbiausių dalykų tvarkant dokumentus yra tinkamas laiko planavimas. Daugelis verslininkų, turinčių problemų dėl biurokratijos, leidimus gauti tikisi pernelyg greitai, tad verslo pradžia nusikelia, prarandama pinigų.

„Reikia planuoti laiką, pasilikti jo pakankamai dokumentams taisyti, derinti. Įstaigų darbuotojai yra geranoriški, tačiau pastebėjau, kad su jais mėgstama bendrauti griežtai, piktai. Jie – irgi žmonės, negali visko padaryti greičiau nei įmanoma, tad bendrauti reikia draugiškai ir supratingai, nesikarščiuojant. Tai tikrai padeda“, – sako p. Šereikienė.

Ji taip pat priduria nelabai įsivaizduojanti, kodėl tvarkant kavinės atidarymo dokumentus reikėtų kam nors duoti kyšį, mat ir be jo viskas vyksta gana sklandžiai.

Irina Pikčilingienė, UAB „Conditus“, sostinėje turinčios kepyklėlę, direktorė, taip pat yra sakiusi, kad valdininkai maloniai konsultuoja ir sprendžia kilusias problemas, o kai kuriems popieriams tvarkyti tiesiog reikia daugiau laiko, tad ir planavimo.

„Negalėčiau pasakyti, kad biurokratija kuriant verslą yra labai didelė. Pavyzdžiui, Maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai dirba greitai ir maloniai, viskas vyko sklandžiai. Gal kiek sunkiau ir ilgiau trunka gauti iš savivaldybės leidimą kabinti iškabą, mat reikalavimai labai griežti“, – sako verslininkė.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Virtualių asistentų verslas klesti – per mėnesį įdarbina po keliolika naujų specialistų Premium 1

Apie galimybę dirbti nuotoliniu būdu daugelyje įmonių dar tik svarstoma. „Baltic Virtual Assistants“ ją...

Gazelė
15:01
Kavavirius augina konkurentai, kurie yra ir partneriai Premium

Verslas, kuriame konkurentų yra ant kiekvieno kampo, ir visai ne perkeltine prasme – kavos barai. Bet...

Gazelė
2020.01.23
Atkalbinėta nuo verslo regione, galvoja nebent, ką dar nauja sukurti Premium 1

Smulkus prekybos ar paslaugų verslas regione gali būti augantis ir ne tik regioninis. Ypač jeigu viskas...

Gazelė
2020.01.22
Pirkimų vertė per Centrinę perkančiąją organizaciją pernai padidėjo 11%  1

Pirkimai per Centrinę perkančiąją organizaciją CPO LT padeda išvengti korupcijos, todėl Vyriausybė skatina,...

Finansai
2020.01.22
Darbuotojai iš įmonių bėga ne dėl mažesnės algos: neteisybė, skatinanti keisti darbą Premium 7

Kylančios algos motyvuoja darbuotojus, tačiau jei vieniems tas šuolis yra ypač didelis, o kitiems pokytis...

Gazelė
2020.01.22
Efektyvų rinkodaros būdą išnaudoja dar ne visi – paprasčiausiai drovisi Premium

Kuo dažniau įmonės vadovas cituojamas spaudoje ar dalyvauja renginiuose, tuo daugiau vartotojų sužino apie...

Gazelė
2020.01.20
Prie skaidraus verslo iniciatyvos jungiasi pirmieji maitintojai

Viešojo maitinimo sektorius išlieka viena iš 4 sričių, kuriame didelė šešėlio rizika. Prie skaidraus verslo...

Gazelė
2020.01.20
Duomenų apie startuolių finansus mažai, bet pelningumas džiugina 2

Šiuo metu Lietuvoje veikiančių startuolių skaičius jau perkopė 1.000 ribą, tačiau finansinių duomenų apie jų...

Gazelė
2020.01.20
Pirmieji lengvatiniai metai ne visiems nuostolingi: 770 bendrovių uždirbo 13 mln. Eur Premium 1

Pirmieji metai naujam verslui sudėtingiausi – reikia ne tik atsistoti ant kojų, bet ir galvoti, kaip...

Gazelė
2020.01.20
„Koops“ konsolidavo tinklo administravimą ir didmeninę veiklą  Premium

Nusprendus didmeninę, prekybinę ir logistinę veiklą sutelkti vienoje įmonėje nuo šių metų pradžios...

Prekyba
2020.01.20
Kodėl restoranuose visiems reikia cepelinų Premium

Tiek konsultantai, tiek patys verslininkai pataria išsiskirti iš kitų ir daryti tai, ko konkurentai nedaro.

Gazelė
2020.01.19
Sukurti kliniką – 3 žingsniai, bet bijant suklysti, atrodė sudėtingiau

Sudėtingas procesas, dalijamas etapais, įgauna struktūrą ir tampa aiškesnis. Panašiai ir verslo pradžia, kur...

Gazelė
2020.01.19
Nesėkmė versle netrukdo atsitiesti

Apklausos rodo, kad daugelis tų, kurie tik svajoja apie verslą, jo nesiima ne tik dėl lėšų ar žinių stygiaus,...

Gazelė
2020.01.19
Kas padeda verslui greičiau atsistoti ant kojų

Bet kokio verslo be investicijų nesukursi. Tačiau kuo pradedantieji daugiau išmano, ką ir kaip daryti, tuo...

Gazelė
2020.01.19
Kuria pradžiamokslį, kaip stiprinti kibernetinį saugumą

„Kurk Lietuvai“ projekto dalyviai Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) kuria Kibernetinio saugumo vadovą...

Gazelė
2020.01.18
Prie „Baltosios bangos“ iniciatyvos prisijungė pirmasis baras

Viešojo maitinimo sektoriaus įmonės dažnai pakliūva į mokesčių inspektorių akiratį. Sostinės baras „Local...

Gazelė
2020.01.17
Algų aritmetika: šiais laikais jų nekelti išdrįsta tik retas darbdavys Premium 1

Vidutinis darbo užmokestis kasmet kyla apie 9%, bet jis neprivalo būti atspirties taškas darbdaviams tiek...

Gazelė
2020.01.17
Medieną internetu pirko vangiai, todėl rado kur kas pelningesnį būdą Premium

Kuo pasiūla mažesnė, tuo yra daugiau galimybių įsitvirtinti toje nišoje. Svarbu neišsigąsti pamačius, jog...

Gazelė
2020.01.16
Į pensijų kaupimą naujai įtraukta 43.500 gyventojų

Į pensijų kaupimą šiemet naujai įtraukiami 43.500 gyventojų, kuriems „Sodra“ atsitiktine tvarka priskyrė...

Finansai
2020.01.16
Šiemet pajamų deklaravimo startas bus skelbiamas anksčiau

Iki šių metų vasario 17 d. mokesčius išskaičiuojantys asmenys mokesčių administratoriui turi pateikti...

Finansai
2020.01.16

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau