Biurokratija be kyšių: kaip sklandžiai atidaryti barą

Publikuota: 2015-09-30
„Sogo lounge“ Klaipėdoje atidaryti pakako dviejų mėnesių, tiek laiko truko dokumentus sutvarkyti. Algimanto Kalvaičio nuotr.
„Sogo lounge“ Klaipėdoje atidaryti pakako dviejų mėnesių, tiek laiko truko dokumentus sutvarkyti. Algimanto Kalvaičio nuotr.
„Verslo žinios“

Kavinės, barai ar restoranai dažnai laikomi svajonių verslu. Tačiau jų kūrimas paprastai siejamas su milžiniškomis biurokratinėmis kliūtimis, ištisais dokumentų tvarkymo mėnesiais ar net kyšiais valdininkams. Šiandien šia veikla besiverčiantys verslininkai sako, kad nieko panašaus nėra, jei dokumentams skiriamas ne menkesnis dėmesys nei patalpoms įrengti ar receptams sukurti.

Rūpesčiai imantis maitinimo verslo iš principo yra susiję su trimis pagrindiniais leidimais: Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimu, kurį gauti galima kreipiantis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, leidimu prekiauti alkoholiu ir jį pilstyti, jei verslininkas pageidauja tai daryti, ir leidimu kabinti įstaigos iškabą. Abu pastaruosius dokumentus tvarko savivaldybės.

Kai kuriems verslininkams šių dokumentų tvarkymo procesas prailgsta, ne viskas spėjama padaryti numatytai verslo pradžios datai. Vis dėlto verslininkai sako, kad gerai suplanavus laiką ir nesikarščiuojant biurokratija įveikiama greitai ir lengvai.

Nuo pradžių

Nusprendus imtis maitinimo verslo, pirmiausia, kaip ir kuriant bet kokią kitą įmonę, reikėtų ją registruoti, o jau tuomet rūpintis leidimais. Paprastai jau iki įmonės registravimo verslininkai išsirenka vietą savo kavinei ar barui, tad gali numatyti, kokių leidimų jiems reikės.

Svarbiausias dokumentas – minėtas Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas, kuris įmonėms, kuriose dirba mažiau nei 5 asmenys, kainuoja 14 Eur, o įdarbinančioms 5 ir daugiau asmenų – 28 Eur. Pažymai gauti reikės pateikti Maisto tvarkymo patalpų projektą su įrenginių išdėstymu, maisto tvarkymo proceso aprašymą. Šį aprašymą reikėtų vertinti neatmestinai, kad vėliau, jau dirbant, nekiltų nesusipratimų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pataria aiškiai apibūdinti, kokia veikla įstaiga užsiims, numatyti, kiek darbuotojų dirbs, kaip bus šalinamos atliekos ir t. t. Ši įstaiga pateikia visus paaiškinimus, kaip tvarkomas dokumentas. Jei viskas padaroma tinkamai, patalpose nerandama pažeidimų, pažymėjimas rankose atsiduria ne vėliau kaip per 10 darbo dienų.

Verta pasidomėti kontroliniais klausimynais, kurie suteikia nemažai informacijos, kaip atliekami patikrinimai, kam ruoštis, į kurias sritis atkreipti dėmesį.

Alkoholis ir geri santykiai

Jei įmonė ketina pardavinėti ir pilstyti alkoholinius gėrimus, tai daryti būtinas savivaldybės išduodamas leidimas. Daugelis verslininkų pataria rinktis licenciją prekiauti visais alkoholiniais gėrimais, kad vėliau nusprendus ką nors versle keisti nereikėtų dokumentų tvarkyti iš naujo. Vilniaus savivaldybė skelbia, kad licencijos įmonėms išduodamos per 30 dienų nuo dokumentų, kurių reikia licencijai išduoti, gavimo dienos, nors paprastai viskas vyksta greičiau. Licencijos kaina – 376 Eur.

Jeigu kavinė atidaroma daugiabučiame gyvenamajame name, būtina gauti daugiabučio gyvenamojo namo savininkų sutikimą. Geriau šį reikalą tvarkyti ne tik dėl formalumų, su gyventojais draugiškus santykius palaikyti labai svarbu ir tam, kad vėliau jie neturėtų priekaištų dėl triukšmingų klientų ar ilgai grojančios muzikos.

Lauke daugelis kavinių ar barų kabina iškabą su įstaigos pavadinimu. Nereikėtų laukti iki paskutinės minutės ir leidimo reklamai prašyti likus savaitei iki atidarymo. Verslininkai sako, kad projektą derinti neretai užtrunka, tad į savivaldybę kreiptis derėtų kaip įmanoma anksčiau.

Reikia planuoti laiką

Planavimas, domėjimasis ir geranoriškumas – šie trys dalykai labai padeda verslo pradžios dokumentus susitvarkyti be nervų.

„Mes absoliučiai visus dokumentus sutvarkėme maždaug per du mėnesius, tikrai nebuvo sudėtinga. Svarbiausia gerai pasidomėti veterinarijos tarnybos ir savivaldybės reikalavimais“, – pataria Elena Šereikienė, viena Klaipėdos UAB „Sogus“, valdančios kavinę „Sogo lounge“, akcininkių, verslą valdanti kartu su akcininkėmis Tamule Balčiūnaite ir Gabriele Brazauskaite.

Jos teigimu, vienas svarbiausių dalykų tvarkant dokumentus yra tinkamas laiko planavimas. Daugelis verslininkų, turinčių problemų dėl biurokratijos, leidimus gauti tikisi pernelyg greitai, tad verslo pradžia nusikelia, prarandama pinigų.

„Reikia planuoti laiką, pasilikti jo pakankamai dokumentams taisyti, derinti. Įstaigų darbuotojai yra geranoriški, tačiau pastebėjau, kad su jais mėgstama bendrauti griežtai, piktai. Jie – irgi žmonės, negali visko padaryti greičiau nei įmanoma, tad bendrauti reikia draugiškai ir supratingai, nesikarščiuojant. Tai tikrai padeda“, – sako p. Šereikienė.

Ji taip pat priduria nelabai įsivaizduojanti, kodėl tvarkant kavinės atidarymo dokumentus reikėtų kam nors duoti kyšį, mat ir be jo viskas vyksta gana sklandžiai.

Irina Pikčilingienė, UAB „Conditus“, sostinėje turinčios kepyklėlę, direktorė, taip pat yra sakiusi, kad valdininkai maloniai konsultuoja ir sprendžia kilusias problemas, o kai kuriems popieriams tvarkyti tiesiog reikia daugiau laiko, tad ir planavimo.

„Negalėčiau pasakyti, kad biurokratija kuriant verslą yra labai didelė. Pavyzdžiui, Maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai dirba greitai ir maloniai, viskas vyko sklandžiai. Gal kiek sunkiau ir ilgiau trunka gauti iš savivaldybės leidimą kabinti iškabą, mat reikalavimai labai griežti“, – sako verslininkė.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Maisto rinkinių verslas – ne tik daržoves supjaustyti 1

Maisto produktų su receptais, kaip gaminti valgius, prenumeratą pakeitė dar greitesnė ir paprastesnė valgių...

Drabužių pardavėjų pajamas kilsteli ir nauja parduotuvės vieta, ir atnaujinta e. parduotuvė

Smulkūs drabužių mažmenininkai pastaraisiais metais stebi besitraukiantį pirkimą ir intensyvią konkurenciją.

„Metų gazelės“ titulas lieka Vilniuje 6

„Gazelė 2018“ nugalėtoja pripažinta sostinės „Hugaas Services“ – įmonė per 3 metus pardavimus užaugino...

Statyba ir NT
2018.09.20
„Gazelės” konferencija Vilniuje: šiemet ji kitokia

„Gazelės“ konferencija, kurią „Verslo žinios“ rengia jau 15 metų, šiemet iš esmės atsinaujino: ne tik...

Mano verslas
2018.09.20
Verslas išaugo iš pilnų lagaminų lauktuvių Premium 3

2.000 Eur – tiek siekė Vilniaus Halės turgavietėje įkurtos graikiškų produktų parduotuvės pirmosios savaitės...

Smulkieji apie jiems žadamą paramą: supriešinimas su stambiaisiais Premium 2

Vyriausybės planus skatinti smulkųjį verslą patys smulkieji vertina atsargiai. Juokas pro ašaras – taip jie...

Verslo aplinka
2018.09.18
Optimizuota įmonės veikla – jaukas investicijoms Rėmėjo turinys

Rugsėjo 20 d. startuosianti kasmetinė verslo konferencija „Gazelė“ sugrįžta atsinaujinusi – su daugiau...

Finansai
2018.09.18
Turguje sostinėje pasiūlė tailandietišką maistą – prireikė ir cepelinų Premium 3

Kai į sostinės Halės turgavietėje veikiančią tailandietišką užkandinę „Spoon Out“ užsukę lankytojai vis...

Įkūrė butiką tiems, kurie kanceliarinių reikmenų perka daugiau nei naudoja Premium 1

Vokiški „Kaweco“ rašikliai, japoniški degtukus primenantys „Hibi“ smilkalai, itališkos „Moleskine“ užrašinės...

Šokolado fontanų nuoma prigijo, bet verslą išplėtė pasiūlę kitą paslaugą Premium 1

Verslas, pradėtas nuo šokoladų fontanų nuomos, pagreitį įgavo tik jį papildžius šventine apšvietimo paslauga.

„Big data" padeda surasti, kam pasaulyje reikia 60 t mėlynių 7

UAB „Icona“ pradėjo siūlyti klientų užsienyje paieškos paslaugą pasinaudojus didžiaisiais duomenimis. Anot...

Pramonė
2018.09.16
Maisto rinkinių prenumeratorių daugėja – valgiaraščių sudarytojai konkuruoja skoniu Premium 1

Maisto produktų su receptais, kaip gaminti valgius, prenumeratą pakeitė dar greitesnė ir paprastesnė valgių...

Nori ne tik valgyti, bet ir pamatyti

Sveikesnės gyvensenos mada ypač džiaugiasi ūkininkai – vis daugiau miestiečių turi savus produkcijos...

Agroverslas
2018.09.13
Kad naujos kolekcijos drabužių neliko per porą dienų, nemeluoja Premium

Pasirodžius naujai V&V drabužių kolekcijai, po dienos ar dviejų feisbuke gali pasirodyti pranešimas, kad kai...

Griežtesni reikalavimai neišbaidė „Gazelių“ – į sąrašą pateko arti 3.000 bendrovių 6

Šiemet sparčiausiai augusių bendrovių sąrašą tikrino dar daugiau institucijų. Patikros rėčio neįveikė kas...

Vadyba
2018.09.10
Atsiskyrė nuo „INK agency“, kuriai priklausė, ir ėmė verslą kurti savaip Premium

Įmonei augant, atsiranda vis naujų veiklų, kurios virsta ne tik sėkmingai veikiančiu padaliniu, bet kartais...

Rinkodara
2018.09.09
Padirbėję užsienio ūkiuose, verslą kuria čia

Migracijos problema niekur nedingo, tačiau vis dažniau galima įžvelgti šviesiąją jos pusę: mūsų gyventojai,...

Agroverslas
2018.09.09
Mažos įmonės taip pat gali sudominti stiprius vadovus 2

Didžiosios įmonės, ieškodamos profesionalių vadovų, turi daugiau galių juos pritraukti. Tačiau smulkusis...

Vadyba
2018.09.09
Šeimos verslo Klaipėdoje augimo receptas: kiekvienas daro tai, ką geriausiai moka Premium

Kai užsakovui pasiūlai kokybišką paslaugą, jis už ją sutinka mokėti nesiderėdamas. O kai magaryčių pridedi ir...

Metalo supirkėjams baigti darbą 17 val. neapsimoka Premium 2

Kai metalo laužo supirkimo bendrovės apyvarta per metus išauga kone trigubai, akivaizdu, kad brango metalas.

Pramonė
2018.09.06

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau