Biurokratija be kyšių: kaip sklandžiai atidaryti barą

Publikuota: 2015-09-30
„Sogo lounge“ Klaipėdoje atidaryti pakako dviejų mėnesių, tiek laiko truko dokumentus sutvarkyti. Algimanto Kalvaičio nuotr.
„Sogo lounge“ Klaipėdoje atidaryti pakako dviejų mėnesių, tiek laiko truko dokumentus sutvarkyti. Algimanto Kalvaičio nuotr.
„Verslo žinios“

Kavinės, barai ar restoranai dažnai laikomi svajonių verslu. Tačiau jų kūrimas paprastai siejamas su milžiniškomis biurokratinėmis kliūtimis, ištisais dokumentų tvarkymo mėnesiais ar net kyšiais valdininkams. Šiandien šia veikla besiverčiantys verslininkai sako, kad nieko panašaus nėra, jei dokumentams skiriamas ne menkesnis dėmesys nei patalpoms įrengti ar receptams sukurti.

Rūpesčiai imantis maitinimo verslo iš principo yra susiję su trimis pagrindiniais leidimais: Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimu, kurį gauti galima kreipiantis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, leidimu prekiauti alkoholiu ir jį pilstyti, jei verslininkas pageidauja tai daryti, ir leidimu kabinti įstaigos iškabą. Abu pastaruosius dokumentus tvarko savivaldybės.

Kai kuriems verslininkams šių dokumentų tvarkymo procesas prailgsta, ne viskas spėjama padaryti numatytai verslo pradžios datai. Vis dėlto verslininkai sako, kad gerai suplanavus laiką ir nesikarščiuojant biurokratija įveikiama greitai ir lengvai.

Nuo pradžių

Nusprendus imtis maitinimo verslo, pirmiausia, kaip ir kuriant bet kokią kitą įmonę, reikėtų ją registruoti, o jau tuomet rūpintis leidimais. Paprastai jau iki įmonės registravimo verslininkai išsirenka vietą savo kavinei ar barui, tad gali numatyti, kokių leidimų jiems reikės.

Svarbiausias dokumentas – minėtas Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas, kuris įmonėms, kuriose dirba mažiau nei 5 asmenys, kainuoja 14 Eur, o įdarbinančioms 5 ir daugiau asmenų – 28 Eur. Pažymai gauti reikės pateikti Maisto tvarkymo patalpų projektą su įrenginių išdėstymu, maisto tvarkymo proceso aprašymą. Šį aprašymą reikėtų vertinti neatmestinai, kad vėliau, jau dirbant, nekiltų nesusipratimų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pataria aiškiai apibūdinti, kokia veikla įstaiga užsiims, numatyti, kiek darbuotojų dirbs, kaip bus šalinamos atliekos ir t. t. Ši įstaiga pateikia visus paaiškinimus, kaip tvarkomas dokumentas. Jei viskas padaroma tinkamai, patalpose nerandama pažeidimų, pažymėjimas rankose atsiduria ne vėliau kaip per 10 darbo dienų.

Verta pasidomėti kontroliniais klausimynais, kurie suteikia nemažai informacijos, kaip atliekami patikrinimai, kam ruoštis, į kurias sritis atkreipti dėmesį.

Alkoholis ir geri santykiai

Jei įmonė ketina pardavinėti ir pilstyti alkoholinius gėrimus, tai daryti būtinas savivaldybės išduodamas leidimas. Daugelis verslininkų pataria rinktis licenciją prekiauti visais alkoholiniais gėrimais, kad vėliau nusprendus ką nors versle keisti nereikėtų dokumentų tvarkyti iš naujo. Vilniaus savivaldybė skelbia, kad licencijos įmonėms išduodamos per 30 dienų nuo dokumentų, kurių reikia licencijai išduoti, gavimo dienos, nors paprastai viskas vyksta greičiau. Licencijos kaina – 376 Eur.

Jeigu kavinė atidaroma daugiabučiame gyvenamajame name, būtina gauti daugiabučio gyvenamojo namo savininkų sutikimą. Geriau šį reikalą tvarkyti ne tik dėl formalumų, su gyventojais draugiškus santykius palaikyti labai svarbu ir tam, kad vėliau jie neturėtų priekaištų dėl triukšmingų klientų ar ilgai grojančios muzikos.

Lauke daugelis kavinių ar barų kabina iškabą su įstaigos pavadinimu. Nereikėtų laukti iki paskutinės minutės ir leidimo reklamai prašyti likus savaitei iki atidarymo. Verslininkai sako, kad projektą derinti neretai užtrunka, tad į savivaldybę kreiptis derėtų kaip įmanoma anksčiau.

Reikia planuoti laiką

Planavimas, domėjimasis ir geranoriškumas – šie trys dalykai labai padeda verslo pradžios dokumentus susitvarkyti be nervų.

„Mes absoliučiai visus dokumentus sutvarkėme maždaug per du mėnesius, tikrai nebuvo sudėtinga. Svarbiausia gerai pasidomėti veterinarijos tarnybos ir savivaldybės reikalavimais“, – pataria Elena Šereikienė, viena Klaipėdos UAB „Sogus“, valdančios kavinę „Sogo lounge“, akcininkių, verslą valdanti kartu su akcininkėmis Tamule Balčiūnaite ir Gabriele Brazauskaite.

Jos teigimu, vienas svarbiausių dalykų tvarkant dokumentus yra tinkamas laiko planavimas. Daugelis verslininkų, turinčių problemų dėl biurokratijos, leidimus gauti tikisi pernelyg greitai, tad verslo pradžia nusikelia, prarandama pinigų.

„Reikia planuoti laiką, pasilikti jo pakankamai dokumentams taisyti, derinti. Įstaigų darbuotojai yra geranoriški, tačiau pastebėjau, kad su jais mėgstama bendrauti griežtai, piktai. Jie – irgi žmonės, negali visko padaryti greičiau nei įmanoma, tad bendrauti reikia draugiškai ir supratingai, nesikarščiuojant. Tai tikrai padeda“, – sako p. Šereikienė.

Ji taip pat priduria nelabai įsivaizduojanti, kodėl tvarkant kavinės atidarymo dokumentus reikėtų kam nors duoti kyšį, mat ir be jo viskas vyksta gana sklandžiai.

Irina Pikčilingienė, UAB „Conditus“, sostinėje turinčios kepyklėlę, direktorė, taip pat yra sakiusi, kad valdininkai maloniai konsultuoja ir sprendžia kilusias problemas, o kai kuriems popieriams tvarkyti tiesiog reikia daugiau laiko, tad ir planavimo.

„Negalėčiau pasakyti, kad biurokratija kuriant verslą yra labai didelė. Pavyzdžiui, Maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai dirba greitai ir maloniai, viskas vyko sklandžiai. Gal kiek sunkiau ir ilgiau trunka gauti iš savivaldybės leidimą kabinti iškabą, mat reikalavimai labai griežti“, – sako verslininkė.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

„Jau pilnametis“: taujėniškio plėtros greitis – du restoranai per sezoną Premium

Atidaryti du naujus restoranus per keturis mėnesius – ambicingas uždavinys net maitinimo sektoriaus...

Gazelė
2019.11.14
Jauni verslininkai, nepaisydami kritikos, vegetuojantį prekės ženklą pavertė sėkmingu Premium

„Cosmoway“, pernai persikėlusi į gerokai didesnes patalpas ir padidinusi gamybos pajėgumus, žengė dar vieną...

Gazelė
2019.11.14
„Galvų medžiotojas“ darbdaviams: pamirškite „degančias akis“ ir nebesamdykite CV Premium 4

15% darbuotojų nuolat siunčia savo gyvenimo aprašymus kitiems potencialiems darbdaviams, o vadovų sunkumus iš...

Gazelė
2019.11.13
Lietuvių sukurto ploniausio pasaulyje biliardo stalo jokie plagiatoriai neįveikia Premium 1

UAB „Bilijardai“ savo produkciją, žinomą visame pasaulyje, nuo plagiatorių bando apsaugoti ne tik...

Gazelė
2019.11.12
Daugiau kaip pusė VšĮ nepateikė duomenų apie savo dalyvius

Iš šiuo metu esančių daugiau kaip 11.000 viešųjų įstaigų duomenis apie savo dalyvius Registrų centrui pateikė...

Finansai
2019.11.12
Džentelmenų saloną, kur batai vadinami kitaip, kūrė su vartojimo kultūra Premium 2

Pasiryžti verslą pradėti nuo prekybos daiktais, kurie turi Didžiosios Britanijos karališkųjų rūmų įvertinimą...

Gazelė
2019.11.11
Smulkieji suprato, už ką klientai linkę mokėti daugiau

Šiais laikais sugalvoti naują produktą ar paslaugą – sudėtinga. Tačiau smulkiųjų verslininkų patirtis rodo,...

Gazelė
2019.11.10
Septintas bendradarbystės „Spiečius“ – Marijampolėje

Marijampolėje atidarytas trečias šiemet „Spiečius“ – bendradarbystės centras, skirtas didinti verslumą...

Gazelė
2019.11.09
Šiauliai jau turi sprendimą, kaip verslui rasti darbuotojų Premium

Šiauliai, garsėjantys stipria pramone – tiek vietos kapitalo, tiek užsienio, kyla į dar aukštesnį lygmenį:...

Gazelė
2019.11.07
Apdovanotos Šiaulių „Gazelės“, rodančios įspūdingą augimą

Šiandien daugelis Šiaulių apskrities smulkaus ir vidutinio verslo atstovų susirinko į „Gazelės“ konferenciją.

Gazelė
2019.11.06
„Peugeot“ Šiauliuose atstovai jau įrenginėja elektromobilių įkrovimo stoteles Premium 1

Nors „Peugeot“ elektromobiliai į Lietuvą atkeliaus tik po kelių mėnesių, Šiauliuose veikianti gamintojos...

Gazelė
2019.11.06
Kaip įkurti patinkantį verslą jo nekopijuojant Premium

Jei svečiuojantis užsienyje į akis krinta įdomi verslo idėja, grįžus galima ką nors panašaus bandyti kurti...

Gazelė
2019.11.05
RC išsiuntė šaukimus 624-ių įmonių vadovams 15

Šiemet dėl finansinių ataskaitų nepateikimo Registrų centrui teismas išnagrinėjo 95 bylas ir 72 vadovams...

Finansai
2019.11.05
Komercijos atašė Vokietijoje: verslo reikalai prasideda ir baigiasi gyvai Premium

Vokietija didelė rinka, tad galimybių, ką joje gali nuveikti lietuviai, irgi yra daug. Vienas pavyzdžių – IRT...

Gazelė
2019.11.04
Netikėti sunkumai, apie kuriuos kuriantys verslą net nepagalvoja Premium

Kuriantys verslą dažnai jį įsivaizduoja kiek kitaip, bet rožiniai akiniai netrunka nukristi. Todėl verslą...

Gazelė
2019.11.03
Verslo procesų ekspertė: jei nevaldysite procesų, jie diriguos jums

Norite auginti verslą, tapti lyderiais savo srityje ir skaityti klientų mintis? Pradėkite nuo vartotojo...

Gazelė
2019.11.03
Koks e. parduotuvės dizainas pritraukia lankytojų

E. parduotuvė gali atrodyti profesionaliai, turėti garantijų ženkliukų, rekomendacijų, tačiau tai dar...

Gazelė
2019.11.01
Verslo kasdienybė: vietoj žadamų palengvinimų sulaukia tikrintojų vizitų Premium 2

Smulkieji iš valdžios prašo tik vieno – netrukdykite mums dirbti. Tačiau ir šis prašymas lieka neišgirstas –...

Gazelė
2019.10.31
Lietuviškas startuolis: naudotis laisvai samdomų programuotojų paslaugomis buvo klaida Premium 2

Lietuviško startuolio sukurta programėlė leidžia net mažiausios kavinės klientams iš anksto užsisakytą maistą...

Gazelė
2019.10.30
Po 1.000% augimo kitas iššūkis baldų gamintojams – išlaikyti tokius skaičius Premium

Nauja veikla įmonės pajamas gali paauginti 1.000%. Iššūkis – tokį šuolį vos per metus suvaldyti, o dar po...

Gazelė
2019.10.30

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau