Belgiško alaus tradicijas pritaiko Lietuvoje

Publikuota: 2015-09-28
Alfonsas Kievišas, Vasaknų dvaro savininkas: „Alaus darykla čia veikė ir prieš kelis šimtmečius, todėl, rekonstravę dvarą, atkūrėme ir šią tradiciją.“ 
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Alfonsas Kievišas, Vasaknų dvaro savininkas: „Alaus darykla čia veikė ir prieš kelis šimtmečius, todėl, rekonstravę dvarą, atkūrėme ir šią tradiciją.“ Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Alaus degustacijas siūlo vis daugiau restoranų ir alaus barų, tačiau daugiausia įspūdžių gaunama lankantis pačioje alaus darykloje. Alaus gamintojams tai ne tik papildomos pajamos, bet ir būdas didinti produkto vardo žinomumą.

Populiarėjant smulkiųjų aludarių produkcijai, konkurencija šiame sektoriuje didėja, todėl kiekviena darykla stengiasi turėti išskirtinį veidą. Vasaknų dvaro (Zarasų r.) pasirinkta kryptis – alaus degustacijos dvaro darykloje ir apsiribojimas tik kelių rūšių alaus gamyba.

Pirmiausia – dvaras

Lietuvoje yra per 500 dvarų, deja, kasmet keli iš jų sunyksta negrįžtamai. Nors valstybė ir skiria lėšų dvarams atstatyti ir išlaikyti, dažniausiai to imasi privatus verslas. Alfonsas Kievišas, Vasaknų dvaro savininkas, teigia, kad noras atstatyti jau beveik sunykusį dvarą jį užvaldė ir nebepaleido.

„Buvau kelionių agentūros „Baltic Clipper“ steigėjas, tad po pasaulį teko pakeliauti nemažai. Dažnai būdavo, kad užsieniečiai labai gražiai papasakoja apie savo lankytinus objektus, sudomina, o nuvažiuoji ir nieko gero nepamatai. Todėl vis pagalvodavau, kad mes, turėdami tokią unikalią gamtą ir istoriją, nesugebame to išnaudoti. Tad ėmiau dairytis objekto, į kurį galėčiau pakviesti išrankiausią turistą. Kai pamačiau Vasaknų dvarą, nesvarbu, kad anuomet visiškai apgriuvusį, širdimi supratau, kad tai yra ta vieta“, – šypsodamasis pasakoja p. Kievišas.

Jei ne nuotraukos, iškabintos ant menių sienų, sunku būtų patikėti, kad šis dvaras buvo pasmerktas sugriūti. Ponas Kievišas pasakoja, kad kai vyko rekonstrukcija, buvo atsivežęs statybininkų vežimėlį, kuriame su architektu Edmondu Baltrėnu per savaitę gyvendavo bent po tris dienas.

„Jei dieną naktį čia nebūtum, nedirbtum, tai darbai į priekį judėtų per lėtai. Pardaviau savo „Baltic Clipper“ akcijas, už jas gautas lėšas ir kitas santaupas investavau į dvaro rekonstrukciją. Kada investicijos atsipirks? Kitame gyvenime. Tačiau sprendimo įsigyti dvarą tikrai nesigailiu, nes žinau, kad turėsiu ką palikti po savęs“, – tai, kad versle ne viskas matuojama uždirbtais pinigais, pabrėžia pašnekovas.

Atsirado ir alaus

Rekonstruotame dvare vyksta įvairūs renginiai, šventės, seminarai, čia atvyksta ir norinčių pailsėti. Praktika rodo, kad Lietuvos poilsiautojai darosi vis smalsesni ir išrankesni – vien ežeru ar miško paunksne jų nebesuviliosi. Net ir į dvarus užsuka ne dėl to, kad susipažintų su jų istorija, bet kad gautų papildomų paslaugų ir nors trumpam pasijustų it dvariškiai.

Todėl Vasaknų dvare siūlomas ir specialus valgiaraštis – svečiams pagal senovinius receptus gaminami žvėrienos patiekalai, iš šalia esančios žuvininkystės įmonės „Vasaknos“ užsakoma įvairių žuvų – karpių, upėtakių, eršketų, duonos ir konditerijos gaminių įsigyjama iš Dusetose veikiančios šeimos valdomos kepyklėlės. Bet labiausiai p. Kievišas didžiuojasi dvare verdamu alumi.

„Visais laikais dvarai turėjo gaminti produkciją, kad išsilaikytų. Istoriniuose šaltiniuose radau parašyta, kas Vasaknų dvare buvo verdamas alus. Pagalvojau, o kodėl mums neatgaivinus šios tradicijos, juolab kad pats be galo mėgstu šį gėrimą“, – kalba pašnekovas.

Pačiam dvaro savininkui labiausiai patinka belgiškas alus. Todėl buvo ieškoma technologo, kuris sukurtų panašią – sodraus, šiek tiek klampesnio, nei įprasta, – alaus receptūrą.

Kol buvo įrengta darykla, sukurtas ir pradėtas daryti alus, gauta licencija juo prekiauti, prabėgo keleri metai. Ir planams įgyvendinti kelią kaip tik pastojo tuomet prasidėjęs ekonominis sunkmetis.

„Žinoma, buvo apmaudu, tačiau rankų nenuleidau. Žinojau, kad anksčiau ar vėliau krizė baigsis. Todėl nusprendžiau išlaukti, naujo alaus rinkai nepristatyti, per tą laiką pabaigti įrengti pačią alaus daryklą, kur yra ir degustacijos salių, ir kambarių nakvynei. O krizei traukiantis kaip tik kūrėsi alaus krautuvėlių ir barų tinklas „Alynas“. Jo savininkai paragavo mūsų alaus ir iš karto apsisprendė juo prekiauti. Taip ir atsirado mūsų alus rinkoje“, – pasakoja p. Kievišas.

Šiuo metu gaminama trijų rūšių „Vasaknų dvaro“ alaus, daugiausia jo išpilstoma minėtuose „Alyno“ baruose, taip pat prekiaujama kai kuriuose Vilniaus restoranuose. Dvaro savininko siekis – kuo daugiau alaus parduoti pačioje darykloje, nes lankytojų, atvykstančių čia paragauti vietos alaus ir sužinoti jo istorijos, kuri yra neatsiejama dvaro dalis, kaskart daugėja.

„Netrukus bus ir naujovių – jau pradėjome gaminti alų, kuris bus brandinamas metus ir ilgiau. Jos skonis labai primins kai kurias išskirtines belgiškas rūšis. Taip pat ketiname įrengti nedidelį cechą, kur alus bus pilstomas į 0,33 l buteliukus. Vis dėlto daug naujų rūšių kurti neketiname, nes norime išlaikyti to alaus, kuris jau tapo savotiška mūsų dvaro vizitine kortele, kokybę ir tęstinumą“, – aiškina verslininkas.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Komentarai prie šio straipsnio negalimi, dėl neapykantos skatinimo ar patyčių kurstymo
 

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Sominta“ patirtis: vietoj tikros odos pasirinko dirbtinę, bet rado, kur panaudoti pavadinimą Premium

Jei naujam produktui sukuriamas prekės ženklas nepasitvirtina, jį galima panaudoti kitų prekių pardavimams.

Pramonė
2018.12.10
Stato laivus neturėdami jokių gamyklų Premium

Laivų statybos įmonė „CB Baltic“ veikia neturėdama nuosavos gamybinės bazės, specialistų dirbti Lietuvoje...

Pramonė
2018.12.10
Ekspertai: premijas indeksuoti privalu Premium

Nuo 2019 m. darbo užmokestį reikia dauginti iš koeficiento, nes „Sodros“ įmokas turės mokėti darbuotojas, o...

Finansai
2018.12.10
Sukūrė platformą, kur smulkiesiems gauti sprendimą užtrunka dvi dienas Premium

„Kaip „užkurti“ naujo prekės ženklo e. parduotuvę?“, „Kaip atgauti pinigus iš skolininkų?“ – keli iš...

Kodėl gamintojai nesiveržia pas prekybininkus

Kokybiška prekė kainuoti pigiai negali. Šią aksiomą gamintojai yra puikiai perpratę. Tačiau prekybininkams...

Rinkodara
2018.12.09
Privatus verslas pedagogo profesiją supranta kitaip 9

Kol valdžia ieško būdų, kaip patenkinti pedagogų reikalavimus, verslininkai, kurių veikla susijusi su...

Vadyba
2018.12.08
Eglučių augintojai keliasi į internetą: čia pirkėjai per dieną užsisako jų šimtais Premium

Mažesnė kaina ar patogumas: vis daugiau eglučių pirkėjų renkasi pastarąjį variantą ir eglutę užsisako...

Agroverslas
2018.12.07
Smegenų mankštą pavertė verslu: pasiūlymų plėtrai vos atsigina Premium

Vaikai nori mokytis, bet tik įdomiai – tai patvirtina pagal franšizę dirbanti „Menar“ akademija, kurią...

Apdovanotos sparčiausiai augusios Žemaitijos įmonės 1

Antradienį Klaipėdos, Tauragės ir Telšių regionų verslininkai susirinko į regioninę „Gazelės“ konferenciją,...

Verslo aplinka
2018.12.04
Kauno verslumo genas persidavė ir kitoms apskritims: kodėl čia verta investuoti Premium 5

Jau keleri metai investuotojų žvilgsnis pirmiausia krypsta į Kauną, o tik vėliau dairomasi po kitus regionus.

Pramonė
2018.12.04
Panevėžiečiai riša retus lininius kilimus, bet užtrunka įtikinti vartotoją Premium

Unikalus produktas yra brangus, o tiek galutinis vartotojas, tiek tarpininkas tarp jo ir gamintojo –...

Pramonė
2018.12.04
Gėlininkių istorijos: kodėl metė gerus darbus ir ėmėsi verslo 1

Gėlės moteris kartais pavilioja taip, kad dėl jų atsisako gerai apmokamo darbo ir karjeros. Nors verslininkių...

Vadyba
2018.12.03
Personalo atrankos įmonėse randa ir buhalterio konsultacijas, ir psichologų mokymus

Personalo paieškos ir atrankos įmonės dažnai be tiesioginių paslaugų teikia dar ir konsultacijas. Taip...

Vadyba
2018.12.02
Kandidatų mažėjant, personalo paieška išmanėja: laukiama botų Premium

Padėtis darbo rinkoje ir laikas spaudžia personalo atrankos bendroves. Ieškančios geriausio specialisto per...

Technologijos
2018.11.30
Pasiteisinęs sprendimas: sporto klubuose visi naudojasi raktais, kurių pamesti neįmanoma Premium

Sveikos gyvensenos banga ir drąsios investicijos į IT padėjo UAB „VS Fitness“ sparčiai plėsti sporto klubų...

Traktorių pardavėjams kaunantis dėl kiekvieno pirkėjo, žemaičiai rado alternatyvą Premium 1

Traktorių rinkoje ankšta net garsių prekės ženklų atstovams, todėl smulkieji turi ieškoti kitų nišų. Mažeikių...

Agroverslas
2018.11.28
E. parduotuvių galimybės: pristatymo kainos Lietuvoje 23,18% mažesnės 4

Skubių siuntų, pristatomų per 1–2 darbo dienas, kaina Lietuvoje sudaro 8,76 Eur – 23% pigiau nei pasaulinis...

2018 m. išmokėti atostoginiai gali išvengti dalies mokesčių 1

Pagal dabar galiojančius teisės aktus atostoginius už 2019 m. išmokėjus 2018 m., jiems tektų 5 procentiniais...

Finansai
2018.11.28
MB vadovams didina pajamų mokesčio tarifą, tačiau našta vis tiek bus mažesnė Premium 1

Valdantieji pasiūlė padidinti pajamų mokesčio tarifą mažųjų bendrijų vadovams, kurie gauna pajamas pagal...

Finansai
2018.11.28
„Foodout.lt“ įsijungė tylos režimą, rinka įmonei prognozuoja bankrotą 15

Nuo šiandien maisto išvežiojimo bendrovės „Foodout.lt“ tinklalapis ir mobilioji programėlė neveikia, į...

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau