Belgiško alaus tradicijas pritaiko Lietuvoje

Publikuota: 2015-09-28
Alfonsas Kievišas, Vasaknų dvaro savininkas: „Alaus darykla čia veikė ir prieš kelis šimtmečius, todėl, rekonstravę dvarą, atkūrėme ir šią tradiciją.“ 
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Alfonsas Kievišas, Vasaknų dvaro savininkas: „Alaus darykla čia veikė ir prieš kelis šimtmečius, todėl, rekonstravę dvarą, atkūrėme ir šią tradiciją.“ Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Alaus degustacijas siūlo vis daugiau restoranų ir alaus barų, tačiau daugiausia įspūdžių gaunama lankantis pačioje alaus darykloje. Alaus gamintojams tai ne tik papildomos pajamos, bet ir būdas didinti produkto vardo žinomumą.

Populiarėjant smulkiųjų aludarių produkcijai, konkurencija šiame sektoriuje didėja, todėl kiekviena darykla stengiasi turėti išskirtinį veidą. Vasaknų dvaro (Zarasų r.) pasirinkta kryptis – alaus degustacijos dvaro darykloje ir apsiribojimas tik kelių rūšių alaus gamyba.

Pirmiausia – dvaras

Lietuvoje yra per 500 dvarų, deja, kasmet keli iš jų sunyksta negrįžtamai. Nors valstybė ir skiria lėšų dvarams atstatyti ir išlaikyti, dažniausiai to imasi privatus verslas. Alfonsas Kievišas, Vasaknų dvaro savininkas, teigia, kad noras atstatyti jau beveik sunykusį dvarą jį užvaldė ir nebepaleido.

„Buvau kelionių agentūros „Baltic Clipper“ steigėjas, tad po pasaulį teko pakeliauti nemažai. Dažnai būdavo, kad užsieniečiai labai gražiai papasakoja apie savo lankytinus objektus, sudomina, o nuvažiuoji ir nieko gero nepamatai. Todėl vis pagalvodavau, kad mes, turėdami tokią unikalią gamtą ir istoriją, nesugebame to išnaudoti. Tad ėmiau dairytis objekto, į kurį galėčiau pakviesti išrankiausią turistą. Kai pamačiau Vasaknų dvarą, nesvarbu, kad anuomet visiškai apgriuvusį, širdimi supratau, kad tai yra ta vieta“, – šypsodamasis pasakoja p. Kievišas.

Jei ne nuotraukos, iškabintos ant menių sienų, sunku būtų patikėti, kad šis dvaras buvo pasmerktas sugriūti. Ponas Kievišas pasakoja, kad kai vyko rekonstrukcija, buvo atsivežęs statybininkų vežimėlį, kuriame su architektu Edmondu Baltrėnu per savaitę gyvendavo bent po tris dienas.

„Jei dieną naktį čia nebūtum, nedirbtum, tai darbai į priekį judėtų per lėtai. Pardaviau savo „Baltic Clipper“ akcijas, už jas gautas lėšas ir kitas santaupas investavau į dvaro rekonstrukciją. Kada investicijos atsipirks? Kitame gyvenime. Tačiau sprendimo įsigyti dvarą tikrai nesigailiu, nes žinau, kad turėsiu ką palikti po savęs“, – tai, kad versle ne viskas matuojama uždirbtais pinigais, pabrėžia pašnekovas.

Atsirado ir alaus

Rekonstruotame dvare vyksta įvairūs renginiai, šventės, seminarai, čia atvyksta ir norinčių pailsėti. Praktika rodo, kad Lietuvos poilsiautojai darosi vis smalsesni ir išrankesni – vien ežeru ar miško paunksne jų nebesuviliosi. Net ir į dvarus užsuka ne dėl to, kad susipažintų su jų istorija, bet kad gautų papildomų paslaugų ir nors trumpam pasijustų it dvariškiai.

Todėl Vasaknų dvare siūlomas ir specialus valgiaraštis – svečiams pagal senovinius receptus gaminami žvėrienos patiekalai, iš šalia esančios žuvininkystės įmonės „Vasaknos“ užsakoma įvairių žuvų – karpių, upėtakių, eršketų, duonos ir konditerijos gaminių įsigyjama iš Dusetose veikiančios šeimos valdomos kepyklėlės. Bet labiausiai p. Kievišas didžiuojasi dvare verdamu alumi.

„Visais laikais dvarai turėjo gaminti produkciją, kad išsilaikytų. Istoriniuose šaltiniuose radau parašyta, kas Vasaknų dvare buvo verdamas alus. Pagalvojau, o kodėl mums neatgaivinus šios tradicijos, juolab kad pats be galo mėgstu šį gėrimą“, – kalba pašnekovas.

Pačiam dvaro savininkui labiausiai patinka belgiškas alus. Todėl buvo ieškoma technologo, kuris sukurtų panašią – sodraus, šiek tiek klampesnio, nei įprasta, – alaus receptūrą.

Kol buvo įrengta darykla, sukurtas ir pradėtas daryti alus, gauta licencija juo prekiauti, prabėgo keleri metai. Ir planams įgyvendinti kelią kaip tik pastojo tuomet prasidėjęs ekonominis sunkmetis.

„Žinoma, buvo apmaudu, tačiau rankų nenuleidau. Žinojau, kad anksčiau ar vėliau krizė baigsis. Todėl nusprendžiau išlaukti, naujo alaus rinkai nepristatyti, per tą laiką pabaigti įrengti pačią alaus daryklą, kur yra ir degustacijos salių, ir kambarių nakvynei. O krizei traukiantis kaip tik kūrėsi alaus krautuvėlių ir barų tinklas „Alynas“. Jo savininkai paragavo mūsų alaus ir iš karto apsisprendė juo prekiauti. Taip ir atsirado mūsų alus rinkoje“, – pasakoja p. Kievišas.

Šiuo metu gaminama trijų rūšių „Vasaknų dvaro“ alaus, daugiausia jo išpilstoma minėtuose „Alyno“ baruose, taip pat prekiaujama kai kuriuose Vilniaus restoranuose. Dvaro savininko siekis – kuo daugiau alaus parduoti pačioje darykloje, nes lankytojų, atvykstančių čia paragauti vietos alaus ir sužinoti jo istorijos, kuri yra neatsiejama dvaro dalis, kaskart daugėja.

„Netrukus bus ir naujovių – jau pradėjome gaminti alų, kuris bus brandinamas metus ir ilgiau. Jos skonis labai primins kai kurias išskirtines belgiškas rūšis. Taip pat ketiname įrengti nedidelį cechą, kur alus bus pilstomas į 0,33 l buteliukus. Vis dėlto daug naujų rūšių kurti neketiname, nes norime išlaikyti to alaus, kuris jau tapo savotiška mūsų dvaro vizitine kortele, kokybę ir tęstinumą“, – aiškina verslininkas.

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Transportininkų realybė: vieni taikosi su praradimais, kiti vos spėja skaičiuoti pelną Premium 1

Per karantiną vilkikai nestovėjo įmonių kiemuose, bet kai kurių bendrovių apyvarta ypač krito. Labiausiai...

Gazelė
2020.07.03
„Sapore d‘Italia“ patirtis: „Akropolyje“ atidarė parduotuvę dėl užsienio klientų ir jų neteko – bet laikinai Premium

Kai naujai atidarytą parduotuvę po mėnesio „ištinka“ karantinas, visi plėtros planai lieka sujaukti. Tačiau...

Gazelė
2020.07.01
Keičiasi kai kurios didžiausios ir mažiausios „Sodros“ išmokos 1

Nuo liepos 1 d. keičiasi maksimalių ir minimalių ligos, maksimalių tėvystės, vaiko priežiūros, nedarbo ...

Gazelė
2020.07.01
Verslo liudijimai nuo liepos išduodami ne visiems

Nuo liepos su vienu verslo liudijimu bus galima užsiimti tik vieno buto nuoma, o būstų ir automobilių...

Gazelė
2020.07.01
Rado išeičių, kaip taupyti įkuriant darbo vietas Premium

Daugelis įmonių stengiasi kuo mažiau įsigyti nuosavo turto ir jį nuomotis. Dabartinėmis sąlygomis, kai...

Gazelė
2020.07.01
Smulkioji verslininkė: gyvename XXI amžiuje, o elektros galios padidinti neprisiprašome Premium 7

Kai kurie smulkieji verslininkai, dirbantys kaimo vietovėse, tvirtina, jog negali plėsti verslo dėl to, kad...

Gazelė
2020.06.30
Kuriamas įrankis, kuris padės paskolą gauti ir jaunam verslui

IT bendrovė „Fintegry“ kartu su startuoliu „Abalt“ kuria įmonių kredito rizikos vertinimo sistemą pagal...

Gazelė
2020.06.29
E. parduotuves atrado net mėsininkai ar bitininkai 

Per karantiną stipriai suintensyvėjo e. prekyba: kai kurios įmonės e. parduotuvę susikūrė vos per kelias...

Gazelė
2020.06.29
Biure šuo? Kodėl gi ne 12

Darbdaviai, norėdami pakelti ūpą darbuotojams, prigalvoja įvairiausių motyvacinių priemonių. Vienos jos...

Gazelė
2020.06.28
Bilietų į renginius platintojai jau įkvepia deguonies – išgyvens Premium

Tiek renginių organizatoriai, tiek bilietų pardavimo platformos nuostolius skaičiuos dar ilgai – kol bus...

Gazelė
2020.06.27
Lietuvių startuolis užėmė antrąją vietą „PowerUp!“ superfinale 1

Lietuvių startuolis „Viezo“ laimėjo antrąją vietą didžiausiame Centrinės ir Rytų Europos tvariosios...

Gazelė
2020.06.26
5 atvejai, kai sunku gauti nuomos subsidiją: kaip elgtis

Valstybės valdoma UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) išskiria 5 kliuvinius, dėl kurių vis dar...

Statyba ir NT
2020.06.26
Karantinas sujaukė plėtros planus: kaip elgėsi verslininkai Premium

Plėtra nebūtinai būna sėkminga net tuomet, kai išorinės aplinkybės nepakiša kojos. Karantinas daugelio...

Gazelė
2020.06.25
„Swedbank“ didina nuo COVID-19 nukentėjusio verslo finansavimą iki 1 mln. Eur

„Swedbank“ padidino maksimalią finansuojamą valstybės paskolos sumą nuo COVID-19 nukentėjusiam šalies...

Gazelė
2020.06.25
Dar viena kliūtis gauti subsidiją mikroįmonėms – šįkart MB vadovams Premium

Dalis mikroįmonių negali gauti subsidijos, nes gyventojų pajamų mokestį (GPM) sumokėjo iš asmeninės...

Gazelė
2020.06.25
Nuo pandemijos nukentėjęs verslas įmokas „Sodrai“ galės sumokėti per 5 metus

„Sodra“ jau laukia verslo prašymų supaprastinta tvarka atidėti dėl karantino ir ekstremalios situacijos...

Gazelė
2020.06.23
Turgaus prekeivių kompensacijoms – 6 mln. Eur valstybės paramos

Vyriausybė perskirstė nekilnojamojo turto (NT) nuomos subsidijoms skirtus 100.000 Eur – joms skirta suma...

Gazelė
2020.06.22
Karantinas jaunimą paveikė labiausiai   

„Žmogaus studijų centras“ ir „Baltijos tyrimai“ baigė Lietuvos emocinio klimato tyrimą. Rezultatai rodo, kad...

Gazelė
2020.06.22
Nesėkmė – ne kontrolinis šūvis: „Vanilinis dangus“ įsitvirtinti Vilniuje bando vėl Premium

Prieš keletą metų, uždarę kavinę Vilniuje, uteniškiai Povilas ir Vaida Jankauskai su palengvėjimu atsiduso:...

Gazelė
2020.06.22
E. prekybos pamokos: be SMS aprašymų ir „darbuotojai išsiaiškins patys“ Premium

Karantinas pakeitė verslų lūkesčius, susijusius su e. prekyba, kai kuriems – apskritai suteikė progą su ja...

Gazelė
2020.06.22

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus