Parduoda už savikainą, bet nesiskundžia

Publikuota: 2015-09-26
Kartais klientai net pykteli, kai nebespėja nusipirkti vakarykščių bandelių.
Herkaus Milaševičiaus (VŽ) nuotr.
Kartais klientai net pykteli, kai nebespėja nusipirkti vakarykščių bandelių. Herkaus Milaševičiaus (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Sunku būtų rasti įmonę, kuri galėtų tiksliai apskaičiuoti, kiek produkcijos pagaminti, kad ją būtų galima realizuoti per dieną. Verslininkai šią problemą sprendžia įvairiai. Vieni perteklinę produkciją parduoda su nuolaida. Kiti – aukoja labdarai.

Verslininkai iš patirties sako, kad produkcijos likučius pigiau parduoti apsimoka dėl keleto priežasčių. Taip pamaloninami pirkėjai, nes klientams patinka bent retkarčiais nusipirkti pigiau. Kai parduodama pigiau, žmonės ne tik nuperka daugiau gaminių, bet ir išmėgina įvairesnį prekių asortimentą. Be to, taip klientams parodoma, kad kasdien prekiaujama tik tądien pagamintais produktais.

Visiems gerai

Ne visi klientai į kepyklą ryte užsuka ką tik iš krosnies ištrauktų bandelių. Yra tokių, kurie skuba vakarykščių kepinių, mat šie parduodami gerokai pigiau.

„Vakarykštes bandeles kitos dienos rytą parduodame už pusę kainos. Šias bandeles greitai išperka. Klientai net pyksta, kai pigesnių bandelių negali nusipirkti“, – sako Rasa Rutkauskienė, Vilniaus UAB „Tauradvaris“ kepyklos-svetainės „Bandelių namai“ savininkė.

Verslininkė skaičiuoja, kad vidutiniškai už pusę kainos tenka parduoti apie 5% produkcijos.

„Vakarykštę produkciją parduodame už savikainą. Taigi ir mums apsimoka, ir klientams gerai“, – tvirtina p. Rutkauskienė.

Lauras Stankevičius, UAB „Pietausim.lt“ direktorius, antrina, kad perteklinę produkciją parduoti su nuolaida paranku abiem pusėms – pirkėjui ir pardavėjui. Įmonė valdo valgyklą, kuri tiekia tik dienos pietus biurų darbuotojams. Pasak verslininko, preciziškai suskaičiuoti, kiek maisto porcijų paruošti, sunku, todėl teko ieškoti būdų likusiam maistui išparduoti.

„Dirbame tik pietų metu. Jei lieka maisto, jį nuo 14 val. parduodame po 2 Eur. Maisto porcijų su nuolaida parduodame nedaug. Vidutiniškai iš 250 porcijų su nuolaida parduodame 3–5“, – sako p. Stankevičius.

Išparduoti perteklinį maistą, sako verslininkas, naudinga dėl kelių priežasčių. Įmonei nereikia spręsti, ką daryti su neparduotomis maisto porcijomis. O klientai ne tik gali kartkartėmis nusipirkti pietus pigiau, bet ir žino, kad kasdien valgykloje tiekiamas tik šviežias maistas.

Tik kartais

Kai kurie prekybininkai kepinius dienos pabaigoje pigiau parduoda tik retkarčiais ir produkcijos likučius mieliau aukoja labdarai.

„Spurgas vakarais su nuolaida parduodame tik tais atvejais, kai jų lieka daug. Pardavimai labai priklauso nuo oro. Jei diena lietinga, žmonių gatvėse mažiau, taigi ir į mūsų parduotuvę, esančią prekybos centre GO9, užsuka mažiau pirkėjų. Tada vakare parduodame spurgas su nuolaida. Dažniau spurgas tiesiog atiduodame „Maisto bankui“. Spurgos būna tarsi motyvavimo priemonė savanoriams. Paprastai atiduodame 15–20 spurgų“, – pasakoja Simas Želvys, Vilniaus UAB Spurgų parduotuvės direktorius.

Įprastai viena spurga kainuoja 1,10 Eur, o vakare saldėsį galima įsigyti už 40 centų. Ponas Želvys pasakoja, kad nuolaida negarantuoja, jog kepiniai nuo lentynų bus nušluoti akimirksniu.

„Produktus išparduodame tomis dienomis, kai prekyba būna vangi. Taigi jei visą dieną pirkėjų buvo nedaug, paskelbus akciją vakare jų labai nepadaugėja. Būna pirkėjų, kurie vietoj vienos spurgos su nuolaida – už 40 ct – iš karto perka visą dėžutę už 2,40 Eur. Taigi galima sakyti, kad nuolaida skatina pirkti daugiau kepinių“, – apie pardavimą kalba pašnekovas.

Verslininkas sako, kad vakarykštėmis spurgomis apskritai neprekiauja. Gamyba organizuojama taip, kad viską pavyktų parduoti per 16 val. – tiek laiko spurgos laikomos šviežios.

„Jei spurgos buvo iškeptos vakarop, teoriškai kitos dienos rytą jos dar būtų šviežios. Vis dėlto tokių spurgų ant mūsų lentynų nėra. Jei tokių lieka, iš pat ryto prekybos centro, kuriame esame įsikūrę, darbuotojams pranešame, kad dar turime vakar keptų spurgų ir jų galima įsigyti pigiau“, – nurodo p. Želvys.

 Straipsnis publikuotas VŽ rubrikoje „Premium“ rugsėjo 14 d.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Į eksportą ant natūralumo bangos: prie beržų sulos pratina ir ekologiška pakuote Premium 3

Į ekologiškiems produktams palankias pasaulines tendencijas atsižvelgė ir Šalčininkų UAB „Straikas“. Gintaras...

Keleiviai įprato pirkti stotyse – prekybininkai dairosi ten ploto Premium 3

Atnaujintose autobusų stotyse veikiantys prekybininkai dar prieš kelerius metus nežinojo, ko tikėtis naujoje...

Klientus laimi sprendimais ir darbų galerija: gamino ir „Spotify“ biurui, ir „Nordea“ valgyklai Premium

Pagaminęs produktą, naudojamą „Spotify“ biure Niujorke, jau turi, ką papasakoti potencialiems užsakovams.

Pramonė
2018.08.13
Kelionių agentūrų regionuose verslo praktika: dėl vietinių tampa ir organizatorėmis Premium

Regionų kelionių agentūros augina pajamas, radusios būdų prisikviesti keliautojų iš didmiesčių, o siekdamos...

Plečiasi „Sodros“ grindų prievolė 8

Nuo šių metų liepos už darbuotojus, kurie negauna minimalios algos, darbdaviai turi primokėti ne tik...

Finansai
2018.08.08
Daugiau įmonių galės taikyti 0% ir 5% pelno mokesčio tarifus 2

Nuo 2019 m. daugiau nedidelių verslų galės taikyti lengvatinius 0% ir 5% pelno mokesčio tarifus, nes...

Finansai
2018.08.07
Dovanų ir indų salonai e. prekyboje pajamų nemato Premium

Prekybininkai, kurių pagrindinis asortimentas – dovanos, indai ir interjero detalės, e. prekyboje didesnių...

Išbandymas plėtra: kaip nepaslysti 2

Kuo įmonė sparčiau auga, kuo įvairesnių veiklų imasi, tuo atsiranda didesnė rizika visko nesužiūrėti,...

Vadyba
2018.08.05
Pasikeitęs pirkėjo paveikslas privertė keisti parduotuvių formatą Premium

Anksčiau agrofirmos „Sėklos“ net 80% asortimento sudarė būtent sėklos, o dabar jų dalis sumažėjo iki 25%.

Agroverslas
2018.08.03
VMI paaiškina, kada kokie GPM tarifai taikomi nuo 2019 m. 12

Valstybinė mokesčių inspekcija paaiškina, kaip nuo 2019 m. keičiasi mokesčių lengvatos, neapmokestinamojo...

Finansai
2018.08.02
Pasiruošimas reformai buksuoja – trukdo neišlukštentas „Sodros“ tarifas Premium

Pagrindiniai mokesčių reformos teisės aktai priimti, tačiau kol kas nepatvirtintas „Sodros“ tarifo...

Finansai
2018.08.02
Skyrė 1.500 Eur rinkodarai – sulaukė klientų iš Australijos antplūdžio Premium 3

Kol valdžios institucijos kuria milijonus eurų kainuojančias strategijas, kaip į Lietuvą pritraukti užsienio...

VMI atsako į klausimus apie patikimo mokesčių mokėtojo kriterijus 1

Valstybinė mokesčių atsako į dažniausiai užduodamus klausimus apie nuo kitų metų įsigaliosiančius patikimo...

Finansai
2018.08.01
Verslą pradėjo prekiaudami antkapiais, dabar valdo trijų įmonių grupę Premium

Pradėję nuo prekybos antkapiais, kuriuos parsigabendavo iš Kinijos, Ukmergės verslininkai laikui bėgant...

Pramonė
2018.08.01
Pirma sukūrė verslą Italijoje, vėliau – Lietuvoje: čia daug sudėtingiau Premium

Kai siūloma paslauga yra naujovė, verta panaudoti visus reklamos kanalus – net pridėti skrajučių aplinkinėse...

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau