Belgiško alaus tradicijas pritaiko Lietuvoje

Publikuota: 2015-09-28
Alfonsas Kievišas, Vasaknų dvaro savininkas: „Alaus darykla čia veikė ir prieš kelis šimtmečius, todėl, rekonstravę dvarą, atkūrėme ir šią tradiciją.“ 
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Alfonsas Kievišas, Vasaknų dvaro savininkas: „Alaus darykla čia veikė ir prieš kelis šimtmečius, todėl, rekonstravę dvarą, atkūrėme ir šią tradiciją.“ Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Alaus degustacijas siūlo vis daugiau restoranų ir alaus barų, tačiau daugiausia įspūdžių gaunama lankantis pačioje alaus darykloje. Alaus gamintojams tai ne tik papildomos pajamos, bet ir būdas didinti produkto vardo žinomumą.

Populiarėjant smulkiųjų aludarių produkcijai, konkurencija šiame sektoriuje didėja, todėl kiekviena darykla stengiasi turėti išskirtinį veidą. Vasaknų dvaro (Zarasų r.) pasirinkta kryptis – alaus degustacijos dvaro darykloje ir apsiribojimas tik kelių rūšių alaus gamyba.

Pirmiausia – dvaras

Lietuvoje yra per 500 dvarų, deja, kasmet keli iš jų sunyksta negrįžtamai. Nors valstybė ir skiria lėšų dvarams atstatyti ir išlaikyti, dažniausiai to imasi privatus verslas. Alfonsas Kievišas, Vasaknų dvaro savininkas, teigia, kad noras atstatyti jau beveik sunykusį dvarą jį užvaldė ir nebepaleido.

„Buvau kelionių agentūros „Baltic Clipper“ steigėjas, tad po pasaulį teko pakeliauti nemažai. Dažnai būdavo, kad užsieniečiai labai gražiai papasakoja apie savo lankytinus objektus, sudomina, o nuvažiuoji ir nieko gero nepamatai. Todėl vis pagalvodavau, kad mes, turėdami tokią unikalią gamtą ir istoriją, nesugebame to išnaudoti. Tad ėmiau dairytis objekto, į kurį galėčiau pakviesti išrankiausią turistą. Kai pamačiau Vasaknų dvarą, nesvarbu, kad anuomet visiškai apgriuvusį, širdimi supratau, kad tai yra ta vieta“, – šypsodamasis pasakoja p. Kievišas.

Jei ne nuotraukos, iškabintos ant menių sienų, sunku būtų patikėti, kad šis dvaras buvo pasmerktas sugriūti. Ponas Kievišas pasakoja, kad kai vyko rekonstrukcija, buvo atsivežęs statybininkų vežimėlį, kuriame su architektu Edmondu Baltrėnu per savaitę gyvendavo bent po tris dienas.

„Jei dieną naktį čia nebūtum, nedirbtum, tai darbai į priekį judėtų per lėtai. Pardaviau savo „Baltic Clipper“ akcijas, už jas gautas lėšas ir kitas santaupas investavau į dvaro rekonstrukciją. Kada investicijos atsipirks? Kitame gyvenime. Tačiau sprendimo įsigyti dvarą tikrai nesigailiu, nes žinau, kad turėsiu ką palikti po savęs“, – tai, kad versle ne viskas matuojama uždirbtais pinigais, pabrėžia pašnekovas.

Atsirado ir alaus

Rekonstruotame dvare vyksta įvairūs renginiai, šventės, seminarai, čia atvyksta ir norinčių pailsėti. Praktika rodo, kad Lietuvos poilsiautojai darosi vis smalsesni ir išrankesni – vien ežeru ar miško paunksne jų nebesuviliosi. Net ir į dvarus užsuka ne dėl to, kad susipažintų su jų istorija, bet kad gautų papildomų paslaugų ir nors trumpam pasijustų it dvariškiai.

Todėl Vasaknų dvare siūlomas ir specialus valgiaraštis – svečiams pagal senovinius receptus gaminami žvėrienos patiekalai, iš šalia esančios žuvininkystės įmonės „Vasaknos“ užsakoma įvairių žuvų – karpių, upėtakių, eršketų, duonos ir konditerijos gaminių įsigyjama iš Dusetose veikiančios šeimos valdomos kepyklėlės. Bet labiausiai p. Kievišas didžiuojasi dvare verdamu alumi.

„Visais laikais dvarai turėjo gaminti produkciją, kad išsilaikytų. Istoriniuose šaltiniuose radau parašyta, kas Vasaknų dvare buvo verdamas alus. Pagalvojau, o kodėl mums neatgaivinus šios tradicijos, juolab kad pats be galo mėgstu šį gėrimą“, – kalba pašnekovas.

Pačiam dvaro savininkui labiausiai patinka belgiškas alus. Todėl buvo ieškoma technologo, kuris sukurtų panašią – sodraus, šiek tiek klampesnio, nei įprasta, – alaus receptūrą.

Kol buvo įrengta darykla, sukurtas ir pradėtas daryti alus, gauta licencija juo prekiauti, prabėgo keleri metai. Ir planams įgyvendinti kelią kaip tik pastojo tuomet prasidėjęs ekonominis sunkmetis.

„Žinoma, buvo apmaudu, tačiau rankų nenuleidau. Žinojau, kad anksčiau ar vėliau krizė baigsis. Todėl nusprendžiau išlaukti, naujo alaus rinkai nepristatyti, per tą laiką pabaigti įrengti pačią alaus daryklą, kur yra ir degustacijos salių, ir kambarių nakvynei. O krizei traukiantis kaip tik kūrėsi alaus krautuvėlių ir barų tinklas „Alynas“. Jo savininkai paragavo mūsų alaus ir iš karto apsisprendė juo prekiauti. Taip ir atsirado mūsų alus rinkoje“, – pasakoja p. Kievišas.

Šiuo metu gaminama trijų rūšių „Vasaknų dvaro“ alaus, daugiausia jo išpilstoma minėtuose „Alyno“ baruose, taip pat prekiaujama kai kuriuose Vilniaus restoranuose. Dvaro savininko siekis – kuo daugiau alaus parduoti pačioje darykloje, nes lankytojų, atvykstančių čia paragauti vietos alaus ir sužinoti jo istorijos, kuri yra neatsiejama dvaro dalis, kaskart daugėja.

„Netrukus bus ir naujovių – jau pradėjome gaminti alų, kuris bus brandinamas metus ir ilgiau. Jos skonis labai primins kai kurias išskirtines belgiškas rūšis. Taip pat ketiname įrengti nedidelį cechą, kur alus bus pilstomas į 0,33 l buteliukus. Vis dėlto daug naujų rūšių kurti neketiname, nes norime išlaikyti to alaus, kuris jau tapo savotiška mūsų dvaro vizitine kortele, kokybę ir tęstinumą“, – aiškina verslininkas.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Komentarai prie šio straipsnio negalimi, dėl neapykantos skatinimo ar patyčių kurstymo
 

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Keli paprasti sprendimai, ir įmonės pardavimai išauga Premium 1

Kuo įmonė ilgiau veikia, tuo labiau pasineria į rutiną. Praktika rodo, kad net nedideli pokyčiai gali...

Pramonė
2018.06.16
Nuo hobio iki verslo: kiek užtrunkama dviejose vietose

Dažnai, kai nutariama pabandyti pomėgį ar išpildytą poreikį paversti verslu, dar kurį laiką vien į jį...

Vadyba
2018.06.16
Kaip sukurti darbo skelbimą 1

Šiais laikais, kai darbuotojai turi daugiau galimybių rinktis nei darbdaviai, būtina išryškinti įmonės...

Vadyba
2018.06.16
Į stovyklą priimtų tūkstančius vaikų, bet teorinė parama netenkina Premium 2

Vaikų vasaros stovyklų skaičius, per kelerius metus išaugęs nuo 700 iki 1.100, pernai stabilizavosi, ir...

Pasiteisinę sprendimai: kaip ieškoti tiekėjų užsienyje Premium

Išskirtinis asortimentas pritraukia daugiau pirkėjų, tačiau rasti tiekėjų, kurie norėtų dirbti su smulkiu,...

VMI parengė individualios veiklos mokesčių skaičiuoklę 2018-iems metams 3

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) kartu su „Sodra“ parengė individualios veiklos mokesčių skaičiuoklę. Ji...

Finansai
2018.06.14
Smulkieji atranda kitų vietų: klientų srautus garantuoja ne tik prekybos centrai Premium

Modernėjantys didmiesčių turgūs tampa startu ne tik verslui, bet ir jo plėtrai. Vis dėlto ne kiekvienas...

Augančio karoliukų verslo ėmėsi, nes viena pirkėja juos nuardydavo nuo drabužių Premium

Kai aplink atsiranda nelygiomis sąlygomis veikiančių konkurentų, nelieka nieko kita kaip kilti į kovą dėl...

Kaimo sodybos su viešbučiais ir vandens parkais būti lyginamos nenori 5

Kaimo turizmo verslo savininkai sako, kad besikeičiantys reikalavimai, kad ir kitąmet vėl galintis tapti...

Agroverslas
2018.06.10
Tikrintojai tampa patarėjais, bet ne visada 2

Smulkieji gamintojai turi spręsti ne tik gamybos ir realizacijos problemas – neretai jiems tenka įrodinėti,...

Pramonė
2018.06.10
Krautuvę kaime įkūrė iš reikalo: dabar parduotuvių tinklą toliau plečia Premium 2

Provincijos mažmenininkai kalba tik apie verslo sudėtingėjimą ir besitraukiančią prekybą. Kai kurie ne tik...

Verslo idėjoms stalčiuje ne vieta: kaip jas įgyvendinti Premium

Daugelis smukiųjų verslininkų mano, kad bendro darbo su mokslu gali siekti tik stambios įmonės. Ir klysta,...

Technologijos
2018.06.08
Kur gauti lėšų verslo pradžiai, kai bankai net į kalbas nesileidžia Premium 3

Bankai įmonėms išduoda vis daugiau paskolų, tačiau tie, kurie verslą dar tiktai pradeda, teigiamo atsakymo iš...

Vadyba
2018.06.08
2017 m. pajamų aruodai: individualios veiklos ir dividendų šuolis bei tantjemų nuopuolis Premium 2

Iš 20,7 mlrd. Eur pajamų, kurias gyventojai jau deklaravo už 2017 m., liūto dalis tenka darbo užmokesčiui,...

Finansai
2018.06.08
Alternatyva „Kaimui į namus“: kviečia patiems atvažiuoti į kaimą Premium

Vakaruose įprasta praktika produktų nusipirkti tiesiai iš ūkininko įsitvirtina ir pas mus: „Atviros dienos...

Agroverslas
2018.06.07
Kaip motyvuoti darbuotoją: padidinti algą - gerai, bet nebūtinai to nori Premium 8

Šiais laikais vien atlyginimu darbuotojo nesužavėsi, nes specialistai visur gali uždirbti daugmaž tiek pat,...

Vadyba
2018.06.06
Verslas pajūryje: užsidirba ir iš raktų perdavimo Premium 1

Kuo daugiau gyventojų įsigyja pajūryje antrą būstą, tuo paslaugų sektoriui geriau: vietos verslininkai būsto...

Restoranų savininkams siūlo ramesnį miegą: užsiliepsnoti galinčių riebalų neliks Premium

Restoranų virtuvėse ventiliacijos angose besikaupiantys riebalai gali užsiliepsnoti, o nuolatinė jų priežiūra...

Pramonė
2018.06.06
Bankas bandė užplukdyti verslą ant seklumos – „Nojaus laivas“ išplaukė Premium 7

Kaimo turizmo poilsio centras „Nojaus laivas“ ketina tapti vienu didžiausių tokių kompleksų Lietuvoje, tačiau...

Agroverslas
2018.06.05
Kas nugalės: visuomenė be grynųjų ar šešėlis Premium 31

Lietuva sparčiu žingsniu keliauja į visuomenę be grynųjų pinigų, tačiau apsunkinti šią kelionę gali...

Finansai
2018.06.05

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau