Parduoda už savikainą, bet nesiskundžia

Publikuota: 2015-09-26
Kartais klientai net pykteli, kai nebespėja nusipirkti vakarykščių bandelių.
Herkaus Milaševičiaus (VŽ) nuotr.
Kartais klientai net pykteli, kai nebespėja nusipirkti vakarykščių bandelių. Herkaus Milaševičiaus (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Sunku būtų rasti įmonę, kuri galėtų tiksliai apskaičiuoti, kiek produkcijos pagaminti, kad ją būtų galima realizuoti per dieną. Verslininkai šią problemą sprendžia įvairiai. Vieni perteklinę produkciją parduoda su nuolaida. Kiti – aukoja labdarai.

Verslininkai iš patirties sako, kad produkcijos likučius pigiau parduoti apsimoka dėl keleto priežasčių. Taip pamaloninami pirkėjai, nes klientams patinka bent retkarčiais nusipirkti pigiau. Kai parduodama pigiau, žmonės ne tik nuperka daugiau gaminių, bet ir išmėgina įvairesnį prekių asortimentą. Be to, taip klientams parodoma, kad kasdien prekiaujama tik tądien pagamintais produktais.

Visiems gerai

Ne visi klientai į kepyklą ryte užsuka ką tik iš krosnies ištrauktų bandelių. Yra tokių, kurie skuba vakarykščių kepinių, mat šie parduodami gerokai pigiau.

„Vakarykštes bandeles kitos dienos rytą parduodame už pusę kainos. Šias bandeles greitai išperka. Klientai net pyksta, kai pigesnių bandelių negali nusipirkti“, – sako Rasa Rutkauskienė, Vilniaus UAB „Tauradvaris“ kepyklos-svetainės „Bandelių namai“ savininkė.

Verslininkė skaičiuoja, kad vidutiniškai už pusę kainos tenka parduoti apie 5% produkcijos.

„Vakarykštę produkciją parduodame už savikainą. Taigi ir mums apsimoka, ir klientams gerai“, – tvirtina p. Rutkauskienė.

Lauras Stankevičius, UAB „Pietausim.lt“ direktorius, antrina, kad perteklinę produkciją parduoti su nuolaida paranku abiem pusėms – pirkėjui ir pardavėjui. Įmonė valdo valgyklą, kuri tiekia tik dienos pietus biurų darbuotojams. Pasak verslininko, preciziškai suskaičiuoti, kiek maisto porcijų paruošti, sunku, todėl teko ieškoti būdų likusiam maistui išparduoti.

„Dirbame tik pietų metu. Jei lieka maisto, jį nuo 14 val. parduodame po 2 Eur. Maisto porcijų su nuolaida parduodame nedaug. Vidutiniškai iš 250 porcijų su nuolaida parduodame 3–5“, – sako p. Stankevičius.

Išparduoti perteklinį maistą, sako verslininkas, naudinga dėl kelių priežasčių. Įmonei nereikia spręsti, ką daryti su neparduotomis maisto porcijomis. O klientai ne tik gali kartkartėmis nusipirkti pietus pigiau, bet ir žino, kad kasdien valgykloje tiekiamas tik šviežias maistas.

Tik kartais

Kai kurie prekybininkai kepinius dienos pabaigoje pigiau parduoda tik retkarčiais ir produkcijos likučius mieliau aukoja labdarai.

„Spurgas vakarais su nuolaida parduodame tik tais atvejais, kai jų lieka daug. Pardavimai labai priklauso nuo oro. Jei diena lietinga, žmonių gatvėse mažiau, taigi ir į mūsų parduotuvę, esančią prekybos centre GO9, užsuka mažiau pirkėjų. Tada vakare parduodame spurgas su nuolaida. Dažniau spurgas tiesiog atiduodame „Maisto bankui“. Spurgos būna tarsi motyvavimo priemonė savanoriams. Paprastai atiduodame 15–20 spurgų“, – pasakoja Simas Želvys, Vilniaus UAB Spurgų parduotuvės direktorius.

Įprastai viena spurga kainuoja 1,10 Eur, o vakare saldėsį galima įsigyti už 40 centų. Ponas Želvys pasakoja, kad nuolaida negarantuoja, jog kepiniai nuo lentynų bus nušluoti akimirksniu.

„Produktus išparduodame tomis dienomis, kai prekyba būna vangi. Taigi jei visą dieną pirkėjų buvo nedaug, paskelbus akciją vakare jų labai nepadaugėja. Būna pirkėjų, kurie vietoj vienos spurgos su nuolaida – už 40 ct – iš karto perka visą dėžutę už 2,40 Eur. Taigi galima sakyti, kad nuolaida skatina pirkti daugiau kepinių“, – apie pardavimą kalba pašnekovas.

Verslininkas sako, kad vakarykštėmis spurgomis apskritai neprekiauja. Gamyba organizuojama taip, kad viską pavyktų parduoti per 16 val. – tiek laiko spurgos laikomos šviežios.

„Jei spurgos buvo iškeptos vakarop, teoriškai kitos dienos rytą jos dar būtų šviežios. Vis dėlto tokių spurgų ant mūsų lentynų nėra. Jei tokių lieka, iš pat ryto prekybos centro, kuriame esame įsikūrę, darbuotojams pranešame, kad dar turime vakar keptų spurgų ir jų galima įsigyti pigiau“, – nurodo p. Želvys.

 Straipsnis publikuotas VŽ rubrikoje „Premium“ rugsėjo 14 d.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Ministras Vilius Šapoka: šešėlyje dirba nevykėliai 15

Ekonomikos šešėlis Lietuvoje kelis metus iš eilės mažėja po vieną procentinį punktą. Finansų ministerijos...

Finansai
2019.05.20
„Jurgio ir drakono“ savininkai planuoja dar 3 naujus maitinimo taškus Premium 12

Septynias maitinimo įstaigas valdanti UAB „Burokėlis ir krapas“ tęsia plėtrą. Sostinėje iškilsiančiame...

Paslaugos
2019.05.20
Iš „Brexit“ panevėžiečiai jau dabar gauna naudos, krypties keisti nežada Premium

Siuntų gabentoja UAB „Toras LT“ pokyčiams ruoštis pradėjo iš karto po referendumo dėl „Brexit“, nes Anglija...

Gazelė
2019.05.20
Papildoma veikla vienus verslus skandina, kitus - gelbsti

Verslininkai puikiai žino taisyklę, kad vienoje kraitelėje visų kiaušinių laikyti negalima. Todėl dažnas...

Gazelė
2019.05.19
Kuo toliau nuo didmiesčių, tuo sunkiau parduoti ekologiškus produktus

Sveikos gyvensenos bumas labiausiai juntamas didmiesčiuose. Tačiau ir atokesniuose miestuose ekologiškų...

Gazelė
2019.05.18
Jei CV netelpa į du puslapius, verta suklusti 1

Nors nėra griežtų reiklavimų, kokio ilgio turi būti gyvenimo aprašymas, tačiau idealiausia, jei jis telpa...

Gazelė
2019.05.18
Kada verslininkams bankrotas išeina į naudą Premium

Bankrotas daugeliui skamba tarsi nuosprendis, tačiau kartais jis – nesvarbu, savos įmonės ar buvusios...

Gazelė
2019.05.17
Jaunimas sugeba užsidirbti ir švęsdamas 

Penktadienį į sostinės S. Daukanto aikštę susirinko savo ateitį su verslu siejantys moksleiviai. Tai, kad jie...

Gazelė
2019.05.17
Pasilikę „po pamokų“ dažniau sukuria savo verslą Premium

Kurti verslą dar mokyk­los suole yra bene efekt­yviausia pažintis su vers­lu, mokomosios moks­leivių...

Gazelė
2019.05.17
Vilniaus senamiestyje – dar viena maisto prekių parduotuvė skubantiems Premium 4

Sostinėje patogaus apsipirkimo segmentą (angl. convenience) toliau plečia nauji žaidėjai – J. Basanavičiaus...

Gazelė
2019.05.16
Verslo aukso amžių jaučia ir darbuotojai: įmonės su jais dalijasi pelnu Premium

Algų kreivei šaunant aukštyn, net smulkios įmonės randa būdų mokėti orų atlyginimą. Kai kurie vadovai...

Gazelė
2019.05.16
Verslumo ir Metų mokytojas: finansinio raštingumo mokyklos suole per mažai Premium

Praktinio verslumo mokymo – mokomųjų mokinių bendrovių (MMB) – programai, sukurtai „Junior Achievement“...

Gazelė
2019.05.15
Smulkios įmonės bankrutuoja tyliai, bet tai nereiškia verslo pabaigos Premium

Jei verslas ima buksuoti, o dar „padeda“ ir veiksniai iš išorės, dažnai nelieka nieko kito, kaip skelbti...

Gazelė
2019.05.15
Kaip augant nesudeginti verslo 1

Verslo auginimo planą reikia parengti jau tada, kai verslas kuriamas, o užuot blaškiusis – nuosekliai...

Gazelė
2019.05.14
Prekės ženklo pradžia: 1.000 užvalkalų miegamajam ir mainai su influenceriais Premium 1

Investicijos į prekės ženklą gali būti tokios pat, kokių reikalauja brangaus produkto gamyba. Tačiau,...

Gazelė
2019.05.14
Net smulkios įmonės valdyba padeda legviau rasti investicijų ir išvengti rizikų Premium

Vis dažniau verslininkai, įsukę įmonės veiklą, pasitraukia nuo tiesioginio vadovavimo ir priimant sprendimus...

Gazelė
2019.05.14
Kuo toliau nuo didmiesčių, tuo ekologiškų produktų nori mažiau 2

Sveikos gyvensenos bumas labiausiai jaučiasi didmiesčiuose. Tačiau ir atokesniuose miestuose paklausa...

Gazelė
2019.05.12
Pelnui uždirbti užtenka ir nedidelių plotų kaime

Lietuvoje jau tapo įprasta, kad žemdirbiai skundžiasi. Ne tik orais, kurie iš tiesų turi tiesioginę ir vos ne...

Gazelė
2019.05.11
Šiauliečiai, prekės ženklą apgynę prieš vokiečius, ėmėsi naujos gamyklos statybos Premium 1

„Medicinos linija“ balandį pradėjo naujos gamyklos, į kurią investuos 3,5 mln. Eur, statybą. Ateinantį...

Gazelė
2019.05.10
Maisto gamintojams supaprastino reikalavimus, palengvinimų žada dar daugiau

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, smulkiųjų maisto augintojų, gamintojų ir...

Gazelė
2019.05.09

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau