Parduoda už savikainą, bet nesiskundžia

Publikuota: 2015-09-26
Kartais klientai net pykteli, kai nebespėja nusipirkti vakarykščių bandelių.
Herkaus Milaševičiaus (VŽ) nuotr.
Kartais klientai net pykteli, kai nebespėja nusipirkti vakarykščių bandelių. Herkaus Milaševičiaus (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Sunku būtų rasti įmonę, kuri galėtų tiksliai apskaičiuoti, kiek produkcijos pagaminti, kad ją būtų galima realizuoti per dieną. Verslininkai šią problemą sprendžia įvairiai. Vieni perteklinę produkciją parduoda su nuolaida. Kiti – aukoja labdarai.

Verslininkai iš patirties sako, kad produkcijos likučius pigiau parduoti apsimoka dėl keleto priežasčių. Taip pamaloninami pirkėjai, nes klientams patinka bent retkarčiais nusipirkti pigiau. Kai parduodama pigiau, žmonės ne tik nuperka daugiau gaminių, bet ir išmėgina įvairesnį prekių asortimentą. Be to, taip klientams parodoma, kad kasdien prekiaujama tik tądien pagamintais produktais.

Visiems gerai

Ne visi klientai į kepyklą ryte užsuka ką tik iš krosnies ištrauktų bandelių. Yra tokių, kurie skuba vakarykščių kepinių, mat šie parduodami gerokai pigiau.

„Vakarykštes bandeles kitos dienos rytą parduodame už pusę kainos. Šias bandeles greitai išperka. Klientai net pyksta, kai pigesnių bandelių negali nusipirkti“, – sako Rasa Rutkauskienė, Vilniaus UAB „Tauradvaris“ kepyklos-svetainės „Bandelių namai“ savininkė.

Verslininkė skaičiuoja, kad vidutiniškai už pusę kainos tenka parduoti apie 5% produkcijos.

„Vakarykštę produkciją parduodame už savikainą. Taigi ir mums apsimoka, ir klientams gerai“, – tvirtina p. Rutkauskienė.

Lauras Stankevičius, UAB „Pietausim.lt“ direktorius, antrina, kad perteklinę produkciją parduoti su nuolaida paranku abiem pusėms – pirkėjui ir pardavėjui. Įmonė valdo valgyklą, kuri tiekia tik dienos pietus biurų darbuotojams. Pasak verslininko, preciziškai suskaičiuoti, kiek maisto porcijų paruošti, sunku, todėl teko ieškoti būdų likusiam maistui išparduoti.

„Dirbame tik pietų metu. Jei lieka maisto, jį nuo 14 val. parduodame po 2 Eur. Maisto porcijų su nuolaida parduodame nedaug. Vidutiniškai iš 250 porcijų su nuolaida parduodame 3–5“, – sako p. Stankevičius.

Išparduoti perteklinį maistą, sako verslininkas, naudinga dėl kelių priežasčių. Įmonei nereikia spręsti, ką daryti su neparduotomis maisto porcijomis. O klientai ne tik gali kartkartėmis nusipirkti pietus pigiau, bet ir žino, kad kasdien valgykloje tiekiamas tik šviežias maistas.

Tik kartais

Kai kurie prekybininkai kepinius dienos pabaigoje pigiau parduoda tik retkarčiais ir produkcijos likučius mieliau aukoja labdarai.

„Spurgas vakarais su nuolaida parduodame tik tais atvejais, kai jų lieka daug. Pardavimai labai priklauso nuo oro. Jei diena lietinga, žmonių gatvėse mažiau, taigi ir į mūsų parduotuvę, esančią prekybos centre GO9, užsuka mažiau pirkėjų. Tada vakare parduodame spurgas su nuolaida. Dažniau spurgas tiesiog atiduodame „Maisto bankui“. Spurgos būna tarsi motyvavimo priemonė savanoriams. Paprastai atiduodame 15–20 spurgų“, – pasakoja Simas Želvys, Vilniaus UAB Spurgų parduotuvės direktorius.

Įprastai viena spurga kainuoja 1,10 Eur, o vakare saldėsį galima įsigyti už 40 centų. Ponas Želvys pasakoja, kad nuolaida negarantuoja, jog kepiniai nuo lentynų bus nušluoti akimirksniu.

„Produktus išparduodame tomis dienomis, kai prekyba būna vangi. Taigi jei visą dieną pirkėjų buvo nedaug, paskelbus akciją vakare jų labai nepadaugėja. Būna pirkėjų, kurie vietoj vienos spurgos su nuolaida – už 40 ct – iš karto perka visą dėžutę už 2,40 Eur. Taigi galima sakyti, kad nuolaida skatina pirkti daugiau kepinių“, – apie pardavimą kalba pašnekovas.

Verslininkas sako, kad vakarykštėmis spurgomis apskritai neprekiauja. Gamyba organizuojama taip, kad viską pavyktų parduoti per 16 val. – tiek laiko spurgos laikomos šviežios.

„Jei spurgos buvo iškeptos vakarop, teoriškai kitos dienos rytą jos dar būtų šviežios. Vis dėlto tokių spurgų ant mūsų lentynų nėra. Jei tokių lieka, iš pat ryto prekybos centro, kuriame esame įsikūrę, darbuotojams pranešame, kad dar turime vakar keptų spurgų ir jų galima įsigyti pigiau“, – nurodo p. Želvys.

 Straipsnis publikuotas VŽ rubrikoje „Premium“ rugsėjo 14 d.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Be „Lean“, diegia ir nuosavą „Linuką“

Gazelių šuoliais augančios gamybos įmonės, siekiančios deramai suvaldyti augimą ir padaryti viską, ką yra...

Pramonė
2018.10.21
Impulsyvus „Komex“ pirkinys: be naujos įrangos, įsigijo dar ir konkurentų Premium

Pramonei pereinant prie galutinio vartojimo produktų gamybos, įmonėms reikia daugiau pakavimo sprendimų, o...

Pramonė
2018.10.21
Kuo mažiau kandidatų, tuo atranka turi būti kruopštesnė 2

Dažna galimybė išvengti atsisveikinimo su įmonei netinkamais darbuotojais – darbo pokalbis. Kitaip tariant,...

Vadyba
2018.10.20
Apie pavadinimą pataria galvoti iš anksto, nes vėliau prisireikia keisti 5

Pavadinimas turėtų būti įsimenamas, įžūlokas, skambus, tačiau bene svarbiausias ekspertų patarimas – jį...

Rinkodara
2018.10.20
Koks turi būti vadovas, kad darbuotojai, gavę konkurento pasiūlymą, ateitų pasitarti Premium 7

Išlaikyti darbuotojus – vis svarbesnis uždavinys mažoms ir labai mažoms įmonėms, kuriose darbuotojų kaita yra...

Vadyba
2018.10.19
„Sodros“ našta 2019 m.: vieniems mažėja, kitiems šiek tiek auga 6

Gerokai mažėja „Sodros“ įmokų našta su verslo liudijimu dirbantiems asmenims, tačiau ji šiek tiek didėja...

Finansai
2018.10.19
Kaip auginti pajamas mažiesiems baldžiams: „Joniškių baldų“ patirtis Premium

Mažos gamybinės įmonės plečia asortimentą, taip sukuria didesnę pridėtinę vertę ir augina pajamas. UAB...

Pramonė
2018.10.15
Jonizatorių gamintojai pirmiausia turi parduoti vandens naudą: padeda ir lankstinukai, ir salotų baras 3

Vandens jonizatoriai – sudėtingas ir, palyginti, brangus produktas, todėl derybos su partneriais svetur iki...

Rinkodara
2018.10.14
Supirkėjams trūksta ir grybų, ir jų rinkėjų Premium 7

Grybų bei uogų supirkėjai ir perdirbėjai džiugiomis nuotaikomis šiemet nespinduliuoja. Miško gėrybių ne tik...

Agroverslas
2018.10.14
Jei partneriai nesileidžia į kalbas, sėsk į lėktuvą ir lėk pas juos Premium 3

Darbas tarptautinėse bendrovėse yra perspektyvus ir gerai mokamas, tačiau Rasa Jaskelevičiūtė, UAB „Žydinčios...

„Robolabs“ įkūrėjas: Darbo kodeksas – tai viena didelė formulė Premium 5

UAB „Robolabs“ sukūrė ir toliau tobulina apskaitos programą, kuri atpažįsta sąskaitas, mokosi iš savo klaidų...

Finansai
2018.10.12
Keramikų patirtis: Europa vertina etaloną, Japonija – atsitiktinį defektą Premium

Panevėžio meninės keramikos UAB „Midenė“ pastaraisiais metais didina molio dirbinių eksportą į Jungtinę...

Pramonė
2018.10.12
Panevėžio regionas: pramonė – gerai, robotikos centras – dar geriau Premium 6

Panevėžio regionas, garsėjantis stipria pramone, užsibrėžė dar vieną tikslą – tapti vienu pažangiausių...

Pramonė
2018.10.11
Tarp žemės ūkio technikos pardavėjų net nesispraudžia: rado pelningą nišą Premium 1

Lietuva per maža, kad reikėtų kurti įmonės filialą, užtenka rasti logistikos sprendimų – įsitikinę Traktorių...

Agroverslas
2018.10.10
Biurokratijai Lietuvoje įmonė vidutiniškai skiria 252 valandas per metus 1

Lietuvoje biurokratinę naštą didina reikalavimas 12 valandų per metus skirti darbo saugos ir sveikatos...

Finansai
2018.10.10
Apdovanotos sparčiausiai augusios Panevėžio regiono „Gazelės“

Kur gauti pinigų verslo plėtrai? Kaip internete ne tik parduoti, bet ir uždirbti? Kaip su tuo, ką turime,...

Verslo aplinka
2018.10.10
Panevėžio vandens jonizatorių gamintojai pirmiausia parduoda naudą Premium 1

Eksportuodamas ir sudėtingą, ir brangų produktą negali pasikliauti viena rinka ir keliais stambiais...

Pramonė
2018.10.09
Įmonių patirtis: priklausomybė nuo užsakovų –  kaip „nenudegti“

Stambus užsakovas yra gerai, tačiau jei jis vienintelis, atsiranda visiška priklausomybė nuo jo ir net rizika...

Vadyba
2018.10.09
Ekspertai: didesnė MMA padidins perkamąją galią, tačiau kils ir kainos 8

Vyriausybei ketinant nuo kitų metų minimalią mėnesio algą (MMA) didinti 30 Eur  – iki 430 Eur (dėl mokesčių...

Verslo aplinka
2018.10.08
Rizikavo prekiauti tik šaldytais maisto produktais Premium

Specializuotos parduotuvės, kuriose siūlomi tik šaldyti produktai, Lietuvoje dažniausiai yra gamintojų...

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau